Erzurum, Erzincan, Bayburt bölgesi ülkemizin doğu-batı ve kuzey-güney ana ulaşım aksları üzerinde kavşak niteliğinde bir konuma sahip. Bölge, başta kış turizmi olmak üzere kültür ve tarih turizmi, eko turizm, sağlık turizmi, macera ve doğa turizmi, yüksek irtifa sporcu kampları, termal turizm gibi dört mevsim turizm çeşitliliğini barındırıyor. Bölgemiz, sahip olduğu üniversite altyapısıyla yakın coğrafyasındaki ülkelerden lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine eğitim olanakları sunuyor. Ayrıca bölge, ticaret, turizm, eğitim ve sağlık gibi birçok alanda uluslararası işbirlikleri için cazip fırsatlar yaratıyor.
Bölgemiz mevcut konumu itibarıyla Avrupa ve Türkiye’nin en önemli ulaşım ana aksı üzerinde. Bölge; Kafkaslar, Orta Asya ve Ortadoğu pazarına, Karadeniz liman kentlerine kolay erişim imkânına sahip. Mevcut ulaşım imkânlarının yanında bölgede Ovit Tüneli, Kop Dağı Tüneli, Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu projesi gibi yatırımlar hayata geçiyor. Bu yatırımlarla birlikte bölge; Karadeniz’den Güneydoğu Anadolu’ya, Kafkasya’dan ve İran’dan, ülkenin batısına sağlanacak kesintisiz ulaşım ağının merkezi konumuna sahip.
Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi, güçlü üniversite altyapısı ile yakın coğrafyasındaki ülkeler için önemli bir eğitim sunum odağı. Bölgede, 1957 yılında kurulmuş olan ve ülkemizin en köklü üniversitelerinden birisi olan Atatürk Üniversitesi bulunuyor. Bunun yanı sıra Atatürk Üniversitesinde başta İran olmak üzere yabancı ülkelerden 2 binin üzerinde yabancı öğrenci lisans ve yüksek lisans eğitimine devam ediyor.
Bölge sağlık altyapısı bakımından da oldukça ileri bir durumda olup Türkiye ortalamasının üzerinde. Ülkemizde son yıllarda yaygınlık kazanan şehir hastanelerinden biri de Erzurum’da yer alıyor. Bölgemizi son 5 yılda başta Azerbaycan, Gürcistan ve İran olmak üzere yakın coğrafyamızdan 5 binin üzerinde hasta tedavi amaçlı ziyaret etti.
Bölgemiz doğusundaki ülkelere coğrafi olarak yakınlık arz etmektedir. Ancak bölge birçok ürün ve hizmetle ilgili hedef pazar olan Avrupa ülkelerine ise görece uzak bir konuma sahip.
Bölgede yurtdışına doğrudan uçuşların arttırılması sağlık ve kış turizmi başta olmak üzere tüm turizm türlerinin gelişimi için elzem.
Bölge, özellikle kış ve sağlık turizminin hedef pazarı konumunda olan ülkelere uçuş mesafesi olarak oldukça yakın. Erzurum ve Erzincan Havaalanlarının şehre, kayak merkezlerine ve hastanelere çok yakın olması da önemli bir avantaj oluşturuyor.
Bölgemiz, sahip olduğu 4 ve 5 yıldızlı konaklama tesisleri, Palandöken Kayak Merkezi, Ergan Kayak Merkezi ve Kop Kayak Merkezinde mevcut yüksek standartlı kış turizmi altyapısı, kar kalitesi ve 150 gün üzeri devam eden sezonla kış turizminde marka konumunda. Türkiye’nin en gelişmiş kış sporları altyapısı (Palandöken, Konaklı ve Kandilli Kayak Merkezleri, kayakla atlama kulesi, 2000 kişilik buz pateni salonu, 500 kişilik kısa mesafe sürat pateni pisti, 500 ve 3000 kişilik buz hokeyi salonları, 1020 kişilik curling salonu) Erzurum’da bulunuyor. Bölgemiz başta 2011 UNIVERSIADE ve 2017 EYOWF Organizasyonları olmak üzere önemli kış sporu organizasyonlarına ev sahipliği yaptı. Bölgede her yıl önemli bir çok ulusal ve uluslararası spor organizasyonu düzenleniyor.
Ajansımız, başta turizm alanı olmak üzere bölgemizin uluslararası düzeyde tanıtımını amaçlayan çok sayıda faaliyeti hayata geçirdi. Bu kapsamda 2010-2020 yılları arasında yakın coğrafyamızdaki İran, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya gibi hedef ülkelere yönelik çalışma ziyaretleri gerçekleştirildi ve bu ülkelerde düzenlenen uluslararası fuarlarda stant kurularak bölgemizin tanıtımı sağlandı. Ajansımızca düzenlenen tanıtım organizasyonlarıyla bu ülkelerden tur operatörleri ve basın mensupları bölgemizde misafir edilerek onlara bölgemizin turizm varlıklarını yerinde gözlemleme fırsatı sunuldu.
Yüksek İrtifa Sporcu Kampları Yaygınlaşıyor
Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi yüksek standartta konaklama altyapısına, yüksek rakıma ve biyoklimatik iklime sahip. Bu nedenle özellikle Erzurum, performansa dayalı sporlarda sezon öncesi hazırlık kampları için uluslararası kulüplerin ve sporcuların tercih ettiği bir destinasyon haline geldi. Ajansımızca bu kapsamda hayata geçirilen Yüksek İrtifa Sporcu Kampı Projesi ve Sporcu Performans Ölçüm Değerlendirme ve Rehabilitasyon Merkezi ile de bölgenin yüksek irtifa sporcu kampları konusundaki potansiyeline önemli katkılar sunuldu. Bölgemizi yüksek irtifa sporcu kampları için Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan ve İran gibi ülkelerin spor kulüpleri sezon öncesi kampları için tercih ediyor. Ayrıca ülkemizden de onlarca spor kulübü yaz kamplarını bölgemizde gerçekleştiriyor. Ayrıca Teknik Destek Programı kapsamında verilen eğitim hizmeti ile yeni adıyla Spor Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezinin personelinin ve öğrencilerinin sporcu performans testleriyle alakalı teknik bilgi ve becerileri geliştirilecek. Böylece tesisteki mevcut altyapı daha verimli bir şekilde değerlendirilecek ve tesisi daha fazla sporcu ve kulübün kullanması sağlanacak
Yabancı Ülkelerden Yüzme Milli Takımları Erzurum’u Tercih Ediyor
Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nin önemli bir turizm destinasyonu olarak turizm pastasından hak ettiği kazancı elde etmesi için çeşitli tanıtım çalışmaları yürütüldü. Bu kapsamda Ajansımız tarafından 2019 yılında düzenlenen organizasyonla dünyanın farklı ülkelerinden yüzme milli takımı antrenörleri şehrin bu potansiyelini yerinde görme fırsatı buldu. Erzurum ilinin yüksek irtifa avantajından faydalanarak sporcu kampları ile turizm hareketliliğinin tüm yıla yayılması amacıyla tasarlanan organizasyonda Almanya, İsveç, Avustralya, Yunanistan, Slovenya, Hollanda, Lüksemburg vb. ülkelerden yüzme milli takım antrenörleri Erzurum’da yer alan tesisleri gezdi. Aynı yıl içerisinde Alman yüzme milli takımı da olimpiyat hazırlıklarını Erzurum’da gerçekleştirdi.
Doğal Taş Üretim ve Pazarlama Merkezi ile Bayburt İhracatı Gelişiyor
Uluslararası işbirlikleri kapsamında Ajansımızca Avrupa Birliği Projeleri kapsamında açılan çağrılardan bölgemizin azami düzeyde istifade edebilmesi amaçlanıyor. 2011 yılında Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı kapsamında Bayburt İl Özel İdaresi tarafından yürütülen 9.274.568 Avro bütçeli Bayburt Doğal Taş Üretim ve Pazarlama Destek Merkezi isimli projenin hazırlık ve uygulama sürecinde Ajansımız aktif rol üstlendi. Tamamlanan projeyle birlikte başta Bayburt taşı olmak üzere bölgemizden çıkarılan doğal taşların yüksek teknolojiyle işlenerek katma değerli bir şekilde pazara sunulması imkânı elde edildi. Tesisi işleten firmaya teknik destek programı kapsamında dış ticarete yönelik yönetim danışmanlığı sağlandı. Bu sayede söz konusu tesisin Bayburt ilinde ihracatın gelişmesine katkı sağlaması hedefleniyor.
Kahvaltı ve El Sanatları Festivaliyle Bölgemiz Uluslararası Alanda Tanıtılacak
Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinin sahip olduğu yöresel ürünlerin ulusal ve uluslararası alanda tanıtımının yapılabilmesi ve bu ürünlerin ekonomiye kazandırılmasına yönelik olarak Erzincan ilinde “Kahvaltı Festivali” ve Erzurum’da “El Sanatları (Oltu Taşı, bakır işlemeciliği, doğaltaş vb.) Festivali” düzenleyeceğiz. Bu çerçevede bölgemizdeki yöresel ürünlerin coğrafi işaret alarak kimlik kazanmalarına yönelik çalışmalar gerçekleştireceğiz.
COSME Avrupa İşletmeler Ağı AB Projesiyle İşletmelerimizi Yurtdışına Açıyoruz
COSME Avrupa İşletmeler Ağı bünyesinde ülkemizden on bir adet konsorsiyum yer alıyor. 60’tan fazla ülkenin, 600’den fazla kuruluşun ve 60.000’den fazla işletmenin üye olduğu Business East Anatolia konsorsiyumunun çatısı altında bölgemizdeki işletmelerin uluslararası ticari işbirliklerini artırmak üzere çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bu doğrultuda işletmelerimize yurtdışından ticari partner bulmak üzere profil oluşturma, eğitim ve danışmanlık sağlama, alım heyetlerine iştirak gibi faaliyetlerde bulunmaya devam edeceğiz