Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, bölgesel gelişmeyi sağlamaya yönelik olarak bir yandan kendisine tahsis edilen iç kaynaklı fonları bölge plan ve programlarına uygun olarak kullanmaya ve kullandırmaya çalışırken, bir yandan da öncelikli müdahale alanlarındaki dış kaynaklı fonlardan faydalanarak bölgeye kaynak çekmeye çalışmaktadır. Ajans, kurulduğu 2009 yılından itibaren Avrupa Birliği tarafından sağlanan maddi kaynaklar ile toplam 15 proje uygulayarak 57 Milyon €’nun üzerinde kaynağı bölgesine kazandırmayı başarmıştır.
Bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılmasında önemli ilerlemelerin sağlanması, güçlü iş birliklerinin kurulması ve kurumların kapasitelerinin artması ile gerçekleşecektir. Bu anlayışla hareket eden OKA, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde iş birlikleri geliştirmeye odaklanırken, hem kendisinin hem de paydaşlarının kurumsal kapasitesini artırmak üzere çalışmalar yürütmektedir.
Ajans, öncelikli müdahale alanlarında, diğer kurum ve kuruluşlar ile ortak proje ve faaliyetler geliştirmeyi hedeflemektedir. Ulusal ve uluslararası kurumların fon ve destek programları takip edilerek, yenilikçilik, girişimcilik, endüstride dönüşüm, beşeri sermayenin geliştirilmesi, turizm ve lojistik gibi temel çalışma alanları ile ilgili proje başvuruları yapılmakta ve gelen ortaklık teklifleri değerlendirilmektedir. Ajansın temel kuruluş amaçlarından biri olan iş birliklerinin geliştirilmesi süreçlerinde, katılımcılık ilkesi esas alınmakta, paydaşların ve Ajansın kurum çalışmalarına karşılıklı olarak katkı sağlamaları gözetilmektedir.
Ajansın bir diğer hedefi de bölgedeki paydaşların kurumsal kapasitelerinin artırılmasıdır. Ajans bu amaçla öncelikli müdahale alanlarında diğer kurum ve kuruluşların düzenlediği seminer, konferans, çalıştay gibi faaliyetlere katılım sağlamakta ve katkıda bulunmaktadır. Bununla birlikte, kurumların ulusal ve uluslararası iş birlikleri geliştirmesi ve proje yürütme kapasitelerini artırması için fon kaynakları hakkında bilgilendirme faaliyetleri yürütmekte ve uygulamalı proje döngüsü yönetimi eğitimleri vermektedir. Bu güne kadar, bölgemizde 30.000’i aşkın kişiye proje döngüsü yönetimi eğitimi verilerek, katılımcıların Ajansın ve diğer fon sağlayıcıların programlarına yönelik proje yazma ve uygulama yetkinliği kazanması sağlanmıştır. Diğer taraftan Ajansımız, gençlerin Erasmus+ Programı ve projeleri ile diğer Avrupa Birliği fırsatları konusunda bilgilendirildiği bir kurumlar ağı olan «Eurodesk»’in bölge irtibat noktası olarak TR83 Bölgesindeki gençleri bilgilendirmeye devam etmektedir.
OKA Uluslararası İş Birlikleri ve Etkinlikler (2009-2021)
‘MIRRORING EU AND TURKISH RDAS’ (Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki Kalkınma Ajanslarına Yansıtılması) semineri ile ‘AGORADA 2012+’ (Bölgesel Bir Stratejinin Uyarlanması: Ertesi Gün) Konferansı, EURADA-OKA iş birliği ile, 2010 ve 2012 yıllarında bölgemizde düzenlenmiştir.
‘Uluslararası Akıllı Uzmanlaşma (S3) Stratejisi Konferansı’, Ajansımız tarafından yürütülen AB kaynaklı projelerden biri olan ‘TR83 Bölgesinin Rekabetçiliğinin Arttırılması Projesi (OKAREKAP)’ kapsamında, 2017 yılında Samsun’da gerçekleştirilmiştir.
TR83 Bölgesi’nin Rekabetçiliğinin Arttırılması Projesi (OKAREKAP), AB kaynaklı Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı kapsamında desteklenmiş olup, Ajansımız tarafından 2012-2017 yılları arasında yürütülmüştür. Proje, Ajansımızın misyonunu destekleyecek biçimde, kurumun kapasitesini artırmayı, Ajans uzmanlarının bilgi ve becerilerini uluslararası standartlara çıkarmayı, hazırlanan stratejiler ve raporlar ile bölgenin rekabetçiliğini artırmayı hedeflemiştir. Bu kapsamda hazırlanan "Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi (S3)", 2017 yılında düzenlenen konferans ile ulusal ve uluslararası ölçekte paydaşlarımızla paylaşılmıştır. Konferans ile akıllı uzmanlaşma konusunda farkındalık yaratmak ve hazırlanan stratejinin Kalkınma Ajansları ve üniversiteler arasında yaygınlaştırılmasını sağlamak amaçlanmıştır.
Ajansımız, 2017 yılında, OKAREKAP kapsamında, uluslararası “Sağlık Endüstrisi Zirvesi”ni gerçekleştirmiştir. Zirvedeki ana hedefler, bölgemizdeki sağlık endüstrisi ve medikal ekipman sektörünü tanıtmak, Samsun'da yer alan medikal aletler kümelenmesinin ulusal ve uluslararası düzeyde bilinirliğini artırmak ve yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda iş birlikleri tesis etmek olmuştur. Etkinlikte, sağlık sektöründe kümelenme konusu ele alınarak dünya ölçeğinde durum değerlendirmesi yapılmış, medikal alet üreticiliğinin önemi uluslararası ölçekte vurgulanmıştır.
OKA, merkezi Brüksel’de yer alan Avrupa Kalkınma Ajansları Birliği’nin (EURADA) toplantı ve faaliyetlerine katılım sağlayarak bölgesel kalkınma konusunda uluslararası iş birlikleri tesis etmekte, bilgi ve tecrübe paylaşımı yapmaktadır. Halen Avrupa genelinden 65 üyesi bulunan EURADA’da, ülkemizden 13 üye Kalkınma Ajansı ve Kalkınma Birliği yer almaktadır. OKA, 2012-2014 ve 2014-2017 dönemlerinde, farklı Avrupa ülkelerinden Kalkınma Ajansları ile birlikte EURADA Yönetim Kurulu’nda ülkemizi temsil etmiştir.
EURADA üyeliğini takiben, EURADA – OKA iş birliği ile 2010 yılında “MIRRORING EU AND TURKISH RDAs” (Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki Kalkınma Ajanslarına Yansıtılması) başlıklı seminer Samsun’da, Ajansımızın katkılarıyla gerçekleştirilmiştir. Konferansın temel amacı, bölgesel kalkınma politikalarının Türkiye’de tanıtılması olmuştur.
EURADA, yılda iki defa olmak üzere, farklı konu başlıklarında geleneksel AGORADA toplantıları düzenlemektedir. 2012 yılında gerçekleştirilen toplantılardan biri Ajansımız ev sahipliğinde, Samsun ilinde düzenlenmiştir. “Adoption of a Regional Strategy: The Day After” (Bölgesel Bir Stratejinin Uyarlanması: Ertesi Gün) konulu AGORADA 2012+ Konferansı’nda, bölgesel inovasyon stratejilerinin hazırlanması ve uygulanması konusunda, Avrupa Birliği’nin ve Türkiye’nin edindiği deneyimler tartışılmış, ülkemizdeki, dünyadaki ve Avrupa Birliği ülkelerindeki yenilikçi strateji ve uygulamalar konularında paylaşımlar gerçekleştirilmiştir.
OKA, 2012-2014 yılları arasında, Karadeniz Çanağı ülkeleri arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla bir dizi etkinlik düzenlemiş ve bu amaçla düzenlenen farklı etkinliklere katkı sağlamıştır. Ajansımız tarafından düzenlenen ve bölgemizdeki firmaların dış ticaret potansiyelinin harekete geçirilmesini ve bölgenin ekonomik potansiyelinin uluslararası ölçekte tanıtımına katkıda bulunulmasını hedefleyen Karadeniz Çanağı İş Birliği Forumlarına, ilgili ülkelerden kamu sektörü ve özel sektör temsilcileri katılmıştır. Konferanslarda, potansiyel iş birlikleri konuları görüşülmüş, firma eşleştirme ve ikili görüşmeler yoluyla ticari ilişkilerin başlaması için zemin oluşturulmuştur. Rusya’nın Krasnodar şehrinde düzenlenen tanıtım fuarına katılım sağlanmış, yatırımcılara bölgemizin ekonomik potansiyeli ve yatırım ortamı konularında bilgi verilmiştir.
Ajansımızca Yürütülen Uluslararası İş Birliği Projeleri
OKA Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Ediyor I-II Projeleri
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Ediyor Projeleri, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Fonları (IPA) İnsan Kaynakları Operasyonel Programı kapsamında, sırasıyla 2009-2011 ve 2015-2017 yılları arasında uygulanmıştır.
OKA Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Ediyor – I Projesi kapsamında, TR83 Bölgesi’nde iş makinesi operatörlüğü sertifikalı eğitimi düzenlenmiş ve 80 lise mezunu ve işsiz katılımcıya istihdam olanağı sağlanmıştır. Ek olarak 40 lisede farkındalık artırıcı eğitimler verilmiş ve TR83 Bölgesi Kayıt Dışı İstihdam Raporu hazırlanmıştır.
OKA Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Ediyor – II Projesi’nde ise okullarda ve sendikalarda kayıtlı istihdamın önemi anlatılmıştır. Konuyla ilgili resim ve kısa film yarışmaları düzenlenmiş, dereceye giren öğrencilere TR83 Bölgesi illerinde gerçekleştirilen İstihdam Şenliklerinde çeşitli ödüller verilmiştir. “İşletme Koçluğu” faaliyeti kapsamında 20 işletmeye 400 saatlik danışmalık sağlanmıştır.
«Learning By Doing» (Deneyimleyerek Öğrenme) LOGIC Projesi
LOGIC Projesi, Avrupa Birliği Eğitim Programları, Leonardo Da Vinci (Mesleki Eğitim) Ortaklık Programı kapsamında 2012 yılında uygulanmış olup amacı, mesleki egitimde deneyerek öğrenme yöntemlerinin geliştirilmesidir. Proje ile 32 OKA uzmanı uluslararası ölçekte proje uygulama deneyimi kazanmıştır. Böylece, proje döngüsü yönetimi eğitimleri veren ve proje izleme süreçlerini yürüten Ajans uzmanlarının bölgemizdeki proje havuzunun geliştirilmesine ve daha kaliteli projeler üretilmesine katkı verebilmesi sağlanmıştır.
Blacksea BI-NET, Bölgesel Kuluçka Merkezleri Ağı Projesi
Avrupa Birliği Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İş Birliği Programı kapsamında 6 ülke ortaklığında uygulanan proje ile, yeni ve yenilikçi KOBİ’lerin güçlendirilmesi ve desteklenmesine aracı olacak iş kuluçka merkezlerine yönelik politikalar geliştirmek ve bu merkezlerin kurumsal kapasitelerini artırmak amaçlanmıştır.
Ajansımızın ortak olarak yer aldığı proje ile, bölgemizdeki girişimcilik atmosferini farklı ülkelerle kıyaslama imkanı bulunmuş, girişimcilik ağlarına dahil olunarak gelecekteki projeler için iş birliği imkanları yaratılmıştır.
Samsun Lojistik Merkezi (SLC) Projesi
Samsun Lojistik Merkezi Projesi, AB katılım öncesi fonları, Bölgesel Rekabetçilik Operasyonel Programı kapsamında, 2012-2017 yılları arasında uygulanmıştır. Proje kapsamında, bölgede lojistik hizmet veren firmalara ve lojistik sektörüne yatırım yapacak yeni girişimcilere, nakliye, depolama, dağıtım ve inter-modal taşımacılık imkanları sağlayan bir lojistik merkez kurulmuştur. SLC, konumu itibari ile dört farklı ulaşım modunun birleştiği bir il olan Samsun şehrinde, şehir merkezinin yaklaşık 15 km doğusunda, Tekkeköy ilçesi yakınında konumlanmıştır. Merkez, 2020 yılından itibaren mobil gümrükleme hizmetleri sunmaya da başlamıştır. Yaklaşık %80 doluluğa ulaşmış olan tesislerin ulusal demiryolu ağına bağlanmasına yönelik çalışmalar sürmektedir. Çalışmalar tamamlandığında SLC, gerek sahip olduğu altyapı imkanları bakımından gerekse kuruluş modeli açısından ülkemizin örnek tesislerinden biri olacaktır. SLC, lojistik sektöründe bir üs ve çekim merkezi olma hedefi bulunan bölgemizin rekabetçiliğine katkı sağlamayı sürdürecektir. Ajansımızın tesisin kapasitesinin artırılmasına yönelik destekleri devam etmektedir.
MOB-RED Projesi
Bölgesel Kalkınma için Hareketlilik (MOB-RED) Projesi, Avrupa Birliği Eğitim Programları, Leonardo Da Vinci (Mesleki Eğitim) Hareketlilik Programı kapsamında 2012-2013 yılları arasında uygulanmıştır.
Proje ile, Ajans uzmanları ve bölgedeki paydaş kurumların personellerinin bölgesel kalkınma alanındaki yenilikçi uygulamaları yerinde izlemeleri sağlanmıştır. Böylece Bölgemizin kalkınmasına hizmet eden insan kaynağının, bölgesel kalkınmaya ilişkin yeni bakış açıları geliştirmesine, bu alanda yeni proje fikirleri üretmelerine ve yenilikçi stratejiler geliştirmelerine destek olunmuştur.
TR83 Bölgesi’nde Endüstriyel Tasarım Alanında Genç İstihdamın Arttırılması Projesi
Proje, Ajansımız tarafından 2016-2017 yılları arasında, AB katılım öncesi fonları, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı kapsamında uygulanmıştır. Projenin genel hedefi, TR83 Bölgesi’nde endüstriyel tasarım alanında kalifiye ara eleman yetiştirmek yoluyla genç istihdamının artırılmasına katkı sağlanmasıdır. Proje kapsamında, Bölgemizdeki 15-29 yaş arası en az Meslek Lisesi mezunu 60 gence, illerimizde öne çıkan sektörlere yönelik endüstriyel tasarım alanında mesleki eğitim verilmiştir. Böylece gençlerin mesleki becerileri geliştirilmiş, istihdam edilebilirliklerinin önündeki engeller ortadan kaldırılmaya çalışılmıştır.
«Environment for Tourism» EforT Projesi
Avrupa Birliği’nin yetişkin eğitimini hedefleyen Grundtvig Programı kapsamında desteklenen ‘EforT: Environment For Tourism (Turizm için Çevre)’ başlıklı çalışma grubu faaliyeti, Ajansımız tarafından 11 ülkeden toplam 15 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Bölgemizde bir hafta süreyle çevre ve turizm ilişkisi üzerine çeşitli çalıştay ve saha ziyaretleri düzenlenmiş, bu çalışmalar sonucunda turizmin sürdürülebilirliği ve alternatif turizm çeşitleri konularında öneriler geliştirilmiştir. Bölgemizdeki eko-turizm potansiyeli taşıyan alanlar tespit edilerek destinasyon çalışmaları başlatılmıştır.
URBAN-NEXUS Projesi
AB 7. Çerçeve Programı kapsamında desteklenen, OKA’nın iştirakçi olarak yer aldığı ve 2011-2014 yılları arasında uygulanan projede, Avrupa Çevre Ajansı’nın ‘Küresel İklim Değişikliğinde Kentsel Adaptasyon Stratejisi’ dikkate alınmıştır. Küresel iklim değişikliğinin kentlerdeki etkileri, kent yaşamında insan faktörü, kentlerde bütünleşik yönetim, sağlık hizmetleri ve arazi kullanımı gibi tematik alanlar Samsun, Barcelona, Kopenhag ve Brüksel kentlerindeki yerel yönetimler ve kamu kurumlarınca ele alınmıştır. Proje ile, söz konusu kentlerdeki standartları karşılaştırma imkanı bulunmuş, kentlerin eşgüdümlü iklim değişikliği politikaları geliştirmelerine katkı sağlanmıştır.
OaSIS (Optimizing Support For Innovating SMEs) Projesi
Ajansımızın proje ortağı olarak yer aldığı ve Horizon 2020 Programı çerçevesinde fonlanan ‘OaSIS (KOBİ’lerin Dönüştürülmesi için Destek Mekanizmalarının Oluşturulması) Projesi’nin amacı, KOBİ’lerin inovasyon ve büyüme ekseninde gelişmelerinin sağlanması için bölgesel kalkınma ve inovasyon ajanslarının KOBİ destek mekanizmalarını en doğru şekilde kurgulamalarının sağlanmasıdır. 2017-2019 yılları arasında uygulanan proje, bölgemizdeki gelişim potansiyeli yüksek sektörlerin ve KOBİ’lerin envanterinin oluşturulmasına, Ar-Ge ve inovasyon alanında faaliyet gösteren paydaşlar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine ve Ajansın özel sektöre yönelik desteklerinin etki analizlerinin yapılmasına katkı sağlamıştır.
OKA Yetişkin Eğitmen Kadrosunu Güçlendiriyor Projesi
Avrupa Birliği’nin fonladığı Erasmus+ Yetişkin Eğitimi Personel Hareketliliği Programı kapsamında hibe desteği kazanan proje OKA tarafından 2016-2017 yıllarında yürütülmüştür. Proje ile Ajans uzmanlarının stratejik planlama, proje döngüsü yönetimi ve proje uygulama konularındaki yetkinlikleri geliştirilmiştir. Projede elde edilen bilgi ve birikim, düzenlenen eğitimler yoluyla bölgemizdeki paydaşlara aktarılmış, böylece bölgenin insan kaynakları gelişimine katkı sağlanmıştır.
MINDtheGaps Projesi
Avrupa Birliği kaynaklı Erasmus+ Gençlik Programı Stratejik Ortaklıklar Ana Eylemi kapsamında, dezavantajlı gençlerde sosyal medya okur yazarlığının geliştirilmesi amacıyla 2020 yılında uygulanmaya başlanan proje halen devam etmektedir. Gençler için yenilikçi bir medya okur yazarlığı metodolojisi geliştirilmesi planlanan projede, bu yöntemle gençlerin sosyal yaşama entegrasyonunun sağlanması hedeflenmektedir. Ajansımız projeyi, dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalarını destekleyici önemli bir araç olarak görmekte ve faaliyetlerin yürütülmesinde Bölgedeki paydaşlarla birlikte hareket etmektedir. Projenin bölgemizdeki dezavantajlı gençlerin istihdamının artırılması yönünde etkileri olması beklenmektedir.
Bridge to Future: Participatory Management for Businesswomen Projesi
Avrupa Birliği’nin sivil toplumun güçlendirilmesine yönelik Grassroots programı kapsamında fonlanan “Geleceğe Köprü; İş Kadınları İçin Katılımcı Yönetim” başlıklı projede, Bölgedeki dezavantajlı kadınların iş dünyasına katılımı ve istihdam edilebilirliklerinin artırılması amaçlanmıştır. 2019-2020 yıllarında uygulanan, Ajansımızın ortağı olduğu proje kapsamında bölgemizde kadınlara yönelik olarak girişimcilik, göçmenlerin sosyal hayata entegrasyonu, kurumsal sorumluluk ve sosyal inovasyon gibi farklı alanlarda eğitim ve çalıştaylar düzenlenmiş, Portekiz’de bir saha ziyareti gerçekleştirilmiştir. Böylece, bölgede sivil toplumun gelişimine katkı sağlanmıştır.
Eurodesk Gençlik Bilgilendirmeleri
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı 2016 yılında Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Eurodesk Samsun Temas Noktası olarak akredite edilmiş bir kamu kurumu olarak gençleri Avrupa’da hareketlilik fırsatları hakkında bilgilendirmektedir. Ajansımız, Avrupa Dayanışma Birliği kapsamında gerçekleşen gönüllülük projeleri, Erasmus+ Programı Gençlik Projeleri ve Yüksek Öğrenim Hareketliliği ve kısa süreli eğitim faaliyetleri (TCA) alanlarında seminer, bilgilendirme toplantıları ve çalıştaylar düzenleyerek, TR83 Bölgesi gençleri arasında farkındalık artırmaya yönelik çalışmalar yürütmektedir.
Ajansımız, bölgemizin ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımına yönelik olarak, ağlara katılımın sağlanması ve kurumlar arası iş birliklerinin geliştirilmesi konularında faaliyetler yürütmeye devam edecektir. Ülkemizin katıldığı ikili veya çok taraflı uluslararası programlara ilişkin çalışmaların bölgede tanıtımını yapmak ve bu programlar kapsamında proje geliştirilmesine katkı sağlamak, kurumsal önceliklerimizden biri olmayı sürdürecektir.