Bölgenin potansiyel gelişme alanlarından biri olan turizm sektörü, emek yoğun bir sektör olarak yüksek istihdam yaratmakta, sektörel gelişmeleri tetiklemekte, kentlerin yaşam ve mekân kalitelerinin yükseltilmesine etki etmekte, bölgeler ve kentlerin tanınırlığını artırmakta, ülke ve dünyayla bütünleşmesini sağlamaktadır. Sahip olduğu zengin kaynak ve değerlere rağmen turizmden çok düşük bir pay alan bölgemizde turizm olanaklarının geliştirilmesi, çeşitlendirilmesi ve tanıtılması ile turizm potansiyelinin en üst düzeyde değerlendirilmesi için bölgemiz, uluslararası bir işbirliğine imza atmıştır.
Bu işbirliklerinden en önemlisi de Ajansımız tarafından Avrupa Birliği-Türkiye mali işbirliği çerçevesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Program Otoritesi olduğu IPA I Programı kapsamında gerçekleşen “Şanlıurfa’da Tarih Yeniden Canlanıyor Projesi”dir. Uygulamasına 2016 yılı Nisan ayında başlanan proje, Aralık 2018 yılı Aralık ayında tamamlanmıştır. GT1 ve GT2 adı verilen Göbeklitepe çatı örtüleri inşası bu proje kapsamında yapılmıştır. Bu proje ve çatı örtüsü sayesinde Göbeklitepe, UNESCO Dünya Miras Listesine girmiştir.
Şanlıurfa’da Tarih Yeniden Canlanıyor Projesi’nin bahsedilen inşaat faaliyetlerinin yanında en büyük katkılarından biri Teknik Destek Bileşeni altında gerçekleşen faaliyetler sonucunda elde edilmiştir. Proje bittikten sonra da Şanlıurfa turizm ve tanıtımına yön veren bu faaliyetler; etkili bir sürdürülebilir turizm yönetişim modelinin oluşturulması, sürdürülebilir turizm politikası ve stratejik eylem çerçevesinin oluşturulması, Şanlıurfa tanıtım ve markalaşma stratejinin oluşturulması, kapasite geliştirme ve sinerji yaratılması bileşenlerinden oluşmuştur.
Turizm yönetişim modeli olarak kurulan Şanlıurfa Turizm Geliştirme A.Ş. günümüzde Şanlıurfa’nın turizm ve tanıtım faaliyetlerinde en önde gelen aktörlerden olmuştur. Proje kapsamında hazırlanan Şanlıurfa Turizm Master Planı (2019-2023) ile öngörülen plan ve stratejiler uygulanmaktadır. Proje esnasında tanıtım ve markalaşma faaliyetleri yürütülmesi ile eş zamanlı projeden sonrasına da ışık tutacak Şanlıurfa Tanıtım ve Markalaşma Stratejisi hazırlanmıştır.
Turizm değer zincirinde yer alan ve sektörden doğrudan veya dolaylı olarak etkilenen paydaşlara ve sektör çalışanlarına yönelik eğitimler gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda “Şanlıurfa’nın Kalitesi“ adında Kalite Yönetim Sistemi kurulmuştur. Yine yürütülen proje ve diğer projeler arasında sinerji oluşturmak amacıyla Rekabetçi Sektörler Programının diğer yararlanıcıları arasında deneyim paylaşımı konferansları düzenlenmiştir.
Şanlıurfa Turizm Geliştirme A.Ş., Şanlıurfa’nın turizm faaliyetlerini tek elden profesyonel bir ekip tarafından yönetmek amacıyla kurulmuştur. Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa Ticaret Sanayi Odası, Şanlıurfa Ticaret Borsası, Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Eyyübiye, Haliliye, Karaköprü, Harran, Birecik, Siverek ve Halfeti ilçe Belediyeleri, Şanlıurfa Turist Rehberleri Odası ve Şanlıurfa Turizmi Geliştirme Derneği’nin belli oranlarda sermaye ile ortak olduğu 17 ortaklı bir anonim şirket modeli kurulmuştur. Bu model için Avrupa Birliği ülkelerinde kurulmuş olan başarılı modeller ile ülkemizde farklı yapılarda kurulmuş olan yapılar incelenerek Şanlıurfa’ya özgü farklı bir model geliştirilmiştir. Ayrıca Şirket bünyesinde turizmin tüm paydaşlarının temsil edildiği bir turizm konseyi kurulmuştur. Turizm konseyi turizm sektörünün tüm aktörlerinden topladığı görüş ve verileri rapor halinde Turizm Geliştirme A.Ş.ye sunmaktadır.
Proje kapsamında ayrıca, Londra WTM Fuarı’nda, Kültür ve Turizm Bakanı, AB Heyet Komisyon Başkanı, Alman Arkeoloji Enstitüsü yetkilileri ve turizm sektör temsilcileri ile Şanlıurfa’nın turizm potansiyeli ve Göbeklitepe konulu etkinlik gerçekleştirilmiştir.
Ülke dışından ve Türkiye’nin diğer illerinden Şanlıurfa’yı ziyaret etmeye gelen yerli ve yabancı turistler için ulaşım kolaylığı sağlamak ilimizin tarihi ve kültürel alanları ile yeme ve içme mekanlarını tanıtmak için Şanlıurfa Pass kartı geliştirilmiştir. Şanlıurfa Pass Kartı önemli müzeler ile yerel otobüs ulaşımını bir araya getirerek tekil gezginler için destinasyonun önemli cazibe noktalarına erişimi giriş ücretleri idaresini daha ucuz hale getirecek şekilde tasarlanmıştır. Şanlıurfa Pass Şanlıurfa Belediyesi Ulaşım Kartı ve Turizm Bakanlığı Müze Kart ile entegre çalışacak şekilde geliştirilmiştir. Ayırca, Şanlıurfa’nın tanınmış restoran ve otelleri ile de anlaşmalar sağlanmıştır. Bu kartın gelirleri Şanlıurfa Turizmi Geliştirme Anonim Şirketine aktarılacak şekilde planlanmıştır.
Proje faaliyetlerinden biri olarak Şanlıurfa’nın tarihi eserlerinden esinlenerek 150 adet hediyelik eşya tasarımı yapıldı. Yerel paydaşlar ile hazırlanan koleksiyon içinden 50 adet ürün seçildi ve bu ürünler için patent başvurusu yapılıp alındı. Bu ürünler için numune üretimler yapılarak sergilendi. Bu ürünlerin tasarımı yapılırken özellikle Şanlıurfa’daki üreticilerin yapabilecekleri tarzda ürünler olmasına dikkat edildi. Bu ürünlerin tüm hakları Turizm Geliştirme Anonim Şirketine devredildi. Turizm A.Ş’nin bu ürünlerin satışından gelir elde etmesi planlandı.
Proje ile Şanlıurfa’da faaliyet gösteren Otel, Konuk evi ve Restoranların belirli kriterlerlere göre değerlendirildiği bir kalite sistemi geliştirildi.
Proje kapsamında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile birçok yerli ve yabancı yemek şefinin katılımı ile Gelenekten Geleceğe Şanlıurfa Uluslararası Mutfak Atölyesi gerçekleştirilmiştir. Etkinliğe ulusal düzeyde bir çok gazeteci ve televizyon programcısı katılım sağlamıştır.
Projenin en önemli bileşenlerinden biri olan Göbeklitepe ören yeri resmi açılış töreni Sayın Cumhurbaşkanımız, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız, Avrupa Birliği Delegasyonu, birçok yerli ve yabancı konuğun katılımı ile gerçekleşti.
Proje kapsamında Harran Üniversitesi işbirliği ile birçok yerli ve yabancı akademisyenin katılım sağladığı sempozyum gerçekleştirilmiştir.
Şanlıurfa Turizmde Dijitalleşiyor
Şanlıurfa’nın tarihi ve kültürel değerlerinin tanıtımının sağlanması amacıyla taşınabilir cihazlara yönelik olarak 3 dilde IOS ve Android uygulamaları hazırladık.
İlçelerin Turizm Potansiyellerini Harekete Geçiriyoruz
Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. tarafından koordine edilen ve İlçelerin turizm potansiyellerine yönelik yapılan Turizm Eylem Planı çalışmaları ile markalaşmayı ilçe boyutuna taşıyoruz.
Turizmde Sürdürülebilir Yönetişim Modeli
Ajansımız tarafından yürütülen Şanlıurfa Tarih Yeniden Canlanıyor Projesi kapsamında turizm yönetişim modeli olarak Şanlıurfa Turizm Geliştirme A.Ş. 2018 yılında faaliyete geçmiştir. Ajansımız ile turizm alanında güçlü işbirlikleri yürüten Şanlıurfa Turizm Geliştirme A.Ş. markalaşma ve tanıtım alanlarında faaliyetlerini başarılı bir şekilde yürütmektedir. Şanlıurfa Turizm Geliştirme A.Ş. kamu ve özel sektör işbirliğini turizm sektöründe sürdürülebilir bir model etrafında devam ettirmektedir.
Özel Sektör ve Kamu Arasında Köprü Oluyoruz
Şanlıurfa turizminin yurtiçi ve yurt dışında tanıtılmasına ilişkin kamu ve özel sektörden gelen tekliflerin değerlendirmesi ve gelen tekliflerin uygunluğuna göre faaliyetler gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.
El Emeğini ve Yöresel Ürünleri Ticarileştiriyoruz
Yerelde üretilebilir hediyelik eşyaların tasarlanması, üretilmesi ve özel sektör tarafından üretiminin teşvik edilmesini sağlamayı hedefliyoruz.
Şanlıurfa Festivaller Şehri Oluyor
Şanlıurfa’nın simgesi haline gelerek gelenekselleşecek, sürekliliği sağlanarak yeni nesillere aktarılması ve yaşatılması amaçlanan ulusal veya uluslararası festival ve etkinlikler ile Şanlıurfa turizminin markalaşmasına katkı sunuyoruz.
Tarihi Mekanları Turizme Kazandırıyoruz
Turizm amacıyla özel sektör kullanımına açılıp, kiralanabilen tarihi binalar ve mekanların portföyünün hazırlanıp, bu mekanların turizme uygun olarak geliştirilmesine katkı sunmayı hedefliyoruz.