KALKINMA AJANSLARI
Uluslararası İşbirlikleri
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Çankırı, Kastamonu, Sinop

Ajansımız, faaliyet gösterdiği illerde Karadeniz ülkeleri ile  karşılıklı ticaret hacmini artırmayı, bölge içerisinde gerçekleştirilmek istenen projeler için fon bulmayı, bölgenin uluslararası doğrudan sermaye yatırımlarından aldığı payı artırmayı hedeflemektedir. Bu sebeple, uluslararası kurum-kuruluşlar  ile sıcak ilişkiler kurmayı hedeflemektedir.

Bölgemizin kalkınması ve rekabet gücünün artırılması için uluslararası kurum ve kuruluşlar ile işbirliği geliştiriyoruz. Bu işbirliğinin özünü karşılıklı ticareti geliştirme faaliyetleri, fon bulma, yatırım promosyonu, karşılıklı bilgi alışverişi ve gündem oluşturma faaliyetleri oluşturmaktadır. 

Karadeniz’e uzun bir sahil şeridi ile bağlı olan Bölgemiz İnebolu ve Sinop Limanı gibi iki önemli limana sahiptir. Eski çağlardan beri Karadeniz’de önemli ticaret noktaları olan bu limanlar aracılığıyla özellikle Karadeniz’e kıyısı olan şehirler ile ticaret hacmini artırmayı hedefliyoruz. Bu sebeple, karşılıklı çalışma ziyaretleri düzenlemekte ve bölge kurumlarının komşu ülke kurumları ile iyi ilişkiler kurmalarını sağlamaktayız. Ayrıca, bölge işletmelerine kıyı ülkelere ürün satışı, kıyı ülkelerinden hammadde tedariki, kıyı ülke işletmeleri ile ortak üretim konularında teknik yardım sağlıyoruz. 

Ajansımız, bölgenin altyapı ve üstyapı imkan ve yeteneklerinin geliştirilmesi amacıyla planlanan projelere gerek ulusal gerekse uluslararası kurum kuruluşlardan fon arama faaliyetlerini sürdürmektedir. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti finansmanıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Sinop’ta Ajansımızın öncülüğünde yerel paydaşlar ile “Sinop'ta Temel Sektörlerin Rekabetçiliğinin Artırılması Projesi” uygulanmaktadır. Sinop ve çevre illerde su ürünleri alanında faaliyet gösteren KOBİ’lerin rekabet gücünün artırılması amacı ile su ürünleri işleme, şoklama ve depolama tesisi, su ürünleri ve turizm işletmelerinin iş geliştirme ve girişimcilik faaliyetlerini desteklemek üzere KOBİ Destek Merkezi kurulmasına yönelik projenin uygulaması devam etmektedir. Ayrıca, turizm sektöründe rekabetçiliğin artırılması amacı ile TR82 Bölgesi turizm master planı, destinasyon tanıtım stratejisi ve kümelenme yol haritası hazırlanması projenin kapsamındadır.

 

Ajansımız, bölgede öne çıkan sektörler olan orman ve orman ürünleri, madencilik, tarım ve hayvancılık ürünleri, tekstil ve hazır giyim imalatı, ve turizm alanlarında yurtiçi ve yurtdışı yatırım promosyon faaliyetleri gerçekleştirmektedir. Bölge’nin sunduğu yatırım olanakları sektörel fuarlarda, birebir görüşmelerde, pazarlama ve reklam faaliyetleri ve lobi faaliyetleri ile yatırımcılara aktarılmaktadır. Çankırı’da Japonya merkezli lastik firması, Kastamonu’da Avusturya merkezli suni levha firması ve Sinop’ta Belarus merkezli plastik oyuncak firması ekonomik faaliyetlerini sürdürmektedir.

Uluslararası kurum ve kuruluşlar ile karşılıklı bilgi alışverişi, ortak gündem oluşturma ve ortak faaliyet yürütme kurumumuzun bölgede yürüttüğü diğer faaliyetlerden bir tanesidir. Çevresel Kıyı Bölgeleri Konferansı’na (Conference of Peripheral Maritime Regions of Europe (CPMR)) Sinop adına uzun süre katılım sağlanmış ve gündeme katkıda bulunulmuştur. Ajansımız, ayrıca Karadeniz için Ortak Denizcilik Gündemi ile paralel olarak «mavi ekonomi» ve «mavi büyüme» çerçevesinde su ürünleri ve turizm  sektörlerinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Sinop’ta Temel Sektörlerin Rekabetçiliğinin Artırılması Projesi

Sinop su ürünleri ekosistemi avcılık ve yetiştiricilik ile su ürünleri üretimi, su ürünleri işleme ve depolama ile balık unu ve balık yağı üretimi faaliyetlerini içermektedir. Ajansımız öncülüğünde hazırlanan «Sinop’ta Temel Sektörlerin Rekabetçiliğinin Artırılması Projesi»   Rekabetçi Sektörler Programından destek almaya hak kazanmış ve 2021 yılında uygulama aşamasına geçmiştir. Proje büyüklüğü 10,5 Milyon Euro’dur.

"Sinop’ta Temel Sektörlerin Rekabetçiliğinin Artırılması Projesi" kapsamında  su ürünleri işleme, şoklama ve depolama tesisi ile  KOBİ destek merkezinin kurulmaktadır. Ayrıca TR82 Bölgesi turizm master planı, destinasyon tanıtım stratejisi ve kümelenme yol haritası hazırlanarak vizyon projeler geliştirilmektedir.

 

 

Ortak Kullanım Tesisi

Sinop su ürünleri ekosistemi içerisinde avcılık ve yetiştiricilik ile su ürünleri üretimi, su ürünleri işleme ve depolama ile balık unu ve balık yağı üretimi bulunmaktadır.  Sinop Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 20 dönüm alanda su ürünlerinin işlenmesi, şoklanması ve depolanmasına yönelik 3.000 ton/yıl kapasiteli su ürünleri işleme, şoklama ve depolama  tesis inşa edilmektedir. Sinop başta olmak üzere Karadeniz Bölgesi’nde faaliyet gösteren işletmeler proje ile kurulan ortak kullanım tesisinden faydalanarak üretim kalitelerini artıracaktır.

KOBİ Destek Merkezi

Su ürünleri ve turizm işletmelerinin iş geliştirme ve girişimcilik faaliyetlerini desteklemek üzere KOBİ Destek Merkezi kurulmaktadır. Bu merkezde sunulacak eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile işletmelerin üretim ve hizmet kapasitelerinin iyileştirilmesine katkı sağlanacaktır.

TR82 Bölgesi Turizm Master Planı  

Bölgede turizm sektöründe rekabetçiliğin artırılması amacı ile TR82 Bölgesi turizm master planı hazırlanacaktır. Hazırlanan plan doğrultusunda  destinasyon tanıtım stratejisi ve kümelenme yol haritası belirlenecektir. Ayrıca, bölgemizde ilk defa beş alanda kapsamlı destinasyon alan planlaması yapılarak geliştirilen vizyon projeler ile bölge turizmi daha da güçlenecektir.