KALKINMA AJANSLARI
Sosyal İçerme ve Sosyal Uyum
Serhat Kalkınma Ajansı Kars, Ağrı, Ardahan, Iğdır

 

Ajansımız; Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerinde sosyal ve ekonomik kalkınmayı sağlamak üzere bölge nüfusunun önemli bir kısmını teşkil eden dezavantajlı grupların (engelli, kadın, yaşlı, genç ve çocuk) sosyo-ekonomik hayata aktif bir şekilde katılımını hedeflemektedir. Bu sayede, yoksulluk ve dışlanma riski altındaki bireyler eğitim sürecine, kültürel faaliyetlere, istihdama ve toplumsal ilişkiler ağına entegre edilecektir.

Sosyal içerme ve sosyal uyum, tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz ve bölgemiz için de önemli müdahale alanlarından birini oluşturmaktadır. Ajansımız 2014-2023 Bölge Planı’nda, “Sosyal Kalkınma Gelişme Ekseni” ortaya konulmuş ve bunda beşeri sermayenin ve özellikle dezavantajlı grupların mevcut durumu etkili olmuştur. Özellikle Ajansımızın bölge içinde yaptığı sosyal analiz çalışmalarında, nüfusumuzun çoğunluğunu oluşturan gençlerin ve kadınların gelişime açık olduğu, bilgi ve beceri seviyelerinin yükseltilmesi noktasında oldukça istekli davrandıkları ve kendilerine istihdam kapısı açılması halinde severek çalışabilecekleri teyit edilmiştir. Bunlara ek olarak kadınlarımız, engelli vatandaşlarımız, çocuklarımız ve yaşlı bireylerimiz başta olmak üzere bölge halkının ihtiyaç duyduğu sağlık ve eğitim hizmetleri ile sosyal ve kültürel hizmetlerin altyapı ve kalite olarak geliştirilmesinin göçün azaltılmasına ve fırsat eşitliğinin sağlanmasına katkı sunabileceği öngörülmüştür.

TRA2 Bölgesi’nde Sosyal İçerme Ve Sosyal Uyum
  • Bölgemizin çok kültürlü ve gelişime açık toplumsal yapısı ile eğitilebilir genç nüfusu, sosyal kalkınma açısından büyük bir potansiyel barındırmaktadır.
  • Kadınların sosyo-ekonomik hayattaki temsil gücünü artırıcı ve onların toplumsal statülerini güçlendirici politikaların geliştirilmesine ve bunların uygun araçlar vasıtasıyla hayata geçirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Yaşlı ve engelli bireylerin toplumsal hayata katılımını kolaylaştıracak sosyal hizmetler, dışlanmışlık duygusunun ortadan kaldırılmasını sağlayacaktır.
  • Dezavantajlı bireylerin istihdam edilebilirliğini teşvik edecek politikalar ve teşvikler, yoksulluk kaynaklı göçlerin bertaraf edilmesini kolaylaştıracaktır.

Ajansımız, ”sosyal içerme” ve “sosyal uyum” adı altında olmasa bile kurulduğu günden beri beşeri sermayenin gelişimi ve toplumun dezavantajlı kesimlerinin toplumsal hayatın her aşamasına entegre edilmesi noktasında birçok strateji geliştirmiş ve bu stratejileri yüzlerce proje ve faaliyet ile hayata geçirmeye çalışmıştır. Şimdi, Ajansın bu alanda neler yaptığını ve yapmaya devam ettiğini birkaç örnek ile somutlaştıralım:

Kadınlarımızın sosyoekonomik hayata entegrasyonunu sağlamak üzere iyi uygulama örneklerine ziyaretler düzenleyerek kadınlarımızı özellikle girişimcilik ve örgütlenme noktasında destekliyoruz.

Ajansımız desteği ile Ağrı’da hayata geçen “Engelsiz Yaşam Merkezi” projesi ile 20 adet engelli birey karton bardak, ıslak mendil ve peçete üretimi yapıyor. Bu merkezde çalışan engelli bireylere ilk etapta eğitimler verilerek her altı ayda bir yeni bireyler bu alanda istihdam ediliyor.

Ajansımız desteği ile Ağrı iline, çocuk ve gençlerin okul dışı öğrenme becerilerini geliştirebilecekleri aynı zamanda sosyal aktivitelerde bulunabilecekleri Ağrı Bilim Merkezi adında tam donanımlı bir  tesis kazandırdık. İleri teknolojik ekipmanlar ile donatılmış olan bu merkezde  uygulamalı eğitim alan çocukların ve gençlerin gelişimine  katkı sunuyoruz.

Ajansımız tarafından desteklenen Kars Gezici Kanser Tarama Aracı Projesi ile Kars’a bağlı ilçe ve köylerde yaşayan özellikle kadın vatandaşlara kanser taraması yapılarak ileride oluşabilecek kanser vakalarının önlenmesi planlanıyor.

Sonuç Odaklı Programlar ve TRA2 Bölge Planı kapsamında sosyal içerme ve sosyal uyum alanında mesafe kat edebilmek adına Ajansımız ve paydaşlarımız tarafından gerçekleştirilebilecek ve desteklenebilecek faaliyetler sıralanacak olursa;

•Eğitim seviyesi ve kalitesinin yükseltilmesi için girişimlerde bulunulmalı ve ihtiyaç duyulan alanlarda kalifiye personel yetiştirilerek istihdam edilmeye hazır nüfus yetiştirilmelidir,
•Rekreasyon alanları ile sosyal ve kültürel faaliyetleri destekleyecek alanlar çoğaltılarak dezavantajlı kesimlerin toplum ile etkiletişimi artırılmalıdır,
•Sağlık hizmetlerine erişimde görülen problemler ortadan kaldırılmalıdır. Bu kapsamda erişilebilirlik probleminin ortadan kaldırılması adına gezici sağlık hizmetleri sunulabilir.
•Aile içi şiddetle mücadelenin ve aile içi dayanışmanın sağlanması için tüm paydaşlar güdümünde bilinçlendirme faaliyetleri ve diğer hizmetler sunulmalıdır,
•Çocukların ve gençlerin dışlanma döngüsü riskine karşı korunmalarını sağlayabilmek adına diğer bireylerle iletişimlerini güçlendirecek ve onları faydalı alanlara yönlendirecek faaliyetler planlanmalıdır,
•Toplumda sosyal dayanışma ve karşılıklı sorumluluk hissiyatını güçlendirecek organizasyonlar düzenlenmelidir,
•Kadın girişimciliği destekleyecek ve ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarına yardımcı olabilecek nitelikte eğitimler, danışmanlık hizmetleri ve mali destekler sağlanmalıdır.

Kalkınma yolcularının güzergâhının insandan ve insanlıktan geçtiğinin farkındayız.

Kuruluşundan beri gerçekleştirdiği ve desteklediği proje ve faaliyetler ile sosyal içerme ve sosyal uyum gibi önemli iki hususa katkı sunmakta olan Ajansımız, 2018 yılında geçiş yaptığı Sonuç Odaklı Program yaklaşımı kapsamında “Kadın ve Gençlerin Sosyo-Ekonomik Hayata Entegrasyonu” programını tasarlayarak 2021 yılına kadar birçok çalışma gerçekleştirmiş olup 2021 yılından itibaren ise bu alanda gerçekleştirmeyi planladığı tüm faaliyetleri “Kırsal Ekonominin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı” kapsamında hayata geçirmeyi planlamaktadır.