KALKINMA AJANSLARI
Sosyal İçerme ve Sosyal Uyum
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Erzurum, Erzincan, Bayburt

Bölgede il merkezlerine uzak ilçe, mahalle ve köy sayısı fazladır. Bu durum söz konusu yerleşimlerde yaşayan vatandaşlarımızın il merkezlerindeki sosyal imkanlara erişimlerini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle kırsalda sosyal olanakların geliştirilmesi faydalı olacak.

Tarımda makinalaşmanın ve arazi paylaşımlarının etkisiyle daralan istihdam imkânlarına bağlı olarak kırsaldan kent merkezine göç söz konusu. Kırdan kente göçün önlenmesi amacına dönük olarak kırsalda yaşanabilirlik göstergelerinin iyileştirilmesi gerekiyor. Gençlere yönelik tarımsal üretim ve kırsal turizm gibi kırsalda geçim kaynağı olabilecek faaliyetlerin tasarlanması faydalı olacak.

Kısa vadede, sosyo-ekonomik kalkınmanın kilit unsuru olan beşeri sermayenin bölgede tutulması, orta ve uzun vadede ise bölgenin gerekirse dışarıdan da beyin göçü alan bir cazibe merkezine dönüşmesi bölge için önemli hedefler arasında yer alıyor.

Bölgenin bir cazibe merkezine dönüşebilmesi için hem kırsalda hem de kent merkezlerinde müdahale edilmesi gereken çeşitli öncelik alanları mevcut. Örneğin kırsal nüfusu kırda kaliteli ve bol miktarda üretim yaptırarak refah ve mutluluk içinde yaşatan bir kurgunun oluşturulması gerekiyor. Kentte ise iç ve dış yakın coğrafyası için hizmet sunum odağı haline gelmiş bir alan oluşturularak nitelikli nüfusun durak ve dönüş yeri olacağı bir bölge oluşturmak hedefleniyor.

Bölgede kent merkezlerinin özellikle dış mekan aktiviteleri açısından geliştirilmesi gerekiyor.

Bölgede kültürel ve sanatsal faaliyetlerin, her kesimin katılımını hedefleyecek şekilde yaygınlaştırılması gerekiyor.

Bölgede engelsiz erişim imkanlarının artırılmasının engelli vatandaşlarımızın sosyo-ekonomik hayata katılımı açısından önemi büyük.

Kent merkezlerinde kişi başına düşen yeşil alan miktarlarının artırılması bölgenin daha cazip hale gelmesi açısından faydalı olacak.

SEGE-2017 çalışmasına göre Erzincan, işgücü değişkenlerine göre ülke ortalamasından daha iyi değerlere sahip. 2014 yılı verileri değerlendirildiğinde ilde işsizlik oranı yüzde 6,7 iken işgücüne katılma oranı yüzde 51,1, istihdam oranı ise yüzde 47,7 şeklinde.  Ülke genelinde ise bu oranlar, sırasıyla yüzde 9,7, yüzde 50,8 ve yüzde 45,9. Erzincan, eğitim ve sağlık göstergeleri açısından çoğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ilinden daha iyi durumda…

   

SEGE-2017 çalışmasına göre Erzurum, kişi başına hastane yatak sayısı bakımından Türkiye’de beşinci, hekim sayısı bakımından ise dokuzuncu sırada yer alıyor. Erzurum, otuz yaş ve üzeri nüfus içerisinde on binde 190 oranı ile yüksek lisans veya doktora mezunu bakımından on binde 186 olan Türkiye ortalamasının üzerinde yer alıyor. Erzurum, aynı zamanda ülkemizde net göç hızı en düşük yedinci il durumunda. SEGE-2017 çalışmasına göre genel ortaöğretim okullaşma oranı, kırsal kesim asfalt-beton köy yolu oranı ve ihracat kapasitesi gibi hususlar, Erzurum’da geliştirilmesi gereken alanlar arasında yer alıyor.

SEGE-2017 çalışmasına göre yaklaşık 80 bin kişilik nüfusuyla ülkemizin en az nüfusa sahip ili olan Bayburt, 217,3’lük YGS ortalama başarı puanı ile ülke genelinde dokuzuncu sırada bulunuyor. Kükürt dioksit (SO2) ortalama değeri, yaşam kalitesi değişkenleri arasında kabul ediliyor. Bu değişkene göre Türkiye ortalamasından (135 µg/m3) oldukça iyi bir değere (55 µg/m3) sahip olan Bayburt bu değişkende 81 il içerisinde altıncı sırada yer alıyor. Bayburt’un  rekabetçilik, istihdam ve sağlık gibi değişkenler açısından gelişim ihtiyacı bulunuyor.

SOGEP Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı

Türkiye’de sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyinin artırılması amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) uygulanıyor. Programda sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi düşük olan il ve ilçeler başta olmak üzere; toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif şekilde katılması amaçlanıyor. Ayrıca, istihdam edilebilirliğin artırılması, sosyal içerme, sosyal girişimcilik ve yenilikçiliğin desteklenmesi ve sosyal sorumluluk uygulamalarının yaygınlaştırılması programın hedefleri arasında.

Program kapsamında genç, kadın ve engellilerin istihdamını hedefleyen, yenilikçilik, ortaklık ve iş birliği boyutu güçlü projeler ile doğrudan sosyal sorumluluk projesi olmasa da özel sektörün içerisinde yer aldığı ve nakdi eş finansman katkısı sunmayı taahhüt ettiği projeler öncelikli olarak destekleniyor.

KUDAKA SOGEP kapsamında bölgemizde nitelikli projelerin geliştirilmesi ve uygulanması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Bölgemizden sunulan ve destek almaya hak kazanan projelerin uygulanması ile birlikte gençler, kadınlar ve bölgeye göç ile gelen misafirler gibi dezavantajlı kesimler istihdama dahil olarak gelir elde etme imkanı bulacaklar.

Demirözü’nde Süt İşleme Tesisi ile Gençlere ve Kadınlara İstihdam Sağlanıyor

Demirözü Belediyesi tarafından yürütülen proje kapsamında yapılacak üretim faaliyetleri ile daha önce hiçbir gelir getirici işte çalışmamış ve sosyal yardımlardan faydalanmak durumunda kalan kadınlar ve gençler çeşitli istihdam imkanlarından yararlanacak. Bu yolla söz konusu kadın ve gençlerin istihdam edilebilirlikleri arttırılacak, sosyal girişimcilik ortamı sağlanacak. Demirözü ilçesindeki tesis yöredeki vatandaşların gelirlerinin artmasına katkı sağlayacak.

Kurulacak tesisteki kadınlar ve gençler aile ekonomisine katkıda bulunma imkanına kavuşacak ve sosyo-ekonomik hayata daha fazla katılabilecek.  Tesiste çalışacak gençlere ve kadınlara verilecek eğitimle kaliteli, profesyonel ve hijyenik süt ürünleri üretimi sağlanacak. Tesiste 10 kişilik istihdam sağlanması öngörülüyor.

Tasarım Beceri Atölyeleri ile Gençler Hayal Ediyor, Tasarlıyor, Üretiyor

Proje kapsamında Erzurum’da sosyoekonomik açıdan dezavantajlı öğrencilerin yoğun olarak eğitim gördüğü 25 ortaokulda birer “tasarım beceri atölyesi” (müzik, görsel sanatlar, salon sporları, fen, teknoloji, matematik ve mühendislik, yazılım ve tasarım atölyeleri)  kurularak eğitim alanında sunulan hizmetlerin kalitesi artırılacak. Tasarım beceri atölyeleri (TBA) ile öğrencilerin “eğitimde fırsat eşitliği” ilkesi doğrultusunda eğitim olanaklarından daha etkin bir şekilde faydalanmalarına; sanatsal, kültürel, bilimsel, sportif açıdan donanımlı, sosyal becerileri yüksek bireyler olarak yetiştirilmelerine ve akademik başarılarının artırılmasına destek olunacaktır.

Üzümlü’de Gençler Eğitim ve Üretimle Kalkınıyor

İlçedeki işsiz gençler ile ilçeye yerleşmiş olan Ahıska Türkleri arasında yer alan ve istihdam için gerekli vasıflara sahip olmayan gençlere sebze ve meyve kurutma teknolojisi alanında teorik ve uygulamalı eğitimler veriliyor. Bu sayede gençlerin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif şekilde katılmaları sağlanıyor ve istihdama dahil olma imkanları artırılıyor. Ayrıca ilçedeki kadınların geleneksel yöntemlerle yaptıkları sebze ve meyve kurutma işlemi, proje ile kurulacak tesiste daha hijyenik ve yenilikçi yöntemlerle gerçekleştirilecek. Bunun yanı sıra kurulacak uygulamalı eğitim merkezinde dezavantajlı kesim içinde yer alan kursiyerlerin istihdam edilmesi ile yaşam kalitelerinin yükseltilmesine katkı sağlanacak.

Erzincan’da Tekstil Eğitim ve Üretim Atölyesi Kuruluyor

Erzincan OSB de kurulacak bir tekstil atölyesi ile şehirde ikamet eden dezavantajlı kesimler sınıfında bulunan kadın vatandaşlarımızın istihdama katılımının kolaylaştırılıyor. İldeki ve bölgedeki ihtiyaçlara uygun alanlardan biri olan tekstil sektöründe beşeri sermaye geliştiriliyor. Hedef grupların tekstil sektörü kapsamında kendi işini kurabilecek veya işe alınmaya hazır olacak ölçüde mesleki bilgi sahip olmalarına katkı sağlanması amaçlanıyor. Aynı zamanda sosyal yardım alan kesimlerin istihdam edilmek suretiyle gelir düzeyinin artırılması hedefleniyor.

KUDAKA Dezavantajlı Kesimlerin İstihdama Katılımını Destekliyor

İspirli Kadınlar Markalaşma Projesi ile Bölgesini Tanıtıyor

Proje kapsamında e-ticaret alanında hizmet sektörünü geliştirecek çalışmalar başlatmıştır. Üretilen ve işlenen ürünlerin pazarlanması adına raporlar hazırlayarak örgütlenme ve markalaşma adına çalışmalar başlatmış olan İspir Hanımeli Kooperatifi, yöresel ve organik ürünlerin yetiştirilmesi ve bu ürünlerin işlenerek pazara sunulması konusunda hizmet vermektedir. Kooperatif, yetiştirdiği ve işlediği ürünlerin yararlanıcılar tarafından güvenirliğini sağlamak ve pazarda tanıtımını yapmak için "tarladan sofraya gıda güvenirliği" mottosuyla yol haritası belirleyerek sosyal medya hesapları için içerik, ürün işleme süreci, tanıtım belgeseli ve ilçenin yöresel doğal ürünlerinin markalaşma serüvenine katkıda bulunacak. Bu kapsamda bu süreçlerle ilgili kısa bir tanıtım  filmi hazırlanacak

Kadının Eli Erzurum’a Dokunuyor Tezgahlarda Erzurum’u Dokuyor

Proje ile bölgedeki el sanatları yeni tasarım ve pazarlama yöntemleri ile ön plana çıkarılıyor. Proje kapsamında bölgeye özgü değerler olan ehram, keçe ve karnavas bezi üzerine tasarımlar gerçekleştirilerek el işlerinin ulusal ve uluslararası pazara sunulması planlanıyor. Böylece kadınların el emeklerinin ekonomik değeri artırılacak, kadınların ve kadın girişimcilerin sosyal ve ekonomik hayata katılımları desteklenmiş olacak.

Kadının Eli Hayata Değer Katıyor

20 kadının el birliği yaparak çıktığı yola 350 kadının gönül birliği ile daha güçlü bir şekilde devam eden Kadama Kadın Kooperatifi, bölgeye özgü yöresel ürünler ile el işi ürünlerin üretimini gerçekleştiriyor. Ajans Teknik Destek Programı kapsamında Kadama Kafe, Kadama Konak ve Kadama İşleme’de üretim süreçlerinin çekimi yapılacak.  Böylelikle bölgedeki kadın girişimlerinin iyi bir örneği olan Kadama Kadın Kooperatifi girişiminin başarı hikayesi daha geniş kesimlere ulaşacak.

Eski Mahkumlar Beko Loder Eğitimi ile İstihdama Hazırlanıyor

Bayburt Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde denetim gören 15 yükümlünün mesleki bilgi ve beceri kazanmalarını sağlamak ve bu sayede toplumsal entegrasyona katkı sağlamak amacıyla bu 15 yükümlüye Beko Loder operatörlüğü eğitimi ve sertifikası verilecek. Proje sonrasında iş makinesi operatörlüğü sertifikasına sahip olacak eski yükümlüler, daha nitelikli hale gelecek ve bu sayede hızlıca istihdama ve sosyal hayata entegre olabilecekler. 

İspir Gastronomi Altyapısını Güçlendiriyor

Ajans Mali Destek Programı kapsamında desteklenen proje ile  İspir Kadın Kooperatifi, İspir ilçesinde gastronomi unsurlarının üretilmesi ve muhafaza edilmesi aşamalarında  altyapısını güçlendiriyor. Proje kapsamında kooperatif tarafından üretilmekte olan mantı, erişte ve su böreği gibi ürünlerin standart ve seri üretiminin geliştirilmesi hedefleniyor . Ayrıca coğrafi işaretli İspir Kuru Fasulyesinin üretim şartlarının oluşturulması, coğrafi işaret başvurusu süren ispir kuru kaymak ürününün üretimine başlanması, köme, göğermiş peynir, dut pekmezi ürünlerinin paketlenmesi ve uygun şartlarda muhafaza edilmesi için gerekli soğuk hava deposu oluşturulmasına yönelik altyapı hazırlanıyor