KALKINMA AJANSLARI
Sosyal İçerme ve Sosyal Uyum
Ankara Kalkınma Ajansı Ankara

Ajansımız Ankara’da yerel dinamikleri harekete geçirerek;

> Göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek,
 
> Değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek,
 
> Toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak,
 
> İstihdam edilebilirliği artırmak,
 

üzere sosyal içermeyi ve uyumu, sosyal girişimciliği ve yenilikçiliği destekleyecek ve sosyal sorumluluk uygulamalarını yaygınlaştıracak kapsamlı projeleri hayata geçirecektir.

Yoksulluk, engellilik, göçmenlik ve istihdam sorunları nedeniyle dezavantajlı konumda bulunan bireylerin sosyal katılım ve uyumunun sağlanması açısından Ankara’da (TR 51) sosyal içerme önemli bir faaliyet alanıdır. Dezavantajlı bireylerin istihdam edilebilirliklerinin artırılması, iş gücü piyasasına erişimlerinin kolaylaştırılması ve piyasaya girişlerin önünde yer alan engellerin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak bölgenin sahip olduğu kaynakların harekete geçirilmesi amaçlanmaktadır. Bölgede sosyal içermenin ve uyumun artırılması amacıyla; engelli bireylerin istihdama katılması ve toplumsal entegrasyonunun sağlanması, ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ile yoksulluğun azaltılması, kadınların ve gençlerin becerilerinin ve istihdam edilebilirliklerinin artırılması, sosyal sermayenin güçlendirilmesi ile girişimcilik kapasitesinin mali ve teknik desteklerle geliştirilmesi desteklenmektedir. Dezavantajlı grupların refah düzeyini artırma ve yaşam kalitesini iyileştirme amacıyla sosyal içerme alanında yürütülen faaliyetlerle; yenilikçi model, hizmet, ürün ve iş birliklerine aracılık edilmektedir.

Ankara sahip olduğu nitelikli genç nüfusu ve insan kaynağı ile dezavantajlı grupların sosyal içermesinde yaşanılan sorunlara çözüm üretebilecek potansiyele sahiptir.  Bölgede faaliyet gösteren sosyal girişimlerin engelli bireylerin entegrasyonuna yönelik çözümler üretmeleri ve yerel yönetimlerin kadınların istihdam edilebildiklerini artırmak amacıyla kooperatif kurulmasını desteklemeleri veya mevcut kooperatifleri tedarik süreçlerine dahil etmeleri sosyal içerme açısından önemli yaklaşımlardır. Yoksullukla mücadele için ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesine yönelik girişimlerin artmasının desteklenmesi ve geçici koruma ve uluslararası koruma kapsamında bulunanların topluma entegrasyonuna yönelik ulusal ve uluslararası projelerin yürütülmesi de sosyal içermeyi güçlendirmektedir.

Ayrıca bölgede faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların karar alma süreçlerine etkisinin yüksek olması, sosyal fayda alanında çeşitli çalışmalar yürütülmesi, dezavantajlı bireylerin sosyal dışlanma farkındalığının yüksek olması, genç nüfusun sosyal yenilik ve sosyal girişimcilik alanında artan farkındalığı sosyal içermeci uygulamalar açısından öne çıkmaktadır.

Sosyal kalkınma açısından sosyal içermesi yüksek bir toplumun oluşturulması için çevre ilçelerde de farkındalığın artırılması ve içermeci yapıların kurulması çalışmalarına öncelik verilecektir. Bu şekilde dezavantajlı bireylerin ihtiyaç duydukları imkanlara yaşadıkları ilçelerde de erişmesine, istihdam ve yoksulluk sorunlarına kapsayıcı çözümler bulunmasına katkı sağlanacak ve paydaşlarla beraber sosyal içerme alanında  topluluk bazlı, etkili ve sürekliliği olan çözümler üretilecektir.

Ankara’da Sosyal İçermeye Bakış

> Ankara’nın çevre ilçelerinde dezavantajlı grupların imkanlarının geliştirilmesi gerekmektedir.

> Ankara sahip olduğu maddi ve beşeri sermaye ile dönüştürücü sistemler kurabilecek potansiyele sahiptir.
 
> Sosyal içermeci politikalar ile toplumsal refah ve yaşam kalitesi artacaktır.
 
> Yürütülecek çalışmalar ile toplumsal farkındalığın artırılması dezavantajlı bireylerin toplumla bütünleşmelerine katkı sağlayacaktır. 
 
> Göçle gelen yabancı nüfusun toplumsal uyumunun sağlanması için bu alanda hizmet sağlayan farklı kurumların koordinasyonuna ve daha kalıcı çözümlere ihtiyaç bulunmaktadır.
 
> Sosyal içerme alanında paydaşlar arası iş birliğinin geliştirilmesi gerekmektedir.

Ajansımız, Ankara’da sosyal içerme alanında sorunların çözülmesine yönelik olarak sosyal girişimcilik ve sosyal inovasyon ekosistemini güçlendirerek toplumsal sorunlara etkili, sürdürülebilir çözümler bulunmasını ve toplumsal sorunların çözümünde bir model olarak sosyal girişimciliğin yaygınlaştırılmasını amaçlamaktadır. Bu amaçla eğitim, farkındalık, kurumsal iş birlikleri ve destek programları uygulanmakta ve dezavantajlı grupların süreçlere dahil edilmesine önem verilmektedir.

Ajansımız 2016 yılından bu yana yürüttüğü sosyal girişimcilik, sosyal yenilikçilik ve sosyal sorumluluk platformu çalışmaları ile sosyal içerme alanında çok sayıda faaliyet yürütmüştür. Bu kapsamda; kadınların istihdam süreçlerine katılmasının teşvik edilmesi amacıyla; kadın kooperatiflerinin kurulmasına yönelik destekler verilmiş ve 2017 yılından bu yana kadın kooperatiflerinde kapasite geliştirilmesine yönelik eğitim ve mentorluk programları yürütülmektedir. Bu kapsamda ortaklar ile bir kooperatifçilik kitabı da oluşturulmuştur.

Sosyal sermayenin güçlenebilmesi için sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve bireysel bağışçılar ile sosyal sorumluluk projelerine gönüllü olarak katkı sağlamak isteyen kişileri buluşturan bir model geliştirerek 2016 yılında Sosyal Sorumluluk Platformu (SSP) hayata geçirilmiştir. On bir farklı hedef grup ve alan (Terör Mağdurları, Gaziler ve Şehit Yakınları, Engelliler / Hastalar ve Aileleri, Kadınlar, Çocuklar / Gençler, Yaşlılar, Göçle Gelenler, İşsizler, Yoksullar, Kırsal ve Kentsel Gelişim, Çevre) üzerinde çalışan sivil toplum kuruluşları projeleriyle platformda yer almaktadır.

Bu kuruluşların platformda yer alan projelerine destek olmak isteyen özel sektör işletmeleri, kamu kurumları ve bireysel bağışçılar ile bu projelerde gönüllü olarak yer almak isteyen kişiler platforma müracaat etmektedir. 2016 yılından bu yana Sosyal Sorumluluk Platformu ile dezavantajlı gruplara yönelik faaliyetlerde bulunan 51 sivil toplum kuruluşunun farkındalığının artırılmasına yönelik kısa filmler çekilmiş, 17 sivil toplum kuruluşu ile özel sektör arasında sponsorluk anlaşması imzalanmasına ve 870 kişinin gönüllü olarak sivil toplum kuruluşlarında görev almalarına aracılık edilmiştir.

Üniversite öğrencilerinin sosyal içerme alanında farkındalıklarını artırmak amacıyla dezavantajlı grupların sorunlarına yönelik iş fikirleri geliştirmeleri hedeflenmiştir. Bu doğrultuda Ajansımızca düzenlenen “Gençler İçin Sosyal Girişimcilik Programı”nda gençlerin geliştirdikleri iş fikirleriyle yer almaları sağlanmıştır.

Bölgede yaşayan dezavantajlı bireylerin yaşadıkları toplumsal ve çevresel sorunlara yenilikçi yöntem ve araçlar ile çözüm üretmek amacıyla yeni sosyal girişimler kurulması, var olanların kapasitesinin artırılması ve bu alanda aracı kurumların desteklenmesi amacıyla 2019 yılında sosyal fayda temelinde bir mali destek programı düzenlenmiştir.

Ajansımız 2016 yılından bu yana sosyal yenilik ve sosyal girişimcilik alanında yürütülen çalışmalar ile dezavantajlı bireylerin içerisinde bulundukları koşulların farkındalığının artırılmasını ve istihdam edilebilirliklerini desteklemektedir. Bu amaçla Ajansımız çalışmalarına, 2021-2023 yıllarını kapsayan Sosyal Yenilik ve Sosyal Kalkınma Sonuç Odaklı Programı altında daha bütüncül bir bakış açısıyla devam edecektir. Sonuç odaklı program ile sosyal içerme kapsamında:

  • Dezavantajlı grupların sosyal içermesine yönelik çözümler sunan sosyal yenilik ve sosyal girişimcilik alanında farkındalığın artırılması ve teşvik edilmesini,
  • Dezavantajlı grupların refah ve iyilik hallerinin artırılması için sosyal girişimcilik aktörlerinin ve çatı kuruluşlarının kapasitelerinin geliştirilmesini,
  • Sosyal sorumluluk farkındalığının arttırılarak sosyal sorumluluk faaliyetlerinin teşvik edilmesini, amaçlıyoruz

Ajansımızın 2021-2023 yılı için kurguladığı Sosyal Yenilik ve Sosyal Kalkınma Sonuç Odaklı Programı ile sosyal girişimciliğin teşvik edilmesi, dezavantajlı grupların güçlendirilmesi ve sosyal sermayenin yeni formlarının oluşturulması amaçlanmaktadır. Bu program kapsamında dezavantajlı grupların sosyal içermesinin artırılmasına yönelik faaliyetler belirlenirken sosyal sorunların çözümü için Ajansın liderlik edebileceği başlıca odak alanlar "sosyal yenilik" ve "sosyal girişimcilik" alanları olarak seçilmiştir. Sosyal girişimcilik hem ekonomik fayda yaratmak hem de sosyal içerme, yoksulluk, istihdam, eğitim, sağlık gibi çok çeşitli alanlarda sosyal fayda yaratarak toplumsal refahı artıracak faaliyetleri de gerçekleştirmek amaçlarını gütmektedir. 

Sosyal girişimciliğin teşvik edilmesi, dezavantajlı grupların güçlendirilerek sosyal ve ekonomik hayata aktif katılımlarının sağlanması için önemlidir. Sosyal yenilik ise sosyal ihtiyaçlara cevap veren, sosyal ilişkiler ve yeni iş birlikleri yaratan yenilikleri ifade etmektedir. Bu yenilikler ürün, hizmet ya da modelleri kapsamaktadır. Bu iki araç ile sosyal sorunlara doğrudan müdahale edilmesinin yerine, paydaşların farkındalık ve kapasitelerinin artırılması ve finansman araçlarına erişimlerinin artırılması yolları ile yenilikçi faaliyetlerin geliştirilmesinin desteklenmesi istenmektedir.

Sosyal Yenilik ve Sosyal Kalkınma Sonuç Odaklı Program Yaklaşımıyla Sosyal İçerme için Sosyal Yenilik Yaklaşımını Getiriyoruz

Sonuç Odaklı Program ile;

> Dezavantajlı grupların sosyal içermesinin artırılmasına yönelik araştırma ve analiz faaliyetleri ile öncelikli ihtiyaçlar belirlenecek ve bu ihtiyaçların giderilmesine yönelik sosyal yenilik ve sosyal girişimcilik faaliyetleri geliştirilecektir.

> Ankara’da faaliyet gösteren özel sektör girişimlerinin sosyal fayda üretme kapasitesi desteklenerek sosyal içerme süreçlerine katkı sağlamalarına öncülük edilecektir.
 
> Tüm paydaşların dezavantajlı gruplara yönelik iş birliği ve koordinasyon faaliyetleri desteklenecektir.
 
>Dezavantajlı bireylerin karşı karşıya oldukları sorunların çözümünde gençleri de sürece dahil etmek amacıyla analiz, yarışma ve farkındalık faaliyetleri yürütülecektir.

Dezavantajlı Grupların İhtiyaçlarını Belirliyoruz

Toplumsal sorunların ve toplulukların ihtiyaçlarının iyi bir şekilde belirlenmesi, sorunların çözülmesi için yenilikçi modellerin, hizmetlerin ve ürünlerin üretilmesinin desteklenmesinin ilk adımıdır. Ankara’nın karşı karşıya kaldığı önemli toplumsal sorunlarla ilgili kapsamlı analiz çalışmaları yapıyor ve sorunun tüm tarafları ile birlikte çözüm yolları geliştiriyoruz. Bu kapsamda geçici koruma ve uluslararası koruma kapsamında bulunanların ve gençlerin toplumla bütünleşmesini amaçlıyoruz.

Kadın Kooperatiflerini Destekliyoruz

Kadının güçlendirilmesi ve istihdam edilebilirliğinin artırılmasında önemli araçlardan biri olan kadın kooperatiflerinin kuruluş, eğitim, kapasite artırımı, danışmanlık ve iş birlikleri geliştirmelerine yönelik destekler veriyoruz. Bölgede bulunan tüm paydaşlar ile kooperatiflerin güçlendirilmesi amacıyla stratejik planlama çalışmaları yapıyoruz.

Engelli Bireylerin Spor ile Sosyal İçermelerini Artırıyoruz

“Spor Engel Tanımaz” projesine destek olarak zihinsel engelli bireylerin fiziksel aktivitelerle sosyal içermelerinin sağlanmasını  amaçlıyoruz.

Sosyal Sorumluluk Platformu aracılığı ile yüzme, masa tenisi, atletizm ve bisiklet gibi dört farklı branşta ihtiyaç duyulan ekipman ve teçhizatların sponsorlar tarafından sağlanmasına aracılık ediyoruz.

Çevrelerinin Farkında Olan ve Çözümler Üreten Gençler Yetişmesini Sağlıyoruz

Ankara’nın dezavantajlı nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Kale bölgesindeki çocuk ve gençlerin; interaktif, bilim, sanat ve teknoloji atölyeleri ile görerek ve soru sorarak öğrenmelerine fırsat sunuyoruz. Bu amaçla hayata geçirdiğimiz "Deneyim Merkezi" projemizde, dezavantajlı konumları nedeniyle çeşitli sorunlarla karşı karşıya olan çocuk ve gençlerin kendi çözümlerini üretebilmeleri için doğal yaşamı ve tabiatı deneyimlemelerini, keşfetmelerini ve araştırmacı bireyler olarak yetişmelerini hedefliyoruz.

Lavanta Yetiştiriciliği İle Kırsal Alanlarda Ekonomik Fayda Üretiyoruz

Ankara kırsalında ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi amacıyla lavanta bahçeleri kurarak lavanta balı üretimini destekliyoruz.  Projemiz ile çiftçilerin lavanta yağı üretmelerini de destekleyerek alternatif tarımsal ürünlerle kırsal arazilerin etkin kullanımını, kırsalda gelirin artırılmasını ve turizmin geliştirilmesini amaçlıyoruz.

Katma Değerli Üretimle Dezavantajlı Kadınların İstihdama Katılımlarını Sağlıyoruz

Polatlı’da üretilen tarımsal ürünlerin kurutularak katma değeri yüksek ürünler haline getirilmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Projemiz kapsamında, ilçede kurulacak olan sebze ve meyve kurutma tesisinde dezavantajlı kadınların istihdam edilmesi için kadınların becerilerinin geliştirilmesini ve sonrasında burada yapılacak Polatlı yöresel ürünlerinin satışı ile kadınların düzenli gelir elde etmelerinin sağlanmasını hedefliyoruz.