KALKINMA AJANSLARI
Sosyal İçerme ve Sosyal Uyum
Çukurova Kalkınma Ajansı Adana, Mersin

Ajansımız, Çukurova Bölgesi’ndeki kırılgan kesimleri sosyal ve ekonomik açıdan güçlendirmeyi ve yaşam kalitelerini artırmayı amaçlamaktadır. Dezavantajlı kesimler için fırsat eşitliğini destekleyerek, toplumsal refah düzeyinin artırılmasına katkı sunmaktadır. Bu doğrultuda, illerimizdeki sosyal altyapının geliştirilmesi ve sosyo-ekonomik alanda sunulan kamu hizmetlerinin etkinliğinin artırılması önceliklidir. Böylece bölgemizdeki sosyal uyum ve toplumsal bütünleşmeyi kuvvetlendirmeyi hedeflemektedir.

Bölgemizde kadınlar, engelliler, çocuklar/gençler gibi kırılgan kesimlerin yanı sıra mevsimlik tarım işçileri, göçerler, Suriyeli misafirler, göçle gelen vatandaşlar gibi özel ilgi grupları yer almaktadır. 

Ajansımız, ekonomik büyümenin yanında sosyal ve çevresel boyutları da içeren sürdürülebilir kalkınma yaklaşımını benimsemiştir. Bölgemizdeki refahın toplumsal kesimler arasında ve coğrafi olarak dengeli şekilde dağılması sosyal kalkınmanın gerekleri arasındadır. Bu alanda atılacak her adımın kelebek etkisinde olduğu gibi büyük değişiklikler yaratacağına inanarak çalışmaktayız. Vatandaşlarımızın yaşam kalitesinin artırılması ve beşeri sermayemizin yüksek potansiyelinden faydalanılması ülkemizin topyekûn kalkınmasına katkı sağlanacaktır.

Çukurova Bölgesi, yıllar boyunca ekonomik çekiciliğinden dolayı göç alan bir bölgedir. Doğu ve Güneydoğu’daki illerden ve yurtdışından aldığı göç ile kültürel bir mozaiğe sahiptir. Metropol bir bölge olan TR62 Bölgesi’nde göçle gelen vatandaşlarımız yalnızca sosyal yaşamı renklendirmekle kalmaz. Aynı zamanda bölgeye getirdikleri bilgi ve beceriler ile bölgedeki nitelik havuzunu genişletirler. Böylece işgücü piyasasına katkı yaparak ekonomiyi canlandırırlar. Ayrıca girişimcilik kapasitesinin gelişmesinden dolayı ekonomik faaliyetler ve sermaye birikimi genişleme fırsatı bulur. Sosyal ve ekonomik yaşamdaki çeşitliliğin artması bölgemizdeki üretkenlik ve yaratıcılık potansiyelini yükseltmektedir.

Cumhuriyet tarihimizin ilk sanayileşen kentlerden biri olan Adana bereketli toprakları, gelişmiş sanayi altyapısı ve hizmetler sektörü ile büyük bir çekicilik göstermektedir. Kent, ekonomik faaliyetlerin canlılığı nedeniyle nüfus hareketlerini kendisine çekmiştir. Anadolu’daki illerden, kırsal kesimden ve yurtdışından gelen göç dalgalarına ev sahipliği yapmıştır.

Ülkemizin önemli liman kentlerinden biri olan Mersin ise verimli tarım arazilerine ve hareketli ticaret hayatına sahiptir. Lojistik sektöründe geniş imkanlar sunan kent büyük bir turizm potansiyeli de taşımaktadır. Ülkemizin doğusu ve güneyinin dışa açılan kapısı olan Mersin önemli ölçüde iç göç ve dış göç almıştır.

Böylece sosyal doku zenginleşmiş aynı zamanda ekonomik faaliyetler çeşitlenmiştir. Kentin dinamik ortamı sosyoekonomik alanda yeni fırsatlar sunmaya devam etmektedir.

 Çukurova Bölgesi, ekonomik ve mali göstergeleri itibarıyla önemli bir gelişme merkezi olmakla birlikte sosyal göstergelerdeki performansını yükselterek kalkınma ivmesini artıracaktır.

►Bölgeye gelen göçün etkisiyle kentleşme alanında ihtiyaçlar ortaya çıkmıştır. Kentsel altyapının geliştirilmesi, yaşam kalitesini artıracak en önemli unsurlar arasındadır.
►Kentlerimizde birlikte yaşayan farklı toplumsal kesimler arasındaki sosyal uyum, kentsel aidiyet ve toplumsal bütünleşmenin sağlanması elzemdir. 
►Dezavantajlı kesimlere yönelik kamu hizmetlerinin etkinliğinin artırılmasına odaklanılmaktadır.
►Mevsimlik tarım işçileri, göçerler, engelliler gibi özel ilgi gruplarının yaşam koşullarını iyileştirecek yatırımların yapılması ihtiyacı bulunmaktadır.
►Genç ve dinamik nüfus için sosyal altyapının güçlendirilmesi ve sosyo-kültürel faaliyetlerin artırılması önemlidir.
Cinsiyet eşitliğinin güçlendirilmesi toplumsal gelişmenin hızlandırılması için önemli bir çalışma alanıdır

Güney Adana Kalkınma Programını Yürüttük

Adana Valiliğimiz koordinasyonunda, yoğun göç alan Güney Adana Bölgesi’nde 2017 yılından itibaren sosyal dönüşüm programı yürütülmektedir. Bu kapsamda, Güney Adana Kalkınma Programı Strateji Belgesi ve 2014-2023 Eylem Planı’nı hazırladık. Program, kapsamında 13 kurum tarafından yürütülen 66 projenin teknik danışmanlığını ve projelerin takibini gerçekleştirdik. İçişleri Bakanlığımızca 2019 yılında düzenlenen "Projem Türkiye" Yarışması’nda "vatandaş odaklı" proje kategorisinde birinciliğe layık görüldük.

Ayrıca, Mersin’in yoğun göç alan Akdeniz İlçesi’ne yönelik olarak Akdeniz İlçesi Sosyal Dönüşüm Programı Eylem Planı’nı hazırladık.

Kırılgan Kesimlere Yönelik Durum Tespiti Yaptık ve Farkındalık Yarattık

Araştırma çalışmalarıyla illerimizin sosyal yapısını analiz ettik. Dezavantajlı mahallelerde sosyal uyum açısından ihtiyaç ve talepleri belirledik. Bölgesel göç profilini çıkardık. Mahalle bazlı sosyal altyapı ihtiyacını ortaya koyduk.

Çocuk işçiliğiyle mücadele çalışmalarına destek verdik

Adana’da çocuk işçiliği ile mücadele komisyonunun çalışmalarına destek verdik. Çocuk işçiliğine karşı yürütülen proje ve faaliyetler hakkında paydaşları bilgilendirdik.

Çocuk odağında, mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarının mevcut durumunu ortaya koyan ve koşulların iyileşmesine yönelik öneriler geliştiren araştırmalar yaptık. Bu konuda ilgili paydaşlar arasında farkındalık yarattık.

Mersin’de Göçerlerin Yaşam Koşullarını İyileştirdik

Toroslarda konar göçer olarak yaşayan ailelerin enerji ihtiyaçlarını karşılamak üzere güneş panelleri temin ettik. Koyun kırpma makinesi ve pilot olarak konteyner ev dağıtımı yaptık.

Sosyal Kalkınma Projelerini Destekledik

2008-2012 yılları arasında ve 2018 yılında yürütülen mali destek programları ile 217 projeyi hayata geçirdik. Projelerimizle dezavantajlı bölgelerdeki altyapıyı geliştirdik ve kırılgan grupları güçlendirdik.

Mevsimlik Tarım İşçilerinin Yaşam Koşullarını Önemsiyoruz

Covid-19 salgınına karşı Adana ve Mersin’deki tarım işçilerinin dayanıklılıklarını artırdık. Böylece toplumun en kırılgan kesiminin sağlık durumlarını iyileştirdik. Aynı zamanda gıda tedariğinin kesintiye uğrama riskini azalttık.

 

İllerimizdeki Sosyal Altyapıyı Güçlendiriyoruz Kırsal ve Kentsel Alanda Dezavantajlı Bireyleri Destekliyoruz

►Yüreğir İlçesi’nde dezavantajlı durumdaki gençlere ve kadınlara yönelik sosyal girişimcilik merkezi ve kodlama atölyeleri kuruyoruz. Bu sayede, çocuk ve gençler okul dışı zamanlarda fen, teknoloji, mühendislik ve matematik destekli robotik kodlama öğrenecekler.

►Aladağ, Feke, Saimbeyli, Karaisalı, Tufanbeyli, Pozantı ilçelerinde mesleki eğitim atölyeleri kuruyoruz. Mesleki eğitimler düzenleyerek kırsaldaki istihdam imkanlarının artmasına ve kente göçün önlenmesine katkıda bulunacağız.
►Akdeniz ilçesinde mesleki eğitim atölyeleri ve lojistik mesleki eğitim merkezi kuruyoruz. Bu merkezlerde, dezavantajlı gruplara mesleki bilgi ve becerileri kazandırarak ekonomik olarak güçlenmelerini sağlayacağız.

Dezavantajlı Kesimlerin Girişimcilik Potansiyelini Harekete Geçiriyoruz

►Dünya Bankası ve Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi ile iş birliğinde Suriyeli misafirler ve vatandaşlarımızın girişimci olması için projeler yürütüyoruz. Bölgemizdeki göçün, istihdam ve girişimcilik potansiyelini değerlendiriyoruz. Projelerimizle kadınlar, gençler ve düşük gelir grubundakiler için girişimcilik altyapısını güçlendireceğiz. Girişimci olmak isteyenlere teknik ve mali destek vereceğiz.

Ajansımız, sosyal kalkınma alanında bölgemizdeki refahın tüm toplumsal kesimler arasında adaletli dağılması ve herkes için fırsat eşitliği sunulması için çalışmaktadır. Kentlerimizdeki gelişmişliğin coğrafi olarak ilçe ve mahalle düzeyinde dengeli dağılmasını hedeflemektedir. Bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki süreçte de Ajansımız bölgemizde sinerji yaratacak iş birliklerini geliştirmeyi, kolaylaştırıcı rol üstlenmeyi ve öncü çalışmalara imza atmayı amaçlamaktadır.