Sosyal Gelişmeyi ve Sosyal İçermeyi Destekliyoruz
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilan edilen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında; uygulandığı illerde, yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak, istihdam edilebilirliği artırmak, sosyal içermeyi, sosyal girişimciliği ve yenilikçiliği desteklemek ve sosyal sorumluluk uygulamalarını yaygınlaştırmak amaçlanmaktadır. Söz konusu program kapsamında, Bölgemizde özellikle sosyal içerme önceliği kapsamında projeler öne çıkmakta ve uygulanmaktadır.
Bölgede yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak, istihdam edilebilirliği artırmak, sosyal içermeyi, sosyal girişimciliği ve yenilikçiliği desteklemek ve sosyal sorumluluk uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen 2019 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında, Bakanlığa iletilen projelerden 2 tanesi desteklenmeye hak kazanmış, toplam 3.700.000 TL hibe desteği sağlanırken 5.520.999TL tutarında toplam sosyal yatırım gerçekleştirilmektedir.
2020 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında ise Ajansımız tarafından teklif edilen projelerden 2 tanesi desteklenmeye hak kazanmıştır. Bölgemizde uygulanacak projelerle, 3.200.000 TL tutarı hibe desteği olmakla birlikte toplam 4.353.508 TL tutarında yatırım desteklenmektedir.

Jeotermal İle Kadın İstihdamını ve Sağlıklı Gıda Üretimini Destekliyoruz
Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde bulunan jeotermal su kaynağı ısısının uygunluğu ve tarıma elverişli toprakları sayesinde ilçede kurutma tesisi bölge uyumluluğuna sahip. Bu sebeple, sözleşmeli üretim ve geliştirilen pazarlama ağını da sağlayacak şekilde kurutma tesisi kurulum çalışmaları devam ediyor. Proje ile Jeotermal sebze-meyve kurutma, paketleme tesisi kurulması, kırsal mahallelerde sözleşmeli üretim modelinin oluşturulması, kooperatiflerin iyi tarım uygulaması, sözleşmeli üretim konularında eğitilmesi ve elde edilen ürünlerin sözleşmeli üretim ve Balıkesir Tarım Ürünleri Anonim Şirketi (BATAŞ) aracılığıyla pazarlama ağı ile sistemin sürdürülebilirliği ve kooperatiflerde kadın varlığının güçlendirilmesi, kadınların üretime katılımlarının artırılmasını hedefliyoruz.


Minik Elleri Hayata Hazırlıyoruz
Çanakkale’nin tarımsal faaliyetlerin yoğunlukta olduğu beş ilçesinde, tarımsal faaliyetlere katılan yerleşik ve mevsimlik tarım işçilerinin, eğitimden uzak kalan 3-6 yaş aralığındaki çocukların okul öncesi eğitim kurumlarına devamlılıkları sağlanarak, kurumlardan ücretsiz olarak yararlanmalarına destek verilmesi amaçlanıyor. Proje kapsamında çocukların tüm gelişim alanlarını desteklemek ve okul öncesi eğitim kurumlarından yararlanmalarını sağlamak amacıyla Çanakkale’de bulunan meslek liselerinin de katkılarıyla prefabrik yapıların imal edilmesi planlanıyor. Yerleşik tarım faaliyetlerinde bulunan kırsal alanda yaşayan halkımızın yaşam standardı ve üretim miktarı artıracak proje, Ayvacık, Bayramiç, Ezine, Lapseki ve Yenice ilçelerinde belirlenen alanlarda kurulacak yapılarda çocuklara eğitim vermeyi amaçlıyor. Buralarda çocukların gelişim süreçleri alanında uzman kişiler tarafından takip edilerek ailelere çocukları hakkında bilgi verilecek, aynı zamanda başta aileler olmak üzere projemizin uygulandığı bölgelerde tüm halk tarafından eğitimin değerinin kavratılmasına katkı sağlanacaktır. Proje sayesinde çocuklarını güvenli, sağlıklı ve huzur dolu eğitim merkezine gönderen ebeveynlerin ekonomik hayata katkıları ve istihdamı artacağından uzun vadede ulusal kalkınma hedeflerine katkı sağlanacağı öngörülüyor.
“Ürettiğim İçin Mutluyum” Projesi ile Engeller Aşılıyor
27 yaş üzerindeki Zihin Yetersizliği Olan Bireyler (ZYOB) ve Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) tanısı almış bireylere gerekli bağımsız yaşam becerilerinin kazandırılarak istihdam olanaklarının yaratılması, toplumsal yaşama katılımlarının artırılması, yaşam kalitelerinin artırılması, ailelerine psikolojik ve sosyal destek sağlanması, sosyal farkındalık yaratılması ve tüm bunların sürdürülebilirliğinin sağlanması amaçlanıyor. 27 yaş üzeri öğretilebilir düzeyde ZYOB ve OSB tanılı bireylerin, aktif işgücü piyasasına dâhil etmek ve toplumsal yaşama dâhil olmaları için Karesi ilçesinde atıl ilkokul binasının değerlendirilmesi ile oluşturulacak merkezde, bireylerin becerilerine yönelik; yiyecek-içecek hizmetleri, seramik, el sanatları, grafik tasarım, spor ve müzik eğitimleri verilmesi planlanıyor. Verilen eğitimler sonrası bu bireyler mesleki beceri kazanması öngörülüyor. Aynı zamanda bu merkezde yer alacak hizmet sektörü uygulamalarıyla da bu bireylerin istihdamları sağlanacak.


Tarım İşçileri Sağlık, Sosyal ve Eğitim Haklarına Kavuşuyor
Proje kapsamında Çanakkale ili Biga ilçesinin Gümüşçay beldesinde çadırlarda sağlıksız koşullarda kalan mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla; içerisinde banyo, tuvalet, mutfak olan, 200 kişin kalabileceği prefabrik konutların yanı sıra; sağlık odası, çocuk odası, çok amaçlı salon bulunan sosyal tesis ihtiyaç olduğunda kullanılacak; çadır alanı, ortak duş, tuvalet, çeşme çocuk parkı olan bir yaşam alanı oluşturması planlanıyor. Proje sayesinde bölgeye gelen mevsimlik tarım işçilerinin barınma ve sosyal alan imkanlarının artırılması, yaşam kalitelerinin yükseltilmesi, işçi aileleri içinde bulunan çocukların sağlık ve eğitim haklarına kavuşmasının sağlanması ve çocuk işçiliğinin önlenmesine katkıda bulunulması, böylelikle yaşam koşullarının iyileştirilerek çevreyle entegrasyonunun sağlanması hedefleniyor.