KALKINMA AJANSLARI
Sosyal İçerme ve Sosyal Uyum
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Trabzon, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize

Ajansımız, küreselleşmenin bölgemizdeki sosyal yaşam üzerindeki olumsuz etkilerini azaltabilmek adına, kuruluşundan itibaren sosyal içerme ve sosyal uyum ile ilgili faaliyetlerde bulunmaktadır. Gerek dezavantajlı grupların  toplumda yerlerini sağlamlaştırmak, gerek yoksulluğun önüne geçebilmek gerekse de göçün olumsuz etkilerini azaltabilmek adına aynı özveri ve ilke ile çalışmalarına devam edecektir.

Bölgemizin kır-kent dengesi göz önüne alındığında, TR90 Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yoksullukla mücadele politikalarında kırsal sosyo-ekonomik dokunun dikkate alınması gerektiği ortaya çıkmaktadır. Bu kapsamda Ajansımız kırsal alanda yaşayan dezavantajlı grupların dezavantajlı durumlarını asgariye indirmeyi, bu alanlardaki yoksulluğu azaltmayı ve göç eğiliminin olumsuz etkilerini azaltmayı amaçlamaktadır.

Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Ajansımızın temsil ettiği Doğu Karadeniz Bölgesi de ekonomik, kültürel ve sosyal potansiyeli son derece yüksek bir bölgedir ve bu potansiyelin bölge halkının her biri için adil bir şekilde avantaja çevrilmesi son derece önemlidir.

Bölgemizde yoksulluk ve onun getirileri ile mücadele ederken kırsal sosyo-ekonomik dokunun göz önüne alınması gerekmektedir. Yoğun kırsal yapı ve bu yapının dağınık yerleşmesi sebebiyle özgün ve nitelikli politikaların geliştirilmesi sürdürülebilirlik açısından da son derece önemlidir.

Bölgemiz içinde kırdan kente göçün yoğunluğu da dikkate alındığında, kırdan kente göç edenler için; kente uyum programlarına ve kentte iş ve meslek edinecekleri eğitimlere ihtiyaç duyulmaktadır. Son yıllarda özellikle Trabzon’da geliştirilmeye çalışılan, başta turizm olmak üzere, hizmet sektörü sayesinde nitelikli iş gücünün bölge dışına göçü nispeten engellenmekte ve olumsuz etkileri azaltmaktadır.

Bölgemizdeki yaygın ikili ikamet sebebiyle kırsal ve kentsel alanlar arasında yoğun bir sosyal iletişim ve entegrasyon bulunmaktadır. Kentsel nüfusun kırsal alanla kurduğu etkin iletişim kırsal alanda yaşanan olumsuzlukların etkilerini de azaltmaktadır.

Bölgemizde çalışkan bir kadın nüfus bulunmaktadır. Zorlu coğrafi koşullar sebebiyle dayanıklı, tarımsal faaliyetlerde etkin bu çalışkan kadın nüfus gerekli istihdam ortamının sağlanması ile aktif iş gücüne dahil olabilecek azim ve kararlılıktadır. Bu bağlamda Bölgemizde meslek edindirme kursları, kadın girişimcilik faaliyetleri, yöresel ürün üretim faaliyetleri kadınlar tarafından ilgiyle karşılanmaktadır.

 

 

Bir Bakışta Bölgemizde Sosyal İçerme ve Sosyal Uyum

  • Bölgemizde kırsal nüfusu Türkiye ortalamasının üzerindedir. Bu durum da kırsal yoksulluk üzerine yapılacak çalışmaların önemini göstermektedir.
  • Yüksek kırsal nüfus ekonomik faaliyetlere erişimde kentsel nüfusa göre dezavantajlı konumdadır ve bu dezavantajı ortadan kaldıracak müdahalelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu müdahaleler dolaylı olarak göçün olumsuz etkilerini azaltmak için de gereklidir.
  • Kırsal alanda yaşayan gençlerin kısıtlı istihdam olanaklarının çeşitlendirilmesi, tarım dışı sektörlerde donanımlarının güçlendirilmesi ve İstihdama erişimdeki kolaylaştırıcı hizmetlerin geliştirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır.
  • Eğitim ve diğer sosyal donatılara erişimde güçlük çeken çocuklarımızın önündeki engelleri kaldırmak adına çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Engelli bireylerimizin hayat standartlarını yükseltmek ve istihdama kazandırmak adına müdahaleler gerekmektedir.
  • Yaşlı nüfusun oranının Türkiye ortalamasının üstünde olması sebebiyle nitelikli sosyal politikalara ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Bölgemizden göç eden kesim genç ve aktif nüfusken göçle gelen kesim yaşlı ve iş gücüne katılmayan nüfustur. Gelen nüfusun istek ve ihtiyaçlarına çözüm bulunurken bölgemizden ayrılma eğiliminde olan nüfus için de bölgemizi cazip hale getirmek gerekmektedir.

 

Ajansımız kurulduğu günden bugüne bölgemizdeki yoksulluğun önüne geçebilmek, dezavantajlı grupların sosyal içermesine katkıda bulunabilmek ve Doğu Karadeniz’i herkes için daha yaşanabilir bir yer haline getirebilmek adına çalışmalarda bulunmaktadır. Bu adil bakış açısıyla ve yapılanı her seferinde bir ileri seviyeye taşıyarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Faaliyete geçmeden önce en önemli aşamanın iyi bir analiz çalışması olduğu bilinciyle dezavantajlı gruplar özelinde 5 kapsamlı rapor çalışması gerçekleştirdik.

•Gençlerin ve Çocukların İyi Olma Hali
•Kadının Statüsü ve Kalkınma Sürecine Entegrasyonu Strateji Belgesi
•TR90 Bölgesinde Kadın Girişimciliğin Desteklenmesi Stratejisi
•TR90 Bölgesi Engelli Profili ve İhtiyaç Analizi Raporu

•TR90 Bölgesinde Genç Girişimciliğin Desteklenmesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın program otoritesi olduğu İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyon Programı kapsamında Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen ve Ajansımız tarafından “Hazır Giyim Sektöründe Kadınlara Yönelik Eğitim ve Girişimcilik Hareketi Projesi (GATE For WOMEN)” uygulanmıştır. Proje kapsamında hem sektörün ihtiyaç duyduğu kalifiye kadınların yetiştirilmesi, hem de kadın girişimciliğinin artırılması için, ev hanımı, kırsal kesimden gelen, işsiz olan ve mevsimlik işçi olarak çalışan 300 kadına moda tasarımı, hazır giyim eğitimi ve 400 kadına da girişimcilik eğitim verildi.

Ajansımız birkaç Ajansın bir araya gelerek oluşturduğu bir çalışma grubu ile birlikte ‘Kuruluştan Bugüne Kalkınma Ajanslarında Sosyal Politikalar’ adlı bir çalışmada yer almış ve rapor sonucunda önemli çıktılar elde edilmiştir. Sürdürülebilir ve refahı yüksek bir toplum için son derece önemli olan sosyal politika üretimi dünden bugüne Ajansımızın önemli hedeflerinden biri olmuştur.

Ajansımız sivil toplum ile özel sektör kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek ve bölgede sosyal dayanışmaya katkı sağlamak adına Hayallere Destek Platformu’nu (HAYDE) kurmuştur. Tüm bölge illerinde faaliyet göstermesi planlanan platform, bölgede toplumsal fayda yaratan küçük ve etkili proje fikirleri için hızlı, çözüm odaklı, esnek şartlara sahip bir işbirliği mekanizması olarak kurgulanmıştır.

 

Bölge illerinde toplum yararına, yaratıcı işler yapmak isteyen ancak yeterli desteği elde edememiş sivil toplum kuruluşları ile gerekli desteği onlara memnuniyetle sağlayacak özel sektör kuruluşlarının bir araya geleceği HAYDE platformu ile önemli bir sosyal kalkınma adımı atılacağına inanıyoruz. Gerekli teknik altyapı kurulduktan sonra hayata geçirilecek web tabanlı program ile bölgede sosyal içermenin de önünü açacağız.

Bunların yanı sıra Ajansımız sosyal konularda birçok kurumun Teknik Destek ihtiyacını karşılamaktadır. Bu Teknik Destek Programları kapsamında;

•Sosyal yenilik kapasitesinin geliştirilmesi,
•Sosyal girişimciliğin yaygınlaştırılması,
•Sosyal sermayenin organize edilmesi,
•Dezavantajlı grupların ekonomik ve sosyal yaşama entegrasyonunun sağlanması,
•Çocuk ve gençlerin iyi olma halinin desteklenmesi sağlanacaktır.

Ajans olarak bölgedeki sosyolojik farklılıkları asgariye indirebilmek, yoksulluğun önüne geçebilmek, herkes için eşit ve yaşanabilir bir bölge oluşturabilmek ve bunun sonucu olarak da göçün olumsuz etkilerini azaltabilmek adına çalışmalarda bulunuyoruz. 

•Sosyal güven, katılım, örgütlenme ve birlikte iş yapabilme ortamını güçlendirmek adına yapılan tüm çalışmalara ek olarak HAYDE Platformu hayata geçirildikten sonra sivil toplum örgütleri ile özel sektörün el ele sosyal kalkınmayı artırması ve sosyal refah seviyesini yükseltmesi için çalışıyor olacağız.

•Bölgemizde sosyal konularda kurumsal kapasiteyi geliştirmek adına Teknik Desteklere devam edeceğiz.

•Sosyal konular ile ilgili başta Avrupa Birliği fonları olmak üzere bölgesel, ulusal ve uluslararası fonlar için proje sunmaya devam edeceğiz. Bu sayede çalışmalarımızı vizyoner bir bakış açısıyla, Dünyadaki iyi örneklerle yarışacak seviyeye getireceğiz.

•Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında istihdam edilebilirliği artırma, sosyal girişimcilik ve yenilikçilik, sosyal içerme ve sosyal sorumluluk öncelikleriyle her sene onlarca projeyi değerlendirip geliştiriyoruz. Bu kapsamda kişilerin iyi olma hallerini artırıcı, ve yaşam kalitelerini yükseltici projelerin sayılarının artması için çalışıyoruz.

•Bölgesel kalkınmanın yoksulluğun önüne geçilmesi ile mümkün olacağı bakış açısı ile bu konuda araştırmalarımıza devam ederken bu kaygıyı tüm boyutları ile bütün çalışmalarımızda öncelik olarak alıyoruz.

•Toplumun tüm kesimleri için sosyal koruma olanaklarını geliştirmek için çalışıyoruz.

.•Eğitimin her kademesinde fırsat eşitliği, yenilikçilik ve üretkenlik ilkeleriyle iyileştirme ve kapasite geliştirmeyi sağlamak adına İl Milli Eğitim Müdürlükleri ile ortak faaliyetler yürütüyoruz.

•Tüm bunların dışında her konuda yapılan her müdahalede kentsel-kırsal yoksulluğun ve göçün olumsuz etkilerini azaltmayı, dezavantajlı gruptaki vatandaşlarımızın gerek sosyal gerekse de ekonomik dezavantajlarına çözüm bulabilmeyi amaçlıyor ve Destek Programları için yapılan başvurularda da buna son derece önem gösteriyoruz.

Bölgemizde Nitelikli İnsan Gücünün, Sosyal Refahın ve Yaşam Kalitesinin Artırılması İçin Etkin Bir Şekilde Çalışıyoruz

Ajansımızın kurulduğu günden bugüne verdiği her desteğin bölgemiz insanı için ekonomik, çevresel ve sosyal olarak sürdürülebilir olması gerektiği ile ilgili kaygısı her geçen gün artan bilinç düzeyi ile doğru orantılı olarak artmaktadır. Mutlu insanların refah içinde yaşadığı bir Doğu Karadeniz için çalışmaya devam edeceğiz.