KALKINMA AJANSLARI
Sosyal İçerme ve Sosyal Uyum
Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Kayseri, Yozgat, Sivas

SOGEP ile Sosyal Sorunlara Çözüm Arıyoruz

Ajansımız, faaliyet göstermeye başladığı 2009 yılından bu yana, bölgede dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak ve sosyal sorumluluk uygulamalarını geliştirmeye yönelik çeşitli destek programları yürütülmüştür. Yakın zamanda hayata geçirilen bu destek programlarından birisi de Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı’dır. Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonunda Kalkınma Ajansları tarafından Türkiye genelinde yürütülmekte olan bir programdır.

SOGEP uygulandığı illerde aşağıda yer alan hedeflere ulaşmayı amaçlamaktadır:

  • Yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları giderebilecek projeleri desteklemek.
  • Değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık verebilecek projeleri desteklemek.
  • Toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlayabilecek projeleri desteklemek.
  • İstihdam edilebilirliği artırabilecek projeleri desteklemek.
  • Sosyal içermeyi, sosyal girişimciliği ve yenilikçiliği desteklemek.
  • Sosyal sorumluluk uygulamalarını yaygınlaştırmaktır.

Projelendirme İçin Öncelikli Alanlar Belirlenerek Uygulanmaya Başlanmıştır

 

SOGEP kapsamında başvuru yapılabilecek 4 adet öncelik konusu bulunmaktadır. Bu öncelik konuları istihdam edilebilirliği artırmak, sosyal girişimciliği ve yenilikçiliği desteklemek, sosyal içermeyi desteklemek ve sosyal sorumluluk uygulamalarını yaygınlaştırmaktır. Her başvuru mutlaka bu 4  öncelik konusundan en az birine dayandırılması gerekmektedir.

 

 

SOGEP kapsamında Bir Milyon TL Destek Veriyoruz

SOGEP kapsamında kâr amacı gütmeyen veya belirli ölçüde kamu yararı gözeten kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve birlikler gibi çeşitli kuruluşlar proje sunabilmektedir. Bunların yanında özel kesim kuruluşlarının sosyal sorumluluk projeleri sunabilme imkânı bulunmaktadır.

SOGEP kapsamında desteklenecek projelerin asgari proje bütçesi Bir Milyon TL’dir. Kamu kurumları ile kâr amacı gütmeyen kuruluşların sahibi olduğu projelerde eş finansman katkısı asgari yüzde ondur. Kâr amacı güden kuruluşların başvuru sahibi olduğu sosyal sorumluluk projelerinde ise eş finansman katkısı asgari yüzde ellidir.

SOGEP Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Koordinasyonunda Yürütülmektedir

Ajansımız 2019, 2020 ve 2021 yıllarında olmak üzere üç dönem SOGEP uygulamıştır. SOGEP kapsamında ilk olarak proje ön başvuru formu Ajansa iletilmektedir. Ajansımızca uygun bulunan proje fikirleri nihai başvuru aşamasına alınmaktadır. Bu noktadan sonra proje geliştirme çalışmaları doğrudan Ajansımızın koordinasyonunda yürütülmektedir. Sonrasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yapılan istişareler neticesinde projeler onay aşamasına geçerek destek tutarları serbest bırakılmaktadır. 

SOGEP 2021 Yılı Hazırlık Çalışmaları Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Tarafından Sürdürülüyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı 2021 yılı çağrısı kapsamındaki faaliyetler Orta Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından sürdürülmektedir. Yatırım Destek Ofisleri eliyle bölgedeki projelerin takibi , geliştirilmesi ve proje paydaşlarıyla ortak çalışma kültürünün sürdürülmesi sağlanmaktadır.

Kayseri, Sivas ve Yozgat ilinde yürütülen faaliyetlere Ajans Genel Sekreterliği ve Kırsal ve Sosyal Kalkınma Birimleri destek vermektedir.

Programa nitelikli yeni projelerin kazandırılması amacıyla yürütülen faaliyetler Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile koordinasyon içinde yürütülmektedir. 

SOGEP Kapsamında Kayseri’de Üç Adet Proje Yürütmekteyiz

Umudunu Kaybetme Hayata Tutun Projesi İle Çocuklara Umut Oluyoruz

Ajansımızca Kayseri’de uygulanmakta olan üç adet projemiz bulunmaktadır. Bu projelerimizden Kansere Karşı Birlikte Derneği’nin başvuru sahibi olduğu Erciyes Üniversitesi’nin proje ortağı olarak yer aldığı “Umudunu Kaybetme Hayata Tutun” Projesidir. Bu projemiz ile tedavi gören kanser hastası çocukların yaşam kalitesi ve tedavi standartlarının geliştirilmesi, hizmet kalitesinin artırılması amaçlanmaktadır. Hastanelerde tedavi gören çocukların temel sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak alanlar ihtiyacı karşılayamamaktadır. Bu nedenle bu proje bu açığı kapatma açısından önem arz etmektedir. Dezavantajlı olarak hayatlarına devam etmeye çalışan kanser hastası çocukların desteklenmesi, aktif çocukluk dönemi hayatlarına devam etmelerinin sağlanması bu proje ile hayata geçirilmek istenmektedir. Bu amaçla Erciyes Üniversitesi bünyesinde yeni yapılan çocuk onkoloji hastanesi içerisinde biri 225 metrekare diğeri ise 56 metre kare alan çocuklar için donatılmaktadır.

Sarıoğlan ve Pınarbaşı’nda Yöresel Ürünlerimiz Değerleniyor

Bir diğer projemiz Kayseri Birleşik Kafkasya Kültür Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Derneği’nin başvuru sahibi olduğu “Sarıoğlan ve Pınarbaşı İlçelerinde Kadın üreticilerin Elinden Geleneksel Peynir Üretim Tesislerinin Kurulması” Projesidir. Projede Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile Kayseri Tarım ve Orman İl Müdürlüğü iştirakçi olarak yer almaktadır. Projemiz ile Kayseri İli Sarıoğlan ve Pınarbaşı ilçelerinde atıl haldeki kamuya ait binaların Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından tadilat ve tamiratı sonrasında Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün teknik desteği ile süt işleme merkezine dönüştürülecektir. Kadınların yaşam standartlarını yükseltmek amacıyla girişimde bulunmaları ve usta-çırak veya deneme yanılma yoluyla öğrendikleri ve gerçekleştirdikleri üretimi; alacakları eğitimle, daha yenilikçi ve Türk Gıda Mevzuatına uygun şekilde yapmaları sağlanacaktır. Ayrıca proje kapsamında Sarıoğlan ve Pınarbaşı ilçelerinde toplam 35 çiftçiye süt ürünleri üretimi, hijyen eğitimi ve süt hayvanı yetiştiriciliği eğitimi verilecektir.

Tarım Anneleri Ev’leniyor Projesi ile Mevsimlik İşçiler Sağlıklı Yaşam Alanına Kavuşuyor

Üçüncü projemiz ise Talas İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün başvuru sahibi olduğu “Tarım Anneleri Ev’leniyor” Projesidir. Projeyle Talas İlçe sınırları içerisinde bulunan Koçcağız ve Alabeyli bölgelerinde mevsimlik işçi ailesinin barınma ve sosyal hayata entegrasyonunun sağlanması amacıyla, banyo-tuvalet teçhizatlı konteyner ve çocukların okul öncesi eğitimlerine yönelik konteyner alınması planlanmaktadır. Bunların yanında çocuk parkı bileşenli geçici yaşam köyü oluşturulması, gezi ve eğitimleriyle de sosyal ve istihdam hayatlarına dokunulması da planlanmaktadır. Kentin, elektrik-su gereksinimi güneş panelli enerji sistemi ve sıcak su vakum tüplü su ısıtma tertibatıyla sağlanarak çevreci uygulamaların yaygınlaştırılması sağlanacaktır. Her konuta çamaşır makinesi, buzdolabı ve ocak yerleştirilerek yararlanıcıların hayatlarının kolaylaştırılması sağlanacaktır. Ayrıca İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından verilecek eğitim sonunda sertifikalandırılarak tarım işçilerinin nitelikli birer tarım elemanı olmaları sağlanacaktır.

SOGEP Kapsamında Sivas’ta İki Adet Proje Yürütmekteyiz

Sivaslı Cemel Kadınları SOGEP İle İstihdamda Biz de Varız Diyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2020 yılı SOGEP kapsamında 1.100.000 TL hibe almaya hak kazanan Cemel Kadınları Üretiyor, İstihdam Artıyor Projesi vasıtasıyla Cemel Belediyesi tarafından Unlu Mamul Üretim Merkezi kurulacak. Yaklaşık 17 kadının istihdam edileceği işletmede farklı çeşitlerde ürünler üretilerek büyük gıda işletmeleri ile yapılan anlaşmalar vasıtasıyla tüketici ile buluşturulacaktır. Ayrıca, Cemel Belediyesi’nde şu anda otopark olarak kullanılan atıl bir alan proje kapsamında üretim alanına dönüştürülecektir.

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı koordinasyonunda desteklenen projenin toplam bütçesi 1.287.000 TL’dir. İhale süreçleri yakında tamamlanacak olan projenin yaz aylarına doğru faaliyete geçmesi planlanmaktadır.

Sosyoekonomik açıdan dezavantajlı bir bölgede kadın istihdamı sağlanacak ve yerel kalkınmaya katkıda bulunulacaktır.

Sivas Engelli Aktif Yaşam Merkezi Projesi’nde Sona Doğru

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2019 yılı SOGEP kapsamında destek almayı hak kazanan Sivas Engelli Aktif Yaşam Merkezi Projesi Sivas İl Özel İdaresi tarafından yürütülmektedir. Toplamda 3.000.000 TL bütçeli projenin 2.180.000 TL’lik kısmı Orta Anadolu Kalkınma Ajansı koordinasyonunda hibe olarak verilmektedir.

Sivas Merkez Yapı Mahallesinde, özel eğitime gereksinim duyan engelli çocukların yaşam kalitesinin artırılması ve şehre entegrasyonları için uygun ortamları sağlayacak   Engelli Aktif  Yaşam Merkezi’nde çalışmalar tüm hızıyla sürdürülüyor.  Proje kapsamında oluşturulacak yapıda gün içerisinde hizmet sunulacaktır. Engelli aktif yaşam merkezinden yararlanan engelli sayısı,  2019 verilerine göre Sivas ili merkez sınırları içerisinde 12283 engelli olup bunların 4548’i evde bakım hizmetinden yararlanmaktadır. 12283 engelli ve ailesi projenin faydalanıcısı olacaktır.

 

SOGEP Kapsamında Yozgat’ta 3 Adet Proje Yürütmekteyiz

 

Çekerek İlçesinin Refah Düzeyi Artıyor

Ajansımızca uygulanan Çekerek Kültür ve Spor Dünyası Projesi ile Yozgat’ın Çekerek ilçesinde yer alan Fuat OKTAY Spor Kompleksi alanına yapılacak tesis ve alanlar sayesinde var olan alanın daha da zenginleştirilmesi daha fazla kişiye hitap ederek sosyal, sportif faaliyetlerin artması özellikle gençlerin ve ailelerin etkin bir şekilde kullanabileceği alanlar oluşturularak il ve ilçeler arası farklılaşan refah düzeylerinin yakınlaştırılması amaçlanmaktadır.

Mutlu Kreşten  Mutlu Yarınlara Projesi

Ajansımızca uygulanan kreş projesinin genel hedefi Yozgat ili Boğazlıyan ilçesinde  3-5 yaş grubu çocuklar için kreş oluşturmaktır. 240 öğrenciye hizmet edecek bu kreş için 7 sınıf oluşturulmuş 2 sınıf tam zamanlı hizmet 5 sınıf için ise sabah öğlen grubu şeklinde eğitim sağlanması planlanmaktadır. 3-5 yaş arası çocukların Boğazlıyan İlçesinde okul öncesi eğitim alması projenin ana amacıdır. Dolaylı olarak ise çocuklarına bakmak için çalışmayan kadınların istihdamının önünü açmak projenin ikincil amacıdır.

Çandır'da Tüketen Değil Mantar Üreten Eller

İstihdam oluşturma yönü olan projeyle yerel dinamikler harekete geçirilerek 4 ay yapılan tarım faaliyetleri 12 aya çıkartılacaktır. Çandır Belediyesi’nin mevcut 700 kWh GES  ve ihale sürecindeki 1500 kWh GES’inden üretilen ucuz elektrik ve indirimli su uygulaması ile en düşük girdi maliyetli tarım uygulaması yapılacaktır. Bölge planına uygun olarak tarımda ürün çeşitliliği sağlanırken, sosyal yaşam yönü güçlü , üretim yapan ve göç vermeyen güçlü bir toplum “Çandır’da Tüketen Değil Mantar Üreten Eller Projesi” ile sağlanacaktır.