KALKINMA AJANSLARI
Sosyal İçerme ve Sosyal Uyum
Ahiler Kalkınma Ajansı Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde

 

Ahiler Kalkınma Ajansı olarak bölgesel kalkınma kavramını sadece ekonomik kalkınma olarak görmüyor, ekonomik boyutun yanında sosyal ve insani boyuta da odaklanarak bütüncül bir yaklaşım ortaya koyuyoruz. Bu kapsamda bölgemizde, sosyal dışlanmaya maruz kalan dezavantajlı grupların toplumsal hayata katılımını artırmayı, yenilikçi uygulamalar ile bölgedeki eğitim imkanlarını geliştirerek fırsat eşitliği yaratmayı, gelir getirici faaliyetleri destekleyerek dezavantajlı gruplar için yeni istihdam olanakları oluşturmayı hedefliyoruz.

Kalkınma, ekonomik, sosyal ve insani kalkınmayı içinde barındıran, bu üç unsurun birbirini tamamlayan ve destekleyen süreçler olarak ele alınmasını gerektiren bir kavramdır. Bu doğrultuda Ajans olarak bölgemiz için sosyal kalkınma boyutunu ön plana çıkaran stratejik hedefler belirliyor ve bütüncül bir bölgesel kalkınma yaklaşımı benimsiyoruz.

Bölgemizdeki dezavantajlı bireylerin ekonomik ve sosyal hayata katılımlarının önündeki engelleri kaldırmayı ve toplumla bütünleşmelerini sağlamayı amaçlayan bütün çabaları destekliyor, bu grupların hayat standartlarını artırmayı  hedefliyoruz. Bu amaçla sosyal dışlanmaya maruz kalan dezavantajlı grupların eğitim, istihdam, barınma, kültürel ve sosyal etkinliklerde faal olma gibi temel ihtiyaçlarına cevap veren çeşitli faaliyetler  ve projeler yürütüyoruz.

Belirlediğimiz stratejik hedefler doğrultusunda, dezavantajlı grupların, özellikle kadınların toplumsal konumlarının güçlendirilmesi, yeni istihdam olanaklarının oluşturulması, ekonomik ve sosyal hayata katılımlarının artırılmasına yönelik programlar uyguluyoruz. Bu programlar ile bölgemizdeki dezavantajlı grupların yeni beceriler kazanarak üretim faaliyetleri içeresinde daha fazla yer alması, bu yolla ekonomik ve sosyal açıdan durumlarının iyileştirilmesini hedefliyoruz.

Diğer taraftan, bölgemizdeki eğitim imkanlarını ve düzeyini geliştirerek bu alanda fırsat eşitliği yaratıyor, bölgenin ve ülkenin uzun dönemli insan gücü ihtiyacına cevap verecek, gençlerin ve çocukların bilişsel, psikolojik ve sosyal gelişimlerini destekleyecek yenilikçi uygulamaları hayata geçiriyoruz.

Bölgemizdeki dezavantajlı grupların ekonomik ve sosyal hayata katılımlarını artırmak için eğitim, istihdam, barınma,  kültürel ve sosyal etkinliklerde faal olma gibi temel ihtiyaçlar; karşılanması, odaklanılması ve desteklenmesi gereken temel alanlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ajansımız kurulduğu günden bugüne kadar dezavantajlı grupların gereksinimlerine cevap veren, toplumsal hayata katımlarını artırmayı hedefleyen ve bölgenin sosyal gelişimini destekleyen çeşitli faaliyetler ve programlar yürütmüştür. Bu alanda yürüttüğü çalışmalar ve uyguladığı mali destek programları kapsamında 80’den fazla projeyi hayata geçirmiştir.

Sosyal dışlanmaya maruz kalan bireylerin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılımını hedefleyen projelerle başta kadınlar ve engelliler olmak üzere farklı dezavantajlı gruplar için istihdam olanakları yaratılmıştır. Bu kapsamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğiyle Nevşehir’de İstihdamda Sosyal Sorumluluk Adımı, Otomotiv Sektörü İstihdamında Yeni Yaklaşımlar, Gençler Akıllı Mobilya ile Çalışma Hayatında, Niğde Girişimcilik ve Meslek Edindirme Atölyeleri projeleri uygulanmaya başlanmıştır.

Kodluyoruz Derneği ve BHS (Bosch ve Siemens Ev Aletleri) Türkiye işbirliğinde kodlama ve yazlım eğitim atölyeleri düzenlenmiş, değişen ve gelişen teknolojilere adaptasyonlarını artırmak için bölgedeki yaklaşık 200 gence bu alanda eğitimler verilerek, gençlere istihdam edilebilmelerini kolaylaştıracak yeni beceriler kazandırılmıştır. Bu proje ile Ajansımız, Kale Grubu ile Ashoka Türkiye tarafından verilen İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülleri İşbirliği alanında ödüle layık görülmüş ve bu kapsamda ödül alan ilk kamu kuruluşu olmuştur.

Bölgemizdeki eğitim ve hizmet kalitesinin artırılması ve eğitime erişimin kolaylaştırılması hedefi doğrultusunda, eğitimde yenilikçi yöntem ve uygulamaların yaygınlaştırılmasına yönelik projelere destek verilmiştir.  Bu projeler kapsamında bölgede farklı okullarda ve merkezlerde robot eğitim, STEM, kodlama, müzik, resim, drama, tasarım ve beceri atölyesi gibi farklı alanlarda birçok eğitim atölyesi kurulmuş, ayrıca engelli öğrenciler için özel eğitim ve hobi alanları oluşturulmuştur.

Bölgemizdeki dezavantajlı grupların ekonomik ve sosyal hayata katılımını ve yaşam kalitesini artırmayı hedefliyoruz. Eğitime erişim, istihdam ve barınma  gibi alanlara odaklanıyor, bu kapsamdaki çalışmalarımızı beş uygulama alanı çerçevesinde yürütüyoruz.

1.Bölgede farklı hedef gruplara yönelik mevcut durum, sorun ve ihtiyaç analizleri yapıyor, sahadan toplanan veriler ışığında bölge ihtiyaçları ile uyumlu program, proje ve faaliyetler yürütüyoruz.

2.Bölgedeki insan kaynağının ve paydaşlarımızın kurumsal kapasitesini artırmaya yönelik eğitim faaliyetleri düzenliyor, bu alanda teknik destek sunuyoruz.

3.Yürüttüğümüz mali destek programları ile sosyal girişimcilik faaliyetlerini destekliyor, bölge ihtiyaçları ile uyumlu hizmet ve sosyal fayda üreten başarılı sosyal girişimlerle işbirliği içinde çalışıyoruz.

4.Yürüttüğümüz mali destek programları ile dezavantajlı grupların ihtiyaçlarına cevap veren ekonomik ve sosyal hayata katılımını artırmayı hedefleyen projeleri destekliyoruz.

5.Yürüttüğümüz mali destek programları ile bölgedeki eğitim kalitesini artırmayı, yenilikçi model ve uygulamaları yaygınlaştırmayı ve erişimini kolaylaştırmayı hedefleyen projeleri destekliyoruz.

Kurduğumuz Online Platformla Sosyal Kalkınma Alanında Yürüttüğümüz Çalışmaları Daha Görünür Kılıyoruz

Online bir platform olan Sosyal Kalkınma Atölyesi ile bölgedeki sosyal gelişimi ve kalkınmayı destekleyen programlar kapsamında uygulanmış başarılı projeleri ve iyi uygulama örneklerini yaygınlaştırıyor, kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve diğer paydaşlarla etkileşimin artırılması ve işbirliği imkanlarının geliştirilmesini hedefliyoruz.

Krizle Mücadelede Ekosistem Ağlarının Güçlendirilmesi Projesini Hayata Geçiriyoruz

Avrupa Birliği COSME Programı kapsamında desteklenen proje ile dünyayı tehdit eden salgın, doğal felaket veya ekonomik kriz durumlarında yaşam kalitesi düşen, mali ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayamayan dezavantajlı kesimlere yönelik iyi uygulama pratiklerinin şirketler birliği ortağı ülke kuruluşları ile paylaşılmasını hedefliyoruz.

Krizle Mücadelede Ekosistem Ağlarının Güçlendirilmesi Projesini Hayata Geçiriyoruz

Avrupa Birliği COSME Programı kapsamında desteklenen proje ile dünyayı tehdit eden salgın, doğal felaket veya ekonomik kriz durumlarında yaşam kalitesi düşen, mali ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayamayan dezavantajlı kesimlere yönelik iyi uygulama pratiklerinin şirketler birliği ortağı ülke kuruluşları ile paylaşılmasını hedefliyoruz.

Başta Kadınlar Olmak Üzere Dezavantajlı Gruplara Yeni İstihdam Olanakları Yaratıyoruz

Dezavantajlı grupların yeni beceriler kazanarak üretim faaliyetleri içeresinde daha fazla yer almasını sağlamaya yönelik projeler geliştirmeye devam ediyoruz. İstihdamda Engel Yok, Doğaya Aşık Eller AHİKA ile Üretiyor, Ahi İlinde İstihdam ve Üretime Tam Destek, Çelebi Süt İşletmesinin Milli Ekonomiye Kazandırılması, Niğde Modern Ekmek Tesisi projeleri ile dezavantajlı gruplara yeni istihdam olanakları yaratıyoruz.

Gençlere Yönelik Atölye Çalışmaları ve Çevrimiçi Eğitimler Düzenliyoruz

Online girişimcilik ve dijital dönüşüm eğitim programları ile bölgedeki gençlere yeni beceriler kazandırarak istihdam edilebilirliklerini kolaylaştırıyoruz.

Bölgemizdeki Mevsimlik Tarım İşçilerinin Yaşam Kalitesini Artırıyoruz

Bölgedeki mevsimlik tarım işçileri için yeni yaşam alanları oluşturuyor, bu dönemde eğitimden uzak kalan tarım işçilerinin çocuklarına yönelik eğitim atölyeleri düzenliyoruz. Yine bu kapsamda Mevsimlik Tarım İşçileri ile Güçlü Derinkuyu projesini hayata geçiriyoruz.

Kadın İstihdamını Artırmak İçin Bölgemizdeki Kooperatifçilik Faaliyetlerini Destekliyoruz

Girişimcilik ve ortak iş yapma kültürünü geliştirilmek, yeni istihdam alanları oluşturmak, kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan durumlarının iyileştirilmesine ve kadının toplumsal konumunun güçlenmesine katkıda bulunmak için etkili bir kalkınma aracı olan kooperatifçilik faaliyetlerini destekliyoruz. Bu kapsamda bölgedeki kadın girişim kooperatiflerinin ihtiyaçlarına yönelik eğitimler gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.