Trakya Kalkınma Ajansı, Trakya Bölgesinde kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle, ulusal kalkınma plânı ve programlarda öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırmayı, sürdürülebilirliği sağlamayı ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmayı hedeflemektedir.
Bölgesel kalkınma politikalarının geliştirilmesi amacıyla çeşitli alanlarda çalışmalar gerçekleştiren Trakya Kalkınma Ajansı ulusal ve bölgesel paydaşlar olan kamu kuruluşlarını, özel sektörü, sivil toplum kuruluşlarını ve üniversiteleri kalkınma sürecine dahil etmeye ve onlarla ortaklaşa program ve projeler üretmeye devam etmektedir.
Bölge planı hazırlanırken yapılan araştırmalarda Trakya Bölgesinin kurumsal işbirlikleri kapsamında ülkemizin geneli ile benzer özellikler gösterdiği ve sivil toplum örgütlenmesinin sayısal olarak yüksek olduğu ancak bu örgütlerin etkinliğini beklenen düzeyde sağlayamadıkları ortaya konulmuştur. Bu kapsamda sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesi ve ayrıca kamu ve özel sektör kurumlarıyla bölgesel, ulusal ve uluslararası etkin işbirlikleri sağlamaları önerilmiştir. Trakya Bölgesinin sürdürülebilir gelişimi ancak güçlü işbirliği mekanizmaları ve ortak çalışma ikliminin oluşturulması ile sağlanabilecektir. Bölge için belirlenen vizyon ve hedeflere güçlü kurumlar ve bu kurumların geliştirecekleri işbirlikleri ile ulaşılması amaçlanmaktadır.
Trakya Bölgesinde bölgesel kalkınmanın sağlanmasına yönelik oluşturulacak program ve projelerin başarıya ulaşması için ortak çalışma kültürünün geliştirilmesi ihtiyacı bulunmaktadır. Ajansların kurulmasından önce bu ihtiyacın karşılanmasına yönelik kurum ve kuruluşlar arasında işbirliğini geliştirecek bir yapının eksikliği göze çarpmaktadır. Trakya Kalkınma Ajansı bu eksiklikleri gidermeye yönelik kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile ve bu kuruluşlar arasında ortaklaşa gerek yurtiçi programlara ve gerekse Avrupa birliği programlarına projeler geliştirerek bölgenin kalkınması için çalışmaktadır. Trakya Kalkınma Ajansı işbirliğinin sağlanmasına yönelik hem projelerin hazırlanması için uzman desteği, hem kurum ve kuruluşların beşeri sermayesinin geliştirilmesi desteği, hem organizasyon desteği, hem de mali destek sağlamaktadır.
Trakya Kalkınma Ajansı koordinasyonunda, Trakya’da tohumculuk alanında analiz hizmetleri, Ar-Ge ve Ar-Ge teknik destek danışmanlığı, eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinde bulunacak ve bölgenin referans kurumu olacak Trakya Tohum A.Ş. 39 kamu, özel sektör ve STK’nın güç birliği ile kurulmuştur.
Trakya Kalkınma Ajansı sonuç odaklı programlar kapsamında 2021 yılı itibari ile tohumculuk, turizm ve imalat sanayi sektörlerine odaklanmıştır. Söz konusu sektörlerde yapılan araştırmalarda, firmaların bireysel gelişimleri yanında bireysel olarak gerçekleştiremedikleri büyük yatırım ihtiyacı olan ürün geliştirme, bölgeyi sektörel merkez haline getirme, lobi faaliyetleri, ortak hareket etme ile ortak yatırım ve ortak üretim yapma gibi konularda sektör paydaşlarının mutlaka işbirliği yaparak gelişimlerini sürdürmeleri gerektiği ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda ilgili sektörlerde sürdürülebilir bir yapının kurulmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Bunu sağlamak üzere Trakya Kalkınma Ajansı ilgili sektörlerde kurulabilecek en uygun yapıyı belirleyerek tüm paydaşların ortak olmasını hedefleyen sektörel anonim şirket, dernek ve kooperatif gibi yapıların kurulmasında öncülük yapmıştır.
Bölgede paydaşların gerçekleştirdikleri işlerle ilgili diğer bölgelerdeki ilgili paydaşlarla işbirliği yaparak iyi uygulama örneklerinden yararlanması önem arz etmektedir. Başka bir bölgede gerçekleştirilen bir uygulamanın bölgemize getirilmesi ve bu konuda bir proje yapılmasının sağlanması faydalı olacaktır. Bu kapsamda Trakya Kalkınma Ajansı ulusal kurumlar arasında işbirliğinin geliştirilmesinde rol almanın yanı sıra kendisi de hem ulusal kurumlar ile hem de diğer kalkınma ajansları ile çeşitli işbirlikleri geliştirmektedir.
Rusya ve Ukrayna’ya ayçiçeği ve mısır satmayı hedefliyoruz
Trakya Kalkınma Ajansı koordinasyonunda Namık Kemal Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş., Edirne, Kırklareli, Tekirdağ illerinden 10 ticaret borsası ve 28 yetkilendirilmiş tohumculuk şirketinin katılımı ile 2019 yılı Mart ayı içerisinde Trakya Tohum A.Ş.’nin kuruluşu gerçekleştirilmiştir.
Trakya Tohum A.Ş. tarafından uygulanmakta olan “Milli Hibrit Tohum Geliştirilmesi Projesi” ile kamu kaynaklarıyla geliştirilmiş çeşitleri ticarileştiriyor, ayçiçeği ve mısırda rekabetçi yeni çeşitler için ıslah programları başlatıyoruz. Nihai hedefimiz ise tohum ihracatını artırmak.
Tohumculuk Sektörü Paydaşlarının İşbirliği için çalışıyoruz
Trakya Kalkınma Ajansı 24 tohumculuk işletmesi ve 14 bitki ıslahçısının yer aldığı Trakya Tohumcular Derneğinin kuruluşuna destek vermiştir. Derneğin faaliyetleri kapsamında tohumculuk işletmelerinin ve bitki ıslahçılarının ortak faaliyet yürütmelerini ve Trakyalı Tohum kalite standardını oluşturmalarını destekliyoruz. Kalite standardına uygun üretim yapılmasının takibi, kalitenin markalaşma yönünde kullanılması için dernek ile çalışmalar yürütüyoruz. İşletmelerimizin ulusal ve uluslararası platformlarda temsiline yönelik faaliyetler planlıyoruz.
Trakya Kalkınma Ajansı teknik desteği ile hazırlanan Trakya Tohumcular Derneğinin başvuru sahibi olduğu Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) projesi Ticaret Bakanlığı tarafından kabul edilmiş ve proje faaliyetlerine başlanmıştır
Gen kaynaklarımızı gelecek nesiller için saklıyoruz
Türkiye Tohum Gen Bankası ile işbirliği gerçekleştirerek kırsal yerleşim birimleri ziyaretleriyle tarımsal biyoçeşitlilik araştırması yürütüyoruz. Şu ana kadar 3 il 22 ilçe ve 99 köyden mısırdan kestane kabağına, süpürge otundan poya çeşitlilik gösteren 66 bitkiye ait toplam 668 adet tohum örneği toplandı. Bu kapsamda yürüttüğümüz faaliyetlerle gen kaynaklarımızı kayıt ve muhafaza altına alıyoruz.
Trakya Bağ Rotası, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde 16 butik üreticinin dahil olduğu Türkiye’nin ilk eno-turizm rotasıdır. Rota, bağcılık kültürünün yanı sıra Trakya’ya özgü yöresel lezzetlerin de deneyimlenmesine imkan veriyor
Değerlerimizi Coğrafi İşaret Tescili İle Koruma Altına Alıyoruz
Bölgemizin kültürel ve gastronomi değerlerini paydaşlarımızla beraber coğrafi işaret tesciliyle koruma altına alıyoruz. Ajans olarak bu konuyu gündemimize aldığımızda bölgemizde 6 olan coğrafi işaret tescilli ürün sayımız halihazırda 18’e ulaşmıştır. Tescilli ürün sayımızı artırarak pazara giriş ve markalaşma konusunda destek vermeye devam edeceğiz.
Turizm Aktörleri Arasında İş Birliği Tesis Ediyoruz
Sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren yerel ve ulusal tüm aktörleri Trakya Kalkınma Ajansı koordinasyonunda Trakya Sağlık Turizmini Geliştirme Derneği çatısı altında bir araya getiriyoruz. Sağlık turizmi paydaşlarının iş birliği içerisinde ortak hareket ederek bölgemizin sektörde iddialı bir destinasyon olması için tanıtım ve pazarlama çalışmalarının yanı sıra eğitimler düzenlenmeyi sürdüreceğiz.
Hastanelerimizi yerli ve yabancı aracı kuruluşlar ile işbirliği yapmasını destekliyoruz
Trakya Kalkınma Ajansı olarak hastanelerin yeni pazarlara satış ve pazarlama yapması adına, o pazarlarda aktif olan aracı kuruluşlara ulaşıp onları Trakya’daki sağlık kuruluşları ile buluşturmaya devam ediyoruz.
Firmalarımızın Savunma Sanayine yönelimini destekliyoruz
Trakya Kalkınma Ajansı son 4 yılda bölgemizdeki firmaların savunma sanayiine yönelmelerine destek olmak için 4 zirve, 3 fuar organizasyonu, 5 farklı şehire saha ziyareti, 245 firma ziyareti gerçekleştirmiştir. Talaşlı imalat, makine ve kalıp üretimi, hassas parça işleme, alüminyum, kompozit sektörü temsilcilerini ulusal ve uluslararası fuarlara götürerek savunma sanayi sektöründeki milli ve yerli payını artırmayı hedefliyoruz.
Hayrabolu Tarım Makineleri Üretim ve Proje Geliştirme Merkezi Altyapısını Geliştiriyoruz
Hayrabolu bölgesinde kurulan Hayrabolu Tarımsal Makine İmalatçıları Kooperatifi ile beraber ortak kumlama boyama tesisini hayata geçirebilmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illeri sosyo-ekonomik kalkınmasına katkı sağlamak ve bölgemizde yer alan KOBİ’lerin rekabetçiliğinin artırılması amacıyla 2021-2024 yılları arasında “Trakya’nın Verimli KOBİ’leri” projesini uygulayacağız. Proje kapsamında kurulacak Trakya Verimlilik Platformu ile bölgemizdeki tüm paydaşları kaynak verimliliği çalışmaları için bir çatı altında topluyoruz