Ajansımızın sorumlu olduğu TRA2 Bölgesi'nin (Ağrı, Ardahan, Iğdır, Kars) gelişmesi için, faaliyetlerine başladığı 2010 yılından beri bölgedeki paydaşları ile bir araya gelip kaynakların etkin ve yerinde kullanılmasını sağlamak için ortak çalışmalar yürütmüştür.
Ajansımız bölgede; proje hazırlama, teşviklere başvurma ve bunlardan yararlanma farkındalığı oluşturmuş olup kurum, kuruluş, üniversite, Ticaret ve Sanayi Odaları ve STK’ların da destekleriyle birlikte iş yapma kültürünü geliştirmiştir. Nitelikli personel yapısı ile bölgenin kalkınması için organizasyonlar düzenlemiş, araştırma raporları hazırlamış girişimci ve yatırımcılara rehberlik etmiştir. Ajansımız, son zamanlarda kırsal kalkınma, turizm, beşeri sermaye ve imalat sanayine odaklanmış olup bu konuda kapsamlı çalışmalarına devam etmektedir.
Ajansımızda sektör odaklı oluşturulan Tarım ve Kırsal Kalkınma, Beşeri Sermaye ve Koordinasyon, Turizm, Tanıtım ve Çevre ile Sanayi, Ulaştırma ve Enerji Birimleri ile Ajans vizyon ve misyonunu gerçekleştirmek için çalışmalarına daha odaklı olarak devam edecektir.
Vizyonumuz
"Bölgesindeki aktörlerle güçlü bir etkileşime sahip, güven inşa etmiş, bilgi merkezi olmuş, yetişmiş insan kaynakları ile öngörü gücü yüksek, kalkınmada lider bir SERKA."
Misyonumuz
"Bölgenin vizyonuna ulaşma hedefi ve katılımcılık ilkesi doğrultusunda, bölgenin sosyo- ekonomik yapısının gelişmesi için gerekli plan, program ve faaliyetleri başarıyla uygulamak."
KOSGEB ile Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri Düzenledik
KOSGEB ile yapılan protokol çerçevesinde bölgemiz illerinde YDO’lar aracılığıyla uygulamalı girişimcilik eğitimi verilmiş, bölgemizde girişimcilik kültürü oluşmasına katkı sağlanmış ayrıca katılımcılara Ajansımızın faaliyetleri ve destekler hakkında da bilgi verilmiştir. 2013 yılından itibaren bölgemizde binlerce kişiye eğitim verilerek sertifikaları teslim edilmiştir.
Aktaş ve Çıldır Göllerinin Korunmasına Yönelik Ortak Akıl Geliştirdik
Ajansımız, Ardahan Valiliği, Ardahan Üniversitesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) işbirliği ile, Aktaş ve Çıldır Göllerinin biyoçeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilir gelişiminin sağlanması amacıyla çeşitli bildirilerin sunulduğu bir çalıştay düzenledik. Çalıştaylar süresinde tüm katılımcılarla Aktaş ve Çıldır Göllerinin her yönüyle ekonomik, çevresel ve sosyal değerlerinin korunmasına yönelik istişareler gerçekleştirerek uygulamaya dönük öneriler geliştirdik. Çalıştay sonucunda, konuya ilişkin bölgemizde bilinç ve farkındalığın gelişmesine katkıda bulunduk.
Doğu Anadolu Bölgesinde Büyükbaş Hayvancılık Çalıştayı gerçekleştirdik
Serhat Kalkınma Ajansı tarafından, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı işbirliği ile düzenlenen “Doğu Anadolu’da Büyükbaş Hayvancılık Çalıştayına üreticiler dahil olmak üzere sektörle ilgili tüm kesimlerden, akademisyenlerden ve merkezi kurum ve kuruluşların temsilcilerinden geniş katılım sağlanmıştır.
Çalıştayda, sektörün sorunları ve çözüm önerileri görüşülmüş, çalıştay sonuçları Ajans internet sitesinde yayınlanarak ilgili tüm paydaşların istifadesine sunulmuştur.

Ardahan Balı Marka ve Pazar Geliştirme İşbirliği
Serhat Kalkınma Ajansı ile Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliğinin Ardahan balının markalaşması, coğrafi işaretinin alınması ve tanıtımının sağlanması için yapılan işbirliği ile; Birlik üyelerinin katıldığı markalaşma ve pazarlama eğitimleri düzenlenmiş, yine Birlik üyelerinin katıldığı Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri (UGE) düzenlenmiştir. Ardahan balının coğrafi işaretinin alması sürecinde bazı giderler karşılanmış, Coğrafi İşaret hakkında sektör paydaşlarının ve kamuoyunun bilgilendirilmesi ve farkındalığının artırılması sağlanmıştır.
Çıldır Gölü Havza Koruma Planı ve Özel Hükümler Belirleme Projesi
Çıldır Gölünün bilinirliğin artması ve turizme kazandırılması ile buradaki doğal güzelliklerinin bozulmadan koruma altına alınıp gelecek nesillere aktarılması amacıyla hazırlanan Çıldır Gölü Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme Projesi Serhat Kalkınma Ajansı ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü işbirliğiyle gerçekleştirilmektedir.
Kooperatifçilik Konusunda Tecrübe Paylaşımı Sağladık
Ağrı Belediyesi işbirliği ile Bursa iline teknik bir inceleme ziyaretinde bulunarak Ağrı ilinde kurulması planlanan Hünerli Eller Çarşısı projesi kapsamında yöresel ürün üretmesi öngörülen kadınlara, kooperatifçiliğe dair iyi uygulama örneklerinin yerinde gösterilmesi ve benzer kooperatifçilik faaliyetlerinin Ağrı ilinde de hayata geçirilmesini amaçladık.
Iğdır Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe Yatırım Fırsatları ve Tanıtım Günleri
2017 yılında Ajansımız ve Iğdır ilinde Moda ve Hazır Giyim Federasyonu işbirliği ile yatırım tanıtım toplantısı gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda cazibe merkezleri programı, 6. Bölge teşvikleri ve Iğdır’ın tekstil sektöründeki durumu hakkında bilgiler verilerek potansiyel yatırımcılara bölgenin tanıtımı gerçekleştirilmiştir.
Büyükelçilikler Arası Kar Raftingi Organizasyonu
“Skisilkroad” kış turizm markası ile Kars (Sarıkamış) ve Erzurum (Palandöken) kayak merkezlerinin pazarlanması için oluşturulan Destinasyon Yönetim Organizasyonu Projesi kapsamında 2019 Mart ayında 37 ülkenin büyükelçilerinin katılımıyla Kar Raftingi Organizasyonu gerçekleştirdik. Ajansımız, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği organizasyon Kars’ta, Ani Ören Yeri ziyaretiyle başlamış ve Sarıkamış Kayak Merkezinde devam etmiştir.

Kayakla Oryantiring Avrupa Şampiyonası düzenledik
Türkiye’de ilki düzenlenen Kayakla Oryantiring Avrupa Şampiyonası, Kars Valiliği, Sarıkamış Kaymakamlığı ve Türkiye Kayakla Oryantiring Federasyonu İşbirliğiyle 15 ülkeden 103 sporcunun katılımı ile Sarıkamış Kayak Merkezi’nde gerçekleştirildi.
2019 yılında gerçekleştirilen şampiyonaya ülkemizden 19 milli sporcu katıldı. Organizasyonda, sprint, karışık sprint, orta ve uzun mesafe bayrak yarışları gibi çeşitli dallarda yarışmalar düzenlendi.

Rus Medya Grubuna Bölgemizin tanıtımını yaptık
Ajansımız ve THY işbirliği ile Bölgedeki kış turizmi potansiyelini tanıtmak amacıyla Rusya’da gazete, dergi ve internet sitelerinden 7 gazeteci Kars’a davet edilmiş, başta Sarıkamış Kayak Merkezi ve Sarıçam Ormanları olmak üzere bölgemiz turizm noktalarına geziler düzenlenmiş, ayrıca bölgenin kültür ve mutfağının tanıtımı sağlanmıştır.
Kars'ta Turizm Patlaması Nasıl Yaşandı?
Ajansımız turizm faaliyetlerinin artması için turizm rotaları, yürüyüş parkurları ve bölge tanıtım filmleri hazırlamıştır ve paydaşlarına iletmiştir. Ayrıca Ajansımız bölgede, ulusal ve uluslararası alanlarda yapmış olduğu çeşitli tanıtım faaliyetleri düzenlemiştir. Bunlardan biri de kurmaca belgesel yarışmasıdır.
Bölgemizde yer alan Kars ilinde atıl durumda olan tarihi binaların restorasyonu için Ajansımız girişimcilere mali destek sağlanmasına katkıda bulunmuştur. İle gelebilecek turist sayınının artması için bir diğer faaliyet ise Doğu Ekpresinin tanıtımına katkı sağlamıştır.
Ajansımız Sarıkamış Kayak Merkezi bölgesindeki otellere mali destek ve ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımlarına katkı sağlayarak kış turizmini desteklemiştir.
Ajansımız bölgenin tanıtımı ve turizm faaliyetlerine yönelik mali desteklere çıkmadan önce ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla görüşüp bölgeye yönelik ihtiyaçlar tespit edilmiş ve hayata geçirilmesini sağlamıştır.
Yöresel Ürünlerimize, coğrafi işaret aldık!
Ajansımız, ülkemizin geleneksel yöntemlerle üretilen en lezzetli peyniri olan Kars Kaşar Peyniri Kafkas Üniversitesi işbirliğiyle coğrafi işaret belgesi aldı.
Ajansımız, sadece Kars Kaşar peynirine değil Kars Arı Yetiştiriciler Birliği ile yapmış olduğu işbirliğiyle Kars Balı, Ardahan Arı Yetiştiriciler Birliğiyle Ardahan Çiçek Balı ve Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle Iğdır Kayısısına da coğrafi işaretli ürün belgesi alınmasına vesile oldu.
Bölgemize kazandırılan coğrafi işaretli ürünler sayesinde ayırt edici bir özelliğe sahip ürünlerimiz tescillenmiş olmaktadır. Coğrafi işaretli ürünler bölgeye ekonomik değer ve bilinirlik kattığı için kırsal kalkınmaya destek olmaktadır.
Kars ilimizde yöresel ürünler çarşısı kurduk
Ajansımızın öncülük ettiği, Kars İl Özel İdaresinin uygulayıcısı olduğu Kars Bedesteni projesiyle ilimizin yöresel ürünlerinin bir arada bulunabileceği, satış ve pazarlamasının yapılabileceği bir alan oluşturtu.
Neler yapmayı planlıyoruz?
Hediyelik Eşya Prototipleri Geliştiriyoruz
Bölge illerinde; şehirleri simgeleyen yapılar, değerler ve görseller için hediyelik eşya tasarlanması ve üretilmesi için yapılacak çalışmalar İl Kültür Turizm Müdürlükleri, Üniversiteler, Ticaret ve Sanayi Odaları ve Halk Eğitim Merkezleri ile işbirliği yapılarak gerçekleştirilecektir.
Faaliyet ile kısıtlı sayıda tasarımı bulunan hediyelik eşyalar çeşitlendirilerek hem turizm gelirlerinin, hem de Bölgedeki destinasyonların bilinirliği artırılacaktır.
Tarım Kooperatifleri ve Üretici Birliklerine Yönetim Danışmanlığı Sağlıyoruz
Başta tarım kooperatifleri ve üretici birlikleri olmak üzere yerel aktörlerin yönetim ve işletme uygulamalarının iyileştirilmesine, pratik sorunlarının çözüme kavuşturulmasına, organizasyonların performansını artırmaya, diğer organizasyonların deneyimlerinden ders almalarına ve yeni iş fırsatları kollamalarına yardımcı olacak yönetim danışmanlığı programı hazırlanacaktır.
Kadın Girişimci İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesine Destek Oluyoruz
Faaliyet kapsamında kadınların hem ortak iş yapma kültürleri geliştirilecek hem ekonomik hayata katılımları artırılacak hemde yaşam memnuniyeti sağlanacaktır. Kadınların ekonomik bağımsızlıklarının sağlanması ve yaşam memnuniyetlerinin artması göçün azalmasına da katkı sunacaktır.
İŞ-KUR ve KOSGEB’le yapılacak işbirlikleriyle bölge illerinde çoğunluğu lise ve üniversite mezunlarından oluşan girişimci kadınlara yönelik iş planı hazırlama, stratejik pazarlama, kooperatifçilik, dijital pazarlama, yönetişim ve iletişim gibi alanlarda eğitimler verilecektir.
Çıldır Gölünü Açık Hava Buz Müzesine Dönüştürüyoruz
Kış mevsimi boyunca üzeri buzlarla kaplanan Çıldır Gölü turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir. 2021 yılının kış aylarında, Çıldır Gölünde; Çıldır Kaymakamlığı, Çıldır Belediyesi ve özel sektör işbirliği ile buzdan kaleler, kuleler ve labirentler ile çeşitli heykel çalışmaları yapılacaktır. Gerçekleştirecek olan faaliyet ile Çıldır Gölü’nün tanıtımına katkı sağlanacak ve kışın turistler için farklı bir deneyim oluşturularak destinasyonun cazibesi artırılacaktır.

Kadınlara ve gençlere iş sahaları açıyoruz
İŞ-KUR’un sağladığı veriler ve destekler ile KOSGEB’ destekleriden faydalanarak kadın ve engellilerin istihdam oranı artırılacaktır. Kağızman‘da Köylere Hizmet Götürme Birliği ile birlikte yöresel ürünler işleme tesisi, Selim Belediyesi ile yapılan işbirliği ile kaz tüyü işleme tesisi, Ağrı ve Kars Özel İdareleri ile yapılan işbirliği ile hediyelik eşya üretim tesisleri, Ardahan İl Özel İdaresi ile yapılan işbirliği ile kaz eti işleme tesisi, Arpaçay Belediyesiyle yapılan işbirliği ile Ata Tohumu kavılca buğdayı işleme tesisi ve yakın zamanda açılacak kooperatifle yapılacak işbirliği ile Kars ilimizde yün iplik üretim ve Kars halısı dokuma tesisi kurulacaktır.