KALKINMA AJANSLARI
Ulusal İşbirlikleri
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Çankırı, Kastamonu, Sinop

Kuruluş amaçlarımıza uygun olarak Bölgemizde kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile kurduğumuz güçlü yönetişim mekanizmalarının yanında, Bölge dışında da illerimizin rekabetçiliğini artırmak, trendleri yakalamak, başarılı uygulamaları Bölgemize adapte etmek amacıyla başta Kalkınma Ajansları olmak üzere ulusal düzeyde faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarla yakın iş birlikleri kuruyoruz.

Kuzey Anadolu Bölgesi’nde faaliyet gösteren kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarının mali ve teknik imkanlarının kısıtlı olması kurumsal yetenekleri, dolayısıyla bölgesel kalkınma sürecini olumsuz etkilemektedir. Bu  nedenle, etkili ulusal iş birliği ağları kurularak yerelde, vizyon kazandırma ve kapasite geliştirme faaliyetleri yürütülmesi temel bir ihtiyaçtır.

Bölgesel kalkınma perspektifiyle belirlediğimiz hedeflere ulaşmak amacıyla, Bölgemizde kamu kurum ve kuruluşları, meslek kuruluşları, özel sektör ve sivil toplum ile yakın iş birlikleri kurarak, Bölgemizde güçlü yönetişim mekanizmaları kurulmasına öncülük ediyoruz. Söz konusu mekanizmaların verimli bir şekilde çalışmalarını tahsis etmek üzere koordinasyon rolünü üstlenmekteyiz.

Bu kapsamda, Bölge illerimizde yürütülen Turizm Eylem Planları Komisyonları, Kastamonu’da UNESCO Dünya Mirası Listeleri ve Programlarına yönelik tüm çalışmaları yönetmek üzere hayata geçirilen "UNESCO Masası" ve "Alt Tematik Masaları" Çankırı ve Kastamonu sınırlarında konumlanan Ilgaz Dağı’nın dört mevsim potansiyelinin değerlendirilmesine yönelik oluşturulan "Ilgaz Dağı Ortak Vizyon Platformu", "Kastamonu Gastronomi Eylem Planı" gibi bir çok yönetişim platformuna liderlik ediyoruz. Kastamonu Üniversitesi Tabiat Turizmi ve Ormancılık İhtisaslaşma sürecinde ihtisaslaşma yol haritasının hazırlanması sürecinde aktif rol alıyoruz. 

 2023 yılına kadar belirlediğimiz başlıklarla yerelde vizyon kazandırma ve kapasite geliştirme amacıyla ulusal işbirliği ağları kurmayı, bölgeyi ortak vizyon ile yönlendirmeyi hedefliyoruz.

Yerel düzeyde tahsis ettiğimiz yakın iş birliklerini ulusal düzeye genişlemesini Bölgemizde yürütülen çalışmaların istenen başarıya ulaşması için hem zaruret, hem de önemli fırsat pencereleri olarak görüyoruz. Bu doğrultuda, Bölge dışında illerimizin tanınırlığını arttırmak, ulusal ve uluslararası gelişmeleri yakından takip etmek, başarılı uygulamaları Bölgemize uygulamak, başarılı uzman kişi ve kuruluşlardan destek almak üzere ulusal iş birlikleri geliştirmeyi hedefliyoruz.

Başta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösteren 26 kalkınma ajansı olmak üzere, merkezi kurum ve kuruluşlar, ulusal çatı örgütler, çatı meslek kuruluşları, uluslararası kuruluşların ülke temsilcilikleri, akademik kurumlar vb. farklı ölçekte bir çok kişi ve kurum ile yakın işbirlikleri içerisindeyiz.

Özel İlgi Turizm Türleri Faaliyetleri için Bölgemizi Hazırlıyoruz

Ulusal çatı örgütler, özel ilgi turizmi federasyonları ve sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere uzman aktörler ile iş birlikleri yürütüyor, alternatif turizm faaliyetlerinin Bölgemizde yapılmasına uygun koşulları dizayn ediyoruz. Bu kapsamda, kamp, karavan, bisiklet, dağ sporları, kaya tırmanışı, oryantiring, trekking gibi birçok spora uygun alanların tespitini yapıyor, gerekli altyapıyı oluşturacak projeler üretiyoruz. Kalkınma Ajansları tarafından Karavan Turizmine yönelik yürütülen çalışmaların Koordinatör Ajansıyız.

 

Mesleki Eğitimi ve Girişimciliği Ortak Vizyon ile Geliştiriyoruz

Bölgede mesleki eğitimi, kadın ve genç girişimciliğini desteklemek ve geliştirmek amacıyla kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek sinerji oluşturuyoruz. Ayrıca, Ülkemizde başarıya ulaşan modelleri Bölgemizde uygulayarak hızlı sonuçlar almayı hedefliyoruz.

 

Bölgede Bulunan Kurumların Strateji Oluşturma Süreçlerine Katılıyoruz

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından "Ormancılık ve Tabiat Turizmi" alanında ihtisas üniversitesi ilan edilen Kastamonu Üniversitesi ile yoğun iş birliği yürütmekteyiz. Türkiye’de ilk defa "İhtisaslaşma Yol Haritası" oluşturulmasına öncülük ediyoruz.

Bölgemizi UNESCO Programlarına Hazırlıyoruz

Ülkemizde ilk kez Kastamonu’da kurduğumuz UNESCO Masası uygulaması ile, Kastamonu ilinin UNESCO Dünya Listelerine ve Programlarına uyum kriterlerini paydaşlarımızın etkin katılımları ile tek elden yürütüyoruz. 2023 yılı sonuna kadar 4 farklı alanda başvuruların tamamlanmasını planlıyoruz. Benzer uygulamayı Sinop’ta da hayata geçiriyoruz.

Bölgede Faaliyet Gösteren Firmaları Kaynak Verimliliği ve Yönetim Danışmalığı Konularında Geliştirmek Amacıyla İşbirlikleri Geliştiriyoruz

Ankara Model fabrika ile kurulan işbirliği sayesinde sağladığımız danışmanlıklar ile üretim süreçlerinde %50’yi bulan tasarruflar sağladık.