Küresel, ulusal veya bölgesel kaynakların değerlendirilmesinde yerel aktörler arasındaki işbirliği ve koordinasyon önemli bir faktördür. Bu doğrultuda ajansımız kuruluş kanununda yer alan kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek amacı ve “Yerel potansiyeli yenilikçilik ve girişimcilik kültürü ile harekete geçirerek, ulusal ve uluslararası düzeyde kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında köprüler oluşturarak kalkınmaya giden yolu inşa etmek” misyonu doğrultusunda yerel, ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliği içerisinde faaliyetlerini sürdürmektedir.
Bölge planı hazırlık sürecinde ilçelerde gerçekleştirilen arama çalıştaylarında bölgede ortak hareket etme kültürünün yetersizliği, üniversitedeki mevcut bilgi birikiminin özel sektöre yeterince aktarılamaması, kurumlar ile üreticiler arasında bilgi akışının tam olarak sağlanamaması ve sivil toplum kuruluşlarının etkin olmaması gibi sorunlar ortaya çıkmıştır.
Ajansımız tarafından gerçekleştirilen saha çalışmalarında mesleki eğitim becerileri ile özel sektörün taleplerinin uyuşmadığı belirlenmiştir. Bu doğrultuda kurumlar arası işbirliği sağlanması, eğitim müfredatının belirlenmesinde özel sektör ihtiyaç ve taleplerinin göz önünde bulundurulması, staj olanaklarının kolaylaştırılması, hami kurum projeleri gibi tedbirlerin hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Bir Bakışta Bölgemizde Ulusal İş Birlikleri
Bölge planı ve Ajans çalışma programlarının uygulanmasında bölge paydaşları arasında işbirliklerinin artırılması gerekmektedir.
Kurumların sorumluluk alanlarına yönelik sorunlarına, çözüm önerilerine ve kaynaklarına yönelik birikimler Ajans vasıtasıyla toplanarak kurumlar arası eşgüdüm sağlanmalıdır.
Sosyal medya uygulamalarının kullanımına ağırlık verilmesi, özel sektör temsilcileri ve STK’larla hızlı ve etkili şekilde iletişim kurulabilmesine katkı sunacaktır.
Bölgedeki paydaşların kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi proje tabanlı iş birliklerinin geliştirilebilmesini sağlayacaktır.
Beşeri ve kurumsal kapasite artırımına yönelik ulusal ve uluslararası programların varlığı, bölgemizin kalkınmasında yaratacağı etki açısından bir fırsat olarak görülmektedir. Söz konusu programlar kapsamında ajansımız ile işbirliği içinde gerçekleştirilen faaliyetlerin, bölgemizin talep ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte olması önem arz etmektedir. Bu bağlamda ulusal ve uluslararası örgütlerin bölgemizdeki çalışmalarında iş birliği yapmak ajansımızın öncelikleri arasında yer almaktadır.
Ajansımız 2017 yılından günümüze Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi ile işbirliği içerisinde Suriyelilerin iş hayatına ve toplumsal hayata entegrasyonlarının sağlanmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda ILO Türkiye Ofisi ile birlikte;
- İş hayatındaki Suriyeli mültecilere yönelik Türk Ticaret Kanunu eğitimleri gerçekleştirilmiş,
-
Yabancıların İstihdama Katılımı Semineri ve Çocuk İşçiliği Bilgilendirme Semineri düzenlenmiş,
- Antakya ve Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odalarında Suriyeli firma ve çalışanlara hizmet etmek amacıyla iş ve meslek danışmanları istihdam edilmiş,
- Suriyeli firmalara yönelik bankacılık, ticari işlemler, çalışma izinleri ve sosyal güvenlik gümrük ve giriş çıkışlarda yaşanan problemlerin ele alındığı Ticaret ve Yatırım Toplantısı gerçekleştirilmiş,
- Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde özel sektör temsilcilerine yönelik Temel Arapça Eğitimleri gerçekleştirilmiş,
- Suriyelilerin İstihdam ve Mesleki Yeterlilik Araştırması ve Suriyeli Mültecilerin Sosyo-Ekonomik Değerlendirmesi Raporları hazırlanmıştır
Kalkınma İçin Sonuç Odaklı İş Birlikleri Geliştiriyoruz
2018 yılı ile birlikte ajansların görevlerini daha etkin bir şekilde yerine getirebilmeleri için kurumsal dönüşüm süreci başlatılmış ve bundan sonraki dönemlerde sonuç odaklı programlar oluşturmaları hedeflenmiştir.
Bu amaçla ajansımız, bölgemizde iş birliği ve koordinasyona dayalı çalışmalarda bölge planı ve sektörel öncelikleri göz önünde bulundurarak sonuç odaklı program yaklaşımını benimsemiştir.
Fidancılık Sektörümüzü Tanıttık
Hatay ili Samandağ ilçesinde Fidanlı köyünün başlıca geçim kaynaklarından biri olan meyve fidancılığına yönelik çalışmalarımızı «Fidancılık Sektör Raporu» ile başlattık. Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Samandağ İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde, hazırlanan raporun çıktılarına yönelik Samandağ’da fidancılarla bir toplantı gerçekleştirerek fidan üreticilerimizi rapor çıktıları ile ilgili bilgilendirdik, görüş ve önerilerini aldık.
Samandağ ilçesinde yetiştirilen fidanların bölge çapında tanıtılmasını sağlayacak olan bir etkinlik düzenlemek üzere Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde 2020 yılında "Hatay Fidan Günleri" etkinliğini gerçekleştirdik. Etkinlikte bölgemiz fidan üreticilerinin fidan çeşitlerini tanıtmalarını ve sektörde yer alan paydaşlarla ikili iş görüşmeleri gerçekleştirmelerini sağladık.
Bölgemizdeki Coğrafi İşaretli Ürün Sayısını Artırdık
Bölgemiz illerinde destekleyici ve koordinatör rolüyle kamu, özel sektör ve STK’ları bir araya getiren Ajansımız, 2015 yılından bu yana coğrafi işaret çalışmalarında da üniversite ve meslek odaları arasında sürdürülebilir bir iş birliği tesis ederek örnek bir çalışma yaklaşımı ortaya koydu.
Bölgemizde faaliyet gösteren 10’dan fazla kurum, kuruluş, STK, vb. ile iş birliği yaparak coğrafi işaret potansiyeli bulunan ürünlerin tescillenmesine katkı sağladık. Aynı zamanda üretici birlikleri, ticaret ve sanayi odaları, kooperatifler gibi kuruluşları ajansımızın teknik destek mekanizmasına yönlendirerek kurumsal kapasitelerini artırmaya devam ediyoruz.
Tıbbi ve Aromatik Bitki Çeşitliliğimizi Anlattık
Hatay’ın sahip olduğu zengin tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliğini tanıtmak ve önemini kamuoyuna anlatmak amacıyla Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde, 2014 yılında “Anadolu Bitkilerinin Stratejik Önemi Konferansı” düzenledik.
Konferansta bölgemizin tıbbi ve aromatik bitkiler potansiyelini ortaya koyarak stratejik önemi hakkında değerlendirmelerde bulunduk. Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde Hatay İli Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Eylem Planını hazırladık.
Antakya Künefesini Avrupa’ya Taşıyoruz
Dünyada, içinde peynir içeren sınırlı sayıda tatlıdan biri olan ve 2008 yılında Türkiye’de tescillenen Antakya Künefesinin uluslararası ölçekte bilinirliğini artırmak ve ihracat olanaklarını geliştirmek üzere Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ile iş birliği yapıyoruz. Bu bağlamda 2019 yılında Avrupa Birliği coğrafi işaretli ürünler veri tabanına kaydedilen ve AB nezdinde tescillenmesi için başvuruda bulunulan Antakya Künefesi için Avrupa yolu açılıyor.
Yerelde Kooperatifçiliği Destekliyoruz
Bölgemizde kurulu kooperatiflerin büyük bir kısmının kısıtlı sermaye ve kurumsal kapasite eksikliği ile faaliyetlerini gerçekleştirmeye çalıştığını biliyoruz. Bölgemizdeki kooperatiflerle iş birliği yaparak e-ticaret eğitimleri, pazarlama eğitimleri, e-ticaret sitesinin oluşturulması ve iyi uygulama örneklerinin ziyaret edilmesi gibi faaliyetler yürütüyoruz.
Bölge Tanıtım Çalışmaları İçin Paydaşlarımızla İşbirliği Yapıyoruz
Hassa Kaymakamlığı ve Hatay Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü işbirliğinde, Hatay ili Hassa Organize Sanayi Bölgesinin yatırımcılara tanıtımının yapıldığı “Hassa Organize Sanayi Bölgesi Tanıtım Filmi”; Kahramanmaraş ili Kuyumcular Odası işbirliği ve koordinasyonunda “Kuyumculuk Sektörü Tanıtım Filmi” hazırlıklarını sürdürüyoruz.
3A Projesi (Adana-Antakya-Antep) Hayata Geçiyor
Komşu bölgelerimizdeki kalkınma ajansları ile işbirliği yapıyoruz. TRC1 Bölgesi’nde faaliyet gösteren İpekyolu Kalkınma Ajansı ve TR62 Bölgesi’nde faaliyet gösteren Çukurova Kalkınma Ajansı işbirliğinde 3A (Adana, Antakya, Antep) Projesini planlıyoruz. Proje ile gastronomi alanında zengin değere sahip söz konusu illerin işbirliği içerisinde çalışarak gastronomi alanına yönelik kaynaklarını birleştirmesini ve daha yüksek fayda sağlamalarını amaçlıyoruz.