Ajansımız, TRC1 Bölgesi’nde (Gaziantep, Adıyaman ve Kilis) bölgesel kalkınmanın sağlanması için kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirliğini destekleyerek yerel potansiyelin açığa çıkmasını hedeflemektedir. Bu doğrultuda, ulusal ölçekte gerçekleştirilecek işbirlikleri ile kaynakların yerinde ve etkin kullanımı sağlanacak ve yerel potansiyeli harekete geçirecektir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan bölgemiz Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinden oluşuyor. Bölgemiz ilk uygarlıkların ortaya çıktığı Mezopotamya Bölgesi’nde yer almanın getirdiği birçok avantaja sahiptir. Tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra, İpekyolu üzerinde bulunmuş olmanın getirdiği ticari geçmişi ve Türkiye’nin Ortadoğu ve Afrika’ya açılan kapısı olması bölgemizin önemini arttırıyor.
Ajansımız, bölgesel kalkınmayı ulusal ve yerel aktörler arasında işbirliklerinin geliştirerek sağlamayı amaçlıyor. Bu doğrultuda, TRC1 Bölgesi’nde ulusal ve yerel işbirlikleri içerisinde projeler geliştiriyor ve uyguluyoruz. Bölgemizin sahip olduğu potansiyeli harekete geçiriyoruz.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Dicle Kalkınma Ajansı işbirliğinde bölgemizi uluslararası ve ulusal mecralarda Mezopotamya markası ile Dünya’ya tanıtıyoruz.
Kalkınma Ajansları Eşleştirme Programı çerçevesinde;
Gastronomi, Turizm ve Sosyal Girişimcilik alanlarında diğer Kalkınma Ajansları ile ortak çalışmalar yürütüyoruz
Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali’ni Düzenlemeye Devam Ediyoruz
Ajansımız, gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na ülkemizden katılan ilk şehir olan Gaziantep’te Uluslararası Gastronomi Festivali’nin düzenlenmesine katkı sağlamaya devam ediyor. 2018, 2019 ve 2020 yıllarında düzenlenen festivale her yıl yerli ve yabancı yaklaşık 1 milyon kişi katılım sağlıyor. Festival ile yerli ve yabancı yabancı şefleri, gastronomi yazarlarını, restoran işletmecilerini, sanatçıları ve sosyal medya temsilcilerini bölgemizde ağırlıyoruz. Bölge mutfağının uluslararası ve ulusal ölçekte tanıtımını yapıyoruz ve gastronomi alanında ekonomik değer üretiyoruz.
Bölgemizi Mezopotamya Markası ile Dünya’ya Tanıtıyoruz
GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Karacadağ KA ve DİKA işbirliğinde bölgemizi Mezopotamya markası ile Dünya’ya tanıtıyoruz. 2020 yılında Rusya ve Balkan ülkeleri seyahat acenteleri, basın ve sosyal medya temsilcilerini ağırladık, bölgemizin tanıtımını yaptık. Çalışmalar sonucunda ilk kez bölgemize Balkan ülkelerinde turlar düzenlendi ve 180 turist geldi.
Bölgemizin İklim Değişikliğine Uyum Kapasitesini Arttırıyoruz
Tarım ve Orman Bakanlığı ve Doğa Koruma Merkezi işbirliğinde Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinizde 2050 ve 2070 yıları için iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgeleri tespit ettik. Bu tespitler sonucunda geliştirdiğimiz çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi amacıyla ilgili tüm paydaşlarımız ile ortak çalışmalar yürütüyoruz. Tarım Müdürlüklerimiz ve Ziraat Odalarımız ile çiftçilerimizi iyi tarım uygulamaları hakkında bilgilendiriyoruz. Uluslararası ve ulusal işbirlikleri geliştirerek söz konusu uygulamaların hayata geçirilmesi için kaynak yaratıyoruz.
Uluslararası Göç Filmleri Festivali’nin Düzenlenmesine Katkı Sağladık
Uluslararası Göç Film Filmleri Festivali, İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda Gaziantep Valiliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde 14-21 Haziran 2020 tarihleri arasında çevrimiçi olarak Ajansımız katkılarıyla düzenlendi. Festival süresince 30 ülkeden, 45 filmin gösterimi yapıldı. Festival, dünyanın en geniş katılımlı ve kapsamlı tematik film festivali olarak öne çıktı. Festival ile ustalık sınıfları, atölyeler, konserler ve son teknolojilerin kullanıldığı yeni nesil sergileriyle dünyada yaklaşık 30 milyon izleyiciye ulaştı.
Girişimcilere Destek Olmaya Devam Ediyoruz
Gaziantep’te Girişim Sermayesi Fonları & Melek Yatırım Ağları’nın tanıtımına yönelik bölge üniversitelerimiz işbirliğinde zirve düzenlendik. Melek yatırımcılık ve girişim sermayesi fonları hakkında bölgemizdeki bilgi düzeyini arttırdık. Önümüzdeki dönemde Genç İş Adamları Dernekleri ile işbirliğinde ulusal çapta girişim sermayesi fonları ve melek yatırım ağlarına katılım için çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Teknik Tekstil Sektörünü Geliştiriyoruz
Ağırlıklı olarak konvansiyonel tekstil ürünleri üretimi yapılan Gaziantep’i tekstil sektörünü katma değeri ve teknolojik üstünlüğü ile öne çıkan teknik tekstiller alanında geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bu kapsamda, Gaziantep Sanayi Odası işbirliğinde tekstil sektörünün teknik tekstillere geçiş potansiyelini ortaya çıkaracak bir araştırma çalışması yapmayı planlıyoruz. Çalışmanın akabinde seçilecek 30 firmaya “teknik tekstile dönüşüm eğitimleri” vereceğiz.
Bölgemizde Savunma Sanayinin Gelişmesine Öncülük Ediyoruz
Gaziantep’te savunma sanayi alanında dönüşümü başlatmak, mevcut durumu analiz etmek, firmaların üretim ve beceri kapasitesini ortaya koymak ve bir yol haritası belirlemek istiyoruz. Bu amaçla, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş ile işbirliği yaptık. Bu kapsamda, küçük, orta ve büyük ölçekli 30 firmayı yerinde analiz yöntemiyle ele alacağız ve ‘Ne Üretebiliriz?’ sorusuna cevap arayacağız. Firmaların teknik danışmanlık hizmeti sağlayarak savunma sanayisinde teknolojik dönüşümün zeminini hazırlayacağız.
Savunma Sanayine Tedarik Zirvesi Düzenleyeceğiz
Bölgemizde savunma sanayi alanında üretim yapan veya potansiyeli bulunan firmaların kurumsal kapasitelerinin geliştirilerek sektöre ürettikleri ürün sayısını ve çeşidini arttırmayı hedefliyoruz. Bu çerçevede, Savunma Sanayi Başkanlığı işbirliğinde Gaziantep’te Savunma Sanayi Tedarikçi Zirvesi düzenleyeceğiz.
Kooperatiflerimizin Kapasitelerini Geliştiriyoruz
Bölgemizde faaliyet gösteren 4’ü kadın olmak üzere toplam 70 adet tarımsal kalkınma kooperatifimiz ile işbirliğinde kooperatiflerimizin ihtiyaçlarını tespit ettik. Bu doğrultuda, Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü işbirliğinde kooperatiflerimize kooperatifçilik, iş planlama, finansal yönetim, performans izleme ve denetim, iletişim ve pazarlama konularında eğitimler vereceğiz.
Zincir Maketleri Yerel Tedarikçiler ile Bir Araya Getiriyoruz
Ulusal çapta alım yapan zincir marketleri bölgemizde faaliyet gösteren gıda, tekstil, hazır giyim ve kimya sektörlerinin temsilcileri ile bir araya getirerek ticari ilişkileri geliştirmeyi planlıyoruz. Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği işbirliğinde gerçekleştirilecek program ile bölge ticaretini canlandırmayı hedefliyoruz.
Gaziantep’te Medikal Sanayi Ürünleri ve Teknolojileri Programı (MESANTEP) ile Firmalarımızın Teknolojik Dönüşümlerini Hızlandırıyoruz
Gaziantep’te medikal sanayi ürünlerinin bölgemizde üretilerek yerlileştirilmesi amacıyla Gaziantep Sanayi Odası ve SANKO Üniversitesi ile Medikal Sanayi Ürünleri ve Teknolojileri Programı (MESANTEP) protokolü imzaladık. Bu çerçevede, Gaziantep’te medikal sektöründe faaliyet gösteren firmalara yönelik Proje Pazarı ve Yerlileştirme Fuarı gerçekleştireceğiz.