Ajansımız Diyarbakır ve Şanlıurfa illerimizin kalkınmasını ve gelişmesini sağlamak, gelişmişlik düzeyini artırmak ve bölge içi farklarını azaltmak için bölgesel, ulusal ve uluslararası işbirliğini öncelikli konular arasına almıştır. Bu amaçla 2009 yılında kurulan Ajansımız, benzer alanda faaliyet gösteren ve deneyimleri olan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP BKİ) başta olmak üzere komşu ve yakın kalkınma ajansları ile bölgemizde çeşitli programlar yürüten Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) gibi kuruluşlarla işbirliği içerisinde hareket etmektedir.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın bölgedeki 32 yılı aşan deneyimi, bölgemizde yürütülen ulusal ve uluslararası programların sürdürülebilirliğinin sağlanmış olması ve günümüze kadar süregelmiş olması neticesinde Diyarbakır ve Şanlıurfa illerimizde yeni önemli bir işbirliği zemini oluşmuş ve sinerji yaratılmıştır. Bu deneyim Ajansımızın görev alanında bulunan Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinde yeni çalışmaların hayata geçmesini sağlamıştır.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye’deki organik tarımsal üretimin %4’üne, organik tarımsal alanın %3’üne ve organik üretim yapan çiftçi sayısının %3’üne sahiptir. Bununla birlikte yeni sulamaya açılacak alanlar ve bakir alanların varlığı ile her geçen gün organik tarımsal üretim değerleri artacaktır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde organik tarımı teşvik etmek ve bu sayede organik üretimi geliştirmek amacıyla tüm GAP illerinde demonstrasyon alanları kurulmuş ve üreticilere yönelik eğitim ve yayım çalışmaları yapılmaya başlanmıştır. Bu kapsamda GAP BKİ ve bölgedeki diğer kalkınma ajansları ile eşgüdüm içerisinde Güneydoğu Anadolu Bölgesinde organik tarım sektörünün rekabet edebilirliğinin artırılması ve bölgenin sürdürülebilir bir biçimde sosyal eşitlik ilkesine paralel olarak kalkınmasına katkıda bulunmayı hedefleyen programlar işbirliği içerisinde yürütülmüştür.
Güneş enerjisinin kullanım potansiyelinin çok fazla olduğu ve “güneş kuşağı” diye tanımlanan ülkemizde, bu potansiyelin en yüksek değerlere ulaştığı iki bölgeden biri Güneydoğu Anadolu Bölgesidir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi tarımsal atıklar açısından zengin bir bölgedir. Bölgedeki pamuk ve diğer ürünlerin tarımsal atık miktarının büyük ölçekli santral yapmaya müsait olduğu hesaplanmaktadır. Diğer yandan hayvan varlığı dolayısı ile hayvansal atıklar da bu bölgenin enerji portföyüne ilave edilebilecek potansiyele sahiptir. Tarımsal ve hayvansal atıklardan gaz ve elektrik üretimi imkânlarının değerlendirilmesi bölgenin yenilenebilir enerji kaynaklarının çeşitlenmesini sağlayacaktır.
Organik tarım başta olmak üzere tarım ve hayvancılık üretimi yüksek olan, yıllık 3.000 saat güneşlenme potansiyeli ile yenilenebilir enerjide fırsatlar sunan, tarıma dayalı sanayisi öncü olmak üzere sanayide stratejik sektörlere yoğunlaşan bölgemiz halihazırda mevcut işbirliklerinin pekiştirilmesiyle yatırımcıya fırsatlar sunmakta ve bölgede yaşayanlar için de yaşam kalitesini iyileştirmektedir.
Bölgemizin sürdürülebilir kalkınmasına, enerji verimliliği uygulamaları ve yenilenebilir enerjinin daha yaygın kullanımına katkıda bulunmak için GAP BKİ ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile işbirliği içerisinde programlar yürütülmüştür.
Ayrıca GAP BKİ, İpekyolu ve Dicle kalkınma ajansları ile işbirliği yapılarak eş güdüm halinde bölgemizde imalat sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin enerji maliyetlerinin verimlilik arttırıcı tedbirlerin uygulanması yoluyla düşürülerek, işletmelerin rekabet edebilirliklerinin arttırılması ve enerji verimliliği uygulamalarının bölge sathında yaygınlaştırılması için sanayide enerji verimliliğinin arttırılması pilot uygulamalarına destek verilmiştir.
GAP Bölgesi’nin başat ekonomik sektörleri arasında yer alan tarımsal üretimde ve tarımsal ürünlerin işlenmesinde başta su ve enerji olmak üzere, kaynakların en etkin biçimde kullanımının modellenmesi ve yaygınlaştırılması ve birincil üretim ve işleme süreçlerinde verimliliğin arttırılması kapsamında da bölgesel işbirliğine gidilmiş olup GAP BKİ ve UNDP teknik desteğiyle tarıma dayalı sanayide entegre kaynak verimliliği projelerine Ajansımız tarafından destek verilmiştir.
Bölgemizdeki girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesine, start-up’ların en kırılgan oldukları dönemde ihtiyaç duydukları girişim sermayesi ihtiyacının karşılanmasına ve tecrübeli yatırımcıların yeni girişimcilere deneyim ve network paylaşımı yapmasına katkı sağlamak amacıyla Ajansımız koordinasyonunda GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Dicle Kalkınma Ajansı ve İpekyolu Kalkınma Ajansı ile GAP Melek Yatırım Ağı (GAPBAN) kurulmuştur.
Bir Bakışta Bölgemizdeki İşbirlikleri
Bölgemizdeki işbirlikleri kapsamında 2015 ve 2016 yıllarında GAP İdaresi koordinasyonunda, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı ile işbirliği ve eşgüdüm içerisinde organik tarım değer zinciri pilot uygulamalarına destek sağlanmıştır. GAP Bölgesi’nde organik tarım değer zincirinin geliştirilmesi ve organik sektöründeki tüm ilgili aktörler arasında sürdürülebilir nitelikte bölgesel, ulusal ve uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi hedeflenen bu programlarla toplamda 12 projeye mali destek verilmiştir.
GAP İdaresi koordinasyonunda 2016 Yılında İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Ajansımız işbirliğinde GAP Bölgesinde sanayide enerji verimliliğinin artırılması pilot uygulamalarına mali destek verilmiştir. GAP Bölgesindeki sanayi işletmelerinin enerji maliyetlerinin verimlilik artırıcı tedbirlerin uygulanması yoluyla düşürülerek, işletmelerin rekabet edebilirliklerinin arttırılması ve enerji verimliliği uygulamalarının bölge sathında yaygınlaştırılması kapsamında 6 proje desteklenmiştir.
GAP İdaresi tarafından 2019 yılında, UNDP ile işbirliği içerisinde yürütülen tarıma dayalı sanayide entegre kaynak verimliliği mali destek programı ile üst ölçekte entegre kaynak kullanım verimliliğini artıran tedbirlerin belirlenmesi ve uygulanması yoluyla, Diyarbakır ve Şanlıurfa’daki tarıma dayalı sanayi işletmelerinin kaynak tüketim maliyetlerinin düşürülmesine, ulusal ve uluslararası rekabet güçlerinin artırılmasına ve kaynak kullanımında dışa bağımlılığın azaltılmasına katkıda bulunulmuştur. Program kapsamında Diyarbakır ve Şanlıurfa’da 9 KOBİ desteklenmiş ve yenilenen makine/ekipmanlarla üretim maliyetlerinin düşürülmesi sağlanmıştır.
Bölgemizde kurulan işbirlikleri ile organik tarım ve hayvancılık üretim tesislerine destek verilmiş, üniversitelerimiz ile eğitim ve araştırma merkezlerimizde demonstratif alanlar kurulmuş ve buralarda uygulamalı eğitimler verilmiştir. Yandaki görselde Dicle Üniversitesi Zootekni Bölümü tarafından kurulan organik etlik tavuk kümesi ve yem üretim ünitesinde yatırımcıların faaliyetleri yerinde inceleyerek fizibilite yapmalarına olanak sağlanmıştır.
GAP İdaresi ile yapılan işbirliği kapsamında GAP BKİ’nin bölgedeki enerji verimliliği deneyimlerinden de faydalanarak bölgemizdeki üretim yapan firmaların sistemlerinde verimlilik arttırıcı, binalarda ısı yalıtımı, elektrik motorlarında enerji verimliliği uygulamalarına destek verilmiştir. Yanda görseli bulunan proje kapsamında yalıtım olmayan tüm mekanik tesisat elemanlarına yalıtım ve vana ceketi uygulaması yapılmış, elektrik motorları yenilenmiş ve kurulan flaş buhar hattı sistemi sayesinde üretilen su buharı atmosfere salınmak yerine geri kazanılmıştır.
GAPBAN, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde girişimcilik ekosistemini geliştirmek amacıyla Ajansımız koordinasyonunda, GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Dicle Kalkınma Ajansı ve İpekyolu Kalkınma Ajansı ortaklığıyla kuruldu. Türkiye’de Kalkınma Ajansları öncülüğünde kurulan ilk melek yatırım ağı olan GAPBAN, bölgesel kalkınma çalışmalarına yeni bir soluk getirecek. GAPBAN 26 Şubat 2021 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından verilen onayla 2024 yılına kadar akredite edildi.
Turizmde Mezopotamya markası İçin Çalışıyoruz
GAP Bölgesindeki 9 ili tek bir isimle markalaştırıp, önemli bir sürdürülebilir turizm destinasyonu yapmayı amaçlayan “MEZOPOTAMYA/
MESOPOTAMIA” markasının tüm bölgeyi kapsaması, bölgenin tüm tarih, kültür, doğa, inanç, dil, folklor, gastronomi ögelerini içerecek biçimde ulusal ve uluslararası arenada tanıtımı ile bölgenin markalaşması sağlanacaktır. Bu kapsamda Karacadağ Bölgesi 4 Mevsim Turizm ve Kayak Merkezi Master Planı, Karahantepe-Şuayp Şehri Rotasında Mimari Tasarım ve Uygulama Projeleri ve Zerzevan Kalesi, Mithras Tapınağının Alan Yönetim Planı ve Diyarbakır Turizm Planlaması ve Pazarlama Stratejisi hazırlanacaktır.
Girişimciler İçin GAPBAN Melek Yatırım Ağı Bir Durak Olacak
GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Dicle Kalkınma Ajansı, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Karacadağ Kalkınma Ajansının iş birliği ile GAP Melek Yatırım Ağı (GAPBAN) kuruluş çalışmaları tamamlanmış olup, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından akredite edilmiştir. Bu kapsamda 2021 yılı içerisinde hem bölgedeki melek yatırımcı sayısını artırmak hem de girişimcilerin iş fikirlerini melek yatırımcılarla paylaşıp yatırım almalarını sağlamak amacıyla Proje Pazarı, Yarışma, Girişimci-Yatırımcı Buluşmaları ve Hackhatonlar düzenleyeceğiz.
Kaynak Verimliliğini Bölgemizde Bilinir Hale Getireceğiz
GAP BKİ’den sağlanan mali destekle Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayide Entegre Kaynak Verimliliği konusunda bir program yürütülecektir. Bu program ile firmaların temiz üretim teknikleri, üretimde ve işletmede kaynak verimliliğini artıracak ve bölgede toplam kalite yönetimi, yalın üretim yaklaşımlarında iyi uygulama örneklerinin gelişmesine katkı sunacak projelere destek verilecektir.
Çocuklar Ve Gençler İçin Çalışacağız
Bölgemizde çocuk ve gençlere yönelik önemli çalışmalar yürüten ve destekler veren GAP Bölge Kalkınma İdaresiyle ortaklaşa Genç Girişimcilik Şirket Programı, Sosyal Medya ve Dijital medya eğitimleri düzenlenecektir. Genç Girişimcilik Şirket Programı kapsamında lise öğrencileri kendi küçük ölçekli şirketlerini kurmakta ve işletmektedir. Diyarbakır ve Şanlıurfa’daki okullarda 2021 yılında toplam 30 şirket kurması hedeflenmektedir.
Sosyal Medya Girişimciliğinin gençler arasında profesyonel bir şekilde yürütülmesi için Diyarbakır ve Şanlıurfa’da gençlere yönelik “Sosyal Medya Yönetimi” eğitimleri düzenlenecek ve eğitim alan gençlerin bir kısmının ünlü sosyal medya fenomenleriyle network oluşturmaları sağlanacaktır. Ayrıca dijital medyanın yoğun kullanıldığı bu dönemde başta gençler olmak üzere kullanıcıların dijital dünyayı doğru kullanıma teşvik edilmesi ve dijital araçlarla yetkinliğin artırılması için “Dijital Okur-Yazarlık” eğitimlerinin verilmesi planlanmaktadır.
Diyarbakır Lojistik Merkezi Yatırıma Hazır Hale Geliyor
Diyarbakır, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) en önemli ticaret merkezlerindendir. GAP kapsamındaki sulama yatırımlarının tamamlanması ile beraber tarımsal üretimde önemli miktarda artış olacaktır. Bu üretim artışı, tarımsal hammaddelerin ve işlenmiş ürünlerin uygun bir şekilde depolanması, üretim ve pazar noktalarına uygun maliyetle transferi ihtiyacını doğuracaktır. Diyarbakır'da kurulacak olan Lojistik Köy ile bu ihtiyaçlar karşılanacak ve Diyarbakır'daki tarımsal işletmeler ve tarımsal ürün işleyen sanayi işletmelerinin lojistik ve stok maliyetleri düşerek rekabet güçleri artacaktır. Lojistik köy fizibilite raporu, yönetim modeli, altyapı ve üst yapı projeleri, tanıtım faaliyetleri çalışmalarının hazırlanması amacıyla 2019 yılında GAP BKİ tarafından onaylanan projenin faaliyetleri 2021 yılı içerisinde tamamlanacak olup Diyarbakır Lojistik Köy yatırıma hazır hale getirilecektir.