2009 yılında Van’da kurulan ve TRB2 Bölgesi’nde (Bitlis, Hakkari, Muş, Van) faaliyet gösteren Ajansımızın kuruluş amacı kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle ulusal kalkınma planı ve programlarda öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmaktır.
Bakanlığımızca onaylanan DAKA 2021 Yılı Çalışma Programı ile Ajans uzmanlarımızın il ve ilçe merkezlerinde yapmış oldukları saha çalışmaları sonucunda elde ettiği bulgular çerçevesinde hazırlanan 2014-2023 Bölge Planı’nda iş birliği ile ilgili olarak; üniversite-sanayi iş birliği düzeyi, üniversitelerin yapısal durumları, Bölgedeki firmaların modern işletmecilik seviyeleri, Ar-Ge ve yeniliğe dönük kültür ve kümelenme faaliyetlerinin istenilen seviyede olmadığı tespit edilmiştir.
Ajansımız bünyesinde oluşturulan sektörel çalışma grupları vasıtasıyla pandemi sonrası dönemde paydaşlarla daha sık bir araya gelme, paydaşlar arasındaki iş birliğini geliştirme ve paydaşları ortak faaliyetlere dahil etme çalışmaları ağırlık kazanacaktır.
Ajansımızın 2014-2023 Bölge Planı’ndaki "KOBİ, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve kamu-sanayi iş birliğinin geliştirilmesi” hedefinden yola çıkarak yaptığı GZFT (güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar, tehditler) analizleri sonucunda Bölgedeki iş birliğinin istenilen düzeye ulaşabilmesi için:
- Paydaşlar arasında iş birliği ve kurumlar arası koordinasyonun artırılması,
- Paydaşları daha sık bir araya getiren organizasyonların düzenlenmesi,
- Paydaşların Bölge dışındaki aktörlerle bir araya getirilmelerinin sağlanması gerekmektedir
Tarafların aynı amaca hizmet eden mükerrer faaliyetlerinin önlenmesi yoluyla zaman ve kaynak israfının önüne geçilmesi, faaliyetlerin etkinliğinin artırılması ve faaliyetlerin sürdürülebilir olmasını sağlamak amacıyla Bölge’de paydaşlar arasında etkileşimin artırılması önem arz etmektedir.
Doğu Anadolu’nun Peynirleri Bitlis’te Görücüye Çıktı
Bitlis Belediyesi, Bitlis Tarım İl Müdürlüğü ve 11 Bitlis tulum peyniri üreticisi ile iş birliği yaparak toplam 33 firmanın katılımıyla Tatvan Fuar ve Sergi Alanı’nda 1. Bitlis Peynir Fuarı ve Yöresel Peynirler Tadım Etkinliği’ni düzenledik. Sahrap Soysal ve İlhan Koçulu gibi alanında tanınmış isimlerin de katıldığı fuarda “Ev Tipi Peynir Kategorisi” yarışmasında kazananları ödüllendirdik.
Bitlis Büryan Kebabına Coğrafi İşaret Aldık
Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte Türk Patent Enstitüsüne yaptığımız başvuru sonucunda Bitlis büryan kebabına coğrafi işaret belgesi verildi. Pişiriliş ve sunuş tarzıyla Siirt büryanından farklı olan Bitlis büryanı; Bitlis Eren Üniversitesi, Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası ve Ajansımızca oluşturulacak komisyon ile kontrol altına alınacaktır. İlkbahar ve sonbahar mevsimleri arasında erkek keçiler kullanılarak sadece kaya tuzu ile kuyulardaki buharla pişirilen büryan, sofralara üzüm eşliğinde getiriliyor. Ekonomik değeri olan diğer ürünlerle ilgili coğrafi işaret çalışmalarımız ise devam ediyor.
Ajansımız, TRB2 Bölgesi’nde Mali Destek Programı, Fizibilite Desteği ve Teknik Destek, Güdümlü Proje Desteği, Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı, Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı gibi programları yürütmenin yanı sıra kamu, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğini geliştirmek üzere protokollere taraf olmuş; istişare ve bilgilendirme toplantıları, eğitim, seminer, festival, yarışma, şenlik, ziyaret ve fuar katılımları gerçekleştirmiş; çalışma programları, bölge planları, mevcut durum analizleri, stratejik planlar gibi strateji, koordinasyon ve yönlendirme belgeleri olan dokümanlar hazırlamıştır.
Sütleri Soğuk Zincire Dahil Ederek Verimliliği Artırdık
Muş’ta süt üretimi ve pazarlanmasında soğuk zincirin yaygınlaştırılmasını sağlamak için Ajansımız 17 köy ve beldede 29 ton kapasiteli süt toplama merkezlerini faaliyete geçirdi. Muş Valiliği, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Muş Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile iş birliği içinde hayata geçirdiğimiz tüm noktalardaki üniteler aktif bir şekilde faaliyetlerine devam ediyor. Sütün hijyenik bir şekilde soğuk zincire entegre edilmesiyle çiftçilerin gelirlerinde % 100 artış sağlandı ve 25 kişi istihdam edildi.
Gençler için İlham Veren Konferanslar Programını Başlattık
Bölgedeki genç nüfusun kişisel ve sosyal gelişimlerine katkı sunmak adına Van İl Halk Kütüphanesi işbirliği ile "Gençler için İlham Veren Konferanslar" Programı’nı başlattık. Ülkemizde önemli çalışmalara imza atan ve ülke gençliğine rol model olan sanatçılar Program kapsamında Van’daki gençlerle buluştular. Farklı paydaş kuruluşlarla yürütülen program kapsamında davet edilen sanatçılar, icra ettikleri sanatlara dair tecrübelerini gençlere aktararak gelecekte bu alanlara yönelebilecek gençlere ilham verdiler. 2019 yılında yüz yüze gerçekleştirilen konferanslar, pandemi ile birlikte dijital ortama taşınmış ve çevrim içi olarak gerçekleştirilmiştir.
Bilişim Sektörüne Katkı Sağladık
Van Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde Van Facebook İstasyonu'nun kurulumu için resmi görüşmeler yaparak kurumlar arasında iş birliği faaliyetlerinin kapsamını belirledik. Fiziksel kurulum çalışmaları başlayan Van Facebook İstasyonu'nun tamamlanması ile birlikte girişimcilik konusunda bilişim gibi sektörlerin etkin rolüyle bölgede kalkınmaya katkı sağlanmasını hedefliyoruz.
Tecrübelerimiz Paylaştık
Ajansımız, bölge kalkınma idareleri ve diğer ajanslarla iş birliğini ve koordinasyonu güçlendirmek amacıyla 4 ile, 1 bölge kalkınma idaresine ve 4 kalkınma ajansına çalışma ziyareti düzenlemiş ve potansiyel işbirliği alanları konusunda istişarelerde bulunmuştur. Belirlenen işbirliği alanlarında yürütülecek faaliyetlerin uygulamalarının pandemi sonrası süreçte hızlanması öngörülmektedir.
Türk Tütününün Kullanımında Artış Sağladık
Tütünün sanayide ve tıbbi ilaçlarda kullanılmasının önemi göz önünde bulundurulduğunda üreticilerin sosyoekonomik yönden gelişmesini sağlamak amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Muş Valiliği, Muş Belediye Başkanlığı, Muş Alparslan Üniversitesi ve Muş Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Birliği Başkanlığı ile iş birliğinde "Uluslararası Tütün Çalıştayı" nı düzenledik. Ayrıca Samsun 19 Mayıs Üniversitesinde tüm ilgili paydaşların katılımıyla ikinci bir çalıştay gerçekleştirdik. Yapılan çalıştaylar ve hazırlanan sonuç bildirgelerinin ilgili mercilere sunulmasıyla Türk tütününün uluslararası firmalarda kullanılan harman oranının % 12’den % 30’a çıkarılmasına vesile olduk.
Katalog Çalışmalarımızı Paylaştık
TRB2 Bölgesi’ndeki Damızlık Manda Yetiştiricileri Birlikleri ile “Manda ve Su”, Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlikleri ile “Göç Zamanı” ve Bal ve Arı Yetiştiricileri Birlikleri ile “Doğunun Bal Damlayan Çiçekleri” adlı katalog çalışmalarına yönelik saha incelemelerinde bulunup üniversitelerin de iş birliğinde fotoğraf çekimlerini gerçekleştirdik. Bölge’nin öne çıkan değerlerini işlediğimiz bu dergileri, ilgili kurumlarla paylaşarak illerimizin tanıtımına katkı sağladık.
Gevaş'ın Tanıtımı İçin İş Birliği Yaptık
İlçenin tanıtımına katkı sağlamak ve insanları doğayla buluşturmak amacıyla Gevaş Belediyesi iş birliğiyle "3. Deli Emin Bisiklet ve Doğa Şenliği" etkinliğini gerçekleştirdik. Sanatçı Yılmaz Erdoğan ve protokol üyeleri "Deli Emin" karakterinin kullandığı aksesuarları takarak bisikletlerini sürdüler ve tanıtım etkinliğimize katkı sağladılar.
Van Gölü Suyunu Sağlık Sektörüne Kazandıracağız
Van Gölü’ndeki sodalı suyun sağlığa faydaları konusunda çeşitli araştırmaların yapıldığı ve araştırma sonuçlarının raporlandığı bilinmektedir. Ancak bu çalışmalar yıllar öncesine ait olup yeni veri, gözlem, tetkik, araştırma ve bildiri gibi konuya hem açıklık getirecek hem de konuyu gündeme getirecek çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmaların temin edilmesi ile göl suyunun özellikle tedavi amaçlı kullanımına ilişkin yapılması gereken faaliyetler belirlenmiş olacaktır. Ajansımız öncülüğünde, bu konuda çalışma yapan ulusal tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte konunun derinlemesine tartışılacağı ve yatırıma uygunluğunun araştırılacağı bir çalıştay organize edeceğiz.
TRB2 Bölgesi’nin Kalkınması İçin Güçlerimizi Birleştiriyoruz
Yapılacak analiz ve araştırmalarda veri ve bilgi temininin paylaşımının sağlanması için TRB2 Bölgesi sanayi ve teknoloji il müdürlükleriyle; Bölgesel Kalkınma Fonu’nun bölgede tanıtılması ve Bölgedeki tekstil sektörünün bölge dışında bilinirliğinin artırılması için ticaret ve sanayi odalarıyla; mali desteklerin yatırımcılar nezdinde bilinirliğinin artırılması için iş geliştirme merkezleriyle; organize sanayi bölgelerindeki altyapı eksikliklerinin giderilmesi ve 6. Bölge teşviklerinin potansiyel yatırımcılara tanıtılması için organize sanayi bölgeleriyle; dış ticaret, istihbarat eğitimi gibi kapasite geliştirmeye yönelik eğitimlere katılımın artırılması için esnaf ve sanatkârlar odaları birlikleriyle ortak hareket edeceğiz.
Urartu Müzesini Tanıtacağız
Başta Urartular olmak üzere, bölgede etkili olan Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ait kültürel değerlerin turizm amaçlı ulusal ve uluslararası mecralarda tanıtımına ilişkin faaliyetleri destekleyeceğiz. Bu çerçevede, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi ve Van Müze Müdürlüğü iş birliğinde Van (Urartu) Müzesi’nin ulusal ve uluslararası alanlarda, özellikle sosyal medya platformlarında tanıtımına ilişkin faaliyetleri yürüteceğiz.
Yenilikçi İş Fikirlerini Destekleyeceğiz
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van Teknokent ve Ajansımız iş birliğiyle "Ben Girişimciyim" İş Fikri Yarışmasının protokolünü imzaladık. Bu yarışmayla Van başta olmak üzere Bitlis, Hakkari ve Muş'ta nitelikli girişimciliğin özendirilmesi, girişimciler tarafından piyasalarda rekabet edebilen yenilikçi ve teknoloji düzeyi yüksek olan ürünlerin oluşumunun hızlandırılmasını hedefliyoruz. Bu yarışmayla başvuruları alınacak yenilikçi iş fikirleri arasından en başarılı olanlar seçilerek prototipe dönüştürülmesi için eğitim, mentorluk ve finansman desteği sağlanacak.