KALKINMA AJANSLARI
Ulusal İşbirlikleri
Mevlana Kalkınma Ajansı Konya, Karaman

 Ajansımız, kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle bölgesel gelişmeyi hızlandırmayı hedeflemektedir. Bölgesel kalkınma politikalarının doğası gereği çok çeşitli alanlarda çalışmalar yürüten Ajansımız bu çalışmaların sürdürebilirliğinin sağlanması amacıyla işbirliklerini arttırmaya, bölge aktörlerini kalkınma sürecine dâhil etmeye ve bölge paydaşları ile işbirliği halinde çalışmaya devam edecektir..

İktisadi kalkınma toplumun bütün kesimlerine dokunan işbirlikleri ile sağlanabilir. Toplumda ortak işbirliğini mümkün kılan kurallar ve ağlar ne kadar fazla ise o toplumun sosyal sermayesi de o kadar yüksektir. Bu ağlar; toplum içindeki gruplar arasındaki ilişki, güven, dayanışma, ortak eylem, iş birliği, sosyal bağlılık, bilgi ve iletişimdir. Başta mali ve parasal politikalar olmak üzere birçok girişim, sosyal sermaye güçlendirilmediği için başarı ile neticelenmemektedir. Sosyal sermayenin güçlendirilmesi, başta yoksulluk olmak üzere birçok sosyo-ekonomik sorunun çözümünde kilit öneme sahiptir.

Ajansımız, işbirliği faaliyetlerine, çalışma süreçlerimizin ilki olan kalkınma planının hazırlanması çalışmaları kapsamında başlamıştır. Konya-Karaman Bölge Planının yerel aktörlerce sahiplenilmesi ve böylece uygulanabilirliğinin artırılması adına katılımcılık plan hazırlık sürecinin temel ilkesi olarak belirlenmiştir. Daha etkili bir katılımcılık için; bölge planının farklı aşamalarına göre farklı katılımcılık düzeyleri belirlenmiş, katılımcılık tamamen gönüllülük esasıyla gerçekleştirilmiş, katılımcıların yeterli ve doğru şekilde bilgilendirilmeleri yapılmış, paydaşlara fikirlerini rahatlıkla belirtebilecekleri ortamlar sağlanmış ve çalışmalar sonucunda ortaya koydukları fikirleri daha geniş kitlelerle paylaşma fırsatları sunularak karar alma süreçlerine gerçekten dahil olduklarının güvencesi verilmiştir.

Bölge planı katılımcılık faaliyetleri kapsamında yaklaşık 1,5 yıllık hazırlık sürecinde toplamda 271 adet toplantı gerçekleştirilmiş olup yaklaşık 2.170 kişi ile birebir temasa geçilerek planlama sürecinin belirli aşamalarına katılımları sağlanmıştır. Bu sayının dışında bölgedeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının ve tüm Bakanlıkların bölge planı ile ilgili görüşleri alınmıştır.

Kalkınmanın önemli bir unsuru olarak görülen işbirliğinin arttırılması amacıyla bölge planlarında öncelikler ve tedbirler oluşturulmuştur. Bölgedeki işletmelerin işbirliği ve ortaklık kültürünün finansmana erişim hususunda önemini kavraması, bilgi seviyelerini artırmaları ve konusunda deneyimli bölgesel, ulusal, uluslararası kurumlar ve firmalar ile işbirliği içinde olmalarının teşvik edilmesi, özel sektörü, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteleri ve bankacılık alanında faaliyet gösteren kuruluşları buluşturan ortak platformların oluşturulması, ilgili kurumlar arasında işbirliği ağları kurulması yönündeki faaliyetlerin desteklenmesi gibi tedbirlere matuf mali destek programları ve faaliyetler gerçekleştirilmiştir.

Bölgemizde İşbirliği Kültürü

* Bölgemizde ortak iş yapma kültürünün gelişmiş olması, kurumlar arası işbirliği süreçlerini de kolaylaştırmaktadır.

* Bölgemizde hem yerel işbirlikleri ile gerçekleştirilen hem de ulusal işbirlikleri ile gerçekleştirilen önemli projeler uygulanmıştır.

* Bölgemizin kalkınma serüveninde Ajansımız tarafından uygulanan güdümlü proje destekleri başarılı olmuş, bu projeler daha farklı iş birlikleri ve projeler için mihenk oluşturmuştur.

 

Ajansımız, faaliyet göstermeye başladığı 2009 yılından bu yana, bölgedeki işbirliği ve ortaklık kültürünün artması, bölgedeki kurumların ve işletmelerin konusunda deneyimli bölgesel, ulusal, uluslararası kurumlar ile işbirliği içinde olmaları amacıyla uygulanan mali destek programlarında öncelikler belirlemiştir. Proje değerlendirmelerinde ortaklık veya işbirliği geliştiren projeler için ek değerlendirme puanları tanımlamıştır

KOP BKİ İle Güdümlü Proje İşbirliği

Alibeyhüyüğü sulama kooperatifi sulama sahasında uygulanacak proje ile ilgili KOP Bölge Kalkınma İdaresi ile işbirliği protokolü imzalanmıştır.

 

Proje kapsamında, proje sahasında bulunan yeraltı kuyularının analiz edilmesi, analiz ile rehabilitasyon alanlarının belirlenmesi, sulama yapılacak alana göre mevcut pompaj ve sulama sistemlerinin revize edilmesi planlanmaktadır. Uygulamada başarı sağlanması durumunda, uygulamanın bölgemiz geneline yaygınlaştırılmasına yönelik kredi finansman maliyetlerinin karşılanması gibi çeşitli destek mekanizmalarının uygulanması hedeflenmektedir.

Tek Durak Ofis Kuruldu

Bir yatırımcının yatırıma başlamaya karar verdiği andan itibaren kapısını çalma ihtimali olan yaklaşık 35 kurumun temsilcisinin yer aldığı yapı ile şirket kuruluşu, izin, ruhsat ve yatırımcılar ile ilgili diğer idari işlemlerin daha verimli bir şekilde koordine edilmesi hedeflenmiştir. Kurulduğu 2017 yılından bu yana 50’den fazla yatırımcıya tek durak ofis hizmeti verilmiştir.

İl Yatırım Komitesi Kuruldu

 

Ajansımız, yerli ve yabancı yatırımcılara yönelik olarak bölgemizin yatırım ortamının tanıtımı, yerli ve yabancı yatırımcıların ilimize çekilmesi ve yatırım kararı alan firmalarla iletişime geçilmesi konularında şehirde yer alan kurumlarının birlik ve beraberlik içinde koordineli hareket etmesi için 2017 yılında kurumlardan 12 temsilcinin yer aldığı Konya İl Yatırım Komitesini kurmuştur.

Komite, bölgemizin yatırım ortamı ile ilgili faaliyetleri, çalışmaları olan veya olabilecek kurumların üyelerinin yer aldığı bir yapıda kurulmuştur. Yatırımcıları ile ilgili kurumlar arasında koordinasyonu sağlamak, ilin yatırım ortamının tanıtımında ortak dil geliştirmek ve bir yatırımcının ihtiyaç duyduğu bilgilendirme sürecinde nitelikli bilgileri elde edebileceği uygun ekosistemi oluşturmak hedefleri ile kurulan komite, kurulduğu günden bugüne 14 adet toplantı yapmıştır.

* Çok sayıda STK ile işbirliği protokolleri imzalanarak bölgede 10’dan fazla ikili iş görüşmeleri programları organize edildi.

* Bakanlığımız öncülüğünde oluşturulan çalışma grubuna seçilen kalkınma ajanslarıyla beraber değer zincir analizi rehberi hazırlık çalışmaları yapıldı.

* Girişimcilik ekosisteminde yer alan bölgesel ve ulusal düzeyde üniversiteler, teknokentler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileriyle Demoday&Maker Panayırının gerçekleştirilmesi kapsamında işbirliği yapıldı.

Verimlilik konusunda ulusal düzeyde belirlenen politikaların Konya-Karaman bölgesinde de etkin bir şeklide hayata geçirilmesi için 2020 yılından itibaren Ajansımız, sonuç odaklı program yaklaşımına geçerek 2020-2023 dönemi İmalat Sanayinde Verimlilik, Kurumsallaşma ve Teknolojik Dönüşüm Sonuç Odaklı Programının uygulamasına başlamıştır.

İmalat Sanayinde Verimlilik, Kurumsallaşma ve Teknolojik Dönüşüm Sonuç Odaklı Programı ile;

* endüstriyel simbiyoz oluşturulması,

* işletmeler arasında kaynak değişimi/ortak kullanımına gidilebilmesini teminen mevcut olanakları belirlemeye yönelik güncel kaynak verilerinin tutulduğu elektronik veri tabanlarının oluşturulması,

* kaynak verimliliğine yönelik üniversite-sanayi işbirliğini öne çıkaran projelerin desteklenmesi ve

* organize sanayi bölgelerinde ve endüstri bölgelerinde faaliyet gösteren işletmeler arasında ortak geri kazanım gibi faaliyetler hedeflenmektedir.

İmalat Sanayinde Ortak Kullanım Alanlarını Geliştiriyoruz

Ajansımız, sonuç odaklı bir yaklaşımla Kalkınma Planımızda sanayi politikalarında da yer alan KOBİ’lerin verimlilik dönüşümünün sağlanması kapsamında kamu ve özel sektörde kaynakların verimli kullanımı ve ortak kullanım alanlarının yaygınlaştırılmasını desteklemeyi planlamaktadır.

Ayakkabı Test ve Tasarım Ortak Kullanım Merkezi kurulumu için çalışmalar yapılmaktadır.

Ayakkabı sektörünün ekonomik gelişimine ve sosyo-kültürel değerlerinin sürdürülebilirliğine katkı sağlayacak test ve tasarım ortak kullanım olanaklarının değerlendirilmesi, planlanması, geliştirilmesi ve uygulanmasına yönelik Ayakkabı Test ve Tasarım Ortak Kullanım Merkezi kurulması için çalışmalar yapılmaktadır.

Türkiye Silah ve Mühimmat Test Merkezi için çalışmalar yapılmaktadır.

Türkiye Silah ve Mühimmat Test Merkezi (TSTM), dünya av tüfeği ihracat pazarında ikinci sırada olan Türkiye’nin yurt dışına gönderdiği silahların kontrollerinin yurtiçinde yapılması amacıyla planlanan akredite bir laboratuvar yatırım projesidir. Buna yönelik planlama çalışmaları yapılmaktadır.

Tarım Alet ve Makine Test Merkezi ve Ortak Kullanımlı Boya Atölyesi için fizibilite çalışmaları yapılmaktadır.

Sektörde daha kaliteli boyama işleminin yapılabilmesi, firmaların üretimleri ile ilgili muayene ve deneylerini gerçekleştirebileceği, yürütülecek ar-ge faaliyetleri ile akıllı tarım alet ve makineleri tasarımının yapılabileceği Tarım Alet ve Makine Test Merkezi ve Ortak Kullanımlı Boya Atölyesi için fizibilite çalışmaları yapıyoruz.

Türkiye Girişimcileri Konya’da Buluşacak

Ajansımızın da işbirliği kuruluşları arasında yer aldığı ve Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Türkiye Girişimci Buluşması Zirvesi ve Sergisi gerçekleştirilecektir. Etkinlikte, girişimcilerin bilgilendirilmesi, fikir ve ürünlerin yatırımcılarla bir araya getirilmesi, ödüllendirilmesi, ticarileştirilmesine katkı sağlanması, projeler arasında sinerji ve etkileşim oluşturulması ve tecrübe aktarımıyla üniversite, sanayi ve kamu işbirliğinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Tekno-girişim Ders Olacak

Üniversitelerde teknolojik girişim derslerinin verilmesi konusunda bölgede yer alan 6 üniversite ile işbirliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında «tekno-girişim» adıyla girişimcilik derslerinin verilmesine ilişkin zengin bir müfredat hazırlanarak, oluşturulacak nitelikli eğitim içerikleri ile öğrencilere girişimcilik hakkında eğitim verilmesi planlanmaktadır. Bu eğitimler sonucunda ortaya çıkan projeler yatırımcılar ile buluşturulacak ve ticarileşmesine katkı sağlanacaktır.