Ajansımız, bölge kaynaklarının yerinde ve etkin kullanımını sağlama, bölgesel gelişmeyi hızlandırma ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltma hedeflerini, kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğini geliştirmek suretiyle gerçekleştirmeyi planlamaktadır. Ajansımız, paydaşlar arası iş birliklerini geliştirerek kurumsal etkileşimi sağlayacak, böylelikle kurumsal sermayeyi en yüksek seviyede kullanıp, bölgemizin öncelikleri çerçevesinde hedeflere ulaşılacaktır.
Ankara il merkezi, üniversitelerin, teknoparkların, sanayi bölgelerinin, güçlü sektör kümelerinin, üst düzey bürokrasinin, uluslararası kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının yoğunlaştığı bir alandır. Bu özellik başkent Ankara’yı, ekonomik, sosyal, beşeri ve entelektüel sermayeye sahip bir bölge olarak öne çıkarmaktadır.
Ajansımız, 2014-2023 Bölge Planı kapsamında Ankara için çizdiği 10 yıllık stratejik yol haritasındaki öncelikler doğrultusunda bölge içi ve bölge dışı iş birliklerini geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu kapsamda, Ankara’nın yüksek katma değer ve teknoloji odaklı ekonomik yapısı ile girişimcilik ve yenilikçilik ekosistemini güçlendirmek için kurumlar arası iş birliği çalışmalarına öncelik vermekteyiz.
Bölgenin nitelikli beşeri sermayesini barındıran farklı sektörlerde başarısını kanıtlamış firmaları, güçlü akademik kurumları, başkent olması nedeniyle sahip olduğu merkezi kamu yapıları ve güçlü sivil toplum kuruluşları, Ankara’da kurumlar arası işbirliği potansiyelini ön plana çıkarmaktadır. Ajansımız bölgesinin bu potansiyelinden azami derece faydalanarak her alandan farklı statüdeki paydaşlar ile sürdürülebilir işbirlikleri kurmaktadır.
Yerli üreticinin üretim ve tedarik kapasitesini arttırarak ithal ürünlerin yerli ürünler ile ikame edilmesinin sağlanması amacıyla “Yerli Tedarik ve İş Birliği Buluşmaları” projesini başlattık.
İşbirliği potansiyelinin harekete geçirilmesi doğrultusunda Ajansımız, 2015 yılından bu yana katma değeri yüksek, yenilikçi ürünlerin ticarileşmesinin kolaylaştırılması, yerli üreticinin üretim ve tedarik kapasitesini arttırarak ithal ürünlerin yerli ürünler ile ikame edilmesinin sağlanması amacıyla “Yerli Tedarik ve İş Birliği Buluşmaları” projesini yürütmektedir.
Proje kapsamında, Ankara’da faaliyet gösteren büyük şirketler ile kurumsal düzeyde iletişim kurarak maliyet düşürücü, yenilikçi, rekabet avantajı ile birlikte değer zincirlerine katkı sağlayacak tedarik alanları ile ilgili saha çalışması yapılmaktadır. Ajansımızca yürütülen ve makro ölçekte Ankara’nın iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi hedefi ile yola çıkılan projemize, üreticilerimizden yoğun başvuru almaktayız. Büyük şirketlere ürün veya hizmet sunarak yerli tedarik ağına katılmak isteyen firmaların yaptığı başvurular öncelikle ajansımızca değerlendirilmekte, sonrasında da ilgili aday firmalara ziyaretler yapılmaktadır.
Ajansımız, Ankara’da faaliyet gösteren ve üretim girdisi olarak önemli miktarda bilişim, destek hizmetleri, malzeme, makine ve insan kaynağı satın alan veya ithal eden büyük şirketler ile kurumsal düzeyde iletişim geliştirmektedir. Şimdiye kadar 400’ün üzerinde potansiyel tedarikçi olabilecek üretici firma ziyaret edilmiştir. Yerli Tedarik ve İş Birliği Buluşmaları projesi kapsamında, hem tedarikçi hem de müşteri niteliğindeki firma ziyaretleri somut iş birlikleri oluşturma hedefiyle hız kesmeden devam edecektir.
Ulusal Ölçekte İş Birlikleri Hedeflerimiz
Ankara’da kamu, üniversite ve sanayi iş birliğini artırmayı hedeflemekteyiz.
Tarımda girişimcilik ve teknoloji platformu dijital dönüşüme dayalı endüstriyel devrim kapsamında; güncel bilgi ve teknolojiyi tarım sektörüne entegre etmeyi, tarımda girişimciliği yaygınlaştırmayı, kendi kendine yetebilen bir kent haline gelmeyi, sürdürülebilir tarımın gelecek nesillerle devamlılığını sağlamayı amaçlamaktayız.
Bölgeler arası iş birlikleri sayesinde kurumsal ve bölgesel kapasite ve tecrübe birikimini diğer ajans ve bölgelerimiz ile paylaşmayı hedeflemekteyiz.
Sosyal Girişim Ankara Platformu ile sosyal girişimcilik ekosistemi aktörlerini bir araya getirerek, yeni aktörlerin oluşumuna destek vererek onları güçlendireceğiz.
Ankara'daki firmalar, üniversiteler, teknokentler ve Ar-Ge merkezleri olmak üzere tüm Ankaralı paydaşlar tarafından desteklenen TechAnkara markasını bölgesel ve ulusal toplantı ve fuarlarda tanıtarak, TechAnkara’yı bölgenin iş birliği markası haline getirmeyi hedeflemekteyiz.
Diğer yandan, Ajansımız tarafından ulusal ölçekte desteklenen diğer işbirliği çalışmalarımız kapsamında:
- Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği (KÜSİ) Stratejisi Belgesi’nde yer alan “Kamu-Üniversite-Sanayi İş birliğini en üst düzeyde uygulayarak ülkemizi ileri teknoloji üssü haline getirmek” amacı kapsamında, bölgedeki kamu kurum ve kuruluşları, sanayi firmaları ve üniversiteler ile projeler yürütmekteyiz.
- Kurmuş olduğumuz Sosyal Girişim Ankara platformu, Ankara’da sosyal girişimcilik ekosistemi aktörlerini bir araya getirmek amacıyla Ajansımızın liderliğinde oluşturulan bir iş birliği platformudur. Platform kapsamında oluşturulan çalışma grupları ile alandaki konular ele alınmakta, sosyal girişimler kamu kurumlarına tanıtılmaktadır. Hazırlanan broşür, yayınlar ve web sitesi vasıtasıyla farkındalık çalışmaları yürütülmektedir. Tüm bu çalışmalar ile birlikte bu alanda yerel ve bölgesel kurumlar ile ortak akıl çalışmaları yaparken, hazırladığımız projeler ile uluslararası kurumlardan bölgemize deneyim aktarımı sağlamayı da hedeflemekteyiz.
- Hayata geçirdiğimiz Tarımda Girişimcilik ve Teknoloji Platformu 4 ana eksene; gıda güvencesi, gıda güvenliği, çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik, tarım ve gıdanın ekonomik bir fırsata dönüşmesine pozitif katkı sağlamak amacıyla paydaşlar ile beraber faaliyetine devam etmektedir. Platform bünyesinde Tarım ve Gıda Hızlandırıcı Programı (TAG-Hızlandırıcı), Kentsel Tarım Programı (TAG-Kent) ve Tarım ve Çocuk Programı (TAG-Çocuk) bulunmaktadır.
-
Yerli üreticilerin üretim ve tedarik kapasitelerinin artırılması, endüstrinin talep ve ihtiyaçlarına yenilikçi ve katma değeri yüksek yerli çözümler sunulması amacıyla Ajansımız tarafından hayata geçirilen ve 2015 yılından beri faaliyet göstermekte olan Yerli Tedarik ve İş Birliği Buluşmaları Platformu kapsamında, Türkiye’nin ilk 500 şirketi hedeflenerek buluşmalar gerçekleştirilmiştir. 224 firma, söz konusu firmaların ihtiyacına yönelik yenilikçi ve katma değeri yüksek yerli çözümlerini sunum yaparak tanıtma imkanı yakalamıştır.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde çalışan KÜSİ Çalışma Grubu yükseköğretim kurumlarından, Ankara Kalkınma Ajansından, TSE’den, KOSGEB’den ve TTO’lardan birer temsilciden oluşan heyetle firmalara ziyaret gerçekleştirmekte ve mevcut destekler hakkında firmaya yerinde bilgi vermektedir.

-
Mevcut kooperatiflerin kurumsal kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile İl Müdürlükleri ve Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Ticaret Odası, Uluslararası Çalışma Örgütü, Dünya Bankası gibi ulusal ve uluslararası kurumlar ile iş birlikleri yürütülmektedir.
-
Teknoloji içeren ürünlerini ticarileştirmek isteyen ve yatırım fonları ile görüşmeler gerçekleştirmek isteyen girişimciler için TechAnkara markası ile her yıl Proje Pazarı düzenlenmektedir.
Yerli Tedarik İş Birliği platformu ile kamu kurumları ile protokoller yapılarak, devlet desteklerinin tanıtılması da sağlanmaktadır.

-
Ajansımızca yabancı misyon temsilciliklerine tanıtım ziyaretleri gerçekleştirilmiş, bu kapsamda İskandinav ve Uzakdoğu ülkeleri büyükelçilerine yönelik teknokent ve OSB ziyaretleri düzenlenerek Ankara Yatırım Ortamının yakından tanıtılması sağlanmıştır. Görüşmeler kapsamında, Ajansımız ve ilgili diğer ulusal kurumlarımız tarafından düzenlenmesi planlanan ekonomi ve yatırım forumları, B2B görüşmeleri ve fuarlar hakkında detaylı bilgi verilerek Türkiye ve özellikle Ankara yatırım ortamının firmalar eşliğinde tanıtılması yönüyle ikili iş birlikleri kurulmuştur.

Kırsalda Kooperatifçiliği Destekliyoruz
Kırsalda üretilen ürünlerin katma değerli bir şekilde üretimi ve pazarlanması için kooperatifçiliği desteklemeye devam edeceğiz. Ulusaldaki tüm paydaşlar ile kooperatiflerin güçlendirilmesine yönelik stratejik çalışmalarının ve iş birliklerinin çok önemli olduğunun farkındayız. Ayrıca kırsaldaki kooperatiflerin artmasıyla bölgesel gelişimi ve kadın istihdamının arttırılmasını amaçlamaktayız.
İthal İkamenin Sağlanması Amacıyla Yerli Tedarik ile Milli Tedarik Ağını Örüyoruz
2015 yılından bu yana katma değeri yüksek, yenilikçi ürünlerin ticarileşmesinin kolaylaştırılmasının, yerli üreticinin üretim ve tedarik kapasitesini arttırarak ithal ürünlerin yerli ürünler ile ikame edilmesinin sağlanması amacıyla “Yerli Tedarik ve İş Birliği Buluşmaları” çalışmalarını yürütüyoruz. Ulusal firmaların dikkatini üstünde tutan projemizle yeni başarı hikayeleri ile yerli tedarik ağını genişletmeye devam ediyoruz.

Girişimleri TechAnkara Proje Pazarında Ticarileştiriyoruz
Girişim ekosisteminin tüm paydaşlarını, yenilikçi iş fikri sahibi girişimciler ile bir araya getirerek TechAnkara Proje Pazarı düzenliyoruz. Yenilikçi ürünleri uygun pazar eşleştirmeleri ile ticarileştiriyoruz.

Kamu-Sanayi-Üniversite İş Birliğinde Girişimcinin Yanındayız
Kamu, üniversite ve sanayi iş birliği için somut çıktılar elde edilmesini amaçlamaktayız. Kamu desteklerinden yararlanmak için firmalarla Teknoloji Geliştirme Ofisleri (TTO) arasında anlaşma yapılmasını sağlayarak kendilerine proje yazma desteği sunmak ve farkındalık geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.
Yeni Sosyal Girişimlerin Kurulumunu Sağlıyoruz
Gençlere alternatif istihdam alanı olarak sosyal girişimciliği özendirmek doğrultusunda, üniversite gençlik toplulukları, gençlerle çalışan kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kurumlarla ile iş birliğine giderek bölgemizde yeni sosyal girişimlerin kurulması yönünde projeler geliştireceğiz. Ayrıca sosyal girişim türlerinden olan sosyal kooperatif yapılarının kurulması doğrultusunda kırsaldaki kadın toplulukları, dernekler ve kamu kurumları ile birlikte hareket ederek kadın istihdamını da artırmayı hedefliyoruz.
Kamu-Sanayi-Üniversite İş Birliğinde Girişimcinin Yanındayız
Kamu, üniversite ve sanayi iş birliği için somut çıktılar elde edilmesini amaçlamaktayız. Kamu desteklerinden yararlanmak için firmalarla Teknoloji Geliştirme Ofisleri (TTO) arasında anlaşma yapılmasını sağlayarak kendilerine proje yazma desteği sunmak ve farkındalık geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.
Yeni Sosyal Girişimlerin Kurulumunu Sağlıyoruz
Gençlere alternatif istihdam alanı olarak sosyal girişimciliği özendirmek doğrultusunda, üniversite gençlik toplulukları, gençlerle çalışan kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kurumlarla ile iş birliğine giderek bölgemizde yeni sosyal girişimlerin kurulması yönünde projeler geliştireceğiz. Ayrıca sosyal girişim türlerinden olan sosyal kooperatif yapılarının kurulması doğrultusunda kırsaldaki kadın toplulukları, dernekler ve kamu kurumları ile birlikte hareket ederek kadın istihdamını da artırmayı hedefliyoruz.
Sürdürülebilir Tarımın Gelecek Nesillerle Devamlılığını Sağlamak İçin Tarım ve Gıda Hızlandırıcı Programı Düzenliyoruz
Tarım ve Gıda Hızlandırıcı Programı ile kırsalda teknolojik entegrasyon ve inovatif tarım çalışmaları kapsamında; tarım alanında gelecek vadeden yenilikçi iş fikirlerini desteklemeyi, tarımsal üretimde yeni teknolojiler gelişmesini sağlamayı, sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişimi kolaylaştırmayı, kırsalda iş olanaklarını arttırarak kırdan kente göçün azalmasına katkıda bulunmayı ve kentsel tarım uygulamalarını geliştirmeyi hedeflemekteyiz. Akıllı/Hassas/Dijital tarım uygulamalarının bölgemizde geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına özel önem veriyoruz.
Hedef kitle içerisinde yer alan startup firmaların, tarımsal ve endüstriyel üreticilerle (önder çiftçiler, tarım alet ve makineleri üreticileri, gıda ve ilaç sanayicileri) ile eşleştirilerek bölgemizde tarım, gıda, ilaç, tarım alet ve makineleri ile teknolojileri ekosisteminin geliştirilmesi, bu teknolojilerin ticarileştirilmesi, üretim süreçlerinde uygulanması ve yaygınlaştırılması için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.