KALKINMA AJANSLARI
Ulusal İşbirlikleri
Fırat Kalkınma Ajansı Malatya, Bingöl, Elazığ, Tunceli

‘‘İş birliğinden yoksun güç, yüktür.’’

Ajansımız koordinasyonunda oluşturulan Sonuç Odaklı Programlar kapsamında; sanayi, kırsal kalkınma ve turizm alanlarında kurulan yönetişim ağları aracılığı ile karar alma süreçlerinde katılımcılığın artırılması hedeflenmektedir. Bu çerçevede geliştirilecek projeler paydaşlarımız tarafından sahiplenilecek ve bölgemizde birlikte iş yapma kültürü geliştirilecektir. Ajans olarak bölgedeki tüm kamu kesimi, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının bölgenin sosyal ve ekonomik kalkınması odağında ortak hedefler ve vizyonda buluşabilmesi doğrultusunda öncü ve birleştirici rol oynanması hedeflenmektedir.

Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerinin yer aldığı bölgemizde, paydaşlarımızın da destekleriyle birlikte, ortak iş yapma kültürü günden güne gelişmektedir. İllerimiz arasındaki iletişimin artmasına bağlı olarak birlikte projeler geliştirmeye yönelik çalışmalar meyvelerini vermeye başlamıştır. Kurum ve kuruluşlarımız, illerimize ve bölgemize faydalı projeler üretmek için sürekli birbirleriyle ve Ajansımızla diyalog halindedirler.

İş birliği faaliyetleri bölgemizin potansiyelini harekete geçirme noktasında büyük önem arz etmektedir. Gerek bölge içi gerekse de bölge dışındaki kurum ve kuruluşlarla geliştirilecek iş birliklerine bağlı oluşacak sinerji sayesinde kaynakların daha verimli bir şekilde kullanılması sağlanacaktır. Bölgemizin kalkınmasına katkıda bulunacak alanlarda sürdürülebilir iş birliği platformları kurulması önümüzdeki süreçte illerimizin daha rekabetçi bir konuma gelmesini sağlayacaktır. Bu çerçevede Ajansımız, turizm, kırsal kalkınma ve imalat sanayi alanlarında yönetişim ağları kurmuştur. Bu yönetişim ağları geliştirilecek yerel ve ulusal iş birlikleri nokrasında kilit rol oynayacaktır. 

Sonuç Odaklı Programlarımız bünyesinde kurulan yönetişim ağları aracılığı ile paydaşlarımızla iş birliği halinde bölgemizin kalkınmasına katkıda bulunacağız.

Bölgemizin bir turizm destinasyonu haline gelmesi için illerimizdeki turizm değerlerinin işbirliği halinde eksiklerinin giderilerek, tanıtılması gerekmektedir. İmalat sanayinin geliştirilmesi ve yenilikçi üretim yöntemlerinin firmalarımız tarafından uygulanması bölgemizin rekabet gücünün artırılmasında kilit rol oynayacaktır. Kırsal kalkınma alanında başta kooperatifçilik olmak üzere birlikte iş yapma kültürünün yaygınlaştırılması illerimizin özgün ürünlerinin ulusal ve uluslararası pazarlarda yer almasına olanak sağlayacaktır.

Bununla birlikte; mesleki eğitim ve sosyal girişimcilik gibi tematik alanlarda oluşturulan iş birlikleri sayesinde  hem güncelliğini koruyan problemlerin aşılması sağlanacak, hem de dünyada popülerleşen alanlardaki iyi uygulama örneklerinin bölgemize kazandırılmasına katkıda bulunulacaktır.

Bölgemizde İşbirliği

  • Farklı bakış açıları ve beklentileri olan kurumların ortak bir hedef için bir araya gelebilmeleri için öncelikle ortak bir vizyon oluşturmaları gerekmektedir. Ajansımız bu noktada kilit bir rol üstlenmekte ve bölgedeki tüm politika üretici ve uygulayıcı kurumları bir araya getirerek bu iletişim ve iş birliği ağının oluşturulmasında öncü rol oynamaktadır.
  • Paydaşlarımız arasındaki tecrübe paylaşımının artmasına bağlı olarak, faaliyetlerin uygulama süreci içerisinde oluşacak riskler bertaraf edilecektir.
  • Bölgemizin sahip olduğu potansiyelin değerlendirilmesi için illerimiz arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi gerekmektedir.
  • Ulusal çapta gerçekleştirilen iş birlikleri, iyi uygulama örneklerinin bölgemize transferini sağlayacaktır.
  • Birlikte iş yapma kültürünün yaygınlaşması bölgemiz için alternatif gelişim alanları ortaya çıkarmaktadır.
  • Kurumlarımız arasındaki iletişimin artması kaynakların daha etkin ve  verimli kullanılmasına olanak sağlamaktadır.
  • İş birliği kültürünün yaygınlaşması bölgemizde model projeler ortaya çıkmasını sağlamaktadır
  •  

Ajansımız, aktif olarak faaliyet göstermeye başladığı 2010 yılından bu yana, iş birliği faaliyetlerine büyük önem vermiş ve geliştirdiği iş birlikleri ile bölgemizdeki önemli projelerin hayata geçmesine katkıda bulunmuştur.

Bölge üniversitelerimizle iş birliği halinde 2011-2019 yılları arasında beş uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı Ajansımız tarafından organize edilmiştir. 750’ye yakın bildirinin sunulduğu konferanslar kapsamında kalkınmanın öncü paydaşları bir araya getirilerek dünyadaki yeni kalkınma yaklaşımları hakkında görüş alış verişleri sağlanmıştır. Bir marka haline gelen konferanslarımızı önümüzdeki yıllarda da sürdürmeyi hedefliyoruz.

Malatya Valiliği, Anadolu Grubu ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ile  iş birliği içerisinde “Turizm Elçisi Sertifika Programı”  düzenleyerek  gençlerimizin turizm alanındaki istihdamına katkı sağladık.

 

Paydaşlarımızla işbirliği içerisinde uluslararası fonların bölgemize kazandırılmasını sağladık. Avrupa Birliği’nden sağladığımız fon sayesinde Bingöl ilimize 22 atölyeden oluşan bir İş  Geliştirme Merkezi kazandırdık.

 

İllerimizde yetişen ürünlerin marka değerini artırarak ticarileşmesine katkıda bulunmak için paydaşlarımızla birlikte gerekli süreçleri tamamlayarak coğrafi işaret tescil belgeleri alınmıştır. Yöresel ürünlerin tanıtımı ve ticarileştirilmesine yönelik iş birliklerimizin devamlı şekilde sürmesini hedefliyoruz.

Kurumlarımızla koordinasyon halinde TÜRSAB Acenteleri ile geliştirdiğimiz iş birlikleri sayesinde bölgemizin turizm potansiyelini tanıtmaya devam ediyoruz. Ağırladığımız acenteler ve sosyal medya fenomenleri aracılığı ile Fırat’ı adım adım marka haline getiriyoruz.

 

Tunceli ilimizin sahip olduğu eşsiz doğal güzelliklerin tanıtılması kapsamında ilimizdeki kamu, özel ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte merkezi kurumlarımızın da desteğini alarak ulusal ve uluslararası organizasyonlara öncülük ettik. Bu kapsamda 2019 yılında Dünya Rafting Şampiyonası’nın Tunceli’de düzenlenmesi heyecanını ve gururunu ilgili kurumlarımızla birlikte paylaştık.

YÖNETİŞİM AĞLARI ÖRÜYORUZ

Önümüzdeki süreçte “iş birliğinden yoksun güç, yüktür” şiarıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Özellikle, başta kadın ve gençlerimiz olmak üzere bölge insanımızın karar alma süreçlerine daha aktif katılımlarını sağlamaya yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu çerçevede geliştireceğimiz iş birlikleri ile bölgemizde yenilikçi politikaların uygulanmasına yönelik faaliyetlerimizi aktif olarak sürdüreceğiz.

 

#İŞBİRLİĞİ Her Yerde

  • Valiliklerimiz, İl Belediyelerimiz, Ticaret ve Sanayi Odalarımız ve İl Genel Meclislerimizi içeren yönetim kurulumuzla önce kendi içimizde yönetişimi sağlıyoruz.
  • Kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşlarımızı içeren Kalkınma Kurullarımızla birlikte bölgemizin stratejilerini belirliyoruz.
  • Yönetişim ağlarımız ile tüm paydaşlarımızı planlama ve uygulama süreçlerimize dahil ediyoruz

 

2020 yılından itibaren Ajansımız, sonuç  odaklı bir yaklaşım çerçevesinde, üç tane program planlamıştır:

  • -İmalat Sanayinde Kurumsallaşma ve İhracatın Geliştirilmesi
  • -Yukarı Fırat Havzası Turizm Destinasyonu Geliştirilmesi ve Markalaştırılması
  • -Tarımsal Üretimde Katma Değerli Üretime Geçiş

    *Bu programlar dahilinde oluşturduğumuz yönetişim ağları sayesinde iş birliği faaliyetlerini artıracağız.

 

Uluslararası Öğrencilerimizle İhracata Yelken Açıyoruz

Üniversitelerimiz ile imzaladığımız protokol kapsamında, bölgemizde eğitim gören yabancı öğrencilerimize hedef pazar eğitimleri vereceğiz. Önümüzdeki süreçte  Ticaret ve Sanayi Odalarımızın katkıları ile firmalarımızla öğrencilerimizi  eşleştirerek dış ticarette yeni pazarlar arayacağız. Hem kültürel hem ticari bağlarımızı güçlendirmeyi hedefliyoruz.

Integer ut efficitur nunc, vel dignissim nulla. Nunc ac dignissim dolor. Nunc cursus ex eget.

Donec libero ipsum, ullamcorper non quam sed, consequat lacinia arcu. Suspendisse dapibus ex quis diam.

Fırat Destinasyonu Projesini Hayata Geçiriyoruz

TÜRSAB ile geliştirdiğimiz iş birliği ile konuklarımızı Fırat’ı keşfetmeye davet ediyoruz. İlkbahar ile sonbahar arasında, TÜRSAB acenteleri aracılığı ile düzenlenecek turlarda bölgemizin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini tanıtmaya devam edeceğiz. Turizmin bölgemiz için önemli bir gelir kaynağı olmasına yönelik çalışmalarımıza hız vereceğiz.

Dezavantajlı Gruplara İstihdam Sağlıyoruz

İŞKUR, Milli Eğitim Müdürlükleri ve Ticaret ve Sanayi Odalarımızın  katkıları ile geliştirdiğimiz proje kapsamında Avrupa Birliği’nden sağladığımız fon aracılığı ile dezavantajlı durumdaki kadın ve gençlerimize çağın gerekliliklerine uygun mesleki eğitimler vererek ve psikolojik danışmanlık hizmeti sağlayarak istihdama kazandırmak istiyoruz.

Bölgemize Kulak Veriyoruz

Düzenli aralıklarla yapacağımız bölgesel ve il bazlı toplantılarda paydaşlarımızla birlikte yapılan faaliyetlerin sürecine ilişkin gerekli düzenlemeleri yapacağız. İş birliği içerisinde katılımcı bir şekilde sonuç odaklı programlarımızda belirttiğimiz hedeflere ulaşmak istiyoruz.

Aile Şirketlerini Kurumsal Hale Getiriyoruz

Bölgemizdeki KOBİ’lerin önemli bir çoğunluğu aile şirketlerinden oluşmaktadır. Çağın gerekliliklerine uyum sağlamaya yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetlerini Ticaret ve Sanayi Odalarımız ve Organize Sanayi Bölge Müdürlüklerimizle birlikte sunacağız. Bölgemizdeki firmaların kurumsal kapasitelerini paydaşlarımızla birlikte artırmayı hedefliyoruz.

Yöresel Ürünlerimizi Markalaştırmaya Devam Ediyoruz

Bölgemizin yöresel ürünlerin tescillenmesi için  başta belediyelerimiz olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Ürün çeşitliliğine yönelik kooperatiflerimizle iş birlikleri geliştirerek ürünlerimizi adım adım markalaştırmayı hedefliyoruz..

 

Verimliliğe Öncülük Ediyoruz

Kaynak israfının önlenmesine yönelik farkındalık faaliyetlerimize tüm hızıyla devam edeceğiz. İlgili paydaşlarımızla birlikte kaynaklarımızın verimli bir şekilde kullanılmasına yönelik yol haritaları oluşturacağız. Alternatif enerji kaynaklarının aktifleştirilmesine yönelik projelere destek sağlayacağız. Kaynaklar, geleceğimiz. Geleceğimizi birlikte zenginleştireceğiz.

Dijitalleşiyoruz

Değişen teknolojik gelişmelere bölgemizin uyum sağlaması amacıyla yönetişim ağında bir araya geldiğimiz paydaşlarımızı destekleyerek bölgemizdeki dijital dönüşüme öncülük etmeyi amaçlıyoruz.

Fonluyoruz

Bölgemizdeki aktörlerle birlikte ortak akılla geliştirdiğimiz projelerle Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı, Güdümlü Proje Destekleri ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan desteklerle bölgemizin kalkınmasına yönelik yenilikçi projelere fon sağlamaya devam ediyoruz.