KALKINMA AJANSLARI
Tarım ve Kırsal Kalkınma
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye

Ajansımız, Doğu Akdeniz (TR63) Bölgesi’nin sahip olduğu tarımsal üretim potansiyelinin modern üretim ve pazarlama yöntemleri ile katma değerini yükseltmeyi ve kırsalda ekonomik ve sosyal altyapıyı güçlendirerek yaşam kalitesini artırmayı hedeflemektedir.  Bu doğrultuda tarım sektöründe üretim değerini artıracak, tarımsal örgütlenme bilincini geliştirecek, kırsalda ekonomik ve sosyal altyapıyı iyileştirecek politikalar hayata geçirilerek, kırsalda yaşayanların gelirleri artırılacak ve yaşam koşulları iyileştirilecektir.

Coğrafi koşulların, iklim şartlarının ve sulama imkanlarının uygunluğu ile Türkiye’nin en önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olan TR63 Bölgesi’nde tarım sektörünün gayrisafi katma değer, istihdam ve ihracata yaptığı katkı Türkiye ortalamalarının üzerindedir. Türkiye’nin en verimli ovaları arasında yer alan Amik Ovası, sadece tarla bitkileri değil, başta zeytin olmak üzere çeşitli meyve bahçelerini de bünyesinde barındırmaktadır. Toplam tarım arazisi içindeki sulanabilir tarım arazisi oranı oldukça yüksektir.

 

Türkiye’deki toplam tarım alanlarının % 2,9’una sahip olan TR63 Bölgesi’nde, bu alanların %70’i tarla ürünleri, %23’ü meyve ve %7’si sebze üretiminde kullanılmaktadır. Sebze ve meyve üretim alanlarımız Türkiye ortalamasına göre daha yüksek yoğunluğa sahiptir. Bununla birlikte bölgemiz Türkiye toplam bitkisel üretim değerinin % 4,9’unu, hayvansal üretim değerinin ise %1’ini sağlamaktadır. 

 

 

Üretim hacmi ve ürün çeşitliliği bakımından Türkiye’nin en önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olan TR63 Bölgesi, yıllar itibarıyla değişiklikler göstermekle birlikte 8-10 üründe Türkiye lideri olup, 10-12 ürünün üretiminde Türkiye toplam üretiminin % 20’den fazlasını, 25-30 üründe de % 10’dan fazlasını karşılamaktadır.

 

TR63 Bölgesi uygun iklimi, sulama imkanları ve verimli toprakları ile Türkiye ortalamalarının üzerinde tarımsal istihdam ve kişi başı bitkisel üretim değerine sahip olup  kişi başı bitkisel üretim değerinde Türkiye’deki 26 Düzey 2 bölgesi arasında 11. sırada yer almaktadır.

Bölgemiz oldukça geniş tarımsal ürün yelpazesine sahip olup yaygın durumdaki geleneksel üretim yöntemlerinin modern ve verimli iyi tarım uygulamalarına dönüşümünün hızlandırılması halinde daha yüksek katma değer yaratılması mümkün olacaktır. Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden olduğumuz; ceviz, turp, sarımsak, mandalina gibi ürünlerde ekim/dikim, bitki bakım/besleme, hasat, paketleme ve işleme yöntemleri geliştirilerek elde edilen ekonomik fayda artırılabilecektir. Üretim ve pazarlama olanaklarının iyileştirilmesine önemli katkılar sağlayan kooperatif ve birlik mekanizmaları teşvik edilerek bölgenin üretim potansiyelinin değer zincirindeki pazarlama halkasıyla da doğrudan eklemlenmesi sağlanabilecektir.

Bölgemiz Tarımına Genel Bakış

Geleneksel üretim yöntemlerinin modern ve verimli iyi tarım uygulamalarına dönüşümünün hızlandırılması, bölgede tarımsal katma değerin artmasını sağlayacaktır.

Bölgemizde öne çıkan ürünlerde üretim ve işleme yöntemleri geliştirilerek elde edilen ekonomik fayda artırılabilecektir.

Kooperatif ve birlik mekanizmalarının yaygınlaştırılması, üretim ve pazarlama olanaklarının iyileştirilmesine katkı sağlayacaktır. 
  • Ajansımız, faaliyet göstermeye başladığı 2010 yılından bu yana, bölgede  öne çıkan ancak potansiyeli etkin şekilde kullanılamayan tarımsal ürünlere ilişkin mali ve teknik programlar uygulamıştır.
  • Uygun arazi yapısı ve iklim koşullarına rağmen, Ajansımızın faaliyete başladığı 2010 yılı itibariyle neredeyse yok denecek kadar az düzeyde olan bölgemizdeki seracılık yatırımları, hayata geçirdiğimiz programlar ile ivme kazanmıştır.
  • Diğer yandan Ajansımız, kırsal nüfusun yoğunluğunun en yüksek olduğu 12 ilçemizi kapsayan 6 ayrı mali destek programı ile bu ilçelerde ekonomik ve sosyal kalkınmaya yönelik 46 projeyi hayata geçirmiştir.
  • Tüm bunların yanı sıra, yürütmüş olduğumuz teknik destek programları ile bölgemizin öne çıkan tarımsal ürünlerini ve kırsal alanlarda alternatif bir ekonomik faaliyet olarak ortaya çıkan geleneksel el sanatı ürünlerini coğrafi işaret tesciline kavuşturarak daha bilinir ve talep edilir olmasını sağlamış bulunmaktayız.

Seracılıkta Sonuç Odaklı Program Yaklaşımı Getiriyoruz

Bölgemizdeki seracılık faaliyetlerini stratejik olarak belirlediğimiz hedefler doğrultusunda, sonuç odaklı program yaklaşımına uygun olarak ele alıyoruz. Bu kapsamda 2020 yılı itibariyle uygulamaya başladığımız Seracılık Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Sonuç Odaklı Programı ile bölgemizde kurulu sera alanlarının artırılmasını ve ülkemizdeki toplam sera alanlarından aldığımız payı artırmayı amaçlıyoruz. Sera işletmelerinde modernizasyonu destekleyerek bölgemizde kaliteli ve verimli ürün yetiştirilmesini, üreticilerin teknik bilgi birikimini arttırarak bilinçli tarımsal üretimin bölge geneline yayılmasını hedefliyoruz.

Hedeflediğimiz çıktılara ulaşmak için planladığımız faaliyetleri, ajansımızın seracılık alanında gerçekleştirdiği çalışmalardan ve bölgemizin ihtiyaçlarından  yola çıkarak tasarladık. Gerçekleştireceğimiz faaliyetler ile bölgemizdeki üreticilerin finansmana erişim olanaklarını artıracak, teknik kapasitelerini geliştirecek ve pazarlama olanaklarının artırılmasına yönelik yeni iş bağlantıları kurmalarına katkı sağlayacağız. 

Yıllık 13.000 ton üretim rakamı ile Türkiye’nin en önemli ceviz üretim merkezlerinden olan Kahramanmaraş ilimizin Çağlayancerit ilçesinde, Ajansımız desteğiyle yürütülmekte olan Çağlayancerit Ceviz İşleme ve Paketleme Tesisi projesi ile hem tarımsal örgütlenme sağlanmış hem de pazarın talebi doğrultusunda işlenmiş ve paketlenmiş ürünlerle tarımsal gelir artırılmış olacaktır.

 

Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinde tarım ve kırsal kalkınma odağında potansiyeli olan Dörtyol Mandarini, Antakya Tuzlu Yoğurdu, Hartlap Bıçağı, Kahramanmaraş Yemenisi, Kadirli Turpu, Osmaniye Karatepe Kilimi gibi pek çok ürün Ajansımız desteğiyle coğrafi işaret tesciline kavuşturularak, üreticilerin pazarlama kabiliyetleri artırılmıştır.

 

 

 

Yıllık 70 bin tona yakın havuç üretimi ile Türkiye'de Konya ve Ankara'dan sonra üçüncü sırada olan Hatay ilimizde havuç sektörünün mevcut durumunun ortaya konması, sektöre ilişkin talep ve ihtiyaçların belirlenmesi ve çözüm önerilerinin sunulması amacıyla saha çalışması yapılmış ve Hatay İli Havuç Sektör Raporu adı altında raporlaştırılmıştır.