Bakanlığımızın 2020-2021 yılları için seçtiği Kaynak Verimliliği teması kapsamında;
- Paydaşlarımızın farkındalıklarını artırıyoruz.
- Müdahale alanlarımızı belirliyoruz.
- Kaynak verimliliği odaklı projeleri desteklerimizde önceliklendiriyoruz.
- Paydaşlarımıza ihtiyaç duydukları eğitim ve danışmanlık faaliyetlerini ücretsiz sağlıyoruz.
Günümüzde kaynaklar hiç olmadığı kadar hızlı tüketilmektedir. Su, enerji, hammadde ve diğer kaynakların verimli şekilde kullanılması günümüzde bir zorunluluk haline gelmiş durumdadır. Geleceğimize sahip çıkmak için kaynaklarımızı sürdürülebilir bir şekilde kullanmayı öğrenmeliyiz. Bu nedenle Kalkınma Ajanslarının ülke genelinde koordinasyonunu üstlenen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı “Kaynak Verimliliği”ni 2020 ve 2021 yılları için tema olarak belirlemiştir.
Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerinden oluşan TR33 Bölgemiz; tarım, mermer, tekstil sektörlerinde su, imalat sanayisinde elektrik tüketiminde ve jeotermal kaynakların kullanılmasında kaynak verimliliği açısından önemli potansiyele sahiptir.
Kaynak verimliliğinin tema olarak belirlenmesi ile bu konuya yönelik çalışmalarımızı 2021 yılında da artırarak devam ettirmeyi amaçlıyoruz.
- Bölgemizde, önemli miktarda su tüketimine sahip tarım, mermercilik, kağıt üretimi ve tekstil gibi sektörler bulunmaktadır.
- Termal turizm potansiyeli yüksek illerimiz olan Afyonkarahisar ve Kütahya’da yüksek miktarda jeotermal su kullanılmaktadır.
- Uşak, özellikle geri dönüşümlü iplik üretimi konusunda ülkemizin önde gelen illeri arasında yer almaktadır.
- Bölgemizde teknoloji düzeyi düşük sektörlerde makine ve ekipman verimliliğinin artırılması faydalı olacaktır.
- Manisa’da teknoloji düzeyi yüksek üretim yapan firmalarımızın önemli miktarda enerji verimliliği potansiyeli bulunmaktadır.
- Kaynak verimliliği konusunda çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü uzmanlarının katılımıyla kaynak verimliliğinin ne olduğunu, neden önemli olduğunu ve kaynak verimliliği için neler yapılabileceğini paydaşlarımıza anlattık. Eğitimlerimizde, “Temiz Üretim” ve “Sıfır Atık” kavramlarıyla “Kaynak Verimliliği” ilişkisini ve dünyada kaynak verimliliğine yönelik son trendleri katılımcılarımızla paylaştık. Ayrıca kaynak verimliliği ve temiz üretimin faydaları ile uygulamada sık yaşanan kaynak verimliliği problemlerine değinerek bölgedeki iyi uygulama örnekleri hakkında paydaşlarımızı bilgilendirdik.
- Ajansımızın faaliyet gösterdiği illerde kamu ve özel sektör temsilcilerine kaynak verimliliği ve yönetim danışmanlığı konularında bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdik. Ayrıca, paydaşlarımıza kaynak verimliliğine yönelik sunulan destekler konusunda detaylı bilgilendirmeler sağladık.
- Bugüne kadar desteklediğimiz projelerde temiz üretim, endüstriyel simbiyoz ve kaynak verimliliği uygulamaları içeren projelere öncelik tanıdık, bundan sonraki süreçte de bu tür projelere öncelik tanımaya devam edeceğiz.
- Özel sektöre enerji etüdü alanında, kamu kurumlarına ise su ve enerji verimliliğine yönelik destekler sağladık, sağlamaya devam edeceğiz.
- Alanında uzman kişilerin desteğiyle hazırladığımız “Uşak İli Tekstil Geri Dönüşüm Sektör Raporu” ile Uşak ili kadar ülkemiz için de önemli olan tekstil sektörü özelinde stratejik önceliklerimizi belirledik ve bu doğrultuda çalışmalarımıza başladık.
Tekstil Sektöründe Yol Haritamızı Çıkarıyoruz
Uşak ilimiz başta olmak üzere tekstil konusunda faaliyet gösteren firmalarımızı üretimde verimliliği artırmak amacıyla sağlanan desteklerle teknik tekstile yöneltmeyi amaçlıyoruz. Bu süreçte atacağımız adımları belirlemek için yol haritamızı çıkarıyoruz.
Döngüsel Ekonomiyi Yaygınlaştırmak için Çalışmalarımızı Sürdürüyoruz
Bölgemizde döngüsel ekonomi alanındaki farkındalığı ve bu alanda faaliyet gösteren firmaların etkinliğini artırmak istiyoruz. Konuyla ilgili uzmanların ve paydaşlarımızın katılımıyla döngüsel ekonomiye dikkat çekmek için Uşak’ta Döngüsel Ekonomi Çalışmasını gerçekleştiriyoruz.
Enerji Verimliliğini Önemsiyoruz
Türkiye’de KOBİ̇’lerde Enerji Verimli Motorların Teşvik Edilmesi Projesi (TEVMOT) projesinin izleme ve koordinasyon görevini üstleniyoruz. “Piyasa dönüşümü” yoluyla sanayide enerji verimliliği alanında ilave yatırımları amaçlayan proje kapsamında bölgemizden seçilen Uşak Organize Sanayi Bölgesi özelinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.Desteklerimizde Kaynak Verimliliğini Önceliklendiriyoruz
Sonuç odaklı programlarımız kapsamında sağlayacağımız desteklerimizde kaynak verimliliği uygulamalarına sahip projeleri önceliklendiriyoruz. Paydaşlarımıza kaynak verimliliği özelinde talep ettikleri eğitim/danışmanlık faaliyetlerini ücretsiz sağlıyoruz. Ayrıca bölgemizde farkındalık artırıcı etkinliklere devam ediyoruz.
Girişimcilerimizi Kaynak Verimliliği için Teşvik Ediyoruz
Kaynak verimliliği açısından bölgemiz için öncelikli sektörleri belirledik. Bu sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’lerimize kaynak verimliliği doğrultusunda yönetim danışmanlığı destekleri veriyoruz. Diğer yandan, vermekte olduğumuz yönetim danışmanlığı desteklerini önümüzdeki dönemde çeşitlendirmeyi öngörüyoruz.