KALKINMA AJANSLARI
Kaynak Verimliliği
Trakya Kalkınma Ajansı Tekirdağ, Edirne, Kırklareli

Trakya Kalkınma Ajansı, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerindeki  imalat sanayi işletmelerinin kaynak verimliliği uygulamaları ile rekabet güçlerini artırmak ve sürdürülebilir üretime geçişlerini desteklemeyi  amaçlamaktadır.

Verimlilik, özünde daha az girdiyle daha fazla çıktı üretebilmektir. Toplam Faktör Verimliliği (TFV) ise işgücü, enerji, malzeme, sermaye ve hizmetlerden oluşan girdilerin, üretim ve gelirler ile olan ilişkisidir. Dolayısıyla TFV, ekonomik büyümeye katkı sağlayan en önemli unsurlardan biridir. Sürdürülebilir bir büyüme için toplam faktör verimliliğini artırmaya  yönelik çalışmalar, günümüzün rekabetçi koşullarında bir gerekliliktir. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin ekonomik büyümesi istihdam ve sermayeye dayalıyken, gelişmiş ülkelerde büyüme toplam faktör verimliliğine dayalıdır.

Kaynak verimliliği, imalat sanayinin toplam faktör verimliliğine en çok katkı sağlayacağı başlıklardan biri olarak öne çıkmaktadır. Kaynak verimliliği, üretimde kullanılan kaynakların (işgücü, enerji, hammadde vb.) daha verimli kullanılarak girdi maliyetlerinin azaltılarak rekabet gücünün gelişmesine, dolayısı ile ekonomik büyümeye katkı sağlamaktadır. Bunun yanı sıra, teknolojik ve endüstriyel gelişmelerin beraberinde getirdiği çevresel zararların artması, yenilenemeyen doğal kaynakların hızla azalmasına bağlı olarak kaynakların değerlerinin artması gibi olumsuz koşullar, imalat sanayinde sürdürülebilir üretimin gerçekleştirebilmesi için kaynak verimliliği çalışmalarını oldukça önemli bir konu haline gelmiştir.

Trakya Kalkınma Ajansı, kaynak verimliliği çalışmaları kapsamında farkındalık artırma ve kapasite geliştirme faaliyetleri yürütmektedir. Bunun yanı sıra KOBİ’lere yönelik teknik ve mali destek programlarını hayata geçirmektedir.

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinin İstanbul ve Avrupa’ya olan yakınlığı, gelişmiş ulaşım altyapısı, organize sanayi bölgeleri ve nitelikli insan kaynağı hem Türkiye’nin hem de dünyanın önemli firmalarının ilgi odağı haline gelmesine katkıda bulunmuştur. Sektöründe lider olan pek çok markanın üretim üsleri, tedarikçileri, üretim ve çözüm ortakları ile birlikte bölgemizde imalat sanayinde faaliyet gösteren 5.000’den fazla işletme yer almaktadır.

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerindeki imalat sanayinin bu kadar gelişmiş olması, Tekirdağ’ı Türkiye’de kişi başına sanayi elektriği tüketiminde ilk sıraya taşımaktadır. Yoğun enerji, su ve diğer kaynakların tüketilmesi, üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak için özellikle çevre ve enerji konularında bir dizi önlemler, eylem planları ve iyileştirme çalışmaları yapılması gerekliliğini doğurmaktadır. Bölgede yoğun olarak yer alan tekstil işletmelerinin su tüketimi ve buna bağlı atıkların yönetimi de daha fazla özen gösterilmesi gereken konular arasındadır. İşletmelerin kaynak verimliliği çalışmalarını, çevre ve sürdürülebilir üretim bilinci ile gönüllü olarak yapmaları için farkındalık artırma ve teşvik programları geliştirilmelidir. Bu nedenle, küresel değer zincirinin parçası olan imalat sanayi işletmelerinin rekabet güçlerini artırabilmelerinin ve sürdürülebilir üretimin ana ayağını oluşturan kaynak verimliliği, Trakya Kalkınma Ajansı tarafından her zaman önemsenen ve desteklenen bir kavram olmuştur. İşletmelerin süreçlerini iyileştirerek hem kaynaklarını verimli kullanmaları, hem üretim kalitelerini artırmaları hem de enerji verimliliği ile doğrudan girdi maliyetlerini düşürmeleri Trakya Kalkınma Ajansı tarafından çeşitli yollarla desteklenmektedir.

Bir Bakışta Edirne,Kırklareli ve Tekirdağ İlleri Kaynak Verimliliği

* TR21 Trakya Bölgesi 17 Organize Sanayi Bölgesi ve 1 Avrupa Serbest bölgesinde yer alan 5.000’den fazla imalatçı firma ile Türkiye’nin üretim üslerinden biridir. İmalat Sanayi, bölgemizde 200.000’den fazla doğrudan istihdam sağlamaktadır.

* Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illeri , yoğun olan imalat sanayinin de etkisi ile Türkiye’deki elektrik tüketiminin %5’ini gerçekleştirmektedir. Özellikle Tekirdağ kişi başına sanayi elektriği tüketiminde Türkiye’de ilk sıradadır.  

* Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde yoğun olan tekstil sektörü, yer altı sularının kullanımı ve atık suyun bertarafı gibi konularda iyileştirmeler yapılması gerekliliğini doğurmaktadır. Özellikle Ergene nehrindeki kirlenmeye yönelik olarak «Ergene Havzası Eylem Planı» hazırlanmıştır.

* Yoğun insan kaynağı ve enerji kaynağı kullanımı, verimlilik çalışmaları için yüksek bir potansiyel barındırmaktadır. Bu potansiyeli ortaya çıkarmak için Trakya Kalkınma Ajansı, ilgili tüm kurum ve kuruluşlar ile birlikte çalışmalar gerçekleştirmektedir.

* Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illeri  özellikle rüzgar santralleri ve güneş panelleri ile yenilenebilir enerji kaynakları açısından büyük potansiyel arz etmektedir.

Trakya Kalkınma Ajansı, faaliyet göstermeye başladığı 2010 yılından bu yana, bölgede  kaynak verimliliğinin artırılması için çok sayıda faaliyet ve program uygulamıştır. Bu kapsamda 2010-2018 yılları arasında bölgemizde faaliyet gösteren KOBİ’lerin faydalanması için mali destek programları uygulanmıştır. Bu programlar dahilinde desteklenen projelerden biri olan «KOBİ’lerde İş Birliği ile Verimlilik Dönüşümü» projesi ile Çerkezköy’de yer alan KOBİ’lerin süreç verimliliklerini artırmalarına yönelik 9 aylık bir danışmanlık programı hayata geçirilmiştir. Bu danışmanlık programlarının en önemli özelliği KOBİ’lerin yatırım yapmadan ya da düşük miktarda yatırımlarla insan kaynağı ve üretim araçlarının daha verimli kullanılmasını sağlayarak işletmelerin üretim kapasitesini artırarak rekabet gücünü  destekleyebilmektir.

Benzer bir amaçla, yönetim danışmanlığı programı çerçevesinde, Malkara Organize Sanayi Bölgesinde yer alan KOBİ’lere yönelik olarak yalın üretim danışmanlığı verilmiş ve işletmelerin yalın üretim tekniklerini kullanmaları için kapasitelerinin geliştirilmesi desteklenmiştir.

TÜBİTAK-MAM iş birliğinde, Avrupa Serbest Bölgede bulunan 8 işletmeye yönelik gerçekleştirilen enerji verimliliği etütleri sayesinde işletmelerimizin elektrik, doğalgaz ve diğer kaynakları kullanan tesislerindeki verimlilik potansiyellerini ortaya çıkardık ve yatırım planları ortaya koyduk.

Üretim sırasında ortaya çıkan atık sıcak suyun, üretime girecek temiz suyun ısıtılması için kullanılmasına yönelik geri kazanım sistemleri KOBİ’lerin üretim maliyetlerini düşürmekte ve rekabet güçlerini önemli ölçüde desteklemektedir. Özellikle tekstil sanayinde yer alan KOBİ’lerin bu tip yatırımlardan oldukça iyi şekilde istifade ettikleri görülmektedir.

 

KOBİ’lerin üretim süreçlerinde otomasyon ve robotik üretim elemanlarının entegrasyonu sağlanarak daha verimli, standart ve yüksek kalitede üretim yapmaları amaçlanmıştır. Hatalı üretim ve firenin en aza indirilmesini sağlamak, yeniden işleme sürelerinin kısaltılması ve işletmelerin üretim kapasitelerinin artırılması için, kalite sapmalarına yol açan özellikle kaynak gibi süreçlerde robotik üretim desteklenmiştir.

KOBİ verimliliklerinin artırılması yanında, makine imalat sanayinde yer alan işletmelerin daha verimli makineler üretmesi ve otomasyon, destek sistemlerini makinelerine entegre etmeleri için ürün geliştirme destekleri sağladık. Bölgemizdeki makine imalatçılarının otomasyon ve destek sistemlerine sahip bu ürünler ile hem dünya rekabetinde öne çıkmalarına hem de kaynakları daha verimli kullanan teknolojiler geliştirmelerine aracı olduk.

Böylece sadece bölgemizdeki KOBİ’lerin değil, bölgemizde üretilen makinelerin kullanıldığı dünyanın her yerindeki imalatçıların işletmelerinin daha verimli üretim yapmalarını sağladık.

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkı sağlamak ve Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde  yer alan KOBİ’lerin rekabetçiliğinin artırılması amacıyla 2021-2024 yılları arasında “Trakya’nın Verimli KOBİ’leri” projesini uygulayacağız.

Bu proje ile:

*Kaynak verimliliği ile ilgili olarak bölge paydaşları arasında iş birliğinin geliştirilmesini,

*KOBİ’lerin enerji ve süreç verimliliğine dair farkındalık ve kapasitelerinin geliştirilmesini,

*Enerji ve süreç verimliliği uygulamaları ile KOBİ’lerin girdi maliyetlerinin azaltılmasını amaçlamaktayız.

Proje kapsamında 2021-2024 dönemi için hem politika geliştirici kurumlara hem de firmalara yönelik kapasite geliştirme ve teknik destek sağlama faaliyetleri planladık. Kaynak verimliliği alanında yapılan çalışmaların sürdürülebilir olmasını ve bütüncül bir bakış açısıyla yönetilmesini sağlamak amacıyla bölgemizde yer alan paydaş kurumlarımızın katılımıyla “Trakya Verimlilik Platformu’nu oluşturarak paydaşlara yönelik kapasite geliştirme çalışmalarını da hayata geçireceğiz. Platformda yer alan paydaş kurumların iş birliği ve desteği ile bölge genelinde farkındalık artırma çalışmaları gerçekleştireceğiz. Aynı zamanda firmalara yönelik insan kaynaklarını geliştirme, etüt çalışmaları ve danışmanlık faaliyetleri uygulayacağız.

Trakya Verimlilik Platformu ile Edirne,Kırklareli ve Tekirdağ illerindeki tüm paydaşları, kaynak verimliliği çalışmaları için bir çatı altında topluyoruz.

Trakya’nın Verimli KOBİ’leri projesi 2021-2024 tarihleri arasında, Trakya Kalkınma Ajansı kaynak verimliliği faaliyetlerinin temelini oluşturmaktadır. Trakya Verimlilik Platformu ile Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde  faaliyet gösteren ilgili kurum ve kuruluşların yer aldığı, verimlilik odaklı bir yapıyı hayata geçiriyoruz.