Ajansımız; Bursa, Eskişehir, Bilecik illerinde üretim faaliyetlerinden kaynaklanan çevresel etkilerin azaltılması, kaynak ve enerji kullanımındaki verimliliğin artırılması yoluyla sürdürülebilir üretime geçişe katkı sağlamayı hedeflemektedir. Böylece, bölgenin uluslararası rekabet gücünün artırılmasını desteklerken, sosyal ve çevresel bileşenleri de göz ardı etmeyen sürdürülebilir kalkınmayı hedefliyoruz.
Ajansımız, bölgenin uluslararası rekabet gücünün artırılmasını desteklerken, sosyal ve çevresel bileşenleri de göz ardı etmeyen sürdürülebilir bir kalkınma hedefini amaçlamaktadır.
Dünya Sürdürülebilir Kalkınma ve İş Konseyi’ne (WBCSD) göre sürdürülebilir üretim ve tüketim, doğal kaynakların etkin bir şekilde üretilmesi ve kullanılması, atıkların en aza indirilmesi ve ürünlerin ve hizmetlerin optimizasyonu yoluyla çevre kalitesine katkı sağlamaktır. Sürdürülebilir üretim yaklaşımı, çevresel fayda yanında ekonomik getirileri de olan bir üretim stratejisidir.
Sürdürülebilir üretimin ön koşulu olarak da nitelenebilecek kaynak verimliliği uygulamalarının yaygınlaştırılması son derece önemli ve etkin olmaktadır. Ancak, kaynak verimliliği uygulamaları firma sınırları içinde kaldığında, bu uygulamalar çevresel performansı belli bir düzeye kadar geliştirilebilmektedir. Bu nedenle, daha fazla kazanım elde edebilmek amacıyla firma sınırlarının ötesine geçebilecek ve çoğunlukla firmalar arası hatta sektörler arası iş birliğini sağlayacak bütüncül bölgesel yaklaşım, kaynak verimliği uygulamalarının çarpan etkisini artırmaktadır.
Kaynak verimliliği uygulamalarına yapılan yatırımlar, endüstriyel kuruluşların çevresel performanslarını artırmakta olup, ekonomik performanslarını ve kurumsal prestijlerini de olumlu yönde etkilemekte, büyüme ve verimlilik artışlarına katkı sağlamaktadır.
Ajansımızca, bu kapsamda yürütülen faaliyetler, sürdürülebilir üretim kavramının bölgemizdeki gelişimi konu üzerinde bir bilinç oluşturulması ile başlamıştır. Üretim ve hizmet sektörlerindeki örnek uygulamaları da içeren kapasite oluşturma çalışmaları ile devam edecektir. Oluşturulan ortaklıklar ve bilgi paylaşım ağları ile sürdürülebilir üretim uygulamalarının yayılması sağlanacaktır.
Her üç il için firma sayıları ve istihdama göre dağılımlar incelendiğinde, il bazında öne çıkan sektörlerin bir kısmı benzerlik gösterirken, farklı illerde yoğunlaşmış farklı sektörlerin de bulunduğu görülmektedir. Bu nedenle, kaynak verimliliği potansiyeli her il ve sektör için de farklılık göstermektedir. Ajansımız, yürüttüğü fizibilite ve strateji belirleme çalışmalarıyla yaygınlaşma potansiyeli yüksek olan sektörlere odaklanarak faaliyetlerini planlamaktadır.
Bir Bakışta Bölgemizde Kaynak Verimliliği
Dünyadaki İyi Uygulamaları Örnek Alıyoruz
Bölgemizde düşük karbon ekonomisine ve kaynak verimliliğine geçiş için endüstriyel simbiyozun önemli bir araç olduğuna inanıyoruz. Bu amaçla bölgesel bir endüstriyel simbiyoz ağı ve yönetim modelinin geliştirilmesi için Newton-Kâtip Çelebi Fonu desteğiyle konu ile ilgili bölgede farkındalığın artması ve kurumsal kapasitenin gelişmesini sağladık.
Dünyada ulusal ölçekte uygulanan en bilinen örneklerden biri olan İngiltere Ulusal Simbiyoz Ağı yürütücüleri ile tecrübe paylaşımı fırsatı yakaladık.
Endüstriyel Simbiyoz Projelerini Destekledik
Endüstriyel Simbiyoz konusunda verdiğimiz desteklerle yıllık yaklaşık 2.500 ton atık bertaraf edilmek yerine bir ürüne veya hammaddeye dönüştürüldü, 23 kişi istihdam edildi.
PVC ve ahşap atıklarından plywood (kontraplak), maden atıklarından duvar kaplaması ve doğal taş halı üretildi. Yeni ürünleriyle marka başvurusu yapan, ihracat oranlarını arttıran firmalar oldu.
Hedef Sürdürülebilir Üretim
TÜBİTAK MAM işbirliğinde, bölgede faaliyet gösteren işletmelerin çevre yöneticileri ve üretim sorumlularına yönelik teorik ve uygulamalı olarak temiz üretim eğitimleri düzenledik. Böylelikle bölgemizde yer alan firmaların farkındalığının artması ve kurumsal kapasitenin gelişmesini sağladık.
Sanayide tasarrufun yolu, enerji verimliliğinden geçiyor!
Ajansımız desteğiyle kurulan Enerji Verimliliği Merkezi (EVM), etüt, eğitim, ölçüm, danışmanlık ve enerji yönetim sistemi hizmetleriyle iş dünyasında enerji verimliliği noktasında farkındalığı artırmaktadır.
Bölgemizde bölgenin öncü ve potansiyeli olan stratejik sektörlerinin geliştirilerek, ileri teknoloji kullanan sanayi üretimine geçilmesi ile sanayide atık oluşumu, su ve enerji tüketimini azaltmaya yönelik uygulamalara ve temiz üretime geçişin sağlanması çerçevesinde 2024-2026 dönemi için Yenilik ve Verimlilik Sonuç Odaklı Programı oluşturulmuştur.
Yenilik ve Verimlilik Sonuç Odaklı Programı kapsamında; yeşil verimlilik, endüstriyel simbiyoz, enerji verimliliği ve temiz üretim alanlarında;
Bölgemizde sürdürülebilir üretim hedefine ulaşmak için;
-
- Kaynak verimliliği uygulamalarının kurumlara ve firmalara sağlayacağı çevresel faydanın yanı sıra potansiyel ekonomik kazanımlar konusunda farkındalıklarını artırmayı,
- İyi uygulama örnekleri oluşturarak bölgedeki endüstriyel işletmeleri kaynakları verimli kullanmaya teşvik etmeyi,
- Bölgedeki OSB’lerde endüstriyel simbiyoz uygulamalarının yaygınlaşması ve Yeşil OSB uygulamalarının hayata geçirilmesini,
- Bölgedeki kurum ve firmaların kaynak verimliliğine yönelik uluslararası fonlardan faydalanma oranını artırmayı amaçlıyoruz.
Yenilik ve Verimlilik Sonuç Odaklı Programı ile bölgemizde Ar-Ge ve yenilikçilik kapasitesinin güçlendirilmesi ve verimliliğin artırılmasını hedefliyoruz. Bölgenin sanayi potansiyelini geliştirirken ileri teknolojinin yanı sıra üretimde kaynakların verimli ve etkin kullanılmasına odaklanıyoruz. Bölgemizde “sürdürülebilir rekabetçilik” çerçevesinde bütünleşik bir gelişme hedefliyoruz.
Bölgemizde Endüstriyel Simbiyoz Ağı Oluşturuyoruz
Bölgemizde endüstriyel simbiyoz uygulamalarının yaygınlaşması için farkındalık çalışmaları yapıyoruz. İyi uygulama örneklerini firmalarla paylaşarak endüstriyel atıkların yan ürün olarak kullanılabilmesi ekonomik kazanımlar elde edebileceklerine dikkat çekiyoruz.
Endüstriyel simbiyoz faaliyetlerinin daha etkin yürütülmesi ve bir ağ modelinin oluşturulması için bölgemizde kaynak verimliliği merkezlerinin kurulmasını hedefliyoruz.
Bölgemizde Enerji Verimliliğinin Artırılmasını Hedefliyoruz
Enerji verimliliğinin artırılması, bilinçsiz kullanımın ve israfın önlenmesi, enerji yoğunluğunun azaltılması kapsamında çalışmalar yürütüyoruz.
Enerji Verimliliğinin Artırılması Programı (EVAP) kapsamında Bursa, Eskişehir ve Bilecik illerinden seçilen 4 endüstriyel işletmeye Enerji Verimliliği Merkezi tarafından enerji etüt raporu hazırlandı.
Yeşil Verimlilik Uygulamalarını Yaygınlaştırıyoruz
TÜBİTAK MAM işbirliğinde yürütülen Yeşil Verimlilik Programı ile bölgedeki firmaların ekonomik performanslarını, daha iyi bir çevre yönetimi yoluyla artırmaları için yeşil verimlilik yönteminin yaygınlaşması hedefliyoruz.
Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat adını verdiği yeni büyüme stratejisi ve karbonsuz ekonomi modeline uyum sağlamak için özellikle ihracat yapan veya potansiyeli olan firmaların da gerekli tedbirleri alması için kurumsal kapasitelerini geliştiriyoruz.
Kaynak verimliliği projelerini destekliyoruz
Kaynak verimliliği projelerinin hayata geçmesi için finansal mekanizmalar ile firmaların teşvik edilmesi önem taşımaktadır. Ajansımız, temiz üretim, endüstriyel simbiyoz, enerji verimliliği gibi konularda firmaların yanı sıra OSB’ler, belediyeler ve tarımsal kooperatiflerin kaynak verimliliği artırıcı uygulamalarına mali destek sağlamaktadır.
Eğitim ve Danışmanlık Hizmetlerine Tam Destek Sağlıyoruz
Teknik destek programlarımız ile işletmelerin kaynak verimliliği konusunda kurumsal kapasitelerinin artırılmasına yönelik eğitim ve danışmanlık hizmeti maliyetlerinin tamamını karşılıyoruz
Kaynak Verimliliğine Yönelik Yatırımlar İçin Fizibilite Çalışmaları Yürütüyoruz
Kaynak verimliliğinin bölgemize sunduğu yatırım fırsatlarını ortaya koymak amacıyla fizibilite çalışmaları yürütüyoruz.
Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatta Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması kapsamında kırılganlık yaşayabilecek sektörlere yönelik bilgilendirme, eğitim, danışmanlık ve destek programları tasarlıyoruz. Öte yandan bölgemizde kaynak verimliliği alanında yerleşik kurumsal kapasiteyi artıracak merkezlerin kurulmasını önceliklendiriyoruz.
Ayrıca geliştirdiğimiz proje ve programların finansmanında dış kaynaklardan azami biçimde yararlanmayı amaçlıyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen “Sosyal Olarak Kapsayıcı Yeşil Dönüşüm Projesi” kapsamında Dünya Bankası desteğiyle bölgemizde yeşil dönüşüm sürecinin istihdama ve sosyal kalkınmaya yönelik pozitif etkilerinin artırılmasını hedefliyoruz.