Girişimcilik ekosisteminin oluşturulması ve buna bağlı olarak girişimcilik kültürünün yerleşmesi bölgemiz açısından önemli bir konudur. Avrupa sınırlarına yakınlık sebebi ile sınır ötesi iş fırsatları, İstanbul ekonomisine entegrasyon, lojistik avantajları, gelişmiş sanayi bölgeleri, verimli tarım arazilerinin varlığı ile önemli bir jeopolitik alanda yer alan Trakya Bölgesi’nde girişimcilik kültürünün geliştirilmesi öncelikli alanlardan biridir. Bölgemizin sahip olduğu bu güçlü ekonomik durumuna rağmen girişimcilik faaliyetlerinin bölgesel kalkınmaya etkisinin diğer illere nazaran daha az olduğu görülmektedir. Bölgemizde girişimcilik konusunda yapılan analizlerde girişimcilik iştahının yüksek olduğu fakat çeşitli sebeplerden dolayı insanların riskli alan olarak gördükleri iş kurmak ve yönetmek yerine ücretli bir işte çalışmayı tercih ettikleri gözlemlenmiştir.
Trakya Bölgesi dinamik ekonomisi ve yükselen yatırım olanakları ile hemen hemen tüm iş kollarında girişim imkanlarına sahiptir. Analiz çalışmaları kapsamında bölgedeki girişimcilik ekosistemini oluşturacak partnerler belirlenmiş ve yapılabilecek işbirliği çalışmaları konusunda yüksek potansiyel olduğu görülmüştür. Özellikle gençler arasında teknoloji ve inovasyon odaklı girişimcilik konusunda farkındalık artışı olduğu görülmüştür. Bu kapsamda özel sektöre yönelik, eğitim kurumları ile gerçekleştirilecek ortak çalışmaların ekosistemin üzerinde yapacağı etkinin yüksek olacağı öngörülmektedir.
2015 yılından beri yürütülen “Yeni İşim Girişim” programı, bölgede inovasyon odaklı iş fikirleri olan girişimci adaylarının ihtiyaç duyduğu eğitim, mentorluk, danışmanlık, network hizmetlerini ücretsiz olarak sunarak, girişimcilerin sürdürülebilir iş modelleri ortaya koymasını amaçlamaktadır.
Trakya Bölgesi eğitimli, genç ve dinamik bir nüfusa sahiptir. Genç nüfusun yeni fikirler üretme kapasitesinin yüksek olması ve bölgenin yüksek dinamizme sahip iş piyasasının bir araya gelmesi ile birlikte girişimcilik mekanizması kendi doğal akışına sahip olacaktır. Global iletişim ağlarının son dönemlerde teknolojik olarak gelişmesi ile birlikte bölgemizde girişimciliğe olan ilgi de artmıştır. Trakya Bölgesi geniş iç pazar olanakları ve ayrıca son yıllarda artan devlet hibe ve destekleri sayesinde girişimcilik ekosistemi için uygun zemine sahiptir. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerimizde bulunan eğitim kurumlarımızın niteliklerinin yüksek olması ve girişimcilik konusunda yapılacak çalışmalara ortak olarak katılma istekleri yüksektir.
Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinin coğrafi konumundan kaynaklanan stratejik önemi her geçen gün artmaktadır. Trakya Bölgesi kara, deniz ve hava yolu ulaşım bağlantılarına sahip nadir yerlerden biri olması ve enerji koridoru özelliği ile ekonomik faaliyetler için cazibe merkezi haline gelmektedir. Özellikle son dönemde yatırımları artırmak ve piyasayı canlandırmak için uygulanan politikalar ve verilen destekler ülkemizde girişimciliği cazip hale getirmektedir. Girişimciliğe yönelik altyapının bulunması, iş kurmanın kolaylaştırılması ve ekonomik faaliyetlerin çeşitliliği girişimciliğin artması adına bölgemizin sahip olduğu fırsatlardır.
Trakya’da Girişimcilik
Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde maker kültürünün ve girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi çerçevesinde, “çocuk ve genç girişimciliğinin” desteklenmesi amacı ile yeni bir öğrenme yöntemi olan maker eğitimleri üç ilimiz il ve ilçelerinde ortaokul ve liselerde eğitim gören öğrencilere verilmiş ayrıca Edirne’de Deneyap Teknoloji Atölyesi açılmıştır. Öğrenciler Arduino Kartı Tanıma, 3 Boyutlu Tasarım, 3 Boyutlu Yazıcıları Tanıma, Tasarım ve Üretim Modülü, Robotik Uygulamalar konularında eğitimler almıştır. Yine üç ilimizde düzenlenen toplam 36 eğitim ile yaklaşık 1100 öğrenciye maker, kodlama ve robotik eğitimleri verilmiştir.
Tekirdağ Kodluyor ve STEM Projesi etkinlikleri düzenlenmiştir. Etkinlikler kapsamında Tekirdağ’da kodlama atölyeleri oluşturularak 13 pilot okul belirlenmiştir. Kodlama ve robotik atölyelerinin kurulması ile her atölyede yaklaşık 20 öğrencinin eş zamanlı eğitim alması sağlanmıştır. Her öğrenciye tablet ve setler olacak şekilde oluşturulan atölyelerde 3 boyutlu tasarımdan robotik kodlamaya kadar birçok uygulama hayata geçirilmiştir.
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerimizde hizmet veren resmî ve özel okul/kurumlardaki öğrenci/ kursiyerlerin, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda edindikleri mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak girişimcilik, yaratıcı zekâ, bilimsel düşünme, rekabet edebilme bilinciyle araştırmaya yöneltilmesini ve teşvik edilmesini sağlamak amacıyla Trakya Kalkınma Ajansı ve üç il Milli Eğitim Müdürlükleri ortaklığında Bir Fikrim Var Proje Yarışması düzenlenmiştir.
Trakya Kalkınma Ajansı, girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi çalışmaları kapsamında 2015 yılında Yeni İşim Girişim programını başlatmıştır. Bugüne kadar düzenlenen "Start Up", "Let’s Up" ve "Wake Up" programları kapsamında seçilen 1000’den fazla genç eğitim ve mentörlük desteği almış, sonrasında geliştirdikleri projeleri "Demoday" etkinliğinde sunma fırsatını yakalamışlardır. Etkinlikte dereceye giren projelere geliştirme ve ticarileştirme desteği sağlanmıştır.
Girişimcilik ekosistemini oluşturmak ve geliştirmek amacı ile bölgedeki üniversiteler ve ticaret ve sanayi odaları ile işbirliği protokolleri imzalanmıştır. Bu protokoller çerçevesinde bölgedeki girişimcilik kültürünün oluşması, rol model yaratılması, gençlerin girişimciliğe teşvik edilmesi için analiz çalışmaları yapılmış, konferans, seminer, eğitim, panel, yarışma gibi etkinlikler gerçekleştirilmiş ve üç ilimizde de Girişim Evleri kurulmuştur.
Toplumun farklı kesimlerinin dijital dönüşümünü desteklemeyi hedefleyen ve bu bağlamda pek çok program, eğitim ve etkinliğin uygulandığı bir girişimcilik merkezi olan Facebook İstasyon Topluluk Merkezi Kırklareli ilimizde faaliyete geçirilmiştir.
Trakya Kalkınma Ajansı desteğinde bölgemizde bulunan üniversitelerimiz ile birlikte 2017 ve 2019 yılları arasında Trakya Ar-Ge ve Teknoloji Proje Pazarı düzenlenmiştir. Üniversitelerimizde çalışan veya öğretim gören araştırmacılar ile bölgemiz illerinde faaliyet gösteren sanayicilerin projeleri değerlendirilmiş, başarılı bulunan projeler Ticarileştirme Desteği kapsamında ödüllendirilmişlerdir. Ödül kazanarak destek alan projelerden beş tanesi ticarileşerek markalaşmış ve piyasaya sunulmuştur.
Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde var olan potansiyel girişimcilerin desteklenerek yeni kurulan şirket sayısının ve buna bağlı olarak yaratılan istihdamın artırılması amacı ile girişimcilik ekosisteminin desteklenmesi gerekliliği bulunmaktadır. Bölgemizin yenilikçilik ve girişimcilik merkezi olması için çalışmalar ve faaliyetler planlanmıştır. 2020 yılından itibaren Trakya Kalkınma Ajansı Yenilikçi Girişimciliğin Geliştirilmesi çalışmalarına başlamıştır.
Girişimciliğin Geliştirilmesi çalışmaları ile;
Çalışmalar kapsamında önümüzdeki dönemde çeşitli faaliyetler planladık. Özellikle eğitim, sağlık, sanayi ve ticaret alanlarında yenilikçi ve teknoloji odaklı kurumsal altyapıların geliştirilmesi, yenilik ve araştırma kültürüne uygun insan kaynakları politikaları ve ürün geliştirme süreçlerinin desteklenmesi, yenilik odaklı girişimcilik, e-ticaret kültürünün yaygınlaştırılması, ilgili aktörlerin girişimcilik ve e-ticaret ekosistemine dâhil edilmesi ile işletmelerimizin dış ticaret yapabilme kabiliyetlerinin geliştirilerek gelirlerinin artırılması faaliyetlerini yürüteceğiz. Planladığımız proje ve faaliyetler ile;
Geleneksel Girişimcilikten Yenilikçi Girişimcilik Yaklaşımına Geçiyoruz
Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde bulunan eğitim kurumlarımız ile Maker, Kodlama ve Robotik eğitim programları tasarlıyoruz. Bu sayede gençlerimizin ilköğretimden başlayarak yenilikçi girişimcilik konusunda bilgi sahibi olmalarını hedefliyoruz.
Dijital Trakya Projesi kapsamında her firmamız ve girişimcimiz kendi alan adı altında çevrimiçi dünyada var olabildiği gibi kurduğumuz dijital platformun da üyesi olacak. 7/24 erişilebilir teknoloji desteği ile bölgemizin dijital dönüşümüne öncülük etmeyi ve ülkemizin küresel arenada rekabet gücünü artırarak uluslararası ticaretimize güç katmayı hedefliyoruz. E-ticaret / E-ihracat tabanlı iş modellerini Trakya’daki KOBİ’lerimizin hizmetine sunuyoruz.
Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde yenilikçi, yüksek katma değerli ve ihracat potansiyeli olan girişimcileri desteklemek, geliştirmek ve güçlendirmek için Girişim Merkezleri kuruyoruz.
Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerindeki girişimcilik ekosistemi içerisinde yer alan paydaşların, lise ve üniversitelerin girişimcilik alanında çalışan öğrencilerin ve akademisyenlerin çalışmalarını koordine etmek ve desteklemek için Trakya Girişimcilik Platformunu hayata geçiriyoruz.
Yeni girişimleri destekleyerek, mentörlük, ağ desteği, pazarlama ve eğitimler vasıtasıyla hızlı büyüme potansiyeline sahip teknoloji odaklı ve yenilikçi girişim seviyesine yükselmesi için önünü açıyoruz. Girişimcilik kapasitesinin geliştirilerek üniversite-sanayi-özel sektör iş birliklerinin hayata geçirilmesine ve ekosistemde yer alan paydaşların kapasitelerinin artırılmasına destek sağlıyoruz. Bu kapsamda yeni Sektörel Girişimcilik Programları geliştiriyoruz.
Trakya Dijital Eğitim Seferberliği ile bireyleri, toplulukları ve işletmeleri bir araya getirerek onların büyümek için ihtiyaç duydukları eğitimlere, becerilere, kaynaklara ve bilgilere erişmelerine yardımcı oluyoruz.
Trakya Kalkınma Ajansı desteğinde bölgemizde yaşanan problemlere inovatif yaklaşımlar sergileyerek çözüm bulmak için en az 24 saat sürecek Hackathonlar düzenliyoruz. Ortaya çıkan çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi hususunda ilgili kurum ve kuruluşlara teknik destek sağlıyoruz.