KALKINMA AJANSLARI
Girişimcilik
Mevlana Kalkınma Ajansı Konya, Karaman

Ajansımız, görev alanı olan Konya ve Karaman bölgesinde girişimciliği teşvik ederek ve girişimcilik altyapısını geliştirerek istihdam yaratmayı, rekabeti ve işbirliğini geliştirmeyi, bölge potansiyelini ortaya çıkarmayı ve yeni sektörlerin doğmasına katkı sağlamayı hedeflemektedir.

Bu hedefler doğrultusunda bölgemizi daha rekabetçi hale getirmek, refahı artırmak ve bölgesel gelişmişlik farklarını azaltarak ulusal kalkınmayı yerelden başlatmak amacıyla girişimciliğin bölgemizde gelişmesi için çalışmalarımızı şekillendirmekteyiz.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Konya-Karaman bölgesi girişim sayısında ülkemizde 13. sırada yer almaktadır. İl bazında incelendiğinde ise Konya 6. Karaman ise 60. sırada yer almıştır. Bu verilerden de anlaşılacağı üzere, ülke nüfus sıralamasında 7. olan Konya’nın ve 67. olan Karaman’ın girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi konusunda ihtiyaç ve mevcut durumlarına göre potansiyelinin değerlendirilmesi önem arz etmektedir.

Karaman’da sanayi daha çok tarıma dayalı olarak gelişmiştir. İmalat ve gıda sanayisinin alt grupları olan bisküvi, çikolata, bulgur, yoğurt, peynir, ayran ve süt tozu üretiminde ülkemizde önemli bir yer tutmaktadır. Karaman, bu sektörlerde önemli ölçüde istihdam sağlayan modern sanayi tesislerine sahip olmakla beraber, makine sektörü gibi benzer ve tamamlayıcı sektörlerdeki girişimcilik konularında da benzer illere nazaran rekabetçi bir potansiyel sunmaktadır.

45.000’den fazla KOBİ’ye ev sahipliği yapan Konya ise ana metal, döküm, ayakkabıcılık, yenilenebilir enerji, gıda, lojistik, makine, otomotiv, plastik, ambalaj, tarım makineleri ve savunma sanayilerinde Anadolu’nun lider şehirlerinden biridir. Tarımsal üretimle ün kazanan şehir, sanayi üretimiyle de ülke ekonomisine katkı sağlayan ve 2,16 milyar dolar ihracat gerçekleştiren bir üretim devidir.

Ajansımızın sağlamış olduğu finansal desteklerin ve projelerin yanı sıra, yatırım destek ofislerimizle de girişimcilerimize destek olmaktayız. Konya ve Karaman’daki yatırım destek ofislerimiz ile temasa geçen yatırımcılarımız, teşvikler, destekler, şirket kuruluşu, izin, ruhsat veya bölgenin öne çıkan özelikleri gibi konularda ücretsiz şekilde bilgi alabilmektedir.

Konya-Karaman bölgesi, yaklaşık 2,5 milyar dolar ihracat yaparak ihracat fazlası veren, üretimiyle tüketime destek olan, geniş ve uygun coğrafi yapısıyla yatırımlara müsait, merkezi konumu vesilesiyle de kolay ulaşılabilen bir cazibe noktasıdır. Bu potansiyeli avantaja çeviren bölgemiz, 11 organize sanayi bölgesi ile yatırımcılarına ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’nin en büyük üçüncü organize sanayi bölgesi olan Konya OSB ise, her geçen gün büyüyerek alanının en iyisi olmak için genişlemeye ve gelişmeye devam etmektedir.

Toplam 6 üniversitede 150.000’den fazla öğrenciyi barındıran, sektör çeşitliliği ile fırsatlar yaratan, yetişmiş kalifiye nüfusu ile iş gücüne katkı sağlayan Konya-Karaman bölgesi, girişimcilik için ideal şartlar sunmaktadır. 3 adet teknoloji geliştirme bölgesi ile bu potansiyeli pekiştiren bölgemiz, sunduğu imkanlar ile yeni ve erken aşamadaki girişimler için de ideal altyapı ve desteği sağlamaktadır.

Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) olarak, bölgemizin girişimcilik alanındaki fırsatlarını ve avantajlarını tespit ederek, destekleyerek ve aynı zamanda girişimcilerimize yardımcı olarak bölgemizin kalkınması, gelir düzeyinin artması ve küresel seviyede daha rekabetçi düzeye erişmesi için çalışmalarımıza hızla devam etmekteyiz

Bölgede Girişimcilik

Ajans olarak girişimcilik ekosisteminin gelişimine katkı sağlamak temel amaçlarımızdan biridir. Bu amaç doğrultusunda iyileştirilmesi gereken noktalar teşhis edilmiş, bu tespitlerin iyileştirilmesi için sonuç odaklı program oluşturulmuş ve 3 adet özel ihtiyaç belirlenmiştir:

İhtiyaç 1: Bölgede girişimcilik altyapısının geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.

İhtiyaç 2: Girişimlerin ticarileşmesine katkı sağlamak için teşvik edici faaliyetler gerekmektedir.

İhtiyaç 3: Ekosistemi oluşturan yapıların eşgüdüm halinde çalışmasını sağlayıcı mekanizmaların hayata geçirilmesinde fayda görülmektedir.

Ajansımız, 2009 yılından bu yana girişimcilik faaliyetlerinin ve girişimcilik altyapısının geliştirilmesine yönelik birçok program yürütmüştür. Bu programların ana hedefleri, bölgede iyileştirilmesi veya desteklenmesi önem arz eden altyapı, sermaye, bilgi eksikliği, tecrübe aktarımı, ticarileşme, kadınların/gençlerin girişimciliğe teşvik edilmesi ve bölgedeki aktörlerin iş birliği gibi konular olmuştur. Ajansımız tarafından uygulanan programların önceliklerinin %18’i girişimcilik faaliyetlerinin ve altyapısının geliştirilmesi ile ilgili olmuştur. Kırsal girişimciliği geliştiren, kadınların ve dezavantajlı grupların girişimcilik becerilerini destekleyen, teknolojik girişimcilik altyapısını güçlendiren 10’dan fazla proje yürütülmüştür. Eğitim ve araştırma gibi konularda ise 18 adet teknik destek projesi desteklenmiştir.

Mentorlar Eğitildi; Maker Hackhaton Düzenlendi

2009-2020 yılları arasında çeşitli sivil toplum kuruluşlarında, okullarda ve üniversitelerde gençlik, kariyer, girişimcilik ve destekler temalarını içeren 50 buluşma gerçekleştirdik. Girişimci adaylarımıza prototip oluşturma, etkili sunuş teknikleri, Arduino ve Raspberry Pi eğitimleri verdik. 32 saatlik eğitimle 96 mentor eğittik ve sertifikalandırdık. Eğittiğimiz mentorlarımızın ve girişimci adaylarımızın katılımıyla 48 saat süren 2 hackhaton (proje maratonu) düzenledik. Maraton sonucunda girişimcilerimizle 23 proje/prototip ortaya çıkarttık. Ardından, bütün katılımcılarımız ile bölge içi ve dışında bulunan tüm girişimci adaylarına açık yaratıcı panayırı düzenledik

Yatırımcıları Bilgilendirdik,  Girişimcilik Eğitimleri Düzenledik

Kurulduğumuz günden bugüne kadar 3.000’den fazla girişimci bilgilendirmesi yaptık. Ajansımızın sağladığı finansal destekler haricinde 60’a yakın yatırıma ise yatırım sürecinde katkı sağladık. 2012’den bu yana yürütülen KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimleri kapsamında ise kadın ve gençlerin de içinde bulunduğu 1.195 kişiye uygulamalı girişimcilik eğitimi verdik. KOSGEB verilerine göre, ajansımız tarafından verilen eğitimler sonrasında sertifika alan 50’den fazla girişimci Konya’da işyeri açmıştır ve istihdama katkı sağlamaktadır.

Ayrıca, bölgemize yatırım yapmak isteyen yatırımcılarımızın teşvik ve desteklerden haberdar olması için girişimcilik, Ar-Ge, imalat, tarım, hayvancılık ve yatırım teşvik belgesi konularında rehberler hazırladık. Destekler hakkında bilgilendirme yapmak için ilçelerimizi ziyaret ettik.

Girişimcileri Türk Hava Yolları ile Göklere Taşıdık

Türk Hava Yolları’nın girişimci firmalara yönelik olarak kurduğu InvestOnBoard platformunda, potansiyel sahibi girişimler kendilerini uçak ekranlarındaki video oynatıcılarda tanıtmakta ve yatırımcı aramaktadır. Ajans olarak bu platformda Konyalı girişimcilerimizin de yer alması için Türk Hava Yolları ile işbirliği başlatmış ve 2 teknoparkımızca seçilmiş 9 girişimcinin tanıtım videoları Türk Hava Yolları uçakları ve internet sitesinde yerlerini almıştır.

Karaman’da İş Geliştirme Merkezi Kuruldu

Ajansımızın finansal desteği ile Karaman ve bölge ekonomisine katkı sağlamak amacıyla kurulan Karaman İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM), yeni girişimcilerin iş kurmalarını destekleyen, işletmelerin başlangıç aşamalarında karşılaşacakları riski en aza indiren bir iş kurma modelidir.

InnoPark Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kuruldu

InnoPark, ajansımızın güdümlü proje desteği ile bölgesel inovasyon merkezi olarak kurulmuştur. Daha sonra yapılan çalışmalar ile bu merkez, Konya’nın ikinci teknoloji geliştirme bölgesi olarak ilan edilmiştir

Melek Yatırımcılığı Bölgemizde Benimsettik

InnoPark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile Konya’nın ilk melek yatırım ağı olan Mavi Okyanus Melek Yatırım Ağı kurulumuna zemin hazırladık.

Girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi sonuç odaklı programımız çerçevesinde;

* Nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi, proje kapasitesinin artırılması ve mesleki eğitim kurumlarının girişimcilik imkanlarının geliştirilmesi için faaliyetler planlıyoruz.

* Girişimlerin ticarileşmesi için melek yatırımcılık, iş birlikleri ve farkındalık çalışmalarına hız kazandırıyoruz.

* Girişimcilik ekosistemini oluşturan paydaşların eşgüdüm halinde çalışmasının sağlanması için iş birliğimizi güçlendiriyoruz.

Ajansımız, girişimcilik faaliyetlerinin geliştirilmesi, istihdam yaratma, rekabeti geliştirme, üretim süreçlerini yenilikçilik boyutuyla destekleme, yeni endüstrilerin doğması, refah düzeyinin artması ve bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması noktasında kalkınmaya doğrudan yardımcı olmaktadır.

Ajansımız, 2020 yılında gerçekleştirdiği 4 adet odak grup toplantısıyla bölgemizde girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesinde yaşanan sorunları ve bunlar için yapılması gerekenleri masaya yatırarak;

  • Sorunların çözümüne yönelik atılması gereken adımlar,
  • Odaklanılacak sektör ve temalar,
  • Kurumlarca yürütülecek faaliyetler ve geliştirilebilecek iş birlikleri,
  • Ekosistem içinde bulunan kurumların eş güdümünün nasıl sağlanabileceği,
  • Ajansımızın girişimciliğin neresinde yer alabileceği, odaklanması gereken alanlar ve ne tür faaliyetler yürütebileceği,

gibi hususlar konusunda paydaşlarla birlikte kararlar alarak Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı Yönetim Planı hazırlamıştır.

Ajansımız, girişimcilik politikası kapsamında gerçekleştireceği faaliyetlerini sonuç odaklı program yaklaşımı ile ele alacak olup 2021-2023 dönemi Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı uygulamasına başlamıştır. Bu sonuç odaklı program ile ajans olarak 2021-2023 yılları arasında;

Girişimcilik altyapısının geliştirilmesi hedefiyle,

Bölgemizdeki girişimciliğe yönelik eğitimler veren, prototip oluşturmaya yönelik uygulamalar yapan okulların altyapı ihtiyaçlarının giderilmesine katkı sağlayarak daha donanımlı girişimciler yetiştirilmesini amaçlamaktayız.

Ajansımız katkısıyla 20 okulda girişimcilik altyapısının geliştirilmesini hedeflemekteyiz.

Girişimlerin ticarileştirilmesine katkı sağlamak hedefiyle,

Bölgemizde girişimcilik faaliyetlerinin ticarileştirilmesi ile ilgili çeşitli etkinlikler gerçekleştirerek uygun ortam sağlayacağız. Bu sayede girişimcilik faaliyetlerinin ekonomik faaliyetlere dönüşerek somut çıktılar vermesine yardımcı olacağız.

Teknoloji odaklı 5 girişimin ajansımızın ve paydaşlarının çalışmaları ile ticarileştirilmesini hedeflemekteyiz.

Ekosistemi oluşturan yapıların eş güdüm halinde çalışması hedefiyle,

Bölgemizde bağımsız olarak girişimcilik faaliyetleri yürüten kuruluşların eş güdümünün sağlanması adına çeşitli koordinasyon faaliyetleri gerçekleştirilmesini planlamaktayız.

Bir çatı kuruluşun oluşturulmasını hedeflemekteyiz.

Durmadan Devam Ediyoruz

Planladığımız faaliyetler ve projeler ile;

Türkiye Girişimcileri Konya’da Buluşacak

Ajansımızın iş birliği kuruluşları arasında yer aldığı ve Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen Türkiye Girişimci Buluşması Zirvesi ve Sergisi gerçekleştirilecektir. Etkinlikte, girişimcilerin bilgilendirilmesi, fikir ve ürünlerin yatırımcılarla bir araya getirilmesi, ödüllendirilmesi, ticarileştirilmesine katkı sağlanması, projeler arasında sinerji ve etkileşim oluşturulması ve tecrübe aktarımıyla üniversite, sanayi ve kamu işbirliğinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Tekno Girişim Ders Olacak

Üniversitelerde teknolojik girişim derslerinin verilmesi konusunda yerel paydaşlar ile iş birliği yapılacaktır. İş birliği kapsamında, tekno-girişim adıyla girişimcilik derslerinin verilmesine ilişkin zengin bir müfredat hazırlanarak, oluşturulacak nitelikli eğitim içerikleri ile öğrencilere girişimcilik hakkında eğitim verilmesi planlanmaktadır. Bu eğitimler sonucunda ortaya çıkan projeler, yatırımcılar ile buluşturulacak ve ticarileşmesine katkı sağlanacaktır.

E-Girişim Hız Kazanacak

Bölgenin ihracat ve ticaret hacmini artırmak hedefiyle firmalara ve yeni girişimcilere yönelik olarak e-ticaret eğitim programları düzenlenecektir.

Girişimciler Kanatlanacak

Konya’da kurulan Mavi Okyanus Melek Yatırım Ağının bilinirliğini artırmak ve bölgede melek yatırımcılık kültürünün gelişimini sağlamak amacıyla tanıtım günleri düzenlenecektir. Farkındalığı artırmak amacıyla ulusal çaptaki aktörlerle iş birliği geliştirilecektir.

Tasarım ve Kodlama Öğretilecek

 

 

Ajans personeli tarafından, mesleki eğitime yönelik liseler ve meslek yüksekokullarına Arduino kodlama ile üç boyutlu tasarım ve modelleme eğitimleri verilecektir. İstekli ve kendini geliştirme potansiyeli görülen adaylara, ikinci ve daha ileri eğitimler verilerek girişimcilik için daha yetkin hale getirileceklerdir. Ayrıca, KOP Bölge Kalkınma İdaresi ile işbirliği halinde, ajansımız hizmet binasında girişimcilik atölyesi kurulması ile ilgili çalışmalara başlanmış olup, söz konusu eğitimler kendi atölyemizde verilecek ve eğitim dönemleri dışında da girişimci adayları atölyemizde çalışmalarını sürdürebileceklerdir.