KALKINMA AJANSLARI
Girişimcilik
Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Kayseri, Yozgat, Sivas

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı olarak girişimci gençleri 4 yıldır büyük bir hevesle destekliyoruz. 2017 yılından bu yana yaptığımız «Benim İşim Girişim İş Fikri Yarışması» ile bölgemizde teknoloji tabanlı iş fikrine sahip gençlerin girişimcilik eğitimleri almalarını, kendilerine yol gösterecek mentorlarla çalışmalarını ve prototip ürünlerini üreterek yenilikçi iş fikirlerini ticarileştirmelerini sağlıyoruz.

 

Orta Anadolu’da girişimcilik kültürünün kökeni çok eskilere dayanmaktadır. Özellikle Kayseri, geleneksel girişimcilik konusunda haklı bir üne sahiptir. Yıllardan beri kentteki geleneksel girişimcilik kültürü, gençlerin baba meslekleri olan tüccarlık ve sanayicilik faaliyetlerini devam ettirmesine, risk almaya, yeni işler kurmaya ve mevcut işin devamını sağlamaya yönelik işler yapılmasıyla devam etmiştir. Geçmişten gelen bu girişimcilik kültürü günümüz dünyasında ‘’Teknolojik Girişimcilik’’ adı verilen bir kavramla karşımıza çıkmaktadır. Nesiller boyunca ailesinden gelen iş kurma ve iş yapma kültürüne sahip gençler artık bu genetik kodlarının üzerine temel ve ileri girişimcilik eğitimleri ve mentorluk hizmetleri alarak birer teknoloji girişimcisi haline gelmektedirler.

3. ve 4. kuşak genç patronlar şirketlerinin ana faaliyet konuları dışında özellikle teknolojik girişimcilere destek vermekte, bireysel olarak ve üyesi oldukları Melek Yatırımcı Ağları ile bireysel girişimciler ve start-up’ları fonlamaktadırlar. Kayseri, geleneksel girişimcilik kültürünün temelleri üzerine çok sağlam bir girişimcilik ekosistemi kurmayı başarmıştır. Bu ekosistemde ORAN Kalkınma Ajansı, KOSGEB, Erciyes Teknopark, TTO, SERA Kuluçka Merkezi, ERBAN ve Kültepe Melek Yatırım Ağları gibi paydaşlar yer almaktadır. Paydaşlar arasındaki sıkı işbirliği ve koordinasyon bu ekosistemin düzenli olarak beslenmesini ve gelişmesini sağlamaktadır.

İldeki girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi özellikle teknoloji tabanlı girişimlerin desteklenmesi  amacıyla Ajansımız tarafından 2017 yılından beri «Benim İşim Girişim İş Fikri Yarışması» düzenlenmektedir. Yarışma; teknoloji tabanlı ve yenilikçi bir iş fikri olan, herhangi bir şirketin ortaklık yapısında yer almayan, TR72 Bölgesinde ikamet eden veya bölge üniversitelerinde öğrenim gören tüm gençlere açıktır. Yarışma ile bu iş fikirlerinin hayata geçirilmesi ve prototip üretilmesi amaçlanmaktadır.

İş fikrinin prototipini yeterli finans kaynağı bulamadığı için üretemeyen girişimciler, bu yarışma sayesinde projelerinin ilk doğrulama versiyonlarını geliştirme fırsatı bulmaktadır. Yarışma, iş fikrinin önce bir prototipe, ardından da ülkemize katma değer oluşturacak nihai ürüne dönüştürülmesine alt yapı hazırlamayı amaçlamaktadır.  Yarışma çıktısı olarak kamu fonları, melek yatırım ağları ya da risk sermayedarları gibi özel fon kaynaklarından yatırım alabilecek seviyeye gelmiş, olgunlaşmış ve teknoloji üretebilen yeni şirketlerin Kayseri’de kurulmasına katkı sağlanmaktadır.

Yarışmaya; artırılmış gerçeklik, bilgi güvenliği, bulut servisleri, biyoloji, eğitim teknolojileri, finansal teknolojiler, giyilebilir teknolojiler, görüntü işleme, gıda teknolojileri, nesnelerin interneti, sağlık teknolojileri, robotik çözümler, tarım teknolojileri, temiz enerji, yazılım vb. ve diğer alanlara ait teknolojik iş fikirleri ile başvuru yapılabilmektedir.

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından 2017 yılından beri  düzenlenen ‘’Benim İşim Girişim İş Fikri Yarışması’’ kapsamında 4 yılda edinilen kazanımlar ve bölgenin girişimcilik ekosistemine yapılan katkılar tabloda verilmiştir.

IV. Dönem faaliyetleri devam etmektedir.

Benim İşim Girişim Yarışması Girişimcileri TEKNOFEST 2020’ye Damga Vurdu

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) tarafından düzenlenen “Benim İşim Girişim” yarışması 3. döneminde 245 proje başvurusu arasından ilk 10 takım arasına girerek destek almaya hak kazanan Karga.ai takımı, TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları kategorisinde Türkiye 3.lüğünün ardından, TEKNOFEST 2020 kapsamında da Akıllı Şehirler ve Ulaşım kategorisinde de Türkiye 2.liği derecesini aldı.    

“Benim İşim Girişim” yarışması 2. dönemi girişimcilerinden oluşan Percount ekibi de ''Makine Öğrenmesi Temelli Akılı Kişi Sayma Cihazı'” projesi ile TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları Enerji ve Çevre kategorisinde Türkiye 1.liğini hak ederek, ödüllerini TEKNOFEST 2020 kapsamında aldılar.