İstanbul’un teknoloji odaklı ve yenilikçi girişimcilik alanında taşıdığı ulusal ve küresel potansiyel doğrultusunda Ajansımız bugüne kadar girişimcilik odaklı tüm çalışmalarını “İstanbul’un yerli ve yabancı girişimler için bölgesel ve uluslararası bir çekim merkezi olması” vizyonundan yola çıkarak kurgulamıştır.
Ajansımız önümüzdeki dönemde de, girişimciliğin tüm aktörleri ve bileşenleri ile ekosistem olarak ele alındığı bütüncül bir bakış açısı ile hareket ederek İstanbul’u küresel girişimcilik ekosisteminde rekabet gücü yüksek bir aktör haline getirecek stratejik düzenleme ve uygulamalara odaklanacaktır.
Bu sayede İstanbul girişimcilik alanında sahip olduğu yüksek kapasiteyi en iyi şekilde değerlendirerek küresel girişimcilik ekosisteminde hak ettiği güçlü ve rakipsiz konuma ulaşacaktır.
Son yıllarda tüm dünyada sosyal ve ekonomik kalkınmanın yükselen değeri olan girişimcilik yarattığı katma değer ile ülkelere olduğu kadar şehirlere de küresel rekabette avantaj sağlayan anahtar bir role sahiptir. Bu açıdan İstanbul stratejik konumu, gelişmiş sanayisi, eşsiz tarihi ve kültürel dokusu, çok yönlü uluslararası gelişmiş ağları, altyapı olanakları, dinamik ve genç nüfusu, global pazarlara yakınlığı ile teknoloji odaklı ve yenilikçi girişimciler için birçok imkân ve potansiyeli bünyesinde barındıran bölgesel ve küresel çapta bir çekim merkezi haline gelmeyi başarmıştır. Şehirlerin teknolojik girişimcilik niteliklerini karşılaştıran endeksler arasında yer alan Startup Genome’un 2020 raporuna göre İstanbul dünyanın en büyük ilk 100 ekosistemi arasında 16. Sırada yer almaktadır.
Yüksek katma değer üreten yenilikçi ve yaratıcı ekonomisiyle Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı konumunda olan İstanbul, Türkiye’de bulunan pek çok uluslararası şirket tarafından bölgesel merkez olarak seçilmektedir. Finansal altyapı ve yatırım olanaklarına erişim açısından ülkemizde ulusal ve uluslararası sermayenin yoğunlaştığı stratejik merkezi olan İstanbul son 10 yılda Türkiye’deki yatırımların miktar olarak her sene ortalama %90’ını tek başına almaktadır. Yatırım adedi olarak ise Türkiye’deki her 10 yatırımın 8’i İstanbul’daki girişimlere yapılmaktadır. 2020 yılında ülkemize yapılan melek ve girişim sermayesi yatırımlarının %90’dan fazlası İstanbul’a yapılmıştır. Son 3 yılda Türkiye’de kurulan 25 girişim sermayesi fonunun tamamına yakını İstanbul merkezli fonlara aittir.
İstanbul giderek aktifleşen inovatif ve dinamik ekosistemiyle yerli ve yabancı girişimcilerinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek birçok cazip fırsata ev sahipliği yapmaktadır. İstanbul girişimcilik ekosistemi, gerçekleştirdiği istikrarlı atılımlar ile özellikle son 10 yılda kayda değer bir olgunluk seviyesine erişmiştir. Artarak devam eden proje ve faaliyetler ile katma değer üreten, yenilikçi girişimlerin doğmasına ve gelişmesine elverişli bir iklim yaratan ekosistemimiz hem ulusal hem uluslararası rakiplerini geride bırakarak yükselen bir ivme yakalamıştır.
Ekosistemin kilit aktörleri arasında yer alan kuluçka merkezi, hızlandırma programı, teknopark, ortak kullanım alanı gibi ağ yapılarının sayısı gün geçtikçe artmış ve birçok tematik program hayata geçirilmiştir. İstanbul’da halihazırda aktif olarak 37 hızlandırma programı ve 27 kuluçka merkezi faaliyet göstermektedir. Özellikle hızlandırma programlarında birçok farklı alandan deneyimli uzmanların yer aldığı geniş bir mentor havuzu ve mentor yetiştirme amacıyla kurulmuş farklı eğitim platformları bulunmaktadır.
Bahse konu altyapı ve destek mekanizmalarının yanı sıra kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, medya iletişim ağları gibi yapı ve organizasyonlar da ekosistemin giderek güçlenmesinde aktif rol oynamaktadırlar. Girişimcilik ekosisteminin entelektüel altyapısını oluşturan güçlü araştırma altyapısı açısından İstanbul’un global ölçekte de üst düzey bir konumda olduğunu söylemek mümkündür. Bir bilgi ve teknoloji şehri olan İstanbul, bünyesinde bulunan 57 aktif üniversite ile rakamsal anlamda birçok ülkeyi geride bırakmaktadır. Girişimcilik ekosisteminin ihtiyaç duyduğu nitelikli ve genç yetenek havuzunu besleyen üniversitelerde geliştirilen farklı programlar ile özellikle bölgemizde öne çıkan oyun, finansal teknolojiler ve derin teknolojiler gibi ekosistemin katma değer yaratan alanlarına yönelik donanımlı insan kaynağı yetiştirilmektedir.
İstanbul coğrafi konumu, tarihi ve doğal zenginlikleri, canlı sosyal yaşantısı, çok kültürlü yapısı, farklı yerleşim dokuları, şehircilik ve çevresel kalitesi, gelişmiş ulaşım ağları ile modern yaşamın tüm gereklerine sahip dünya çapında bir marka kenttir. Özgün dokusu ve eşsiz potansiyeli ile yabancı girişimciler için bir cazibe merkezi olan kentimiz aynı zamanda girişimcilerin bürokratik ve yasal işlemlerini kolaylaştırmak için de gelişkin bir destekleyici hizmet ağı sunmaktadır.
İstanbul’da girişimlere hukuki konu ve süreçlerde teknik danışmanlık sağlayabilecek 50’nin üstünde hukuk firması bulunurken 200’den fazla reklam, dijital, mobil pazarlama ve yaratıcı ajans mevcuttur. İstanbul’da Levent-Maslak hattı girişimcilik dünyasının çekim merkezi konumundadır.
İstanbul sahip olduğu tüm bu üst düzey imkan ve hizmetler ile günümüzde girişimcilik ve inovasyonun tetiklendiği doğal bir çekim merkezi olarak faaliyet göstermektedir.
- İstanbul teknoloji, yaratıcılık ve yenilikçilik odaklı girişimcilik alanında stratejik bir rol üstlenmekle beraber küresel ölçekteki potansiyelini azami seviyede değerlendirememektedir. Girişimcilik alanında yürütülen faaliyetler ekosistemin dinamiklerine uygun bir şekilde geliştirilmelidir.
- Güçlü bir ekosistemin bileşenleri olan, finansa erişim olanaklarının çeşitlendirilmesi, girişimcilik kültürünün geliştirilmesi, destekleyici mekanizmaların güçlendirilmesi, uluslararası piyasalara erişimin sağlanması gibi faktörlerin uzun vadeli bir plana dönüştürülmesi ile ekosistemimizin rekabet gücü artacaktır.
- Ekosistem içerisindeki kurumsal kapasitesi gelişmiş ve tecrübeli kurumların birbirini tamamlayıcı işbirliği ve koordinasyon faaliyetlerini artırmaları; eşgüdüm içerisinde hareket ederek ekosisteme yeni paydaşlar ve ağ yapıları kazandırma yolunda daha fazla insiyatif almaları gerekmektedir.
- Erken aşama girişimlerin kurumsal firmalar ile işbirliği ve iletişim kanalları yeterli düzeyde olmayıp büyük şirketlerin teknolojik girişimler ile iş yapmalarına; karşılıklı faydaya dayalı ilişki ağları kurmalarına imkan sağlayacak mekanizmalar geliştirilmelidir.
- Ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla kalıcı işbirlikleri geliştirmesi, yerli girişimlerin dış pazarlara açılması kadar yabancı girişimlerin de ülkemize çekilmesi gibi küresel etkileşimi çok boyutlu seviyeye taşıyacak faaliyetlere ağırlık verme ihtiyacı bulunmaktadır.
- Tematik odaklı kuluçka merkezlerinin hayata geçirilmesi; sektörel uzmanlaşmanın sağlandığı, ekonomiye uluslararası ölçekte girişimciler kazandırabilen çok boyutlu ve işlevsel bir girişimcilik ekosisteminin geliştirilebilmesi açısından ciddi önem taşımaktadır.
Ajansımız kuruluşundan bu yana geliştirdiği çeşitli destek mekanizmaları ile İstanbul’da girişimcilik kültürünün geliştirilmesi, yenilikçi ve yaratıcı girişimciliğin yaygınlaştırılması ile girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi hedefleriyle pek çok projeyi hayata geçirmiştir. Bu kapsamda 2010 yılından günümüze değin yaklaşık 70 girişimcilik projesinin uygulamaya koyulmasına destek sağlayan Ajansımız kurduğu ön kuluçka, kuluçka ve hızlandırıcı gibi merkez ve programlar ile ekosistemde mevcut olan destek mekanizmalarının, platform ve altyapıların büyük bir kısmının oluşmasına ve gelişmesine; bu altyapılardan istifade eden girişimci sayısının ve niteliğinin artırılmasına kayda değer bir katkı sağlamıştır.
Girişimcilerin uluslararası pazarlara açılmasından kurum start-up işbirliklerine; kadın girişimcilik merkezlerinden melek yatırımcı ağlarına kadar geniş bir yelpazede destekler sunan Ajansımız bu sayede girişimcilik ekosistemini farklı kanallar üzerinden besleyen çok boyutlu ve kapsayıcı bir yaklaşım geliştirmiştir. Desteklenen projeler ile finansmana erişim, uluslararasılaşma, ölçeklenerek büyüme, mentorluk, danışmanlık, ağlara katılım gibi girişimcilik ekosistemini güçlendirecek birçok faaliyet hayata geçirilmiştir.
2010 yılında Ajansımız desteği ile kurulan ve teknoloji tabanlı yenilikçi iş fikrine sahip girişimcilere hizmet vermek üzere faaliyete geçmiş olan İTÜ Çekirdek bugüne değin gösterdiği performansla Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin en önemli aktörlerinden biri haline gelmiş; dünyadaki önde gelen global endeksler tarafından Avrupa’nın en iyi 2., Dünyanın ise en iyi 3. kuluçka merkezi seçilerek büyük bir başarıya imza atmıştır.
2010 yılında başlayan işbirliğimiz; teknoloji girişimcilerine uluslararası bağlantılara erişim, pazarlara açılma, iş modeli ve strateji geliştirme fırsatları sunan bir uluslararasılaştırma projesi olan INNOGATE ve büyüme aşamasındaki girişimlere hizmet verme amacıyla kurulmuş olan Türkiye’nin ilk scale-up merkezi İTÜ MAGNET ile devam etmiştir.
Ajansımız desteği ile kurulan “Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi” yeni iş fikirlerinin ticarileşmesi ve büyümesi süreçlerinde her türlü desteği profesyonel bir hizmet anlayışı içerisinde sunan bir kuluçka merkezi olarak kurulmuştur. Merkez şimdiye kadar girişimciyi yatırımcı ile buluşturma, eğitim, mentörlük gibi bir çok alanda sayısız hizmet vermiştir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından organize edilen «Oda/Borsa Proje Yarışması»nda Girişimcilik dalında birincilik ödülü Bilgiyi Ticarileştirme Merkezine verilmiştir.
Akademisyen ve doktora öğrencilerine özel bir girişimcilik program olarak tasarlanan «Lean Lab Akademiden Girişime Yenilikçi Dönüşüm Programı» Ajansımızın ekosistemin araştırma altyapısını güçlendirmeye yönelik olarak verdiği bir destektir. Araştırmacıların odaklarını üniversite laboratuvarının ötesine taşımak ve ticarileşmeye doğru ilerlemeye hazır hale getirmek hedefiyle ABD’deki iyi uygulama örneklerinden esinlenerek hayata geçirilen program, İstanbul girişimcilik ekosistemine ve akademik programlara uygun bir şekilde hayata geçirilmiş, alanında öncü, başarılı ve özgün bir eğitim ve uygulama programıdır.
Ajansımız desteğiyle hayata geçirilen bir başka başarılı ve alanında örnek bir uygulama teşkil eden «ScaleUp Girişim Hızlandırma Programı» ise ürün-pazar uyumunu sağlamış ve hızlı büyüme aşamasına ulaşarak ölçeklenmiş girişimlere yönelik olarak tasarlanmış olup özel hazırlanmış içerikleri, atölye çalışmaları, mentorluk destekleri, yerel ve global ağlarla etkileşim kurma imkanları ile girişimlerin hedeflerine erişmesini hızlandırmayı amaçlamaktadır.
ScaleUp Programı kapsamı ve hedef kitlesi itibariyle Türkiye’deki ilklerden biri olup, girişimciler arasında yarattığı çok boyutlu sinerji ile girişimcilik ekosistemine yeni ve farklı bir değer önerisi getirmeyi hedeflemektedir.
İstanbul’u Girişimcilikte Küresel Lige Taşıyoruz
Ajansımızın bugüne kadar girişimcilik alanında yaptığı çalışmaların odak noktasını oluşturan “İstanbul’un var olan potansiyelini global ölçekte bir girişimcilik merkezi olma yolunda değerlendirmesi” vizyonu, özellikle son yıllarda üst düzey plan ve programlarda da benzer bir bakış açısıyla vurgulanmıştır. Bu doğrultuda, Ajansımız girişimcilik alanında yürüttüğü çalışmalarını ulusal plan ve programlarda yer alan hedef ve öncelikler ışığında, çok boyutlu ve sürdürülebilir bir zemine taşımıştır. 2021-2023 yıllarını kapsayan ve İstanbul’un uluslararası bir girişimcilik merkezi olmasını hedefleyen “Girişimci İstanbul Sonuç Odaklı Programı” ile Ajansımız:
- İstanbul’un; teknoloji, yenilik ve yaratıcılık odaklı girişimciler için uluslararası bir çekim merkezi olmasını,
- İstanbul’un, bölgesinde lider, dünya çapında ise önde gelen girişimcilik merkezleri arasında yer almasını hedeflemektedir.
Ajansımız program kapsamında oluşturduğu sistematik bakış açısını, İstanbul’u küresel bir girişimcilik merkezi olarak konumlandıran stratejik perspektifi ile entegre ederek faaliyetlerini tasarlamış ve yürürlüğe koymuştur. Bu kapsamda halihazırda yürütmekte olduğu girişimcilik odaklı destek mekanizmalarını sürdürmenin yanı sıra ekosistemin kapasitesini geliştirmeye yönelik veri ve endeks merkezleri ile işbirliği kurma; girişimcilik konulu yurt içi ve yurt dışı faaliyetlere katılarak küresel etkileşimi artırma; ekosistem paydaşlarının faaliyetleri için yol haritası belirleyen uzun vadeli strateji belgeleri üretme; girişimci-yatırımcı buluşmaları ile ekosistemin iletişim kanallarını güçlendirme gibi çok yönlü ve sürdürülebilir bir bakış açısıyla kurguladığı faaliyetleri başarılı bir şekilde yürütmeye başlamıştır.
«İstanbul’un, bölgesinde lider, dünya çapında ise önde gelen girişimcilik merkezlerinden biri olması” hedefi İstanbul’u ulusal ölçekten çıkarıp küresel yarışta dünya şehirleri ile rekabet edeceği üst düzey bir mecraya taşımaktadır. Bu bilinçten hareketle tasarladığımız sonuç odaklı program, bölgemizin potansiyelini ve yükselen dinamizmini en üst seviyede değerlendirerek küresel sistemde kendinden beklenen sıçramayı gerçekleştirmesi için gereken tüm desteğin etkin ve sürdürülebilir mekanizmalar ile sağlandığı çok boyutlu bir müdahale mantığı üzerine kuruludur. Ajansımız bugüne kadar yaptığı tüm çalışmalarda olduğu gibi, İstanbul’a küresel çapta rekabetçi bir vizyon tayin edebilmek için gerekli olan tüm insiyatifi de ekosistem paydaşları ile beraber tasarladığı katılımcı bir bakış açısı ile hayata geçirmeye devam edecektir.
Ekosistem Paydaşlarıyla Girişimciliğe Stratejik Yol Haritası Çiziyoruz
İstanbul’un teknoloji, yenilik ve inovasyon odaklı yerli ve yabancı girişimler için rekabet düzeyi yüksek bir cazibe merkezi olabilmesi için yürüttüğümüz çalışmalarımızı «iyi yönetişim» ilkesi çerçevesinde hayata geçirmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda ekosistem paydaşlarımızın da aktif katılım ve katkılarıyla; girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılmasından, teknoloji girişimcilerinin uluslararası pazarlara ulaşmasına kadar İstanbul’un ihtiyaç duyduğu her alanda strateji ve çözüm önerileri geliştiren İstanbul Girişimcilik Eylem Planı’nı hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. Geliştirilecek olan eylem planı, bölgemizin küresel girişimcilik yolculuğunda stratejik bir yön tayin edecek olmasının yanı sıra, İstanbul’un kendine has hikayesini ve modern kent imajını hem yerli hem yabancı mecralarda tanıtan etkin bir pazarlama ve analiz dokümanı da olarak bölgemizin tanıtım ve markalaşmasına katkı sunacaktı
İstanbul Uluslararası Girişimcilik Sıralamasında Zirveye Tırmanıyor
İstanbul sahip olduğu yüksek potansiyele rağmen ekosistem performansını ölçebilecek uluslararası girişimcilik endekslerinin bir çoğunda yer almamaktadır. Bu durum, ekosistem içerisinde veri toplama ve analiz konularında belirli bir eksikliğin mevcudiyetine de işaret etmektedir. Bu anlamda İstanbul’un uluslararası endekslerde yer alması İstanbul’un rekabet gücünün ve performansının ölçülebilir bir yansıması olacağı kadar ekosistemimizin veri temini, analiz ve raporlama konusundaki farkındalığını ve mevcut kapasitesini de geliştirmesini de sağlayacaktır. Şu ana kadar bu kapsamda üye olduğumuz «Startup Watch, Startup Genome» gibi önde gelen, ulusal ve global ölçekte faaliyet gösteren veri analiz platformları ve indekslerin sayısını artırarak İstanbul'u küresel girişimcilik yarışında hak ettiği seviyelere taşımayı hedefliyoruz
İstanbul Uluslararası Girişimcilere «Hoş Geldin» Diyor
İstanbul’u teknoloji tabanlı, yaratıcı girişimciler için ideal bir çekim merkezi haline getirebilmek adına yabancı ekosistem aktörlerine yönelik tasarlanan ve birçok cazip imkân ve desteği bünyesinde barındıran girişimci çekme programını hayata geçiriyoruz. “Hoş Geldin Destek Paketi” adlı altında geliştirilen ve yabancı girişimcilerin kullanabilecekleri, girişimcilik merkezleri ve ortak çalışma alanları ile işbirliği içerisinde uygulamasına başlanan ilk hizmet modeli kapsamında, yabancı girişimcilere şirket kurma, muhasebeci/mali müşavir desteği sağlama gibi çeşitli imkanlar yer alıyor. Bu çalışmalara paralel olarak dünyada başarılı örnekleri bulunan ve yurt dışı girişimcilerin girişimlerini İstanbul’da kurmaları için etkin bir enstrüman olarak tasarlanan “startup vize” uygulamasının İstanbul ekosistemine uyarlanması yönünde hazırladığımız raporun çalışmaları devam ediyor.
Girişimci-Yatırımcı Buluşmaları ile Güçlü İşbirliği Ağları Örüyoruz
Girişimcilik ekosistemin başarısında hayati rol oynayan paydaşlar arası eşgüdüm ve koordinasyon faaliyetlerini etkinleştirmek için özellikle teknoloji girişimcileri ile sanayicileri bir araya getirerek aralarında istikrarlı bir işbirliği zemini tesis edecek mekanizmalar tasarlıyoruz. Bu alanda faaliyet gösteren uzman iş örgütleri ve organizasyonların da desteğiyle buluşma etkinlikleri düzenliyoruz. Değişen gündem ve koşullar gözetilerek seçilmiş güncel ve ihtiyaç odaklı birçok alanda organize ettiğimiz etkinlikler ile sürdürülebilir işbirliği ağları tesis etmenin yanı sıra birlikte hareket etme ve ortak iş yapabilme kültürünü kalıcı hale getirmeyi amaçlıyoruz.
Bölgesel Girişim Sermayesi Fonu ile Girişimciler için Finansmana Erişim Artık Daha Kolay
Bugüne kadar girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesine yönelik olarak tasarladığımız çeşitli destek mekanizmalarına bir yenisini ekledik. Türkiye genelinde ilk kez Ajansımız tarafından uygulamaya geçirilen «Bölgesel Girişim Sermayesi Fonu» ile İstanbul’da Ar-Ge ve inovasyon odaklı, büyüme potansiyeli taşıyan teknoloji odaklı şirketlere yatırım yapmak isteyen fon yapılarının kurulup gelişmesine finansal katkı sağlıyoruz. 250 milyon TL bütçe ile hayata geçirdiğimiz program ile sadece teknoloji tabanlı girişimlerin büyümesine değil ekosistemin ihtiyaç duyduğu sermaye kaynaklarını çeşitlendirerek İstanbul’un güçlü bir finansal kapasiteye ulaşmasına da yatırım yapıyoruz.
Derin Teknoloji Alanında Desteklediğimiz Çalışmalarla İlklere İmza Atıyoruz
Ajansımızın desteğiyle hayata geçirilen “Derin Teknolojili Girişimler İçin Uluslararası Kuluçka Merkezi Projesi” yeni nesil girişimcilere; ölçeklenerek büyüme, iş modeli kurgulama, finansmana erişim sağlama ve küresel pazarlara açılma gibi stratejik konularda çağdaş ve rasyonel metotlarla nitelikli danışmanlık hizmeti vermeyi amaçlıyor. Proje, katma değer üretme potansiyeli taşıyan derin teknoloji girişimlerinin gelişmesi için bilimsel ve inovatif bir altyapı oluşturmayı hedefliyor. Proje kapsamında hazırlanan ve dünyada yapılmış ilk çalışma olma özelliği taşıyan derin teknoloji girişimciliği raporu ile ekosistemimizde fark yaratan yenilikçi atılımların arkasında durmaya devam ediyoruz.
İstanbul Teknoloji Ekosistemi Haritası ile Girişimcilere Yol Gösteriyor
Ajansımızın destekleri ile kurulan “ istanbultechmap.com” web sitesinde yayınlanan ve bölgemizin teknoloji girişimciliğini tüm yönleri ile ele alan “İstanbul Teknoloji Ekosistemi Haritası” ekosistem aktörleri ile yaptığı birebir görüşmeler ve paydaşlar arası ilişki ağlarını analiz eden etkileşim haritaları ile girişimciler için sektörün mevcut durumuna derinlemesine ışık tutuyor. Rapor ekosisteme dair geliştirdiği tespit ve öneriler ile politika yapıcıların dikkatlerini bu alana çevirerek teknoloji girişimciliğinin güçlendirmesine dair geliştirilecek startejiler ve bu kapsamda oluşturulacak destek mekanizmalarına yön vermeyi amaçlıyor.