KALKINMA AJANSLARI
Girişimcilik
İzmir Kalkınma Ajansı İzmir

İzmir girişimciliğe yatkınlığın ve girişimcilik kültürünün yüksek olduğu bir şehirdir. Tarihi bir ticaret merkezi olan İzmir, zengin bir ekonomik çeşitlilik ve ticari kültüre sahiptir. Girişimciliğe ilişkin çerçeve koşullar olan insan kaynağı, inovasyon altyapısı, ekonomik aktivite ile coğrafi ve kültürel avantajlarıyla öne çıkmaktadır. Akdenizli bir kent olarak kaliteli yaşam tarzı ve yeniliklere açık kültürel yapısıyla İzmir, diğer büyükşehirlerden farklılaşan bir çekim merkezidir. Net göç alan kentin en çok İstanbul ve Ankara’dan göç alıyor olması kayda değerdir. Bu durumla bağlantılı olarak girişimcilik ekosistemi de İzmir’de gelişime açık bir alan olarak değerlendirilmektedir. 

İzmir 14 organize sanayi bölgesi, 4 teknoloji geliştirme bölgesi, 2 serbest bölge ve 4 ana ticaret limanı ile ideal bir girişim ortamı ve yatırım altyapısı sunmaktadır. 20 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle İzmir, Türkiye’nin en büyük ticaret merkezlerinden biridir. Köklü geçmişe sahip İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Ege İhracatçılar Birliği gibi meslek kuruluşları şehrin girişimcilik ekosistemine katkı vermektedir. Türkiye’nin nüfus açısından üçüncü büyük metropolü olan İzmir, 9 üniversitesiyle girişimcilik ekosisteminin gelişiminde kritik öneme sahip nitelikli insan kaynağını barındırmaktadır. Yükseköğretim mezunu çalışan sayısı, kişi başına gelir düzeyi ve gelir dağılımı bakımından İzmir, ülke ortalamasının üzerinde bir profil sergilemektedir.

İzmir girişimcilik ekosistemi; son 10 yılda sayıları artan teknoparklar, teknoloji transfer ofisleri, kuluçka merkezleri, AR-GE merkezleri, ortak çalışma alanları, melek yatırımcı ve mentor ağları gibi farklı kurumların çalışmaları ve destekleri ile gelişmektedir. İzmir’de açılan şirket sayısı 2010 yılında 5.103 iken bu rakam 2020’de 7.510’a yükselmiştir. TEPAV ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen Türkiye 100 Programı kapsamında 2 yıllık ciro artışı dikkate alınarak yapılan Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi yarışmasında, İzmir’den 7 şirket yer almıştır. İzmir, bu girişimcilik performansıyla Ankara ve İstanbul’dan sonra üçüncü sırada yer almaktadır.

İzmir’de faaliyet gösteren startuplar ağırlıklı olarak yazılım, bilgi ve teknoloji sektörlerinde faaliyet göstermektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan İzmir Teknoloji Üssü Çalışmasında İzmir için öncelikli sektörler sağlık bilimleri, elektrikli teçhizat, bilgisayar ve elektronik, kimya ve malzeme ile bilişim olarak belirlenmiştir. Girişimcilik konusunda bölgemizde bu sektörlere odaklanılması öngörülmektedir. Bunun yanı sıra, İzmir’de tarım alanlarının genişliği, iklim ve coğrafi koşulların elverişliliği sayesinde gıda, organik ve doğal tarım, yenilenebilir enerji alanları da gelişim potansiyeli taşımaktadır. Ayrıca İzmir’de halihazırda malzeme teknolojisi, maden işletmeleri, lojistik, su ürünleri ve turizm gibi gelişmiş sektörlerde de girişimcilik faaliyetlerinin yaygınlaşması hem İzmir hinterlandı hem de Türkiye için değerli bir fırsat yaratmaktadır.

İzmir Girişimcilik Ekosistemi

İzmir, ekonomik gelişme açısından tüm elverişli koşullara sahip olmasına rağmen potansiyelinin altında bir tablo çizmektedir. Bu nedenle ulusal ve uluslararası düzeyde İzmir girişimcilik ekosisteminin tanıtılması ihtiyacı bulunmaktadır.
TÜİK istatistiklerine göre İzmir’in genel işsizlik ve genç işsizliği oranları Türkiye ortalamasının üzerinde seyretmektedir. 
İşsizlik sorununun azaltılması doğrultusunda girişimciliğin teşvik edilerek yaygınlaştırılması ve İzmir girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi kritik önem taşımaktadır.

Ajansımız, kuruluşundan bu yana, bölgede  yenilik ve girişimcilik altyapısının geliştirilmesine yönelik çeşitli programlar yürütmüştür. Bu kapsamda   2008-2020 yılları arasında, yenilik ve girişimcilik odaklı 162 projeye 67 milyon TL destek sağlanmıştır.

İnovasyon Merkezini Hayata Geçirdik

Ajansımızın ilk güdümlü projesi olan merkez, İzmir’de potansiyel girişimcilerin teknoloji odaklı inovasyonlar yaratmalarını sağlayacak ortamı oluşturmak, nitelikli eğitimler vermek, uygulanabilir iş fikirleri geliştirmek, katma değerli mal ve hizmetler üretilmesini sağlamak, girişimcileri ve firmaları güncel ve sosyal bir iş ağında tutarak sinerji yaratmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirilmiştir.

İzmir Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Stratejisini Hazırladık

2013 yılında TEPAV işbirliğiyle ülkemizin ilk bölgesel girişimcilik stratejisini hazırladık. Çalışmada İzmir’de girişimciliği geliştirmeye yönelik çerçeve koşullar ile yerel girişimcilik ekosistemini inceledik. Girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi için belirlediğimiz hedefleri 2014-2023 İzmir Bölge Planına dahil ettik.

 

Start in İzmir Platformunu Oluşturduk

İzmir girişimcilik ekosisteminde yer alan paydaşların “Start in İzmir” kurumsal kimliği altında bir araya getirildiği bir platform oluşturarak www.startinizmir.izka.org.tr adresinde kullanıma sunduk. Platform, ulusal ve uluslararası alanda İzmir girişimcilik ekosisteminin tanıtılması ve bölgedeki girişimcilik ortamının geliştirilmesini amaçlamaktadır.

İzmir Bölgesel Girişim Sermayesi için Odak Teknoloji Alanlarını Belirledik

İzmir bölgesel girişim daha yüksek etki yaratabilmesi için odaklanılması gereken teknoloji alanlarının belirlemeye yönelik bir analiz çalışması gerçekleştirdik. Çalışma sonucunda yeşil/temiz teknolojiler, biyo-teknoloji/ medikal ve sağlık teknolojileri, geleneksel sanayiye yönelik teknolojiler, yaratıcı endüstriler alanına yönelik yazılım teknolojileri ile yıkıcı teknoloji yazılımlarını bölgemizde öne çıkan odak teknoloji alanları olarak belirledik.

"Greentech İzmir" ile Yeşil Teknolojilerde Startup -Kurumsal Aktör Buluşmalarını Gerçekleştiriyoruz

Tüm Türkiye’den yeşil teknoloji alanında çalışan startuplar ile bu konudaki çalışmaları takip eden kurumsal aktörleri bir araya getiren ve işbirliklerini hızlandıran Greentech İzmir Buluşmalarını, 2019 yılından beri gerçekleştiriyoruz. Bölgesel ölçekte başlayan etkinliğin uluslararası düzleme taşınmasını hedefliyoruz.

Genç Girişimciliğini Destekliyoruz

Bölgemizde yenilik ve girişimcilik kültürünü erken aşamada yaygınlaştırmak için öğrencilere ve gençlere yönelik faaliyetleri önemsiyor ve destekliyoruz. Bu kapsamda:

  • Genç Beyinler Yeni Fikirler
  • Robokod İzmir Girişimcileri
  • Genç Ahiler-Genç Liderler

Programlarını Hayata Geçiriyoruz.

Kurulduğu yıldan itibaren İzmir’in sürdürülebilir kalkınması için çalışan Ajansımız, 2020-2023 dönemi için yeşil ve mavi büyüme yaklaşımlarını benimsemiştir. Yenilik ve Girişimcilik Sonuç Odaklı Programı (YGSOP) ise bu yaklaşımlar çerçevesinde bölgenin rekabetçiliğini artırmayı hedefler. YGSOP aracılığıyla;

•Ekolojik yenilikler öncelikli olmak üzere İzmir’in teknoloji ve yenilik üretme kapasitesini geliştireceğiz.
•Yazılım sektöründe İzmir’in yatırım olanaklarını tanıtarak yatırımları artıracağız.

•İzmir’de yeşil girişimcilik başta olmak üzere ileri teknoloji tabanlı girişimciliği geliştireceğiz.

Program kapsamında, İzmir yenilik ve girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında eko-inovasyon ve yeşil/mavi girişimcilik, temiz teknolojilerin üretilmesi konularına odaklanacağız. Bu kapsamda ihtiyaç duyulan verileri temin etmek amacıyla araştırma, analiz ve fizibilite çalışmaları yapacağız. İzmir’de yeşil ve mavi büyüme odaklı yenilik ve girişimcilik faaliyetlerinin koordine edilmesine ve ileri teknoloji üreten girişimciler için ekosistemin geliştirilmesine yönelik tema odaklı yenilik ve girişimcilik faaliyetleri gerçekleştireceğiz. Bölgemizde girişimciliği teşvik etmek ve büyüme potansiyeli yüksek girişimleri tespit etmek için açık inovasyon etkinlikleri düzenleyeceğiz. Temiz teknolojiler kapsamında yenilikçi ürünler geliştiren girişimcilerin finansmana erişim ve ticarileşme sürecini destekleyecek startup hızlandırma programları düzenleyeceğiz. Bölgemizde yenilik ve girişimcilik alanında faaliyet gösteren kurumlar ve girişimcileri Start in İzmir platformunda bir araya getirerek etkin işbirlikleri kurabilmelerine olanak sağlayacağız. Söz konusu platformu uluslararası düzeyde tanıtarak İzmirli girişimcilerin finansman kaynaklarına ulaşmalarını kolaylaştırmayı ve bölgede üretilen yenilikçi ve yüksek katma değerli ürünlerin küresel pazarlara girişini hızlandırmayı hedefliyoruz.

Yenilik ve Girişimcilikte Sonuç Odaklı Program Yaklaşımı Getiriyoruz

2020 yılından itibaren Ajansımız, program odaklı bir yaklaşım çerçevesinde, İzmir’in yenilik ve girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütecektir. Bu kapsamda hazırladığımız, 2020-2023 yılları arasındaki faaliyet dönemini kapsayan Yenilik ve Girişimcilik Sonuç Odaklı Programı ile İzmir’in eko-inovasyon, yeşil girişimcilik ve temiz teknolojilerde ulusal bir merkez olması ve küresel çözümler üreterek yeniliği ihraç eden bir konuma gelmesini hedefliyoruz.

İzmir TEKNOTEST Laboratuvarı Kurulumunu Destekliyoruz

İzmir Ekonomi Üniversitesi tarafından hayata geçirilecek İZMİR TEKNOTEST projesiyle bölgede elektrik ve elektronik sektörüne yönelik bir bilimsel araştırma, uygulama ve test ve sistem geliştirme laboratuvarının kurulması ve akreditasyonunu hedefliyoruz. Merkezin faaliyete geçmesiyle elektrikli, elektronik ve elektromekanik cihazların tasarımını ve üretimini firmalar, gerek iç piyasa satışlarında gerek ihracatlarında zorunlu olan CE belgesini alabilmeleri için gerekli olan testleri İzmir’de yaptırabilecek; zaman ve döviz kayıpları engellenebilecek.

İleri Teknoloji Buluşmaları Düzenliyoruz

İleri teknolojilerin teknik gereklilikleri ve ekonomik çıktıları konularında farkındalığı artırmak amacıyla 3 aylık periyotlarla çevrimiçi etkinlikler organize ediyoruz. Etkinliklerde teknoloji girişimcileri ve girişimci adaylarını buluşturuyoruz.

İzmir Tarım Teknolojileri Merkezi Kurulumuna Destek Veriyoruz

İzmir’in tarımsal teknolojilerin AR-GE üssü olması, tarım ve hayvancılık sektörlerinin teknolojik gelişmelere entegrasyonunun sağlanması için İzmir Ticaret Borsası işbirliğiyle tarım teknolojileri merkezi kurulumuna destek veriyoruz. İzmir Tarım Teknolojileri Merkezi’nin sahadaki sorunları tespit eden ve gerekli teknolojik çözümleri üreten, eğitim ve danışmanlık hizmetleri veren, tarımsal girişimciliği ve uygulama yetkinliklerini geliştiren, deneysel üretim alanlarını barındıran ve hızlandırıcı hizmetleri veren bir altyapı sunmasını hedefliyoruz.

İzQ Girişimcilik Merkezine Destek Sağlıyoruz

İzmir Ticaret Odası’nın yararlanıcı olduğu ve Ajansımız desteğiyle fizibilitesi hazırlanan İzQ Girişimcilik Merkezinin inşası başladı. Merkezde ortak çalışma alanları, paylaşımlı ofis odaları, etkinlik ve toplantı salonları yer alacak. Merkezin faaliyete geçmesiyle İzmir’de sektörel dönüşümü tetikleyecek yazılım ve yaratıcı endüstriler gibi sektörlerde kuluçka ve hızlandırma programları düzenlenecek. Böylece İzmir’in ulusal ve uluslararası girişimcilik alanında önemli bir çekim merkezi haline gelmesine katkı sağlayacağız.

Oyun Yazılımları Atölyesi Kuruyoruz

İzmir’de oyun geliştiren yazılım firmalarının yoğunlaştığını görüyoruz. Sektöre henüz girmekte olan girişimcilerin oyun geliştirebildikleri, testlerini yapabildikleri bir atölyenin hem sektörel insan kaynağının geliştirilmesi hem de mevcut girişimlerin ticarileşmesi konusunda önemli bir değer yaratacağına  öngörüyoruz. Güdümlü proje desteğimiz ile oyun sektöründe en temel donanımların ve fiziki koşulların sağlandığı, şehir merkezinde bir oyun yazılım atölyesinin kurulumunu amaçlıyoruz.

Temiz Teknolojiler Startup Hızlandırma Programı Açıyoruz

2020-2023 döneminde Temiz Enerji ve Temiz Teknolojiler teması çerçevesinde ilgili kurumlarla işbirliği yapıyoruz. 2021 yılında Tarım Teknolojileri alanında Tarım 4.0 Startup Hızlandırma Programı düzenleyeceğiz.