Ajansımız; Bursa, Eskişehir ve Bilecik illerinde girişimcilik ekosistemini geliştirerek bölgedeki girişimcilik kapasitesini artırmayı hedeflemektedir. Böylelikle bölgedeki yatırım ve finansman modelleri geliştirilecek, teknoloji odaklı yenilikçi girişimler artırılacak, bölgede girişimcilik kültürü yaygınlaştırılacak ve genç girişimciliği teşvik edilecek.
Girişimcilik kültürünün, teknoloji tabanlı ve yenilikçi girişimcilik kapasitesinin geliştirilmesi, finansmana, bilgiye ve pazara erişim imkânlarını geliştiren girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi, firmaların ölçek büyütmelerinin sağlanması önem arz etmektedir.
Bölgede bulunan sanayi kuruluşları ve 6 üniversitenin Ar-Ge ve inovasyon kapasitesi düşünüldüğünde, bölgemiz girişimcilik anlamında yüksek potansiyel taşımaktadır. Bölgede başta üniversiteler olmak üzere, kurum/kuruluşlarda girişimcilik ve yenilik kültürünün geliştirilmesine ihtiyaç bulunmaktadır. Bu nedenle bölgede girişimci sayısının artırılması, teknoloji temelli girişimcilerin desteklenmesi, eğitim ve mentorluk imkanlarının artırılmasıyla girişimciler ile yatırımcıların bir araya gelmesini sağlayacak platformların kurulmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bölgemizde girişimcilik kapasitesinin arttırılmasına yönelik düzenlenen faaliyetler doğrultusunda, hızlı büyüme ve katma değer yaratma potansiyeli taşıyan girişim ve KOBİ'lere finansman desteği sağlamak üzere kamu-özel sektör ortaklığına dayalı sürdürülebilir bölgesel girişim sermayesi uygulamasının hayata geçirilmesi amacıyla 2022 yılında "Bölgesel Girişim Sermayesi Kaynak Çağrısı ve Mali Destek Programı" ilan edilmiştir.
Girişimcilik eğitimlerini tamamlayan girişimcilerin iş kurma ve işi sürdürme oranlarının düşük olması, uygulamalı girişimcilik eğitiminin farklı bir metotla verilmesi ihtiyacını ortaya koymuştur. Buradan hareketle Ajansımız bölgedeki teknoloji transfer ofisleri iş birliğiyle inovatif girişimcilere mentorlukla bütünleşik bir şekilde uygulamalı girişimcilik eğitimlerini içeren hızlandırıcı programlar tasarladı. Ajansımız tarafından yürütülen girişimcilik hızlandırıcı programları sırasında bölgemizde mentor kapasitesinin yetersiz olduğu ve bu ihtiyacın bölge dışındaki mentorlardan karşılandığı da tespit edildi.
Ayrıca, girişimciliğin toplumun geneline yayılması ve toplumsal fayda yaratması amacıyla ajansımızın yaptığı sosyal girişimcilik ile çocuk/genç girişimciliğine yönelik çalışmalar da bölgedeki girişimcilik ekosistemin geliştirilmesi açısından önem taşımaktadır.
Bir Bakışta Bölgemizde Girişimcilik
- Bölgede girişimci sayısının artırılması, teknoloji temelli girişimcilerin desteklenmesi, eğitim ve mentorluk imkanlarının artırılması ile girişimci-yatırımcıların bir araya gelmesini sağlayacak platformların kurulmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
- Bölgedeki sanayi kuruluşları, Ar-Ge merkezleri, teknoloji transfer ofisleri ve üniversiteler bölge için önemli bir girişimcilik potansiyeli oluşturmaktadır.
- Girişimcilik alanında kamunun yol gösterici bir rol üstlenmesi, kamunun gerekli durumlarda uygulamalarda yer alması, bölgedeki girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesinde özel kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları ile stratejik iş birlikleri yapılması ve ilgili çalışmaların ekosistemdeki tüm tarafların katılımı ile gerçekleştirilmesi konuları bölgenin önem arz eden ihtiyaçlarıdır.
- Bölgedeki sosyal sorunlara girişimci bir yaklaşım ile çözüm üretmek ve sosyal girişimlerin bölgesel kalkınmaya olan etkisinin artırılması için sosyal girişimcilik konusunda bilinirlik ve farkındalığın artırılması ihtiyacı bulunmaktadır.
Ajansımız ve bölgemizdeki Teknoloji Transfer Ofisleri tarafından bölgede faaliyet gösteren startup’lara yönelik eğitim, akademik ve sektörel mentorluk ile danışmanlık hizmetlerinden oluşan programlar 2017 yılından beri yürütülmektedir. Programı tamamlayan girişimciler için melek yatırımcılara sunum yapma imkanı tanıyan girişimci-yatırımcı buluşmaları da düzenlenmektedir
TechUP – Teknoloji Odaklı Hızlandırıcı Programı
TechUP – Teknoloji Odaklı Hızlandırıcı Programının amacı, bölgemizde faaliyet gösterdiği alanda yenilikçi ve teknolojik bir ürünü/hizmeti olan; fakat söz konusu atılımı finansal kısıtlar veya tecrübe eksikliği gibi sebeplerle gerçekleştiremeyen girişimcilerin büyüme hedeflerinin mentorlar gözetiminde desteklenmesi ve girişimcilerin yatırım yapılabilir hale getirilmesidir.
Bugüne kadar 3 ayrı program ile 29 girişimciye toplam 80 saat eğitim ve 486 saat mentörlük hizmeti sunduk. Girişimcileri yatırımcılar ile bir araya getirdik ve programa katılan girişimcilerden ikisi yatırım aldı. Programın mezunlarından Tungasoft Eğitici Online Mobil Oyun, Sensiball VR Oyun ve Fernvaille Oyun firmaları kitlesel fonlama ile fonlanmıştır. Önceki programlardan elde edilen tecrübeler ışığında yeni iş birlikleri ve destek mekanizması ile program paydaşı firmalarla eşleşerek Poc( Proof of concept(kavram kanıtı)) yapabilme, müşteri portföyünü genişletebilme ve yatırımcılara erişim gibi olanaklarla yeniden kurgulanmıştır.
SeedUP - İnovatif Girişimcilik Programı
Ajansımızca girişimciliğin desteklenmesine yönelik uygulanan bir diğer program olan SeedUP İnovatif Girişimcilik Programı’nın amacı; yenilikçi iş fikirlerinin hayata geçirilmesi, girişimcilerin iş fikirlerinin olgunlaştırılması ve firma kurmak için gerekli desteğin sağlanması, bölgemizde firmasını kuran girişimcilerin en riskli dönem olarak adlandırılan ilk bir yıllık sürede mentorluk faaliyetleri ile desteklenmesi ve sürdürülebilirliklerinin sağlanmasıdır.
2019 yılından itibaren gerçekleştirilen 4 programla toplam 59 girişimciye 215 saat eğitim ve yaklaşık 450 saat mentorlük verilmiştir. Girişimcilere, yatırımcılara iş fikirlerini sunma imkanının sağlandığı programda bir girişimcimiz 300 bin dolar yatırım almış, iki şirket Bursa Teknopark'ta kuluçka firması olarak yer almıştır. Program mezunlarımızdan yapay zeka diş hekimi firması kitlesel fonlama platformu üzerinden hedeflenene nazaran %168 oranında fonlanmıştır.
Girişimci, mentor ve yatırımcılar arasında bir köprü vazifesi görmeyi hedefliyoruz
Bölgemizde girişimcilik ekosistemini geliştirerek girişimcilik kapasitesinin artırılması amacıyla, 2018 yılından itibaren Ajansımız, sonuç odaklı program yaklaşımına geçerek Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programının uygulamasına başlamıştır.
Program ile:
-
- Bölgede girişimcilik ekosisteminin analiz edilmesi, yatırım ve finansman modellerinin geliştirilmesini,
- Girişimcilik ekosisteminde yer alan paydaşların kapasitelerinin geliştirilmesini,
- Mentorluk ve eğitimler yoluyla hızlı büyüme potansiyeline sahip teknoloji odaklı ve yenilikçi girişimcilerin desteklenmesini,
- Akıllı uzmanlaşma bağlamında bölge özelinde ortaya konulan sektörler ve teknoloji temalarına odaklanan girişimcilik programlarının hayata geçirilmesi,
- Girişimcilik kültürünün toplumun geneline yayılması, kadın,çocuk ve genç girişimciliğinin desteklenmesini
- Sosyal girişimcilik ve kırsal girişimcilik gibi tematik alanlarının geliştirilmesini amaçlamaktayız.
Program kapsamında, bölgemizde girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesine yönelik çok sayıda faaliyet planlıyoruz. Hedef kitleye özgü ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak, ilgili tüm tarafların katılımı ile bölgemizdeki girişimcileri merkez alan faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Gelecekte de bu faaliyetlerin bütünü ile bölgemizdeki kurum ve kuruluşlarla iş birlikleri gerçekleştirerek girişimcilik ve yenilik kültürünün geliştirilmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz.
Bölgesel Girişim Sermayesi Mali Destek Programı ile girişimlerin finansmana erişim sorununu çözüyoruz
Bursa, Eskişehir ve Bilecik illerinde hızlı büyüme ve katma değer yaratma potansiyeli olan girişimlere finansman desteği sağlamak üzere kamu-özel sektör ortaklığına dayalı 5 yıl için toplam 100 milyon TL bütçeli BEBKA Bölgesel Girişim Sermayesi uygulaması hayata geçirilmiştir. Bu program girişim sermayesi yatırım fonlarının doğrudan bölgede yatırım yapmasının önünü açmıştır. Toplam büyüklüğü 8 milyar TL'yi bulan fonlar bölgede gelecek vadeden girişimlere yatırım yapacaktır.
Girişimcilik kültürünü erken aşamada yaygınlaştırıyoruz
Çocuklar ve gençlerin erken yaşlardan itibaren girişimcilik ekosistemine dâhil edilmesi, iş kurma becerilerinin geliştirilmesi amacıyla öğrencilere ve onlara rehberlik edecek olan öğretmenlere yönelik girişimcilik eğitimleri düzenliyoruz. Öğrencilerin, kuracakları sanal şirketler aracılığıyla girişimcilik simülasyonları yapmasını sağlayarak, bölgeden başarılı iş insanları ve mentorların destekleri ile öğrencilerin girişimlerini geliştirmelerini sağlayacağız. Bugüne kadar 180 öğretmene yönelik girişimcilik eğitimleri gerçekleştirdik ve 380 öğrencinin katılımı ile Lise Öğrencileri için Girişimcilik Programını yürütük. Desteğimizle kurulan Bursa İnovasyon Merkezi ise Ajans binamızda faaliyet göstermektedir. Ayrıca Bursa'nın ilk DENEYAP Atölyesi de Ajans binamızda DENEYAP Nilüfer Atölyesi olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.
Sosyal sorunların çözümüne girişimci bir çözüm yaklaşımı getiriyoruz
Sosyal girişimlerin bölgesel kalkınmaya olan etkisinin artırılması için sosyal girişimcilik konusunda bilinirlik ve farkındalığın artırılmasını ve sosyal girişimcilerin desteklenmesini hedefliyoruz. Bu kapsamda seminerler ve tecrübe paylaşımı etkinlikleri düzenliyoruz. Bölgemizde sosyal girişimcilik ağı kurulmasına katkı sunuyoruz. Bu alanda kurumların eğitim ve danışmanlık alabilmesini sağlayan teknik destekler yanında BEBKA desteği ile kurulan Nilüfer Sosyal Girişimcilik Merkezi örneğinde olduğu gibi sağlanan mali desteklerle ekosisteme yeni aktörler kazandırıyoruz.
Bölgemizde Girişim Yatırımcısı Sayısını Arttırıyoruz
Çevrimiçi gerçekleştirdiğimiz Startup Yatırımcısı Eğitim Seminerleri programı ile erken aşama girişim yatırımcılığı konusunda sermaye sahibi iş insanlarına ihtiyaç duydukları bilgileri sağlayarak bölgemizdeki yatırımcı sayısını arttırıyoruz. 17 konuşmacının yer aldığı ve toplamda 8 saat süren kayıtları BEBKA youtube hesabında yayınlanmıştır.
Girişimcilerin finansmana erişimlerini kolaylaştıracak modelleri geliştiriyoruz
Bölgemizdeki girişimcilerin finansmana erişimini kolaylaştıracak girişim sermayesi, melek yatırımcı ağı gibi finansman modellerinin geliştirilmesi ve etkinleştirilmesi için faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Bölgemizdeki girişimcilerin finansman ihtiyaçlarının tespit edilmesi ve bu girişimcilerin ulusal ölçekteki girişimcilere yönelik finansman mekanizmalarına erişimi için çalışmalar yürütüyoruz.
Girişimcilik ekosistemini analiz ediyor ve girişimcilerin ihtiyaçlarını tespit ediyoruz
Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programının en etkin şekilde yürütülmesi için bölgemizdeki girişimcilik ekosisteminin mevcut durumunu ve ihtiyaçların tespit ediyoruz. Ajansımızın yürüttüğü girişimcilik faaliyetlerinin değerlendirilmesi ve gelecek faaliyetlerimizin şekillenmesi için paydaşlarımızın aktif katılımı ile analiz çalışmaları yürüteceğiz.
Mali destek programı ile bölgemizde girişimcilik ekosistemini destekliyoruz
Bölgemizde kuluçka merkezi, hızlandırıcı, girişimcilik merkezi gibi girişimcilere hizmet sunan arayüz yapılarının kurulması ve var olanların da hizmet ve altyapı kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik projelere destek veriyoruz. Girişimcilere yönelik sürdürülebilir destek, mentorluk ve danışmanlık mekanizmalarının oluşturulmasına katkı sunan projelere hibe desteği sağlıyoruz.