KALKINMA AJANSLARI
Girişimcilik
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Isparta, Antalya, Burdur
Ajansımız, istihdamın artırılması ve bölgesel kalkınmanın sağlanması açısından önemli bir enstrüman olan girişimciliğin Bölgemizde geliştirilmesi, güçlü bir girişimcilik ekosisteminin oluşturması için çalışmalar yürütmektedir. Girişimcilik kültürünün yeni nesillere erken yaşlardan itibaren kazandırılmasını, gerekli yönetişim ve destek mekanizmalarının kurulmasını, altyapının sağlanarak ekosistemin halkalarının tamamlanmasını, yeni girişimlere finansman sağlayacak yapıların oluşturulması ile Bölgemizde yüksek teknoloji ve katma değer içeren ürünler üretecek girişimlerin önünün açılmasını hedefliyoruz.

Yapılan araştırmalar, istihdamı artırmada köklü holdingler ve büyük şirketlerden çok yeni kurulan girişimlerin ön plana çıktıklarını göstermektedir. Aynı zamanda cari açığın azaltılması ve ekonomik büyümenin sağlanmasında önemli unsurlardan birisi olan girişimciliğin yaygınlaştırılması ve desteklenmesi dünya genelinde önem kazanmaktadır.

Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi’nde kurulu 8 üniversitede yaklaşık 190 bin öğrenci öğrenim görmektedir. Üniversiteler ve akademisyenler özellikle inovasyon odaklı teknolojik girişimleri besleyen önemli kaynaklardır. Bölgedeki üniversitelerin, ticaret odalarının ve diğer kurumların bünyelerindeki kuluçka merkezleri ve prototip atölyeleri ile inovatif fikirlerin ürünlere dönüşmeleri desteklenmektedir. Ayrıca Bölgemizde kurulma aşamasında olanlarla birlikte 4 adet teknopark, 2 adet iş geliştirme merkezi ve 5 adet teknoloji transfer ofisi de yeni girişimleri desteklemektedir.

Akademik bilgi ve nitelikli insan kaynağı ile beslenen yeni girişimlerin finansa erişimini kolaylaştıracak bölgesel melek yatırım ağı ve girişim sermayesi fonu kurulması yönünde çalışmalarımız devam etmektedir. Ekosistemin güçlenmesi için gereken bir diğer yapı da yeni girişimlerin ulusal ve küresel piyasalara açılmasını kolaylaştıracak olan hızlandırıcı yapıların kurulması olacaktır.

Bir Bakışta Bölgemizde Girişimcilik

  • Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi’nde girişimciliğin geliştirilmesi ile ilgili olarak uzun yıllardır çalışmalarını sürdüren kurum ve kuruluşlar mevcuttur.

  • Bölgemiz, 8 üniversitesindeki yaklaşık 190 bin üniversite öğrencisi ve akademik kadrosu ile oldukça önemi bir nitelikli insan gücü potansiyeline sahiptir.

  • Bölgemizde girişimcilik kültürünün erken yaşlardan itibaren geliştirilmesi için çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca inovatif fikirlerin girişimlere dönüşmesi için gerekli olan kuluçka merkezleri ve fikirlerin ürüne dönüşmeleri için gerekli olan prototip atölyeleri bölgemizde mevcuttur.

  • Bölgemiz, kümelenme potansiyeli olan sağlık turizmi, turizm yazılımları, tıbbi ve aromatik bitkiler, uçucu yağlar ve kozmetik sektörlerinde yeni girişimlere fırsatlar sunmaktadır.

  • Yeni girişimlerin ayakta kalabilmeleri, ulusal ve uluslararası ağlara dahil olarak pazarlarda kendilerine yer bulabilmeleri için bölgemizde hızlandırıcı programlara ihtiyaç duyulmaktadır.

  • Girişimlerin finansa erişimleri konusunda önemli rol oynayan bireysel katılım yatırımcılığının bölgemizde teşvik edilmesi ve bölgesel bireysel katılım yatırım ağının kurulması gerekmektedir.

Ajansımız, faaliyet göstermeye başladığı 2009 yılından bu yana,  Bölgede  girişimciliğin  geliştirilmesine yönelik paydaşlarımızla birlikte çeşitli programlar yürütmüştür.

Bu kapsamda Ajansımız KOSGEB işbirliğiyle 2520 kişiye uygulamalı girişimcilik eğitimi verilmesini sağlamıştır. Eğitim alan kursiyerlerden 228’i kendi işini kurarak ticari hayata atılmışlardır.

Bölgemizin girişimcilik altyapısını güçlendirmek için ön kuluçka ve kuluçka merkezleri, prototip atölyeleri ve teknokentlerin kurulmalarına destek olunarak iş fikirlerinin geliştirilmesi ve  ticari ürüne dönüşmesi sağlanmıştır.

Yatırım destek ofislerimiz vasıtasıyla Bölgemizin potansiyel yatırım konularına ilişkin ön fizibiliteler hazırlanarak  bölgeye yatırım yapmak isteyen yatırımcıların istifadesine sunulmuştur.

Düzenlenen iş fikri yarışmaları, proje  yarışmaları ve eğitimler  ile girişimcilik kültürünün Bölgede yaygınlaşması desteklenmiştir.

 

 

Bölgemizde girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak, güçlü bir ekosistem oluşturmak ve girişimciliği geliştirmek amacıyla, Ajansımızca 2020-2023 dönemini kapsayacak şekilde «Girişimciliğin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı» nın uygulanmasına başlanmıştır.

Girişimciliğin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı ile :

Bölgemizdeki girişimcilik faaliyetlerinin koordinasyonunu sağlamak amacıyla «Batı Akdeniz Ekosistemini Geliştirme Platformunun» kurulmasını,

Yeni girişimlerin finansmana erişimini kolaylaştıracak bölgesel bir «melek yatırım ağının» kurulmasını,

Girişimcilik ekosisteminde fikirden ticari üretime kadarki süreçlerde gerekli olan kuluçka merkezlerine, prototip atölyelerine, hızlandırıcı programlara verilecek destekler ile altyapının güçlendirilmesini hedefliyoruz.

Girişimciliğin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı kapsamında:

  •  Bölgede girişimcilik ile ilgili faaliyetleri koordinasyon içerisinde ve belli hedefler doğrultusunda yürütebilmek için Batı Akdeniz Girişimcilik Ekosistemi Platformunu oluşturacağız. Platform üç ili temsil edecek ve Ajansımız platformun koordinasyon görevini üstlenecektir.
  •  Yeni girişimlerin finansmana erişimlerini kolaylaştırmak üzere melek yatırımcılığı özendirecek ve bölgesel bir melek yatırım ağı kurulmasına çalışacağız.
  •  Paydaşlarımızın girişimciliğin geliştirilmesine yönelik etkinliklerine destek vereceğiz.
  •  Girişimcilik kültürünün küçük yaşlardan itibaren benimsenmesini sağlamak amacıyla Bölgede faaliyet gösteren ortaöğretim kurumlarında eğitim gören öğrencilere yönelik girişimcilik eğitimleri organize edeceğiz.

 

Bölgesel Melek Yatırım Ağını Kuruyoruz

Bölgemizde lisanslı melek yatırımcıların sayısının artırılması ve bir melek yatırım ağının kurulması yeni girişimlerin ilk yıllarında hem finansal açıdan hem de tecrübe aktarımı ve danışmanlık sağlanması açılarından desteklenerek büyümelerine katkıda bulunacaktır.

Girişimcilere Uygun İşlikler Yapıyoruz

Yeni kurulan girişimlerin en kırılgan oldukları ve «ölüm vadisi» diye tanımlanan ilk yıllarında uygun işyeri, ortak kullanım merkezleri ve danışmanlık hizmetleri ile ayakta kalabilmelerine yardımcı olmak amacıyla iş geliştirme merkezi yapılacaktır.

Eğitim ve Danışmanlık Desteği Sağlıyoruz

Girişimler ayakta kalabilmek için finansmana olduğu kadar eğitim ve danışmanlığa da ihtiyaç duymaktadırlar. Bu kapsamda yeni girişimlere sunum hazırlamadan dijital pazarlamaya; hedef pazar analizinden dış ticarete ihtiyaç duydukları konularda eğitim ve danışmanlık hizmeti sağlanacaktır.

Girişimcilik Ekosistem Platformunu (BAGEP) kuruyoruz.

Bölgemizde girişimciliğin geliştirilmesine yönelik yapılacak tüm faaliyetlerin koordine içinde yürütülmesi için Batı Akdeniz Girişimcilik Ekosistem Platformu kurulacaktır.

 

Lise Öğrencilerine Girişimcilik Eğitimi Veriyoruz

 

Ülkemizde ilköğretim sürecinde verilen girişimcilik eğitimleri konusunda daha fazla adım atma ihtiyacı bulunmaktadır. Bu doğrultuda, Ajansımız tarafından girişimcilik kültürünün erken yaşlardan itibaren kazandırılması için ortaöğretim öğrencilerine yönelik girişimcilik eğitimleri verilecektir.