KALKINMA AJANSLARI
Girişimcilik
Çukurova Kalkınma Ajansı Adana, Mersin

Ajansımız, bölgesel girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesini hedeflemektedir. Ekosistemin her unsurunun gelişimini destekleyen etkin politikalar ile bölgedeki donanımlı yetenek havuzunu zenginleştirecek, hızlandırıcı kuruluşların kapasitelerini geliştirecek, kalifiye bir bölgesel mentor ağı oluşturacak ve girişimcilerin finansmanında özel sektörün rolünü artıracağız.

Ar-Ge ve yenilikçilik kapasitesinin gelişmişlik düzeyi, girişimcilerin başarısını doğrudan etkileyen bir faktördür. Bilimsel bilginin üretildiği, araştırma ve geliştirme çalışmalarının yürütüldüğü kurum ve kuruluşlar bulundukları bölgelerde yenilikçi girişimciliğin gelişimi için en önemli aktörler arasında yer almaktadırlar.

Bölgemizde 6 üniversite, 3 teknoloji geliştirme bölgesi, 24 Ar-Ge merkezi ve 9 tasarım merkezi bulunmaktadır. Mersin Technoscope, teknoloji geliştirme bölgelerinin performansını ölçmek için hazırlanan  «Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2018 Yılı Performans Endeks Sonuçları»nda ülkemizde 5. sırada yer almaktadır. Bölgemizdeki üniversitelerin Ar-Ge proje sayılarının teknoloji düzeylerine göre dağılımı incelendiğinde, ileri teknoloji alanındaki Ar-Ge proje sayısının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülmektedir. Patent, marka, faydalı model ve endüstriyel tasarım alanlarındaki tescil sayılarının yüksekliği de bölgemizdeki yenilikçi girişimci potansiyelini ortaya koymaktadır.

Girişimcilik, bilgi birikiminin ticarileşmesinde aldığı rol ve ihtisaslaşmış insan sermayesi oluşumuna yaptığı katkı ile rekabetçiliği doğrudan etkilemektedir. Girişimcilik istihdamı ve verimliliği artırmanın, ekonomik büyüme ve gelişmeyi hızlandırmanın yanında, toplumun refah düzeyinin yükselmesini ve orta sınıfın güçlenmesini sağlamaktadır. Ayrıca, girişimcilik bölgeler arası gelişmişlik düzeylerindeki farkların ortadan kaldırılmasında veya azaltılmasında etkilidir.

Bölgesel ve ulusal kalkınma açısından girişimciliğin öneminin farkında olan Ajansımızın 2014-2023 Bölge Planı’nda «uluslararası çekim merkezi ve üretim üssü olmak» stratejik amacına yönelik olarak belirlediği öncelik alanlarından birisi de «bölgenin Ar-Ge ve yenilik kapasitesini geliştirmek ve girişimcilik ortamını iyileştirmek»tir.

Son yıllarda, bölgemizdeki kurum ve kuruluşlar arasındaki işbirliği ve koordinasyonun geliştirilmesi, girişimci dostu bir kurumsal altyapının oluşturulması ve aktörlerin kapasitelerinin güçlendirilmesi ile girişimcilik alanında önemli gelişmeler yaşanmıştır.

2018-2019 dönemi iller arası girişimcilik endeksi sıralamasında Adana 6., Mersin ise 12. sırada yer almaktadır.

Ayrıca, bölgemizde girişimcilerin kullanımına yönelik iki girişimcilik merkezi, iki inovasyon merkezi, iki model fabrika ile çok sayıda ortak kullanım alanı ve kuluçka merkezi mevcuttur.

Çukurova Bölgesi, Türkiye içindeki coğrafi konumu, üretim kapasitesi, geniş hinterlandının yanı sıra yurtiçi ve yurtdışına olan çok-modlu ulaşım kolaylığının sağladığı avantajlarla yalnız Türkiye’nin değil aynı zamanda Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’in önemli bir ulaştırma ve lojistik merkezi olma potansiyelini taşımaktadır.

Bölge bir yandan limanı, serbest bölgeleri, demiryolu ulaşımı, güçlü tır filosu ve uluslararası havalimanıyla, diğer yandan geçmişten gelen sanayileşme kültürü ve bu yönde gelişmiş insan kaynakları yapısıyla hem lojistik hem de diğer endüstriyel üretim faaliyetleri için bütün imkânlara sahiptir.

Çukurova Bölgesi’nin ülke için önemli bir gelişme odağı ve pek çok sosyo-ekonomik ilişkinin kesişme noktası olduğu görülmektedir.

Özetle, bölgemiz sahip olduğu güçlü akademik ağı, Ar-Ge ve inovasyon altyapısı, köklü sanayisi, teknoloji altyapısı ve jeo-stratejik konumu ile girişimciler için önemli bir cazibe alanı oluşturmaktadır.

Çukurova’da Girişimcilik

  • Ekosistem unsurlarının birbirleri ile ilişkileri analiz edilmeli, ekosistemin güçlendirilmesi için aktörlerin rolleri tanımlanarak ortak bir strateji belgesi oluşturulmalıdır.
  • Bölgedeki girişimcilik merkezleri ve kuluçka merkezlerinin sayıları artırılarak girişimcilerin erişimi kolaylaştırılmalıdır.
  • Bölgenin girişimci dostu kurumsal ve ekonomik altyapıya sahip olması sağlanarak girişimciler bir cazibe alanı oluşturulmalı ve bölgesel girişimcilik ekosisteminin rekabet gücü artırılmalıdır.
  • Girişimcilerin başarısını artırmak için özellikle minimum ticarileştirilebilir ürün üretilmesi ve ürün-pazar uyumunun test edilmesi aşamalarında girişimcilere mali ve teknik destek sağlanmalıdır.
  • Şirketleşen girişimlerin başarılarının ölçülebilmesi için performans göstergeleri belirlenerek takibi yapılmalı ve erken aşama girişimler ile büyük ölçekli işletmeler arasında işbirliği kurulmalıdır.
  • Girişimcilerin finansmanında özel sektör teşvik edilmelidir. Bölgesel melek yatırım ağı, bölgesel girişim sermayesi, kitle fonlaması gibi alternatif fon kaynakları yaratılmalıdır.

Ajansımız, 2020 yılından itibaren ekosistemdeki insan kaynağının geliştirilmesine odaklanmıştır. 

 

Ajansımız ve Avrupa Koçluk ve Mentorluk Konseyi (EMCC) işbirliği ile «Akredite Mentorluk Programı» düzenlenmiştir. Böylece, bölgemizdeki mentorlar uluslararası geçerliliği olan bir sertifika programına dahil edilmiş ve yetkinlikleri artırılmıştır. Ekosistemdeki aktörler aracılığıyla eğitimlerin sayısı artırılmakta ve nitelikli mentor havuzu genişletilmektedir. Havuzda yer alan mentorlar, ulusal ve uluslararası mentor ağları ile buluşturulmaktadır.

Ajansımız 2015 yılından bu yana girişimcilik alanında faaliyet göstermektedir. İlk yıllarda bölgesel girişimcilik ekosisteminin oluşturulması sürecini koordine eden Ajansımız bölgeye girişimcilik alanında vizyoner bir bakış açısı kazandırmıştır. British Council, Uluslararası Girişimcilik Merkezi, Habitat gibi ulusal ve uluslararası girişimcilik ekosistemindeki kilit aktörler ile ortak faaliyetler düzenlenerek girişimcilik konusunda bölgenin farkındalığı artırılmıştır. Şirket Ortağım, Mentors Network Turkey, House of Human gibi kuruluşlarla işbirlikleri kurularak bölgesel mentor havuzunun oluşturulması yönünde ilk adımlar atılmıştır. Bölgede ilk defa start-up weekend etkinlikleri düzenlenerek girişimcilik kültürü yaygınlaştırılmıştır. Bu etkinlikler ile genç girişimciler ekipler oluşturmuş, 54 saatlik maratonda iş fikirlerini eğitmenler ve mentorlar eşliğinde olgunlaştırarak jüriye sunmuş, girişimcilik konusunda benzersiz bir deneyim kazanmışlardır.

2017-2020 yılları arasında ekosistemdeki fiziki altyapı ihtiyaçları giderilmiştir. Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Adana ve Mersin illerinde iki girişimcilik merkezi kurulmuştur. Her iki merkezimiz de özellikle erken aşama girişimcilere yönelik düzenledikleri ön hızlandırma ve hızlandırma faaliyetleri ile girişimcilik ekosisteminde kritik öneme sahiptir. Merkezlerde girişimcilere yönelik ön kuluçka alanları, ortak çalışma alanları, toplantı salonları ve sosyal alanlar bulunmaktadır. Ayrıca, oyun/animasyon girişimcileri için daha gerçekçi ve etkileyici 3 boyutlu modelleme yapabilecekleri Motion Capture Studio; gıda girişimcileri için hammaddeden son ürüne kadar fiziksel ve kimyasal analizleri yapabilecekleri FoodLab; tüm girişimciler için klasik üretim yöntemlerini yeni teknolojiler ile buluşturma imkanı sağlayan Digital FabLab ve Maker Atölyeleri bulunmaktadır.



 

 

Girişimcilerin web geliştirme ve yazılım alanındaki bilgi ve becerilerini artırmak amacıyla «Full Stack Web Development Bootcamp» programı düzenlenmiştir. 70 saatlik zorlu bir maratonu başarıyla tamamlayan katılımcılar mezun unvanı alarak veritabanımıza kayıt olmuşlardır. Yazılımcı ihtiyacı olan ekipler ile mezunlarımız eşleştirilmektedir. Ayrıca, mezunlarımız, yazılım konusunda desteğe ihtiyacı olan kadın girişimcilerimize sağladıkları gönüllü hizmet ile başarılı bir sosyal girişim modelinin kilit aktörleri olmuşlardır.

 

2021-2023 yılları arasında yürüteceğimiz «Girişimciliğin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı» ile ekosistemin güçlendirilmesine yönelik daha sonuç odaklı faaliyetler ile daha etkili sonuçlar elde edilmesi planlanmaktadır.

Girişimciliğin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı Hedeflerimiz:

Ölçeklenebilir ve sürdürülebilir girişimler için bölgesel ekosistemi güçlendiriyoruz.

 

Ekosistem Analizi ile Daha Güçlü Bir Ortaklığın Altyapısını Oluşturuyoruz

Ajansımız girişimciliğin geliştirilmesine yönelik faaliyetlerini «ekosistem geliştirme» odaklı olarak sürdürmektedir. Bu kapsamda ekosistem aktörleri ile düzenli olarak toplantılar düzenliyoruz.

Ekosistemin güçlendirilmesi için ekosistemin tüm unsurlarının birbirleri ile olan ilişkilerini analiz edecek, aktörlerin rollerini tanımlayacak ve strateji belgesi hazırlayacağız.

Böylece, girişimcilik alanında yapılan tüm faaliyetlerin daha sistematik ve koordineli olmasını planlıyor ve daha güçlü bir ekosistemle bölgenin rekabet gücünü artırmayı öngörüyoruz.

Ekosistemin Dinamizmini Artırıyoruz

Girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması; girişimcilerin iş modeli geliştirme, etkili sunum hazırlama, ekip çalışması gibi konularda kapasitelerinin geliştirilmesi; fikir aşamasından pazara çıkış aşamasına kadar uzun dönemli mentorluk desteğinin sağlanması amaçlarına yönelik paydaşlarla işbirliği halinde ön hızlandırma ve hızlandırma programları düzenliyoruz.

Girişimcilik merkezlerinin yıl boyu süren «Patlat Fikrini» ve «Fikir Otobüsü» ön kuluçka programlarının yanı sıra Ajansımız ihtiyaç hissedilen tematik alanlarda girişimcilerin kapasitelerini geliştirmek için çeşitli eğitim ve mentorluk programları düzenliyor.

Girişimcilerimizin gelişimlerini takip ediyoruz

Bölgede girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılmasına yönelik çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinliklere katılan girişimciler arasında kendi işletmelerini kuran ve satış yapmaya başlayanlar bulunmaktadır. Bu girişimcilerimiz ile irtibatı koparmıyor, gelişimlerini takip etmeye devam ediyoruz.

Teknoparklar ile işbirliği halinde erken aşama girişimcilerin başarılarını ölçmeleri, yatırım alabilmeleri ve ölçeklenebilmeleri için anahtar performans göstergeleri belirliyor, bu göstergeleri düzenli olarak takip ediyoruz.

Girişimci-Yatırımcı Buluşmaları ile Finansmana Erişimi Kolaylaştırıyoruz

Yıl içerisinde girişimcilerin kapasitelerini geliştirmeye yönelik etkinlikler düzenliyor, yıl sonunda paydaşlarla iş birliği halinde girişimci-yatırımcı buluşmaları organize ederek ölçeklenebilir başarılı iş fikirlerinin yatırım alabilmesi için uygun ortamı sağlıyoruz.

 Bölgesel Melek Yatırım Ağı Kuruyoruz

Girişimcilerin finansmanında özel sektörün rolünü artırmak için eğitim ve farkındalık artırma faaliyetleri düzenliyor; bölgedeki lisanslı firma sayısının artırılması için çalışıyor; lobicilik faaliyetleri ile bölgemizdeki yatırımcılar ve ulusal melek yatırım ağlarını buluşturuyoruz. 2023 yılında bölgesel melek yatırım ağımızın kurulmasını hedefliyoruz.

 Oyun/ Animasyon Sektöründe Girişimci Yetiştiriyoruz

Girişimcilik merkezlerinin kurulması ile   bölgemizde   oyun/animasyon sektöründe   önemli gelişmeler       yaşanmıştır. Geçtiğimiz   yıl   düzenlenen uluslararası kısa       film   festivali ile kurmaca ve animasyon   kategorilerinde   27   farklı ülkeden 114   başvuru   alınmıştır. Sahip olduğu      fiziksel ve   beşeri altyapı ile oyun/animasyon girişimcileri     için bir cazibe merkezi haline gelen bölgemizde bu etkinliklerin devamını planlıyoruz.

 

Uluslararası Adana Film Festivali’ne de ev sahipliği yapan bölgemiz, film endüstrisinde köklü bir geçmişe sahiptir. Düzenlediğimiz sinema atölyeleri ile girişimcilerin senaryo yazımı, kamera çekim ve ışık yönetimi, video işleme ve hazırlama konularında bilgi ve becerilerini artırıyoruz.