KALKINMA AJANSLARI
Girişimcilik
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Trabzon, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize

Ajansımız, bölge insanının yaratıcı zekasının ve çalışkanlığının 21. yüzyıl iş ve ekonomi dünyasının değişen dinamiklerine uyum sağlayan  yeni girişimlere dönüşmesini sağlamak için bölge girişim ekosistemini geliştirmeyi hedeflemektedir. Bölgemizde girişimcilik ekosistemi içinde yer alan paydaşlar arasında işbirliğinin artırılması ve paydaşların kurumsal altyapılarının geliştirilmesi yolu ile hızlı değişim gösteren işgücü piyasasına adapte olabilecek çocuk ve gençlerin yetiştirilmesi ve 21. yüzyıl yetkinlikleri ile donatılması sağlanacaktır.

Dünyadaki teknolojik gelişmelerin 2020 yılı sonrasında önümüzdeki 25 yılda mevcut mesleklerin %47’sini dönüştüreceğine ve birçok orta seviye işe artık ihtiyaç duyulmayarak farklı alanlarda nitelik gerektiren yeni iş alanlarının ortaya çıkacağına dair çeşitli araştırmalar yayınlanmaktadır. Bölgemizde sanayinin büyük çoğunluğunu düşük ve orta düşük teknolojili sektörler oluşturmaktadır. Bölgemizde, üniversitelerin girişimci üniversite modeline geçişinin hızlanması ve kamu-üniversite-sanayi işbirliğinin gelişmesi sonucunda girişimcilik kültürü gelişmeye başlamıştır. Son zamanlarda yaşanan bu gelişmeler ışığında girişimcilik çalışmaları, orta ve ileri teknoloji sektörlere geçiş yapmak ve gençlerimize 21. yüzyıl yetkinlikleri kazandırmak için önemli fırsatlar sunmaktadır.

Bölgemizin geleneksel girişimleri yanında yeni nesil teknolojik girişimlere de ihtiyacı bulunmaktadır. Kısıtlı araziyi en verimli şekilde kullanmaya olanak sunan teknolojik girişimler, bölgemizin ekonomisini güçlendirirken bölgenin düşük ve orta düşük teknolojili üretim tarzını dönüştürecek ve katma değeri yüksek bir yapıya büründürecektir.

Girişimcilik ekosisteminin en önemli iki unsuru girişimci ruha sahip bireyler ve onların yeteneklerini ortaya çıkaracak yapılardır. Girişimcilerin sahip olması gereken yetkinliklerin bölge insanımızın karakteristik özellikleri ile örtüştüğü görülmektedir. Bundan dolayı bölgemizden çok sayıda  başarılı girişimci çıkmıştır. Başarı öyküleri ve rol modeller üzerinden girişimcilik kültürünün bölgemizde yaygınlaştırılması ve girişimci adayları ile rol modeller arasında iletişimin kurulması bölgemizden çıkacak yeni başarılı girişimcilerin sayısını artıracaktır.

Bölgemizde girişimcilerin hızlı ve başarılı bir şekilde iş dünyasına adım atmalarını sağlayacak olan kuluçka merkezi, teknopark, İŞGEM, hızlandırıcı, melek yatırım ağları gibi girişimcilere hizmet veren yapıların beşeri ve fiziki altyapılarını kuvvetlendirmek güçlü bir ekosistem için önemlidir. Bununla birlikte, gençlerin 21. yüzyılda başarılı olmalarını sağlayacak yetkinliklerle donatılması ve girişimciliği bir kariyer adımı olarak görmeleri neticesinde söz konusu yapılar girişimci gençler için ilk durak noktası olacaktır. Ayrıca girişimlerin bölgemizde filizlenmesi hem bölgedeki girişimcilik ekosisteminin gelişmesini hızlandıracak hem de ortaya çıkarılan değerin bölgemizde kalmasına katkıda bulunacaktır.

Doğu Karadeniz’de Girişimcilik

  • Girişimcilere hizmet veren teknoloji transferi uygulama ve araştırma merkezleri, teknoparklar, kuluçka merkezleri, iş geliştirme merkezleri vb. yapılar bölgemizde yeni yeni yaygınlaşmaya başlamıştır.
  • Girişimcilik ekosistemi içinde yer alan paydaşlar arasında iletişim ve işbirliğinin güçlendirilmesi gerekmektedir.
  • Girişimci adaylarının ticari hayata geçişini hızlandırmak için bölgedeki profesyonel mentörlük altyapısının iyileştirilmesi üzerine çalışmalar yapılması gerekmektedir.
  • İş fikirlerini hayata geçirmek ve girişimlerin özellikle ilk 3 yılda hayatta kalmalarına yardımcı olmak için bölgedeki girişim sermayesi, melek yatırımcı, hibe, kredi destekleri vb. finansmana erişim imkanlarının geliştirilmesi gerekmektedir.
  • Özellikle genç yaşlardaki bireylerin girişimciliği bir kariyer seçeneği olarak değerlendirmeleri için ilk, orta ve yüksek öğretimde farkındalık kazanmaları önemlidir

Ajansımız, geçmiş dönemde AB fonları ile desteklenen iki projeyi hayata geçirmiştir:

1.Girişimcilere ortak kullanım alanları sunan Gümüşhane İŞGEM

2.Kadınlara tekstil ve girişimcilik eğitimleri vererek kadın girişimcilerin çıkmasını sağlayan GATE for Women Projesi

Ayrıca, ajansımız kadın ve  girişimciliğinin geliştirilmesine yönelik araştırma raporları hazırlamış, 2019 yılından itibaren ise bölge girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesine yönelik çeşitli faaliyetler yürütmüştür. 

Bölge illerinde girişimcilik hususunda farkındalık oluşturarak girişimciliği deneyimlemelerini sağladık. Bu kapsamda bölge üniversitelerimizle birlikte girişimcilerin iş fikirlerini mentorlar eşliğinde kısa sürede olgunlaştıracakları hızlandırma programları düzenledik. Lise ve üniversite öğrencilerine  yönelik iş fikri geliştirme programları gerçekleştirdik. Liselerde ise öğrencilerin girişimciliği sanal ortamda öğretmenler ve mentorlar gözetiminde tecrübe ettikleri bir eğitim programının uygulanmasını sağladık. 

Geleceğin genç girişimci adaylarının yetkinliklerini geliştirmek üzere hem öğrencilere hem de öğretmenlere yönelik çeşitli eğitim programları düzenledik.

Girişimci adayı gençlerimizle başarılı girişimcilerin deneyimlerini paylaşabilecekleri çeşitli söyleşiler düzenledik. Böylece programa katılan lise öğrencilerinin üniversite seçimlerinde yetkinlikleri ve girişim hayalleri doğrultusunda bölüm tercih etmelerine, üniversite öğrencilerinin de iş fikirlerini olgunlaştırarak girişimlerini bir adım öteye taşıyarak iş dünyasından yeni bağlantılar kurmalarına yardımcı olduk.

Bölge girişim ekosistemini güçlendirmek için bölgedeki tüm paydaşlarımızla düzenli toplantılar ve kurumsal kapasiteyi artırmaya yönelik eğitimler gerçekleştirdik. Böylece bölge ekosistem oyuncularının kendi aralarında bir iletişim ağı oluşturmalarına, girişimcilik konusunun paydaşların bağlı oldukları kurumlar nezdinde daha fazla ön plana çıkarılmasına, kurum personelinin beşeri kapasitelerini artırarak bölge girişimcilerinin daha iyi hizmet almalarına katkı sağladık.

Ajansımız, Doğu Karadeniz’de girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak ve güçlü bir ekosistem oluşturmak amacıyla, 2020 yılından itibaren sonuç odaklı program yaklaşımına geçerek 2020-2023 dönemi Yeni Nesil Girişimcilik Sonuç Odaklı Programı’nın uygulamasına başlamıştır.

Yeni nesil Girişimcilik Sonuç Odaklı Programı ile :

  • İlk, orta ve yükseköğrenimde eğitici ve öğrencilerin girişimcilik konusundaki farkındalıklarını, bilgi ve becerilerini geliştirmeyi
  • Doğu Karadeniz'deki  teknokent, beceri-tasarım atölyeleri, İŞGEM, kuluçka ve hızlandırıcılar gibi girişimcilere hizmet veren yapıların altyapı, kurumsal kapasite ve hizmet kalitelerini geliştirmeyi
  • Girişimcilerin finansal desteklere, pazara, nitelikli danışmanlığa ve iş dünyasından mentorlara erişimini sağlamayı
  • Ekosistem paydaşları arasında işbirliği faaliyetlerini geliştirmeyi amaçlamaktayız.

Girişimcilik Ekosistemini

Sonuç Odaklı

Program

Yaklaşımı ile Güçlendiriyoruz

2020-2023 dönemi için girişimcilik konusunda bölgesel farkındalığın artırılmasına ve girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesine yönelik faaliyetler içeren Yeni Nesil Girişimcilik Sonuç Odaklı Programı’nı hazırladık. Program ile bölge illerinde daha çok girişimci adayı çıkmasını ve girişimci adaylarının iş fikirlerini hayata geçirirken ilgili kurumlardan  daha nitelikli hizmet almalarını hedeflemekteyiz. 

İşbirliği ağımızı güçlendiriyoruz

  • Bölgede girişimcilik ekosisteminin tüm oyuncuları ile gerçekleştirdiğimiz koordinasyon toplantılarında ekosistemin sürdürülebilir gelişimine yönelik ihtiyaçları değerlendiriyor ve faaliyetlerimizde ortak hareket ediyoruz.
  • Girişimcilik ve melek yatırım ağları konusunda faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası ağlar ile işbirlikleri geliştiriyoruz.

 

Paydaşlarımızla kurumsal, beşeri ve fiziksel altyapımızı güçlendiriyoruz

  • İlk ve ortaöğretim öğrencilerine ve öğretmenlere öğrencilerin girişimcilik yetkinliklerini artırmaya yönelik eğitimler veriyoruz.
  • Girişimcilere ve geleceğin girişimcilerine hizmet veren teknopark, kuluçka merkezleri, İŞGEM, hızlandırıcılar vb. kuruluşlarla birlikte iyi uygulamaları inceliyor, ilgili  kurum personelinin eğitici eğitimi almalarını sağlıyoruz

Bölgemizdeki girişimcilerin mentorluk hizmetine ve melek yatırımlara erişmesini kolaylaştırmak üzere mentor havuzu oluşturmayı ve hemşeri yatırımcılığını gerçekleştirmeyi planlıyoruz

İlkokul, ortaokul, lise ve üniversitelerde girişimciliği teşvik edecek ve öğrencilerde farkındalık oluşturacak organizasyonlar düzenliyoruz.