KALKINMA AJANSLARI
Tarım ve Kırsal Kalkınma
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Samsun, Amasya, Çorum, Tokat

Amasya, Çorum, Samsun, Tokat İllerinde Tarım ve Kırsal Kalkınma

Ajansımız, Orta Karadeniz Bölgesi’nde yaygın bir şekilde gerçekleştirilen tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde makineleşme, sanayileşme ve dijitalleşme ile bitkisel ve hayvansal üretimde katma değerin artırılmasını, ürünlerin markalaşmasını, bölgede örgütlenme kültürünün yaygınlaştırılmasını ve kırsal turizmin geliştirilmesini hedeflemektedir. Bu şekilde, bölgede tarım ve kırsal faaliyet  gelirinde sağlanacak artış ile başta bölge kırsalında yaşayan vatandaşlarımız olmak üzere sosyal ve ekonomik faydanın geniş kitlelere yayılması, yeni istihdam alanlarının oluşması sağlanacaktır.

Tarım, Orta Karadeniz (TR83) Bölgesi’nde ekonomik büyüme, istihdam ve sosyal kalkınma üzerinde geniş kapsamlı etkisi olan önemli bir faaliyet alanıdır. İklim avantajları, gelişmiş tarım arazileri, bitkisel ürün çeşitliliği, hayvancılık sektörünü destekleyecek geniş otlaklar ve su kaynakları ile önemli bitkisel ve hayvansal üretim potansiyeline sahip olan bölge, başarılı tarım ve sanayi yatırım hamleleri ile ülkemizde tarım ve kırsal faaliyetler alanında öne çıkan merkezlerden biri haline gelmiştir. Bölgemizde Yeşilırmak ve Kızılırmak nehirleri ile bunların kolları üzerine inşa edilmiş bulunan su alma ve depolama yapıları ile yeraltı suyundan yararlanılarak sulama tesisleri geliştirilmiştir.

Bölgedeki mevcut arazi varlığı incelendiğinde tarım arazisinin en fazla alanı kapladığı, bunu sırasıyla orman ve fundalıkların izlediği görülmektedir. Bölgede tarım arazisi ve orman-fundalık ülke genelinden daha fazla, çayır mera alanları ise ülke genelinden daha azdır. Ancak ıslah edilen bölge mera alanları ülke geneline göre daha kaliteli bitki desenine sahiptir. Üretim miktarına göre bölgede üretimi yoğunlaşan tahıllar ve diğer bitkisel ürünler; arpa, buğday, kaplıca, tritikale, çeltik, buy, fasulye, mercimek, nohut, patates, haşhaş, kenevir, soya, fiğ, tütün ve şekerpancarıdır. Üretim miktarına göre bölgede soğan, pırasa, kırmızı pancar, turp, domates, hıyar, biber, balkabağı, bamya, fasulye, karnabahar, brokoli, lahana, marul ve ıspanak sebzeleri üretimi yoğunlaşırken, meyvelerde bu yoğunlaşmayı üzüm, kivi, elma, armut, ayva, muşmula, şeftali, erik, kiraz, vişne, kızılcık, dut, Trabzon hurması, fındık ve ceviz oluşturmaktadır.