KALKINMA AJANSLARI
Tarım ve Kırsal Kalkınma
Dicle Kalkınma Ajansı Mardin, Batman, Siirt, Şırnak

Ajansımız, Dicle Bölgesinde  yer alan geniş tarım arazileri ile birlikte iklim şartlarının sunduğu olanakları harekete geçirerek, beşeri ve doğal kaynakları ile mekânsal potansiyelini en etkin şekilde kullanarak bölgenin rekabet gücünü ve refah düzeyi artırmayı hedeflemektedir. Bu şekilde, bölgenin tarımsal üretim potansiyelini değerlendirerek tarım gelirlerinde sağlanacak artıştan başta kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımız olmak üzere daha fazla sayıda insanın faydalanması ve yeni istihdam alanlarının oluşması sağlanacaktır.

Dicle (TRC3) Bölgesi’nde geniş tarım alanları ile birlikte iklim şartlarının sunduğu olanaklar, özellikle sulu tarıma dayalı tarla bitkileri üretimi ile meyvecilik açısından önemli bir potansiyel oluşturabilecek mahiyettedir. Mardin ve Batman başta olmak üzere büyük ilçe merkezleri dışında kalan bölgenin önemli bir kısmında yer alan tarım alanları dikkate alınırsa bölge içi gelişmişlik farklarını gidermeye yönelik de önemli bir potansiyel barındırmaktadır.

Dicle (TRC3) Bölgesi meyvecilik faaliyetlerinde üzüm, fıstık ve zeytin meyveleri, ağaç sayıları bakımından gelişme göstermiş ve verim verme yaşına gelen ağaçların her yıl sayısının artması ile üretim miktarlarında da artışlar görülmektedir. Bölgede tarım faaliyetleri güney hattında yer alan ovalarda yoğunlaşmaktadır. Sulama projelerinin hayata geçmesiyle birlikte tarım başta olmak üzere kırsal alanda üretilen ürün ve hizmetlerin artacağı öngörülmektedir.

 

 

Bölgede Pervari balı başta olmak üzere Sason ve Faraşin balları da yöresel bitki örtüsü zenginliğini içinde barındıran özel bal çeşitleri olarak gelişim potansiyeli taşımaktadır. Üretim miktarı bakımından belli bir seviyeyi yakalayan bal ürünleri açısından mevcut üretimin belli standartlar içerisinde gelişim gösterememesi ve standart bir ürün olarak piyasada yer edinememesi temel sorunlar olarak öne çıkmaktadır. Bu durumun değişmesi piyasa algısının düzelmesi ve yöresel balların yüksek fiyata alıcı bulmasını sağlayacak önemli bir aşama kaydedilmesi anlamına gelmektedir.

Bölgede üzüm üretiminin özellikle dağlık bölgede yaygın olduğu, ancak üzüm yetiştiriciliğinin ekonomik bir geçim kaynağı olarak görülmeyen hane tüketimine yönelik bir ürün formuna kaydığı gözlemlenmektedir. Üzüm çeşitleri açısından önemli bir gen kaynağı olan bölgede bu genlerin geleceğe aktarılması, yaşlanan bağların gençleştirilmesi, sulu tarım için bir model geliştirilmesi, hastalıklarla mücadele, yüksek telli terbiyeli modern bahçelerin tesisi, üzümden elde edilen son ürünlerin standart ve katma değerli hale getirilmesi öncelikli yoğunlaşma alanlarıdır.

Bir Bakışta Bölge Tarımı

 

Bölgemizde yer alan geniş tarım arazileri ile birlikte iklim şartlarının sunduğu olanaklar, özellikle sulu tarıma dayalı tarla bitkileri üretimi ile meyvecilik açısından önemli bir potansiyel barındırmaktadır.
Bölgenin en büyük tarımsal üretim alanı olan Mardin-Şırnak ova kesiminde buğday ve mısır temel stratejik ürünler olarak yerleşmiş durumdadır. Ülkemizin en önemli buğday üretim merkezlerinden biri olan bu bölgede sanayi de bu tarımsal ürünlere yönelik olarak gelişmiştir.
Bölgede tarıma elverişli arazilerin yarısından fazlasının işletme büyüklüğü 50 dönümden azdır. Bu tablonun değişmesi için yürütülen toplulaştırma çalışmalarının başarısı bölge sosyolojisinden kaynaklı etkenlerle yeterli etkiyi oluşturamamaktadır.
Bölgede öne çıkan tarımsal ürünler; buğday, mısır, mercimek, üzüm, Siirt fıstığı, zeytin, nar, bal, ceviz ve incirdir. Siirt fıstığı, 2000’li yıllardan başlayarak özellikle Siirt’te gelişim göstermiş Bölgede yaklaşık 15 bin tona yaklaşan üretim miktarıyla kırsal alanda önemli gelişim göstermiştir.
Bölgede Pervari balı başta olmak üzere yöre balları da bölgenin bitki örtüsü zenginliği içinde barındıran özel bal çeşitleri olarak gelişim potansiyeli taşımaktadır.
Bölgede tarımsal örgütlenme ziraat odaları ile sınırlı kalmıştır. Üretici ve hayvan yetiştiricileri birlikleri açısından ürün bazlı olarak bölgede gelişim gösteren sınırlı sayıda örgütlenme örnekleri bulunmaktadır. Kooperatifler ise çeşitli hibe programlarının kullanımına yönelik birer araç olarak deneyimlenmektedir.