KALKINMA AJANSLARI
Tarım ve Kırsal Kalkınma
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Van, Bitlis, Hakkâri, Muş

 

Tarım ve Kırsal Kalkınma

Ajansımız, TRB2 Bölgesi’nde hali hazırda yoğun olarak yapılan bitkisel üretim ve hayvancılık faaliyetlerinin geliştirilmesi ile hem kırsal alanlarda ekonomik çeşitliliğin sağlanmasını hem de tarımsal üretimdeki katma değerin artırılmasını hedeflemektedir. Bu şekilde, Bölgedeki ekonomik faaliyetler içinde en yüksek paya sahip olan tarım sektörünün katma değeri yüksek ve imalat sanayiine girdi oluşturabilecek ürünlere yönelmesi yoluyla iş gücü ve ürün verimliliğinin ve Bölge insanının refah seviyesinin artırılması sağlanacaktır.

TRB2 Bölgesi’nde hayvancılık önemli bir geçim kaynağı olmakla birlikte özellikle küçükbaş hayvancılık önemli bir yer tutmaktadır. TRB2 Bölgesi ülkemizin mera varlığının % 17’sine sahiptir. Bölgede hayvancılık için elverişli olan geniş ve kaliteli meraların varlığı hayvancılığın yayılmasında önemli bir etkendir.

 

  • Muş ili Bölgede en fazla tarım arazisine sahip il olması ile öne çıkmaktadır. Meyve üretiminde ise Hakkâri ilk sırada olup Bölge meyve üretiminin yarısından fazlası Hakkâri’de yapılmaktadır.
  • Bölgede önceki yıllarda tarımda kullanılan kimyasal ilaçların ve gübrelerin düşük seviyede olması doğal kaynakların tahribini de aynı oranda az etkilemiştir.  Bu nedenle Bölge organik tarım için de önemli fırsatlara sahiptir.
  • Bölgemiz, sahip olduğu bitki tür ve çeşitliliği itibari ile Düzey 2 Bölgeleri arasında önemli bir yere sahiptir. Bu biyoçeşitlilik gıda, hayvancılık ve eczacılık vb. sektörler ile farklı etnobotanik kullanım alanları bakımından oldukça önemlidir.
  • Bölgemizin bitki örtüsü bakımından zengin bir floraya sahip olması, bitkilerin farklı zamanlarda çiçek açması, arıcılık sezonunun uzun sürmesi ve Bölgeye has çiçeklerin bolluğu, arıcılığın Bölge ekonomisinde yüksek potansiyelini göstermektedir. Ayrıca, TRB2 Bölgesi’nin zengin bitki florası ve yüksek rakımlı yaylaları, arıcıların doğal ve katkısız kara kovan balı üretmesine olanak sağlamaktadır.
  • Bölgenin sahip olduğu jeotermal kaynaklar seracılık için önemlidir. Tesis edilecek jeotermal ısıtmalı organize seracılık bölgeleri ile yılın her döneminde üretim yapılabilir.

Bir Bakışta Bölgemiz

  • TRB2 Bölgesi’nde üretilen tarımsal ve hayvansal ürünlerin besin değeri ve kalite açısından birçok yöredekine göre yüksek olduğu yapılan analizler ile kanıtlanmıştır. Bu ürünlerin birçoğunun markalaşmamış ve yeterince tanıtılamamış olması, daha geniş pazarlarda hak ettikleri fiyatlardan satılamamalarına sebep olmaktadır. Bu durum üreticilerin elde ettikleri kar marjlarının düşük olmasını da beraberinde getirmektedir.
  • Bölgede tarımsal üretimde verim düşüktür ve genel işlevsel örgütlenme yetersizliği mevcuttur.
  • Van ilinin büyük bir kısmında örtü altı sebze  yetiştiriciliğinde ısıtma yapmadan yılın her ayında üretim yapmak mümkün değildir.
  • Tarıma dayalı sanayi gelişmemiştir.
  • Bölgenin sahip olduğu coğrafi koşullar ve iklim şartları sonucunda kısıtlı kalan tarımsal ürün çeşitliliği ve veriminin yanı sıra tarım arazisi varlığının çok küçük parçalar halinde kullanılıyor olması tarım sektöründeki üretkenliği ve verimliliği azaltmaktadır.

 

Ajansımız, faaliyet göstermeye başladığı 2009 yılından bu yana, tarım ve hayvancılıkta geçimlik ekonomiden modern üretime geçişin sağlanması amacıyla Bölgede  tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik çeşitli programlar yürütmüştür. Bu programlar ile Bölgedeki hayvan varlığını ve hayvancılık işletmelerinin sayısını artırdık. Ayrıca, Bölgemizde üretimi gerçekleştirilen meyvelerin üretim miktarlarında artış sağlanmasına katkıda bulunduk.

Tarım ve hayvancılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurum, kuruluş, STK, meslek kuruluşları ve çiftçilere yönelik uygulamalı ve teorik eğitimler düzenledik.