COVID 19 salgını ile gıdaya erişim günümüzde büyük bir önem taşımaktadır. Nitekim 30 Mart 2020 tarihinde Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Ticaret Örgütü tarafından yapılan ortak açıklamada dünya çapında gıda güvenliğinin uluslararası gıda tedarik zincirlerine bağlı olduğu, gıda ihracatçısı ülkelerin bu zincirleri bozacak biçimde davranması durumunda gıda konusunda dışa bağımlı ülkelerde kıtlık kaynaklı büyük krizler yaşanabileceği vurgulanmaktadır. Bu nedenle gıda ürünlerinin ihracatı önümüzdeki süreçte önem kazanacaktır. Gıda üretiminin temelinde de tarımsal üretim olduğu düşünüldüğünde, tarım sektöründe verimlilik ve katma değerin yükseltilmesi, hem bir ihtiyaç hem de bir kırsal kalkınma fırsatı olarak ön plana çıkmaktadır.
TÜİK’in Hane Halkı İşgücü verilerine göre bölgemizde istihdamın üçte birini tarım sektörü oluşturmaktadır. Bu oran ulusal ortalamanın neredeyse 2 katıdır. Bu açıdan tarım sektöründeki yoğun istihdamın tarımsal üretime yansıması için tarımsal üretimde katma değerin ve verimliliğin artırılması, bölge kalkınması ve refahın eşitlikçi anlayışla kırsal nüfusa yayılması için önemli bir fırsattır. Kırsal nüfus başına düşen tarımsal katma değer ve verimliliğin artırılması için tarım sektöründe modernizasyon projelerinin yaygınlaştırılması ve doğru bilgiyle tarımsal faaliyetlerin geliştirilmesi gerekmektedir.
“Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi” kapsamında desteklenen bir firmamız tarafından hayata geçirilmeye başlanan “Doğu-Güneydoğu Anadolu Sütçülük Projesi Bingöl Entegre Teknik Hayvancılık Yatırımı”nın Bölge tarımı için bir itici güç olarak değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Ajansımız, söz konusu yatırımın bir “Bölgesel Kalkınma Projesi” olarak hayata geçirilerek, Bölgenin Bingöl merkezli olarak süt hayvancılığı, yem bitkileri ve tarıma dayalı sanayi konusunda gelişmesini hedeflemektedir. Yatırımdan beklenen bölgesel faydanın sağlanabilmesi için; hayvancılığın, firmanın temel girdileri olan süt ve yem bitkisi üretiminin hem miktar hem kalite olarak geliştirilmesine yönelik faaliyetler yapılması gerekmektedir.
Doğu ve Güney Doğu Anadolu Sütçülük Projesi kapsamında bir firmamızın Bingöl Entegre Teknik Hayvancılık ve İmalat Sanayi yatırımına ait kurulan tesislerin genel görünümü.
Bölgemizde Tarım
- Malatya ilimiz yıllık ortalama 350 bin ton yaş ve 110 bin ton kuru kayısı üretimi ile dünyada %70’lik üretim payına sahip ve lider konumdadır.
- Bölgemiz 500 binden fazla büyükbaş ve 2 milyondan fazla küçükbaş hayvan varlığı ile tarım ve kırsal kalkınma alanında önemli bir potansiyele sahiptir.
- Bölgenin tarımsal arazinin yaklaşık yarısı mera-çayır olarak kullanılmaktadır ve yem bitkileri üretimi giderek artmaktadır.
- Bölgemiz barajlar açısından zengin olup, sulama ve alabalık yetiştiriciliğinde barajlardan faydalanılmaktadır.
- Görece el değmemiş doğası ve bitki türü çeşitliliği TRB1 Bölgesinde kaliteli bal üretimine olanak vermektedir.
Ajansımız, faaliyet göstermeye başladığı 2010 yılından bu yana, bölgede kırsal kalkınmaya yönelik çeşitli proje ve faaliyetler yürütmüştür. Güncel projelerimizden bazıları şunlardır:
Lisanslı Kuru Kayısı Deposu
“Lisanslı Kuru Kayısı Deposu’’ Projesi
Bölge ticaretinin kolaylaşması, ürün sahibinin çok yönlü çıkar sağlaması amacıyla ajansımız tarafından Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında Malatya 1. OSB’ de 5 Bin ton kapasiteli Lisanslı Kuru Kayısı Deposu kurulmuştur. 2020 yılında TMO tarafından Lisanslı Depoda kayısı alımının başlamasından sonra açıklanan taban fiyat ile kuru kayısı fiyatlarına kilo bazında 2 TL ve üzerinde artış meydana gelmiştir
“Covid-19 Salgınına Karşı Mobil Etkileşim ve Tarımsal Altyapı Desteğinin Sağlanması’’ Projesi
Covıd-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı kapsamında, Ajansımız, Elazığ’da İpekyolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi Serasında bölgemizin yerli tohumları ile yetişen 2 milyon fideyi ihtiyaç sahibi çiftçilere ulaştırmıştır.