KALKINMA AJANSLARI
Tarım ve Kırsal Kalkınma
Mevlana Kalkınma Ajansı Konya, Karaman

 Karaman-Konya (TR52) Bölgesi

Konya, Karaman

Kırsal Kalkınma Politika Alanı

 

Ajansımızın kuruluş amaçlarından biri olan bölge içi gelişmişlik farklılıklarının azaltılması kurulduğumuz günden bu yana odak noktalarımız arasında yer almıştır.

Gelişmişlik farklarının azaltılmasına katkı sağlamak adına bölgemizin tüm kurum kuruluşlarının işbirlikleri geliştirmesiyle; ilçeler bazında kırsal kalkınmaya yönelik çalışmalar yaygınlaştırılmalı ve somut sonuçlarını görebileceğimiz uygulamalar ortaya konulmalıdır.

 

Kalkınma sürecinin ilk evrelerinde, gelişme merkezleri konumundaki büyük kentler (doğal büyüme kutupları), sundukları mal, hizmet ve istihdam olanakları nedeniyle, üretim faktörleri için çekim odakları olmaktadır. Diğer bölgelerinse buna ayak uyduramadığı hatta gerilediği görülmektedir. Bu doğal ve beklenen bir süreç olsa da geri kalmış alanlar için bazı sakıncaları beraberinde getirmektedir. Bunların başında da nüfus kayıpları gelmektedir. Az gelişmiş bölgelerdeki dinamik ve kaliteli işgücü, gelişmiş alanlara doğru göç etmektedir. Bu durum bir yandan ilçelerde ve kırsalda istihdamın ve ekonomik gelirlerin düşmesine, satın alma gücünün düşüklüğü de bu bölgelerde sağlık, eğitim ve benzeri sosyal hizmetlerin gelişememesine neden olurken diğer yandan da kent merkezlerine olan baskıyı artırmaktadır.

Kaynağı ekonomik nedenlere bağlı olan sosyal dengesizlikler büyük huzursuzlukların da kaynağı olacaktır. Gelişmiş bölgeler ile geri kalmış bölgeler arasındaki ekonomik ve sosyal farklılıkların giderek artması, bu bölgelerin birbirlerine yabancılaşmalarına kadar varabilecektir.

Bu kapsamda bölgemize bakıldığında; merkez ilçeler ve gelişmiş bazı ilçeler dışında çoğu ilçenin nüfus kaybını önlemeye yönelik tedbirler alınması gerektiği görülmektedir. Gelişmişlik düzeylerine göre değerlendirildiğinde ve mekânsal analizlere bakıldığında; gelişmiş ilçelerin, hatta bölgenin alt bölge merkezi olma potansiyeli taşıyan ilçelerinin de nüfus kaybını önlemeye yönelik çalışmalara ihtiyaç duydukları görülmektedir.

Ülke genelinde nüfus kaybeden kırsal alanlarda, nüfus kayıplarının ağırlıklı olarak 15-29 yaş grubunda olması ilçelerin ve kırsal alanların hızla genç nüfusunu kaybettiğinin ve dolayısıyla bu yerleşimlerin giderek yaşlandığının bir göstergesidir. Bunun önlenememesi durumunda karşılaşılabilecek senaryo; giderek yaşlı nüfusun hâkim olduğu ilçelerde/kırsal alanlarda dinamik ve kaliteli işgücünün kaybedilmesi ve ekonomik gelir üretmekte sıkıntılar yaşanması olacaktır.

Kalkınmanın odağında insan olduğu felsefesinden hareketle ancak gelecekteki nüfusun garanti altına alınmasıyla kırsal kalkınmadan söz edebiliriz. Bu nedenle Konya-Karaman Bölgesinde bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılabilmesi için gelişmişlik düzeyi az olan ve hızla nüfus kaybeden kırsal yerleşimlerde yaşamın ekonomik anlamda canlandırılmasını, gelir kaynağı yaratacak tarıma alternatif sektörlerin oluşturulmasını ve tarımdan elde edilen gelirlerin artırılmasını sağlayacak politikalara ve çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Gelirlerin artmasıyla birlikte bölge kırsalında sosyal canlanma da sağlanmış olacaktır.