Güney Ege’de Üretici Örgütleri Güçleniyor!
Güney Ege Kalkınma Ajansı olarak 2021-2023 döneminde üretim odaklı kooperatifleri ve birlikleri destekliyoruz. Güney Ege Bölgesi’nde kurumsal kapasitesi gelişmiş, ürünlerini işlenmiş ve paketlenmiş şekilde piyasaya sunan ve kendi markası ile ihracat gerçekleştiren çok sayıda kooperatif/birlik oluşmasını hedefliyoruz.
Güney Ege Bölgesi, ülkemiz tarımında çok çeşitli türlerde üretim yapılması ve tarımsal ürün ihracat değerleri bakımından önemli bir yere sahiptir. Bölgenin tarım alanları, Türkiye toplam tarım alanının yaklaşık %4’ünü, meyve alanlarının %13’ünü, sebze bahçeleri alanının ise yaklaşık %6’sını oluşturmaktadır. Bölgemiz, tarımsal üretim ve örgütlenme konusunda ülke ortalamasının üstünde bir orana sahiptir. Tarıma dayalı sanayi ve ihracat hususunda da kayda değer lojistik avantajları bulunmaktadır. Bölgede yer alan kooperatiflerin kayıtlı ortak sayısı ortalama 167,5’tir. Bu kapsamda yürütülecek ve desteklenecek faaliyetler kırsal kalkınma ekseninde gelirlerin tabana yayılması yönünde önemli bir çarpan etki yaratacaktır.
Ajansımız tarafından yapılan saha çalışmalarında Güney Ege Bölgesi’ndeki üretim odaklı kooperatiflerin yaklaşık %80’ini tarımsal kalkınma, %8’ini ise su ürünleri kooperatiflerinin oluşturduğu tespit edilmiştir. Sosyal dayanışma ve birlikte iş yapma kültürüne dayalı olarak kurulan kooperatifler, özellikle kırsal alanlarda verimliliği artırıp maliyetleri azaltmakta ve güç birliği ile yeni yatırımlar yaparak bölge ve ülke ekonomisine katma değer sağlamaktadır. Ayrıca kooperatifler tarafından yürütülen bu faaliyetler kırsal kalkınmayı sağlamakta ve kooperatiflerin bulunduğu yörelerde bölge içi sosyo-ekonomik farkları azaltmaya yardımcı olmaktadır. Dahası bölgede markalaşma yoluna gidildiği ve internet ile sosyal medya dahil olmak üzere bazı kooperatiflerin online pazarlama araçları ile bilinirlik seviyelerini arttırdığı gözlemlenmektedir.