KALKINMA AJANSLARI
Tarım ve Kırsal Kalkınma
İpek Yolu Kalkınma Ajansı Gaziantep, Adıyaman, Kilis

 

Coğrafi konumu, iklimi, sulama potansiyeli, ürün çeşitliliği ve tarımsal örgütlenme imkanları TRC1 Bölgesi’ni tarımda rekabetçilik konusunda öne çıkarmaktadır. Bununla birlikte, kırsal ekonomiyi çeşitlendirmek, kaliteli gıda arzını artırmak, yöresel ürünlerin markalaşmasını sağlamak, kooperatifçiliği güçlendirmek ve tarımsal işletmelerde yenilikçi yatırımları desteklemek  amacıyla yenilikçi politikalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Tarım sektörü ekonomi ve çevre alanları başta olmak üzere bir çok alanda stratejik öneme sahiptir. Sektörün yarattığı istihdam, ticaret ve üretim hacmi ile bölge halkının sosyoekonomik refahı bağlamında önem arz etmektedir. Bu çerçevede, tarımsal verimi ve nitelikli üretimi artıracak uzun vadeli politikalar belirlenmeli ve uygulanmalıdır.

TRC1 Bölgesi yıllık 2 milyon tonu aşan tarımsal üretimiyle ülkenin önde gelen tarımsal üretim merkezlerinden biridir.

TRC1 Bölgesi küresel pazarda yüksek getiri potansiyeli olan üzüm, fıstık, zeytin, nar, biber, badem ve incir  gibi ürünlerin yetiştiriciliğinde rekabet üstünlüğüne sahiptir. Bölge tarımsal üretim potansiyelinin coğrafi konumu ve sosyal, kültürel, ekonomik mirasına borçludur.

Bölgenin tarımsal ihracatında işlenmiş meyve ve sebze; meyveler, sert kabuklular, içecek ve baharat bitkileri; tahıllar önemli bir paya sahiptir.

Tarımsal üretimde sürdürülebilir rekabet üstünlüğünü yakalamak için çiftçiler, tarıma dayalı sanayi temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, araştırma enstitüleri ve üniversiteler arasında işbirliğinin geliştirilmesi önemlidir. Tarımsa üretimin güçlendirilmesi bölgenin sosyo-ekonomik refahının arttırılmasına katkı sağlayacaktır.

Ajansımız, bölgede uygulamakta olduğu faaliyetler ve destek programları ile mevcut tarımsal kaynak ve potansiyelin ekonomik değere dönüşmesini, tarıma dayalı sanayi üretiminde verimliliğin ve kalitenin artırılmasını, kooperatifleşmenin teşvik edilmesini ve tarımsal üretim sonrası süreçte katma değerin artırılmasını hedeflemektedir.

Bir Bakışta Bölgemiz Tarımı

Bölgemiz tarım açısından önemli bir yere sahip olmakla birlikte bölgede katma değeri yüksek tarımsal üretimin gerçekleştirilmesi ve tarımsal ürünlerin pazarlanması konusunda diğer sektörlere kıyasla geride kalmaktadır.

Tarımsal üretimde girdi ve çıktı dengesini sağlamak amacıyla planlı üretim, işleme ve pazarlama süreçlerinin yeniden tasarlanması gerekmektedir.

Kaynak ve potansiyelin ekonomik değere dönüştürülmesinde yol haritasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Kooperatifçilik ve birlik gibi tarımsal örgütlenmelerin yerel ihtiyaçlar ve tabandan gelen talep doğrultusunda kurulması bu yapılanmaların sürdürülebilir olmasını sağlayacaktır.

Tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılmasına olumlu katkıda bulunacaktır.

Stratejik öneme sahip Antep fıstığı, badem ve zeytinyağı gibi ürünlerin markalaşması ve katma değerlerinin artırılması hedeflerine yönelik daha somut adımlar atılmalıdır.

Yöresel ürünlerde üretim ve işlemenin standart hale getirilmesi, tanıtım-pazarlama stratejilerinin belirlenmesi ve ürün geliştirme tarımsal ekonominin niteliğini artıracaktır.

TRC1 Bölgesi Gastronomi Turizm Stratejisi’ni Hazırladık

TRC1 Bölgesi Gastronomi Turizm Stratejisi ile bölge gastronomi turizminin geliştirilmesine yönelik işletmeler, yeni nesil girişimciler, ilgili tüm kişi ve kurumları içine alan bir yol haritası belirledik. Strateji Belgesi ile tarımsal girdi-çıktılar, üretim, dağıtım ve  tüketim üçgenindeki hareketi ve değişimi ortaya çıkardık.

Kırsal Kalkınma Alanında Destek Programları Yürüttük

2010 yılından bu yana bölgede tarım ve kırsal kalkınma alanında farklı destek mekanizmaları aracılığıyla birçok projeye destek verdik. Bu projeler ile kamu kurumları, üniversiteler, işletmeler, ticaret, sanayi ve ziraat odaları, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimleri destekledik.

İklim Değişikliğine Uyum Kapasitesinin Artırılması Araştırma Raporu Hazırladık

TRC1 Bölgesi’nde Tarımın İklim Değişikliğine Uyum Kapasitesinin Artırılması Projesi’yle yarı kurak bir iklime sahip TRC1 Bölgesi’nin iklimsel veri setlerinin yanı sıra tarımla ilgili coğrafi bilgileri kullanarak bölgenin tarımsal kırılganlık haritasını çıkardık.

Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri Analiz Çalışması Yürüttük

TRC1 Bölgesi Kadın Emeği Yoğun Kooperatifler ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri Mevcut Durum Analizi kapsamında tarımsal kalkınma kooperatiflerinin sorunlarını ortaya çıkarmak ve bu sorunlara çözüm önerileri getirmek amacıyla üç il için ayrı ayrı çevrimiçi çalıştaylar düzenledik.