KALKINMA AJANSLARI
Tarım ve Kırsal Kalkınma
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı Bursa, Eskişehir, Bilecik

 

Ajansımız, bölgemizde yenilikçi ve sürdürülebilir bir bakış açısıyla kırsal bölgelerin refah seviyesinin arttırılmasını, kır-kent gelişmişlik dengesinin kurulmasını ve kırsal alandan elde edilen gelirlerin çeşitlendirilerek artırılmasını hedeflemektedir.

Ülkemizde sanayi üretiminin önemli merkezlerinden olan bölgemiz, sanayinin yanında tarım ve turizmde de öne çıkmaktadır. Zengin bitki örtüsü çeşitliliği, orman ve su varlıkları ve verimli toprakları sayesinde sahip olduğu potansiyel ve yapılan yatırımlar ile domates, marul, şeftali, şerbetçiotu gibi birçok tarımsal ürünün üretiminde ilk sıralarda yer almaktadır. Ayrıca üretilen ürünlerin işlenmesi ve marka-tescil faaliyetleri de etkin bir şekilde devam etmektedir.

Son yıllarda bölgemizdeki büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısı ile bu hayvanlardan elde edilen süt miktarında artış eğilimi bulunmaktadır. Tarımsal üretimde katma değerin artırılması ve hayvancılık potansiyelinin geliştirilmesi bölge ekonomisine ciddi katkı sağlamaktadır.

Akıllı tarım ve hayvancılık uygulamalarına yönelik denemelerin çoğalması, çiftçilerin verimli üretim konusunda bilinçlendirilmesi ve verilen destekler sayesinde örtü altı tarımda üretilen ürün miktarında da önemli bir artış gözlemlenmektedir. Ayrıca 26 adet yöresel ve coğrafi işaretli ürün tescillenmiş olup bu ürünlerin satışı ve pazarlanması için kırsal alanlarda faaliyet gösteren kuruluşların etkinlikleri Ajansımız destekleri ile günden güne artmaktadır.

TR41 Bölgesinde Kırsal Kalkınma

- Yaklaşık 4,2 milyonluk nüfusa sahip TR41 Bölgesi, aynı zamanda çevresindeki 40 milyonluk nüfusun ortasında ve geçiş güzergahında yer almaktadır. Ankara, İstanbul gibi büyük gıda pazarlarına yakındır.
- Meyve, sebze, tarla bitkileri, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, kanatlı üretimi, süt ve süt ürünleri ve bu ürünlerin işlenmesine yönelik oldukça gelişmiş olan Bursa ilinin yanı sıra, bölgemiz illerinden Eskişehir ve Bilecik’in verimli tarım arazileri üretim ve işleme yatırımları alanında gelişmeye açıktır. 

Ajansımız, bölgede faaliyet göstermeye başladığı 2010 yılından bu yana, bölgede kırsal kalkınmanın geliştirilmesine yönelik çeşitli programlar yürütmüştür. Bu kapsamda 2011-2020 yılları arasında 58 projeye  destek verilmiştir.

Ajansımızca, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde desteklenen "Bursa Kırsalında Eko-Agro Turizm: Karaoğlan Manda Evi Projesi” ile ilçeye manda evi kurulmuştur. Manda bakımından, iş güvenliğine, iletişimden meslek etiğine, kişisel gelişimden, girişimciliğe kadar pek çok konuda başta köylü kadınlar olmak üzere köylülere eğitimler verilmiştir. Eğitimlerden sonra köylü kadınlar "Karaoğlan Manda Evi" adı altında dernekleşmiştir. Manda evinde yöresel ürünler köyü ziyaret edenlerin beğenilerine sunulmaktadır.

Eskişehir’de desteklediğimiz “Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Tohumluk Temizleme ve Paketleme Ünitesinin Modernizasyonu” projemiz kapsamında ise modernize edilen tohumluk temizleme ve paketleme üniteleri ile bölge ve ülke üreticilerine halihazırda verilen hizmetin kalitesi ve çeşitliliği artırılmış, kaliteli ve verimli sertifikalı tohumlukta hizmetin devamlılığı sağlanmıştır. Ayrıca sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılması için üreticilere eğitimler verilmiştir.

Ajansımızca, Bilecik ilinde kırsal kalkınma odağında birçok proje ve faaliyet desteği sağlanarak katkıda bulunulmuştur. Desteklemiş olduğumuz Osmaneli Belediyesi’nin Hisarcık-Beşevler Yaş Meyve Sebze İşleme ve Paketleme Tesisi projesi ile ilçede işgücüne katılmak isteyen kadınlara istihdam sağlanmıştır. 

Bu tesiste salça, ayva ve nar lokumu, ayva, şeftali ve süt reçeli, ayva pekmezi ve kabak tatlısı üretilmektedir. Ayrıca coğrafi işaretli bir ürün olan Osmaneli Ayva Lokumunun ihracatına da başlanmıştır.

 

Türkiye ve dünya pazarına yönelik süt ve süt ürünleri üreten birçok büyük firma, Bursa’da faaliyet göstermektedir. 

Bilecik, örtü altı üretimin gelişmesiyle Türkiye’de kıvırcık marul üretiminde 1. sıraya yerleşmiştir.               

Bursa, Karacabey ve Mustafakemalpaşa Ovaları, Türkiye’de salçalık domatesin en fazla üretildiği alanlardır.

Bölgemizde  kırsal ekonominin geliştirilmesi, sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunulması ve yerel potansiyelin değerlendirilmesi amacıyla Kırsal Kalkınma ve Turizm Tanıtım Sonuç Odaklı Programı yürütülmektedir. Bu program ile kırsalda:

  • Kalkınmada öncelikli ihtiyaç alanlarının tespitini,
  • Marka ve ticari değeri olabilecek yerel ürünlerin üretiminin desteklenmesini,
  • Yenilikçi uygulamaların yaygınlaştırılmasını ve verimliliğin artırılmasını,
  • İş birliği ve girişimcilik kültürünün geliştirilmesini,
  • Marka değerlerinin tanıtılmasıyla bölgeye  yatırımcı çekilmesini,
  • Tarımsal ürünlerin katma değerinin ve pazarlama imkanlarının artırılmasını amaçlıyoruz.

 

Hedefimiz Kırsalda

İyi Yaşam

 

Ajansımız, bölgede kır-kent dengesinin gözetilerek kırsal ekonominin geliştirilmesi ile sürdürülebilir kırsal kalkınmanın sağlanması ve turizmde yerel potansiyelin değerlendirilmesi amacıyla 2020-2023 dönemi için Kırsal Kalkınma ve Turizm Tanıtım Sonuç Odaklı Programı’nı yürütmektedir.

Bölgemizin Kırsal Kalkınma Stratejisini  İlgili Paydaşlarla Birlikte Hazırlıyoruz

Bu çalışmayla, bölgenin coğrafi yapısı, iklimi, arazi varlığı ve kullanımı dikkate alınarak bitkisel, hayvansal, kanatlı sektörü ve su ürünleri üretimi ile kırsal toplumun geliştirilmesine yönelik politika ve tedbirler belirliyoruz. Ayrıca bölgede yer alan geleneksel kırsal yerleşmelerin korunmasına rehberlik etmek üzere çerçeve tasarlanmasını planlıyoruz.

Tarım ve Hayvancılık Sektöründe Yönetim Danışmanlığı Sağlayacağız

Bölgemizdeki çiftçilere, birliklere, oda ve kooperatiflere alternatif ürün ve işleme yöntemleri, sulama, ilaçlama, tohum/fide yetiştirme, paketleme ve pazarlama gibi üretim süreçlerinde  modern uygulamalara yönelik yönetim danışmanlığı desteği sağlayacağız.                                                   

Kırsal Kalkınmaya Mali Destek Sağlıyoruz

Kâr amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlara kırsalda  bitkisel ve hayvansal ürünlerin katma değerlerinin ve pazarlama imkânlarının artırılması, tarımda yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması, tarımsal atıkların ekonomik değere dönüştürülmesi ve kırsalda turizmin ve yöreye özgü değerlerin geliştirilmesi için mali destek sağlıyoruz.

Kırsal Kalkınmaya Teknik Destek Sağlıyoruz

Bölgemizde kırsalda ekonomik faaliyetlerin güçlendirilmesi ve turizm potansiyelinin değerlendirilmesi için kurum/kuruluşların kapasitelerinin arttırılmasına yönelik eğitim ve danışmanlık faaliyetlerini destekliyoruz.