KALKINMA AJANSLARI
Kadın Girişimciliği ve İstihdamının Desteklenmesi
Ahiler Kalkınma Ajansı Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde

 

Ahiler Kalkınma Ajansı olarak ekonomik büyümenin ve kalkınmanın sürdürülebilirliğinin, verimlilik temelli yapısal dönüşümle sağlanabileceğine inanıyoruz. Kaynakları verimli kullanmanın, istihdam artışı sağlamak ve ilave sermaye bulmak ile eşdeğer olduğunu kabul ediyoruz. Bu sebeplerle kaynak ve süreç verimliliğinin artırılmasına, ortak kullanıma yönelik altyapı/sistemlerin oluşturulmasına ve atıkların farklı üretimlerde kullanılmasına Ajans olarak katkı sağlamaya devam edeceğiz.

Bölgemiz ülkemizin önde gelen turizm ve üretim merkezlerinden biridir. Bölgemiz bir yandan Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) üretim yapan yaklaşık 560 firmayı barındırırken, diğer yandan da yılda 4.500.000 turisti ağırlamaktadır. Gelişmiş, genç ve dinamik bir üretim altyapısına sahip bölgede ağır ticari araç sanayi, otomotiv yan sanayi, savunma sanayi, tarım makineleri imalatı, süt ürünleri imalatı, mobilya imalatı ve tekstil sektörleri öncü konumdadır.

Ülkemizin en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Kapadokya Bölgesi, kültür ve sıcak hava balonu turizminin merkezi durumundadır. Bölgemizin ayrıca doğa turizmi ve termal turizm alanlarında da büyük potansiyeli bulunmaktadır. Toplam 36.000 yatak kapasitesi olan bölgemiz, nitelikli hizmet sunmayı standart haline getirmiş birçok turizm işletmesini bünyesinde barındırmaktadır.

Bölgemizde üretim yapan ve hizmet sunan büyük ölçekli işletmelerde kaynak verimliliği esaslı uygulamalar gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte küçük ve orta ölçekli aile işletmelerinin de endüstriyel simbiyoz (ortak yaşam, atık alışverişi), temiz üretim ve yalın üretim uygulamaları gibi modern üretim teknikleri ile kaynak ve süreç verimliliği konularında geliştirilmesi faydalı olacaktır.

Kaynak verimliliği kavramı çok yönlü şekilde ele alınarak, bölgemizdeki firmaların verimlilikleri artırılmalı, küresel pazarlara ulaşmaları ve rekabet avantajı sağlamaları desteklenmelidir. Ajansımızın bölgemize bu vizyonun hakim olmasını sağlamak için sunacağı katkılar hem çevresel hem de ekonomik kalkınma açısından son derece önemlidir.

Ajansımız kuruluşundan bu yana bölgemizde hem imalat sanayiinde hem de turizm sektöründe çok farklı alanlarda programlar yürütmüş ve çalışmalar yapmıştır, 2018 yılında tüm politikaların ve çalışmaların merkezine kaynak verimliliği yaklaşımını yerleştirmiştir.

 

Ajans olarak 2018 yılında başlattığımız Aksaray OSB’de Endüstriyel Simbiyoz Olanaklarının Araştırılması Projesi ile gıda, metal, madencilik, enerji ve tarım sektöründe birçok firmanın atık alışverişi konusunda işbirliği yapmasını sağladık. Bölgede bir ilk niteliğinde olan proje sayesinde;

- 1.275 ton/yıl ham nişasta, atık sudan ayrıştırılarak pastacılık, unlu mamul ve yem sektöründe kullanılmaya başlanmış,
- 480 ton/yıl atık metal herhangi bir işleme tabi tutulmadan, başka sektördeki firmaların üretimine katılmış,
- 8.000 ton/yıl şekerpancarı yaprağının atık olarak tarlada kalmasının önüne geçilmiş, biyogaz tesisinde enerjiye dönüşmüştür.

 

 

Elde edilen bu başarılarla birlikte;

- 72.000 ton/yıl endüstriyel atığın enerjiye dönüşmesi için kurulacak tesisin fizibilitesini yapıp, özel sektör tarafından yatırımın yapılmasını,
- 3.000.000 EUR/yıl ithalatı önleyebilecek bir yeniliğin Ar-Ge’sinin ve pilot uygulamasının yapılmasını,
- 37.000 ton/yıl limon ve patates atıklarının verimli şekilde değerlendirilmesi için gerekli faaliyetlerin gerçekleştirilmesini
- 5.250.000 ton/yıl sıvı biyogaz atığının tarım sektöründe kullanılması için Ar-Ge çalışmalarının yürütülmesini sağladık.

 

Ekonomik kazanımların yanı sıra, doğal kaynakları ve ham maddeleri daha verimli kullanarak su tüketiminde tasarruf, kimyasal kullanımında ve emisyon salınımında düşüş sağlayarak çevresel kazanımlar da elde ediyoruz.

 


 

 


 

Ekonomik kazanımların yanı sıra, doğal kaynakları ve ham maddeleri daha verimli kullanarak su tüketiminde tasarruf, kimyasal kullanımında ve emisyon salınımında düşüş sağlayarak çevresel kazanımlar da elde ediyoruz.

Bölgede kaynak verimliliği esaslı üretimin geliştirilmesi için Ajans olarak:

• Başta KOBİ’ler olmak üzere firmaların büyük çoğunluğuna sürdürülebilir üretim kültürünün yerleşmesine,
• Mevcut durumda atık durumunda olan ve değerlendirilmeyen kaynakların tespit edilmesine ve kullanılabileceği diğer alanların araştırılmasına,
• Firmalar arasında atık alışverişinin gerçekleştirilmesi için çalışmalar yapılmasına,
• Üretim süreçlerinde mühendislik marifetiyle iyileştirilebilecek alanların tespit edilerek gereken bilgiye yönelik danışmanlık alınmasına,
• İşgücünün genel niteliğinin iyileştirilerek emek verimliliğinin artırılmasına destek vermeye devem edeceğiz.

Üretimde girdi olarak kullanılan ham maddeler hızla tükenmekte olduğundan, kaynakların daha verimli kullanılması gerekmektedir. Bu bilinçle atık, enerji, doğal kaynaklar, lojistik, insan gücü gibi kaynakların verimli yönetimi yoluyla daha sürdürülebilir ve yenilikçi bir üretim yaklaşımının bölgemizde yaygınlaşması için çalışıyoruz.

Ayrıca Ajansımız tarafından 2019 yılında uygulanmaya başlanan programlarla kaynak verimliliğine yönelik;

• 12 firmaya yalın üretim,
• 9 firmaya kurumsal kaynak planlaması,
• 2 firmaya tedarik zinciri optimizasyonu,
• 2 firmaya çevre ve atık yönetimi,

alanlarında yönetim danışmanlığı desteği sağlanmıştır.