KALKINMA AJANSLARI
Mesleki Eğitim
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Erzurum, Erzincan, Bayburt

Mesleki ve teknik eğitim faaliyetleri, ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesinde büyük önem taşıyor. Bölgede sanayi sektörü başta olmak üzere tüm sektörlerde  nitelikli çalışana ihtiyaç duyuluyor. Bu ihtiyacın karşılanması açısından Erzurum, Erzincan, Bayburt bölgesinde yetenekli gençlerin mesleki ve teknik eğitime daha fazla yönlendirilmesi ve mesleki eğitim verilen okullardaki teknik altyapının güçlendirilmesi büyük önem arz ediyor. Aynı zamanda mesleki eğitim veren öğretmenlerin bilgilerinin güncel tutulması ve hem hizmet içi eğitimlerle hem de saha deneyimleriyle öğretmen niteliklerinin geliştirilmesi mesleki eğitimde istenilen amaçlara ulaşılmasına katkı sağlayacak.

Bölgemizde meslekî ve teknik eğitim kapsamında eğitim gören öğrencilerin ortaöğretim öğrencilerine oranı bakımından bölge illeri arasında en yüksek değer Erzincan’a ait. Erzincan’da bu oran 2018-2019 öğretim yılında %34 olarak gerçekleşmiş olup il bu alanda Türkiye’de 15. sırada yer almıştır. Bayburt %28,46 oranı ile 47. sırada yer alırken Erzurum ise %21,75 ile 79. sırada yer alıyor. Bölgede, özellikle Erzurum’da öğrencilerin mesleki ve teknik eğitime daha fazla yönlendirilmesine ihtiyaç olduğu göze çarpıyor.

Türkiye 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi’nde Meslekî ve Teknik Eğitim Çerçevesinde Belirlenen Hedefler

  • Mesleki ve Teknik Eğitime Atfedilen Değerin Artırılması sağlanacak
  • Mesleki ve Teknik Eğitimde Rehberlik Erişim İmkânları Artırılacak
  • Yeni Nesil Müfredatlar Geliştirilecek
  • Eğitim Ortamları ve İnsan Kaynakları Geliştirilecek
  • Yurt Dışında Yatırım Yapan İş İnsanlarının İhtiyaç Duyduğu Meslek Elemanları Yetiştirilecek
  • Mesleki ve Teknik Eğitimde Eğitim-İstihdam-Üretim İlişkisi Güçlendirilecek
  • Yerli ve Millî Savunma Sanayinin İhtiyaç Duyduğu Nitelikli İnsan Gücü Yetiştirilecek (T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, 2018)
  • KUDAKA, mevzuatı çerçevesinde yukarıda belirtilen mesleki eğitim hedeflerine hizmet edecek program ve projeler yürütüyor.

Mesleki ve teknik eğitim teması tüm Kalkınma Ajanslarınca 2019 yılında bölgelerin potansiyelleri ve öncelikleri çerçevesinde ele alındı. Bu doğrultuda Kalkınma Ajansları tarafından birçok faaliyet gerçekleştirildi.

KUDAKA 2019 yılı içerisinde bölgede mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi amacıyla çeşitli faaliyetler yürüttü.

Ajansımızca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının belirlemiş olduğu 2019 yılı teması kapsamında Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Proje Teklif Çağrısı başlığı altında;  Mesleki ve Teknik Liseler, Mesleki Eğitim Merkezleri, Meslek Yüksek Okulları, Organize Sanayi Bölgeleri, Sanayi ve Ticaret Odaları ile Esnaf ve Sanatkârlar Odalarının uygun başvuru sahibi olduğu teklif çağrısı ilanına çıkıldı.

 

Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerimizin tamamında uygulanmış olan programın toplam bütçesi 5.250.000 TL. Programın öncelikleri şunlar:

Öncelik 1: Özel sektör ve meslek kuruluşlarının bir veya birkaçı ile mesleki eğitim kurumları arasında iş birliğinin geliştirilmesi.

Öncelik 2: İş dünyasının ihtiyaç duyduğu alanlara yönelik, mesleki eğitimde nitelikli insan kaynağı (eğitici personel, usta öğretici, çırak ve öğrenci) yetiştirilmesi.

Öncelik 3: Yenilikçi üretim ve hizmet metotlarına uygun mesleki eğitim altyapısının (sınıf, laboratuvar, atölye, makine-teçhizat ve eğitim materyalleri) ve mesleki eğitim modellerinin geliştirilmesi.

Mesleki ve Teknik Eğitim Konferansları

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının belirlemiş olduğu “Geleceğim Mesleğim” mottosuyla Ajans ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri işbirliğiyle mesleki ve teknik eğitimin ülke ekonomisi ve istihdam olanakları açısından önemi konulu konferanslar, 8 Temmuz 2019’da Erzincan’da; 9 Temmuz 2019’da Erzurum’da ve 10 Temmuz 2019 tarihinde de Bayburt’ta düzenlendi.

Usta Çırak Buluşması

Özel sektördeki gelişmelerin öğrencilere daha hızlı ve etkili bir şekilde aktarılabilmesi amacıyla Bölgede mesleğinde isim yapmış, saha deneyimi olan ustalar ile meslek okullarında eğitim görmekte olan öğrenciler, 1 Kasım 2019’da Erzurum’da; 08 Kasım 2019’da Erzincan’da, 14 Kasım 2019 tarihinde ise Bayburt’ta bir araya getirilerek tecrübe aktarımı temalı iş başı buluşmaları gerçekleştirildi.

Liderler Programı

KUDAKA ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri işbirliğiyle yürütülen meslekî ve teknik eğitimin geliştirilmesine yönelik etkinlikler kapsamında meslek okullarından mezun olmuş başarılı kişilerin öğrencilerle buluşturulduğu “Liderler Programı” 30 Ekim 2019’da Erzurum’da; 6 Kasım 2019’da Erzincan’da; 12 Kasım 2019 tarihinde ise Bayburt’ta gerçekleştirildi. Söz konusu programlarda meslek lisesi mezunu konuşmacılar meslek liselerinde almış oldukları eğitimler ve bu eğitimlerin hayatlarına kattıkları konusunda tecrübe paylaşımında bulunarak öğrencilerin, meslek lisesi mezuniyetinin önemine ilişkin farkındalıklarını arttırmaya yönelik konuşmalar yaptılar

Hami Okul Uygulaması

Uygulama kapsamında Erzurum İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Erzurum I. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı ile görüşmeler gerçekleştirilerek aralarında işbirliği protokolü yapılabilecek meslek liseleri ile işletmeler tespit edildi. Bu doğrultuda Hami - Okul Protokolü taslağı hazırlandı. İlgili meslek liselerinin müdürleri ve işletmelerin yöneticileri ile görüşmeler yapılarak, hazırlanmış olan protokol taslağına ilişkin paydaşların görüşleri alınmıştır. 31 Aralık 2019 tarihinde meslek liseleri ile, ilgili işletmeler arasında toplam 5 Hami-Okul İşbirliği Protokolü imzalandı.

Sanayici Mezun Görüşmeleri

Mesleki ve teknik eğitim kapsamında eğitim vermekte olan okullardan mezun olmuş ya da olacak öğrencilerle alanlarında tecrübeli sanayiciler bir araya getirilerek sanayicilerin iş hayatına adım atma süreçleri ile ilgili tecrübelerini gençlerle paylaşmalarına ve işgücü ihtiyacı bulunan işletmelerle öğrencileri bir araya getirerek ağ ilişkilerinin kurulmasını sağlamaya imkân veren Sanayici-Mezun Görüşmeleri, 31 Ekim 2019 tarihinde Erzurum’da; 7 Kasım 2019 tarihinde Erzincan’da, 13 Kasım 2019’da Bayburt’ta gerçekleştirildi. Faaliyete özel sektör temsilcilerinin yanı sıra farklı meslek okullarından çeşitli branşlarda eğitim gören öğrenciler katılım sağladı.

 

Meslekî ve Teknik Eğitim Öğretmen Profili Araştırması

KUDAKA tarafından meslekî ve teknik eğitim kapsamında yürütülen faaliyetlerin etkinliğini arttırmak, bölgede bu alanda çalışan paydaşlara veri oluşturmak, meslekî ve teknik eğitim alanında verilecek kararların etkinliğine katkı sağlamak amacıyla “TRA1 Meslekî ve Teknik Eğitim Öğretmen Profili Araştırması” yapıldı. Bu çalışma kapsamında bölgede meslekî eğitim veren okullarda görev yapan meslek öğretmenlerinin mevcut durumunu belirlemek ve öğretmen niteliklerine ilişkin gelişim alanlarını ortaya koymak amacıyla bir anket çalışması gerçekleştirildi. Ankete Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinden, çoğunluğunu meslek derslerine girenlerin oluşturduğu toplam 392 öğretmen katılım sağladı. Çalışmada meslek öğretmenlerine meslekî ve teknik eğitim kapsamında almış oldukları eğitimlere, yaptıkları çalışmalara ve eğitim ihtiyaçlarına ilişkin değerlendirmeleri soruldu. Çalışma sonucunda hazırlanan rapor Ajans web sitesinde ve Kalkınma Kütüphanesinde yayımlandı.

KUDAKA Mesleki Eğitimin Geliştirilmesine Mali Destek Sağlıyor

Ajansımız 2019 yılında Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programını başlatmıştır. Bu kapsamda meslek liseleri, meslek yüksekokulları ve benzer yapıdaki kurumlardan proje başvuruları alınmıştır. Bu başvurulardan 12’si başarılı olarak sözleşme imzalamaya hak kazanmıştır. Söz konusu projelerin yürütme süreçleri devam etmektedir. Sözleşme imzalanan bu 12 projenin 7’si meslek lisesi, 3’ü meslek yüksekokulu, 2’si ise mesleki eğitim merkezi tarafından yürütülmektedir.

Projeler kapsamında mevcut atölyelerin küçük inşaat işlerinin yapılması, makine ve ekipmanlarının güncellenmesi ve modernize edilmesi, atıl olan yerlerin atölye haline getirilmesi için gerekli küçük inşaat işlerinin yapılması, yeni kurulan atölyelere makine ve ekipman satın alımı yapılması işlemlerine maddi destek sağlanmıştır. Sözleşme imzalanan kurumların proje başlangıcında projeye ortak veya katılımcı olarak katılan küçük veya orta ölçekteki atölye sahipleriyle yaptıkları anlaşmalar sayesinde eğitim gören öğrencilerin staj yapması veya iş sahibi olması planlanmıştır

 SOGEP Projeleriyle Mesleki Eğitim Destekleniyor

Ajansımız aynı zamanda 2019 yılı SOGEP (Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı) kapsamında bölgemizdeki 3 şehrin il milli eğitim müdürlükleri ile sözleşmeler imzalamıştır. Bu 3 projenin de kapsamı yayınlanan mali destek programı ile benzerdir. Modern özelliklere sahip bir şekilde donatılacak olan bu atölyeler de yine lise düzeyinde meslek eğitimi konusunda sağlam temeller oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.

 

Mesleki eğitim konusu özelinde ajansımız tarafından yapılan bu çalışmalar sonucunda bölgedeki gerekli mesleki iş gücü talebini karşılayacak kalifiye elemanlar yetiştirilmesi planlanmaktadır. Bölgedeki mevcut yatırımların kalitesini arttırmasının beraberinde yeni yapılacak potansiyel yatırımlar için de kalifiye eleman barındıran ve yeni kalifiye elemanın sürekli olarak yetiştiği bir bölge olmak hedeflenmektedir. Devam etmekte olan bu 15 projemiz tamamlandığında bu amaçlara hizmet edecek şekilde aktif olarak çalışacaktır.