Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Kalkınma Ajansları için 2019 yılında belirlediği ‘Mesleki ve Teknik Eğitim’ teması kapsamında, Ajansımızca bölgedeki mesleki ve teknik eğitim kurumları ve öğrencileri ile iş dünyası kurum ve temsilcileri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve mesleki ve teknik eğitimde insan kaynakları kapasitesinin geliştirilmesi hedeflenmiştir.
Milli eğitim istatistiklerine göre bölgemiz illerinde mesleki ve teknik eğitim net okullaşma oranı 2019-2020 eğitim öğretim yılı için Bursa’da %41,79, Eskişehir’de %33,66 ve Bilecik’te de %48,78 olarak gerçekleşirken, TR41 Bölgesi ortalaması ise %40,6 olarak gerçekleşmiştir. Bu değerler aynı dönemde %36,28 olan ülke ortalamasının üstünde olmakla birlikte hızla gelişen sanayisi ile bölgemizde mesleki ve teknik eğitim anlamında gelişime açık bir potansiyel bulunmaktadır. Bu doğrultuda, sahip olunan potansiyelin değerlendirilerek sektöre kazandırılması ile bölgesel katma değerin artırılmasına katkı sağlanacağını öngörüyoruz.
Meslek Okullarının Teknik Altyapılarını İyileştirdik
2019 yılında hayata geçirdiğimiz Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı aracılığıyla sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikteki mezunların yetişmesini sağlayacak, pratik eğitim ihtiyaçlarını giderecek ve sanayinin halihazırda kullandığı makine ekipman altyapısını kullanacak öğrencilerin yetiştirilmesi amacıyla meslek okullarının teknik altyapılarının iyileştirilmesine yönelik projeleri destekledik. Bu kapsamda desteklediğimiz 27 proje ile mesleki okulların OSB’ler, TSO’lar ve sanayi kuruluşları ile ortak çalışma kültürünü geliştirdik ve meslek okullarının teknik altyapılarının iyileştirilmesine katkı sunduk.
Ustaları Çıraklar ile Buluşturduk
Özel sektördeki gelişmelerin öğrencilere ve öğretmenlere daha hızlı ve etkili bir şekilde aktarılabilmesi için saha deneyimi olan ustaların fabrika ortamında tecrübe paylaşımı yaptıkları faaliyetler gerçekleştirdik. Bu kapsamda, Eskişehir’de 135 öğrenci ve öğretmen ile 3 firmaya, Bursa’da ise 103 öğrenci ve öğretmen ile 11 firmaya çalışma ziyaretleri organize ettik.
Girişimci Adımlar, Yetkin Eller
Meslek lisesi öğrencilerinin topluluk içinde kendilerini ifade etme ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi amacı doğrultusunda, İl Milli Eğitim Müdürlükleri iş birliğiyle Bursa, Eskişehir ve Bilecik’te bulunan mesleki ve teknik liselerden toplam 200 öğrencinin katılımı ile etkili sunum teknikleri eğitimleri ve yarışmaları düzenledik.
Sanayicileri Eğitimciler ile Bir Araya Getirdik
Düzenlediğimiz sanayici-mezun buluşmaları faaliyeti kapsamında Eskişehir’de okul yönetimleri ile ilin önde gelen sanayi kuruluşlarını bir araya getirdik. Firma ziyaretlerinde, okul yönetimlerinin sanayicilerden beklentileri ile sanayicilerin okullardan beklentilerinin karşılıklı görüşülmesini sağladık.
Bölgemizde Genç İstihdamını Arttırmaya Yönelik Faaliyetler Düzenliyoruz
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2022-2023 yılları için belirlenen “Genç İstihdamı” teması kapsamında; bölgemizdeki gençlerin istihdamını arttırmaya katkı sağlayan istihdam garantili mesleki mesleki eğitim kursları gibi faaliyetlerin hayata geçmesini sağladık. Bu bağlamda Coşkunöz Eğitim Vakfı iş birliği ile “Veri Bilimci Yetiştirme Programı”, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü iş birliğiyle “CNC Tezgâh Operatörlüğü, CMM Destekli Kalite Kontrol Operatörlüğü, Gaz Altı Kaynak Operatörlüğü, Makine Bakım ve Makine Montaj" eğitimi, Eskişehir Sanayi Odası iş birliğiyle “CNC Tezgâh Operatörlüğü” eğitimi, Eskişehir Sanayi Odası iş birliğiyle “Mekatronik” eğitimleri ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi iş birliğiyle "Kompozit Uygulamaları eğitimi düzenledik. Ayrıca Mali Destek ve SOGEP Programlarımız ile desteklediğimiz projeler aracılığı ile gençlerin iş sahibi olmasına katkı yaptık. Sonuç olarak; BEBKA’nın bu zamana kadar yürüttüğü genç istihdamı çalışmaları sonucunda bölgemizde toplam 705 gencin istihdamı gerçekleşti.