KALKINMA AJANSLARI
Mesleki Eğitim
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Kocaeli, Sakarya, Düzce, Yalova, Bolu

MARKA olarak bölgemizin beşeri sermayesinin, istihdam piyasasının nitelikli insan kaynağı gereksinimlerini karşılayabilmesi için iyi uygulama araçları tasarlayarak mesleki eğitime atfedilen önemi artırmayı hedefliyoruz. Bölgemiz Türkiye’nin üretim üssü konumundadır. Gençlerimizin bu üretim üssünde doğru yerde konumlanmalarını sağlayacak faaliyetleri ilgili tüm paydaşlarla birlikte yürütüyoruz. Bu  doğrultuda gençlerin sekizinci sınıf itibarıyla becerilerinin keşif süreçlerine katkı sunarak yetkinliklerini geliştirmelerine destek oluyoruz.

 

Teknoloji ve bilgiye dayalı ekonomiye geçilmesiyle birlikte beşeri sermayenin gelişimi önem kazanmıştır. İnsan kaynağı potansiyelinin keşfi ve doğru yönlendirilmesi rekabet gücünü ve bireylerin aidiyetlerini etkileyen en temel unsurlardan biri haline gelmiştir. Bölgemiz Türkiye’nin üretim üssü konumundadır. Gençlerimizin bu üretim üssünde doğru yerde konumlanmalarına destek olmayı hedefliyoruz. Gençlerimizin sekizinci sınıf itibarıyla bilgi, beceri ve yetkinlik keşif sürecine katkı sunacağız. İstihdam piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda gelişmelerini kolaylaştıracağız.

Bölgemiz Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerinden müteşekkil; İstanbul, Ankara ve Bursa metropolleri arasında konumlanan; 11.510 $ kişi başı GSYİH değeri ile 26 düzey 2 bölgesi arasında üçüncü en yüksek sırada yer alan (2019 TÜİK),   26’si faal 36 OSB, 8 Teknopark, 8 Üniversite ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezini bünyesinde barındıran, Türkiye’nin üretim ve Ar-Ge üssü konumundadır. TR42 Doğu Marmara Bölgesi farklı sektörlerde istihdam olanaklarına sahip olup sanayi sektöründeki istihdam oranı en yüksek ikinci bölgedir.

Bölgemiz il bazlı değerlendirildiğinde Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova’nın sosyal ve ekonomik gelişmişlik düzeyleri il içinde ve birbirleri arasında farklı olup  her biri özgün üretim kompozisyonu ile ülke ekonomisine yüksek düzeyde katkı sunmaktadır.  Bölgemiz lokasyonu ve altyapısı itibarıyla  mesleki ve teknik eğitim mezunu nitelikli insan kaynağı varlığına ihtiyaç duymaktadır. Bölge üretiminde süreklilik ve kaliteyi sağlamak için  nitelikli insan kaynağını sağlayan eğitim kurumlarının yeterliliği kritik önemdedir.

Mesleki ve teknik eğitim işgücü piyasasına vasıflı bireyler yetiştirmek ve istihdamda var olan iş gücünün beceri ve yetkinliklerini artırmak için önemli bir araçtır. Ayrıca gençlerin ortaöğretimden istihdama geçiş sürecinde mesleki ve teknik eğitim ana yollardan biridir. Uluslararası referanslarda belirtildiği üzere mesleki eğitim ve öğretim ile çıraklık programlarına sahip ülkeler genç işsizlikle mücadelede daha etkindir. Küresel bir eylem çağrısı olan Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) kapsamında da mesleki eğitim dünya gündeminde yer almaktadır.   Bu veriler ışığında hedefimiz, bölgede mesleki eğitim kurumlarını daha cazip hale getirerek gençlerimizi mesleki eğitim kurumlarına yönlendirmektir. Bu hedefi gerçekleştirmek için firmaların ihtiyaç duyduğu nitelikli personel ihtiyacını karşılamak üzere gençlerimizin yeteneklerini erken dönemlerde keşfederek ilgi duydukları alanda eğitim almalarını teşvik etmeyi sağlayacağız.

 

rotamız…

 

MARKA olarak, mesleki eğitime ilişkin faaliyetlerimizi tasarlarken saha bulgularını referans aldık.

 

❏ Bölgemizde mesleki eğitimdeki öğrencilerin alanları ile yetkinlikleri arasında en üst düzeyde uyumu nasıl sağlarız?
❏ Mesleki eğitim ile sanayinin etkileşimini nasıl artırırız?
❏ İşveren ihtiyaç duyduğu nitelikli personeli bölgeden karşılayabiliyor mu?
❏ Mesleki eğitim kurumlarının fiziksel altyapılarını geliştirmeye yönelik ne tür destekler sağlarız?
❏ Mesleki eğitimde uluslararası standartları belirleyebilir miyiz? 
❏ Gençleri mesleki eğitime nasıl daha fazla teşvik edebiliriz?

 

odak alanlarına, ilgili paydaşları da ortak ederek yanıt aramaya koyulduk.

 

MARKA olarak 2017 yılından itibaren mesleki ve teknik eğitim odak alanında birçok örnek uygulamayı hayata geçirdik. Projelerimizde mesleki eğitim ile iş dünyası arasında hamilik uygulamasına öncelik verdik. Bölgemizin ülke ekonomisine en çok katkı sağladığı alanlardan birisi olan imalat sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli personel ihtiyacını karşılamak için eğitim sektörü ile iş dünyasının arasında güçlü iş birliklerinin temelinin atıldığı destek programlarını hayata geçirdik.

Katılımcılık esaslı yürüttüğümüz çalışmalardan elde ettiğimiz bulgular çerçevesinde,  Bölgemizin talep ve ihtiyaçlarına karşılık verebilecek, ülke sathında uygulanabilecek ve de tespit edilen sorun alanlarına çözüm üretecek kurguda “İmalat Sanayiine Yönelik Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı”nı tasarladık. 2018 ve 2019 yıllarında iki kez destek çağrısına çıktık. Söz konusu desteklerle ISO 500 listesinde yer alan firmaların da dahil olduğu çok sayıda iş birlikleri geliştirdik. Eğitim kurumu, çatı kuruluş, firma birlikteliğini esas alan mali destek kurgumuz başlangıç ve ileri düzey hamilik sisteminin geliştirilmesini sağladık. Bölgemizde düşük gelişmişlik düzeyindeki ilçe okullarını da bünyelerindeki alanlarda  üretim yapan firmalarla eşleştirerek iş birliği geliştirmeye teşvik ettik.

Düzce Nitelikli İstihdam ve Strateji Geliştirme Merkezi (NİSGEM) Ajansımız desteği ile kuruldu. Merkez, Düzce’de imalat sanayinde faaliyet gösteren firmaların ihtiyaç duyduğu nitelikli personellerin yetiştirilmesi amacıyla, Düzce İl Özel İdaresi, Düzce Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Düzce Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Düzce Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Döner Sermaye İşletmesi, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde kuruldu. NİSGEM’de  nitelikli personel yetiştirmenin yanı sıra MEB Döner Sermaye İşletmeleri için yeni bir yönetim modeli oluşturulacaktır. Ayrıca, NİSGEM Mesleki Yeterlilik Kurumu akreditasyon süreci ile belge zorunluluğu getirilen meslekler için Düzce ve bölge illerde çalışan meslek mensuplarının belgelendirme ihtiyaçlarına cevap verecektir.

Mesleki Eğitime Robotik Üretim Teknolojilerinin Entegrasyonu projemiz ile İmalat sanayinin ihtiyaç duyduğu boya, kaynak, montaj, lojistik gibi meslekler için nitelikli işgücünün yetiştirilmesinde, disiplinler arası etkileşim sağlanarak  günümüz teknolojilerine uygun müfredat hazırlanmıştır. Akıllı ihtisaslaşma ve yenilikçi teknoloji odaklı, robotik üretim araçları ile bütünleştirilmiş mesleki eğitim müfredatının ve eğitim altyapısının oluşturularak Ford Otosan İhsaniye Otomotiv Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin eğitim almasına başlanmıştır. Proje kapsamında robotik boya uygulama atölyesi, robotik kaynak uygulama atölyesi ile robotik montaj ve lojistik uygulama atölyeleri kurulmuştur. MYO bünyesinde otomotiv teknolojileri ve otomotiv gövde ve yüzey işlem teknolojileri programlarına yönelik iki adet ders müfredatı hazırlanmıştır.

 

Mesleki eğitimde uluslararasılaşma hız kazanıyor... Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile MARKA iş birliğinde, Ulusal Ajans’ın katkılarıyla, Türkiye'de Mesleki Eğitim ve Öğretim Hareketliliği Akreditasyonu İş Birliği & İyi Uygulama Paylaşım Çalıştayı gerçekleştirilmiştir. Çalıştay kapsamında mesleki eğitimde bir eşik olan uluslararasılaşmanın yaygınlaştırılması hedeflenmiştir. İyi uygulama örneği niteliğindeki, akreditasyon sahibi okulları bir araya getirilerek aralarındaki etkileşim artırılmış, ihtiyaçlar ve yapılan tespitler doğrudan yetkili kurum olan Ulusal Ajans’a iletilmiştir. Ayrıca, bölgede proje yazma kabiliyeti olan kurumlar hem akreditasyon sahibi kurumlarla hem de Ulusal Ajans ile bir araya getirilmiştir. MARKASEM bünyesinde mesleki eğitim kurumlarına AB fonlarına yönelik bilgilendirme, proje yazma eğitimleri vermekteyiz..

 

Mesleki ve teknik eğitime yönelik faaliyetlerimiz, halihazırda yürürlükte olan 2014-2023 Doğu Marmara Bölge Planı ana gelişme eksenlerinden biri olan Öğrenen Bölge kapsamındadır.

MARKA olarak, 2019 yılından itibaren orta vadeli programlama yaklaşımına geçtik. 2014-2023 Doğu Marmara Bölge Planı ile uyumlu, ölçülebilir sonuç ve çıktı hedefleri ortaya koymak üzere orta vadeli program olarak  Sonuç Odaklı Programlar (SOP) tasarladık. Sonuç odaklı programlarımızdan birisi de Mesleki ve Teknik  Eğitimin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı’dır. MARKA olarak mesleki ve teknik eğitime ilişkin faaliyetlerimizi bütüncül bir kurguda tasarladık. Bölge ölçeğinde tüm ilgili paydaşların mesleki eğitimde gerçekleştirdikleri faaliyetleri eş güdümlü olarak yürütmelerini sağlamayı ve bölgenin nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamasını sağlayacak araçlar geliştirmeyi hedefliyoruz. Genç işsizlik ve ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin durumu ülkemizde istihdam piyasasının önemli sorun alanlarından biri olduğundan, bunlara ilişkin mesleki ve teknik eğitim aracını kullanarak somut ilerlemeler kaydetmeyi hedefliyoruz. 

Önümüzdeki dönemde mesleki eğitime yönelik faaliyetlerimizi, TR42 Bölgesi’nde mesleki ve teknik eğitim ile istihdam piyasasına yönelik tanılama, kurumsal altyapı ve  model uygulama geliştirme ile iş birlikleri geliştirerek sürdürülebilirliğin sağlanması ve kapasite geliştirme çalışmaları kapsamında gerçekleştireceğiz.

 


 

TR42 Doğu Marmara Bölgesi’nde mesleki eğitim ile istihdam piyasası etkileşiminin iyi uygulama örneği olmasını hedefliyoruz.

TR42 Doğu Marmara Bölgesi beşeri sermayesinin, istihdam piyasası nitelikli insan kaynağı gereksinimlerini karşılamasına yönelik, iyi uygulama araçları tasarlayarak mesleki eğitime atfedilen önemin artırılmasına katkı sağlayacağız. Bu amaçla tasarladığımız Mesleki ve Teknik Eğitimin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı kapsamında mesleki eğitimde kurumsal kapasiteyi geliştirme, müfredatı talep odaklı yapılandırma, altyapıyı yenilikçi üretim süreçleri ile uyumlaştırma, mesleki ve teknik eğitim imajını iyileştirilmeye katkı sağlanmanın yanı sıra uluslararasılaşma düzeyini artırmayı hedefliyoruz.

Mesleki eğitimde dijital dönüşümü, gerçekleştiriyoruz

Endüstri 4.0 dönüşümüne eğitim kurumlarımızı da uyumlaştırmaya ilişkin İl Milli Eğitim Müdürlüklerimiz ve Bilişim Vadisi işbirliğinde Eğitim 4.0- eğitimde dijital dönüşüm farkındalık ve kapasite geliştirme faaliyetleri gerçekleştireceğiz. 

 

Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezi kuruyoruz

İMES OSB tarafından uygulama süreci sürdürülen Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezi Projesi’ni Gebze Teknik Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Çelik İhracatçıları Birliği Ali Nuri Çolakoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü ve Dilovası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü iştiraki ile hayata geçiriyoruz. Proje ile bölgede yer alan işletmelerin yenilikçi ürün geliştirme kapasitesinin artırmayı ve nitelikli iş gücü açığının kapatılmasını hedefliyoruz. Sanayinin ihtiyaç duyduğu vasıflı iş gücü yetiştirilmesine, istihdam imkânlarını artırıcı eğitim çalışmalarına ve firmaların yenilikçi ürün geliştirme kapasitelerinin artırılmasına katkıda bulunacağız. Projemiz ile mesleki eğitime müdahale mantığımız olan bütüncül yaklaşım çerçevesinde mesleki eğitimde ortaöğretimi, üniversite ve sanayi ilişkisinin güçlendirerek sanayide ihtiyaç duyulan nitelikli eleman ihtiyacını analiz edilecek ve talep edilen uzmanlıklar doğrultusunda özel programlar geliştirilecektir.

 

 

Mesleki eğitimin imajını geliştiriyor ve farkındalığını artırıyoruz Öncelikli hedef kitlemiz olan aileler ile imalat ve hizmet sektörleri nezdinde mesleki eğitimin imajını geliştireceğiz. İşletmelerin ihtiyaç duyduğu alanlarda, eğitimine devam eden öğrencilerin istihdam alanlarını yerinde ziyaret etmeleri için teknik saha gezileri planlayacağız.  8. sınıf öğrenci ve ailelerine mesleki eğitim hakkında toplumsal algının iyileştirilmesine yönelik konferans ve seminerler düzenleyeceğiz. Mesleki eğitim temasında ajanslar eliyle gerçekleştirilen faaliyetlere ilişkin tanıtım film ve dokümanı hazırlayacağız.

Bölgede mesleki eğitim ile istihdam piyasasının arz ve talep analizlerini gerçekleştiriyoruz 

Bölgemiz iş ortamını analiz edip, mesleki eğitime ilişkin taleplerini saha araştırması temelinde tespit edeceğiz. Mesleki ve teknik eğitimde yer alan  tüm paydaşlarımızı il bazlı bir araya getirerek mesleki eğitimin geleceğini ortak akıl ile tasarlayacağız. Bölge illerinde planlı sanayileşme çalışmalarını destekleyecek, mesleki eğitim bölüm ve alanlarında müfredat planlamasını, sektör ve okulları bir araya getirerek gerçekleştireceğiz. Mesleki eğitimde beceriye uygun alana yönlendirme pilot uygulamasını Kocaeli’de hayata geçireceğiz.

Mesleki eğitimde model uygulamaları hayata geçiriyoruz 

Bölge paydaşlarının, model uygulama geliştirmelerini teşvik etmek için, fizibilite ve güdümlü proje destekleri başta olmak üzere Ajans uygulama araçlarına yönlendireceğiz. Hâlihazırda merkezi düzeyde Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB iş birliğinde yürütülen hami okul uygulaması her bir ilimizde birer adet olmak üzere  5 pilot uygulama ile devam etmektedir. İl Milli Eğitim Müdürlüklerimiz ile özel protokol çerçevesinde hami okul uygulamasını yaygınlaştıracağız.

Mesleki eğitim kurumlarının kapasitelerini geliştirmelerine katkı sağlıyoruz

Mesleki eğitimde yer alan öğrenci ve öğretmenlere yönelik,  örgün eğitim araçlarına katkı sunacak, kişisel gelişim programlarını İl MEM’ler ile iş birliğinde yürüteceğiz. Öğrenci ve öğretmenlere yönelik proje  yazma, girişimcilik kültürü, tasarım odaklı düşünme yetilerini geliştirmeye yönelik eğitimler vereceğiz. Öğrencilerin projeleri ve iş başvuru süreçlerinde kendilerini yeterli ve etkin ifade edebilmelerine yönelik etkili sunum teknikleri, özgeçmiş hazırlamaya yönelik aktif öğrenme temelinde eğitimler vereceğiz. Belirli teknik alanlarda güncel temalar belirleyerek, ilgili hedef kitleye yönelik  teknik seminer serilerini belirli periyotlarla düzenleyeceğiz. Mesleki eğitim temasında teknik destek projelerini ve MARKASEM’i kurumsal kapasite geliştirmede öncelikli araçlar olarak kullanacağız.


Okullar ile firmalar arasında iş birlikleri geliştirerek hamilik uygulamasını ileri düzeye taşıyoruz

İl Müdürlükleri ile protokol dâhilinde iş planı bazlı faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Bölgede proje üreten okullar ile sektör temsilcilerini, proje eşleştirme usulüyle istihdam fuarları veya ayrı organizasyonlarla bir araya getiren “Education to Business” (E2B) faaliyetlerini gerçekleştireceğiz. Böylelikle, hem projelere firmaların mentorluk sağlaması hem de proje çıktılarının ticarileşme süreçleri kolaylaşacak. İş yeri eğitimlerinin etkinliğini artırmak için mezun ve sektör etkileşimini artıracağız. Meslek okulu mezunu başarılı iş insanlarını öğrencilerle buluşturarak tecrübe paylaşımı faaliyetleri düzenleyeceğiz. Mesleki eğitim kurumları ile program hedef kitlesi olan üretim ve hizmet sektörleri arasında iş birliği geliştirilmesine yönelik okul-firma eşleştirme, ortak Ar-Ge’ye dayalı proje geliştirme faaliyetleri gerçekleştireceğiz. Program sonunda bölge iş gücü piyasası ile mesleki eğitimdeki proje grupları, öğrenciler, öğretmenleri alan ve dallarına göre özelleşmiş,  çevrimiçi ve interaktif kurguda, Doğu Marmara Mesleki Eğitim Platformunu oluşturacağız.