KALKINMA AJANSLARI
Mesleki Eğitim
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye

Ajansımız, TR63 Bölgesi’nin sanayi üretiminde katma değerin ve rekabetçiliğin artırılması amacıyla bölgede özel sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte mesleki eğitim becerilerine sahip çalışanların yetiştirilmesini hedeflemektedir. Bölgede uyuglanacak programlarla mesleki eğitim altyapısının iyileştirilmesi ve imalat sanayinin ihtiyaç duyduğu alanlara yönelik beşeri kapasitenin geliştirilmesi sağlanacaktır.

Sanayi ürünlerini yerlileştirmeye dayalı ekonomik dönüşümün temellerinin oluşturulması ve sanayi tabanının güçlendirilmesi amacıyla "Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi" gündemiyle Kalkınma Ajansları 2019 yılında faaliyetlerini  “Mesleki Eğitim” teması altında önceliklendirmiştir. İş gücü göstergeleri değerlendirildiğinde, bölgemiz, iş gücüne katılım ve istihdam açısından düşük değerlere sahip bölgelerden birisidir. İşsizlik oranının yüksek olduğu bölgemizde açık iş oranlarının yığınlaştığı alan imalat sanayidir. Mesleki eğitim faaliyetleri, iş gücü piyasasına vasıflı bireyler yetiştirilmesi ve iş gücü becerilerinin artırılmasını sağlayacaktır.

Mesleki eğitim faaliyetleri, iş gücü piyasasına vasıflı bireyler yetiştirilmesi ve iş gücü becerilerinin artırılması ihtiyaçlarının karşılanmasına fayda sağlayacaktır. Nitelikli iş gücüne sahip bir sanayi yapısına dönüşümün sağlanması amacıyla faaliyetlerin Organize Sanayi Bölgeleri, Küçük Sanayi Siteleri, Milli Eğitim Müdürlükleri, İş Kurumu, Ticaret ve Sanayi Odaları ile işbirliği ile gerçekleştirilmesi önem arz etmektedir.

Bölgemizde yer alan mesleki eğitim kurumlarındaki eğitim programları sağlık hizmetleri, bilişim teknolojileri, elektrik/elektronik, çocuk gelişimi ve eğitimi, muhasebe ve finansman konularında yoğunlaşmaktadır. Mesleki eğitimde, bölgemizdeki kurulu sanayi yapısı ile daha yüksek düzeyde uyuma ihtiyaç duyulmaktadır. Makine teknolojileri, metal teknolojileri, mobilya ve iç tasarım, motorlu araçlar teknolojisi, giyim üretim teknolojisi, gıda teknolojileri, tekstil teknolojisi vb. gibi eğitim programlarına ağırlık verilmesi eğitim sistemi ile iş gücü piyasası arasındaki uyumun güçlendirilmesine katkı sağlayacaktır.

Bir Bakışta Bölgemizde Mesleki Eğitim

Bölgemizde mesleki eğitim ile sanayinin entegrasyonun sağlanması ihtiyacı bulunmaktadır.
İmalat sanayinde kurum içi eğitimlerin yaygınlaştırılmasına ve mesleki eğitim altyapısının iyileştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.
Mesleki eğitim programlarının bölgemizde ihtiyaç duyulan sektörlere yönelmesi sağlanmalıdır. Sektör odaklı meslek liselerinin kurulması üzerine odaklanılmalıdır.
Nitelikli personel yetiştirilmesine yönelik sanayi ustalarından usta öğretici olarak yararlanılması sağlanmalıdır.
Bölgemiz sanayisinde kritik öneme sahip işletmeler/kurumların (OSB, TGB, vb.) meslek okulları ile eşleştirilmesi suretiyle hami kurum uygulamalarının yaygınlaşması sağlanmalıdır.

Ajansımız, mesleki eğitimin geliştirilmesine yönelik faaliyetlerin yürütülmesi amacıyla Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye İl Milli Eğitim Müdürlükleri ile protokoller imzalamıştır. Bu kapsamda, bölgemizde mesleki eğitim konferansları, usta-çırak buluşmaları, sanayici-mezun buluşmaları, liderler programı, fuar katılımları, etkili iletişim ve sunum teknikleri eğitimleri, proje hazırlama eğitimleri, tasarım odaklı düşünme eğitimleri gibi çeşitli etkinlikler organize edilmiştir.

Düzenlenen usta-çırak buluşmaları, sanayici-mezun buluşmaları ve liderler programı faaliyetleri kapsamında Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinde gerçekleştirilen 11 adet organizasyona 1.638 kişi katılım sağlamıştır. 

Ayrıca, Ajansımızca MEB, İŞKUR, TSO ve OSB’ler ile gerçekleştirilen mesleki eğitim koordinasyon çalışmalarında 21 adet kurum/kuruluş ve işletme ile işbirliği yapılmış; düzenlenen 10 adet mesleki eğitim konferansına 562 kişi katılım sağlamıştır.

Bölgemizde öne çıkan işletmeler/kurumlar meslek okulları ile eşleştirilerek, Hatay’da 5, Kahramanmaraş’ta 1 ve Osmaniye’de 2 hami kurum uygulaması  faaliyeti gerçekleştirilmiştir.

Hatay ilimizden 23 kişilik bir öğrenci-öğretmen grubu ISAF 2019 Fuarı’na katılım sağlamıştır.

Kahramanmaraş ilimizden 40 kişilik bir öğrenci-öğretmen grubu SANTEK 2019 Fuarı’na katılım sağlamıştır.

 

Osmaniye ilimizden 30 kişilik bir öğrenci-öğretmen grubu Bursa-TÜYAP Otomasyon, Metal ve Saç İşleme Fuarı’na katılım sağlamıştır.

Bölgemizde Eğitim Sistemi ile İş Gücü Arasındaki Uyumun Güçlendirilmesini Destekliyoruz

2020 yılından itibaren Ajansımız, bölgemiz sanayi üretiminde katma değerin ve rekabetçiliğin artırılmasını sağlamak amacıyla İmalat Sanayinde Verimliliğin Artırılması ve Teknolojik Dönüşüm  Sonuç Odaklı Programını hayata geçirmiştir. Program kapsamında bölgemizde eğitim sistemi ile iş gücü piyasası arasındaki uyumu güçlendirmeyi ve firmaların ar-ge, yenilik ve verimlilik kapasitelerini artırmayı hedefliyoruz.

Ajansımız, bölgemizde sanayi üretiminde katma değerin ve rekabetçiliğin artırılmasını amacıyla, 2020-2023 dönemi İmalat Sanayinde Verimliliğin Artırılması ve Teknolojik Dönüşüm Sonuç Odaklı Programı’nın (Verimlilik SOP)  uygulamasına başlamıştır.

Program kapsamında, bölgemizde iş gücü arz ve talebi ile mesleki eğitim altyapısının değerlendirilmesi amacıyla Mesleki Beceri Seti ve Mesleki Eğitim İhtiyaç Analizi" çalışması gerçekleştirilecektir.

Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında desteklemekte olduğumuz “Hatay Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Mesleki Eğitim Merkezi (YİKOB MEM)” projesinin uygulama süreci devam etmektedir. Proje kapsamında Hatay’da, sektörel ihtiyaçlar doğrultusunda mesleki eğitim kurslarının düzenlenebileceği bir mesleki eğitim merkezinin kurulması planlanmaktadır. Proje ile Hatay ilinin ihtiyaç duyduğu alanlarda insan kaynağının geliştirilerek istihdamın artırılması amaçlanmaktadır.