KALKINMA AJANSLARI
Mesleki Eğitim
Çukurova Kalkınma Ajansı Adana, Mersin

Ajansımız, Çukurova  Bölgesi’nde mesleki eğitimin imajının iyileştirilmesini, eğitim kalitesinin artırılmasını, istihdam imkanlarının güçlendirilmesini hedeflemektedir. Böylece nitelikli ara eleman talebi karşılanacak, genç nüfusun istihdam olanakları ve değişen dünyanın yeni sektörlerine uyum kabiliyetleri artacaktır.

Mesleki eğitim geçmişi çok eskilere dayanan Çukurova Bölgesi’nde  bulunan 135 meslek lisesinde 64.806 öğrenci  eğitim görmekte ve bu okullar  gençlerimize istihdam sağlamanın yanı sıra sektörün nitelikli eleman ihtiyacını karşılamaktadır.

Genç nüfusumuzun piyasanın ihtiyaçlarına uygun bilgi ve beceriyi kazanması için mesleki ve teknik eğitim büyük önem taşımaktadır. Beceri sahibi olmanın diploma sahibi olmaktan daha önemli hale geldiği günümüzde üretim ve hizmet sektörünün aradığı nitelikli personel ihtiyacını karşılamak için meslek liseleri en doğru adrestir. Türkiye’nin geleceğinin şekillenmesinde nitelikli işgücü en önemli kaynaktır. Genç nüfus potansiyelimizin iyi eğitilmesi, ülkemizin gelişmesinde büyük önem taşımaktadır. Ulusal politika belgelerinde de, mesleki eğitimin önemi ile okul, kurum ve sektörlerin işbirliği içerisinde mesleki eğitimde kalitenin yükseltilmesi hususları önemle vurgulanmaktadır.

Çukurova Bölgesi, geniş tarım arazileri, merkezi konumu ve kadim sanayi altyapısıyla ülkemiz ekonomisinde büyük yere sahiptir. Bölgemiz, dünyanın en önemli ovalarından biri sayılan Çukurova ile tarım sektöründe, Osmanlı dönemine uzanan sanayi geçmişi ve kültürüyle imalat sektöründe ve kara ve demiryolları merkezindeki konumu ve limanlarıyla lojistik sektöründe öne çıkan bir bölgedir. Çukurova bölgesinde öne çıkan tarım, makine, kimya, tekstil, gıda ve lojistik sektörlerinde nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamak için mesleki eğitim büyük önem taşımaktadır.

Bölgemizde gelecekte büyük önem kazanacağı düşünülen petrokimya sektörü ve yüksek potansiyel barındıran turizm sektöründe de nitelikli eleman ihtiyacı oluşacaktır.

Ülkemizin dönüşüm sürecinde üretim ve ihracatımız, düşük teknoloji ağırlıklı yapıdan orta teknolojili bir yapıya geçiş yapmıştır. Ülkemizin gelişmesi ve rekabet gücünü artırabilmesi için üretim ve ihracatta ileri teknolojili ürünlerin payının artırılması hedeflenmektedir. Özellikle bu yeni sektörlerde ve yeni üretim biçiminde oluşacak istihdam ihtiyacının karşılanmasında meslek okulları büyük rol oynayacaktır.

Pandemi sürecinde bölgemizdeki meslek okulları büyük bir başarı ve özveri sergileyerek maske, dezenfektan, önlük ve siperlik gibi malzemelerin üretiminde ön plana çıkmıştır. Özellikle tekstil alanında bölgemizde çok sayıda köklü okulun bulunmasının da etkisiyle, meslek okullarımız salgının ilk döneminde maske ihtiyacını karşılamakta büyük başarı göstermiştir. 

 Bölgemizde mesleki eğitimin imajını güçlendirmek, okulların altyapısını iyileştirmek, öğrencileri sektörle erkenden tanıştırarak alanlarında vizyon sahibi yapmak ve meslek okullarının tanıtımını daha etkili gerçekleştirmek için Ajansımız kurumlarla ortaklaşa çalışmalar yapmıştır. Ajansımız, 2019 yılında tüm ajanslar için ortak çalışma teması olan “Geleceğim Mesleğim Programı” kapsamında Adana ve Mersin’deki meslek okullarıyla işbirliğine gitmiştir.


Adana ve Mersin’de düzenlediğimiz motivasyon konferansları  ile öğrencilerimiz geleceğe umutla bakmak ve ideal  sahibi olmak konusunda yeni bakış açıları kazandılar.

-Düzenlediğimiz konferanslar ile  mesleki eğitimin önemini vurguladık ve öğrencilerin motivasyonunu artırdık.

-Çektiğimiz tanıtım filmleri ile mesleki okulları ve imkanlarını tanıttık.

-Teknik geziler düzenleyerek öğrencilerin iş hayatını ve  sektördeki gelişmeleri  yerinde görmelerini sağladık.

-Organize ettiğimiz motivasyon toplantıları sayesinde öğrenciler iş hayatında başarılı olmuş eski mezunlarla buluştular ve başarı hikayelerini dinlediler. 

-Okullar arasında gerçekleştirdiğimiz  çalışma ziyaretleri ile öğrenci ve öğretmenler arasında tecrübe paylaşımı yapılmasını sağladık.

-Okulların, sektör fuarlarına stantlı katılımlarını destekleyerek, sektördeki gelişmeleri takip etmelerini sağladık. 

-Öğretmenlere verdiğimiz proje döngüsü, tasarım odaklı düşünme ve inovasyon eğitimleri ile eğitim kalitesini artırdık.

Gerçekleştirdiğimiz teknik geziler, öğrencilerin sektörü ve iş hayatını  yerinde görmelerini  sağladı.Alanlarında genel müdür, bölüm müdürü  gibi  başarılı pozisyonlara yükselmiş eski öğrencilerin katıldığı mezunlar buluşması, öğrencilerin özgüvenini artırdı. Ayrıca öğrenciler kariyer yolları hakkında bilgi edindiler.

Düzenlediğimiz atölye çalışmalarıyla öğrencilerin derste öğrendiklerini pratiğe aktarmalarını ve ustalardan tecrübe edinmelerini sağladık.

 

Türkiye’nin ilk tarım liselerinden birisi olan  Şanlıurfa Altınbaşak Uluslararası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret ederek öğrenci ve öğretmenlerin farklı uygulamalar hakkında bilgi  ve tecrübe paylaşımı yapmalarını sağladık.

 GELECEĞİM

MESLEĞİMDİR!

diyerek çıktığımız bu yolda mesleki eğitimi desteklemeye devam edeceğiz.

•Ajansımız, meslek okullarına yönelik yalın üretim, kaynak verimliliği ve yenilik konularında eğitimler verecektir.

•Ajansımız, Avrupa Birliği başta olmak üzere ulusal ve uluslararası fonlara başvuruların ve başarılı örneklerin artması için meslek liselerine yönelik proje hazırlama ve proje döngüsü eğitimleri verecektir. 

•Bölgemizde büyük atılım yapacağını öngördüğümüz petrokimya ve turizm sektörleri başta olmak üzere, Milli Eğitim İl Müdürlüklerimiz ile işbirliği halinde  öğrencilerin özellikle istihdam açısından daha güçlü ve geleceği olan alanlara yönlendirilmeleri sağlanacaktır.

•Mesleki okullar hakkındaki algının iyileşmesi için alt sınıflardaki veliler ve rehber öğretmenlere okulların imkan ve altyapılarının tanıtılması yerinde olacaktır.
•Okulların atölyelerinin güncellenerek iyileştirilmesi, öğrencilerin yeni teknolojiyi takip etmesi açısından  önemli görülmektedir. 

•Öğrencilerde değerlilik hissinin artması için başarı hikayelerinin öne çıkarılması faydalı olacaktır.