KALKINMA AJANSLARI
Mesleki Eğitim
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Zonguldak, Karabük, Bartın

Ajansımız, Batı Karadeniz Bölgesinde meslekî ve teknik eğitim sistemini sürekli geliştirecek, kalitesini yükseltecek ve bireylere mesleğin gerektirdiği bilgi ve becerilerin yanı sıra değişime uyum sağlanması için ihtiyaç duyulan yetkinlikleri kazandıracak çalışmalara katkı sağlamayı hedeflemektedir. Bu şekilde Bölgemizde ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi ve istihdam olanaklarının arttırılması sağlanacaktır.

Batı Karadeniz (TR81) Bölgesinde üretim ve istihdam göstergeleri bakımından sanayi ve hizmet sektörleri ön plana çıkmaktadır. Bölgemizde bulunan meslek liseleri ve meslek yüksekokulları sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanın yetiştirilmesi açısından gerek eğitimci kapasiteleri gerekse laboratuvar donanımları ile ihtiyaca cevap verebilecek niteliktedir. Özellikle turizm, mobilya ve orman ürünleri, bilişim, metal teknolojileri konularında iyileştirilen laboratuvar imkânları ile yerli ve milli üretime katkı sağlamaktadır. 

Bölge illerimizde öne çıkan demir-çelik, makine imalat, mobilya ve hizmet sektörlerinin yanı sıra teknolojik gelişmelerle ortaya çıkan uzay ve havacılık, bilişim teknolojileri ve otonom sistemler gibi yeni alanlarda ihtiyaç duyulan nitelikli personelin yetiştirilmesi amacıyla farkındalık oluşturma, altyapı yatırımları ile kapasite geliştirme çalışmaları yürütülmektedir. 

Batı Karadeniz Bölgesi’nde Filyos Vadisi Projesi kapsamında liman, endüstri bölgesi, serbest bölge ve serbest bölge gelişme alanını barındıran yatırım havzasında nitelikli üretimin arttırılması, ulusal ve uluslararası taşımacılık ile ticaretin geliştirilmesi planlanmaktadır.

Ayrıca Karadeniz’de, Zonguldak iline 150 km uzaklıkta Sakarya Sahasının Tuna 1 bölgesinde 405 milyar metreküplük doğal gaz rezervi bulunmuş olup, bulunan doğalgazın Filyos limanında işleme merkezine alınması hedeflenmektedir. Bu projelerin oluşturacağı etki kapsamında gerçekleştirilen hesaplamalar neticesinde yaklaşık 12.000 kişinin istihdam edilebileceği belirtilmektedir. Bu doğrultuda yatırımcılar için ortaya çıkacak olan nitelikli ara eleman ihtiyacının yoğunlukla bölge illerimizden karşılanması beklenmektedir. Bu kapsamda Bölgemiz, mevcut ve gelişecek sektörlerin ihtiyaç duyacağı nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi için mesleki eğitim konusunda önemli farkındalığa sahiptir.

Bölgemizin önemli demir-çelik üreticileri ile üniversiteler ve Milli Eğitim Müdürlükleri arasında Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliği faaliyetleri kapsamında mesleki eğitim alanında işbirlikleri geliştirilmiş, ortak eğitim ve gelişim programları hazırlanmış ve eğitim merkezleri hayata geçirilmiştir.

Bölgemizde Mesleki Eğitime Genel Bakış

Batı Karadeniz Bölgesi’nde meslek liseleri diğer lise eğitim türleri ile karşılaştırıldığında sınıf mevcutlarının daha kalabalık olduğu ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısının Türkiye ortalamasının altında kaldığı görülmektedir.

Bölgede yer alan meslek liselerinde sınıf başına düşen öğrenci yoğunluğunu azaltmak için daha fazla derslik ve laboratuvar alanının kurulmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Bartın ilinde ayakkabı ve saraciye teknolojisi bölümünün açılması bu ilimizde öne çıkan ayakkabı ve sayacılık sektörü için istihdam fırsatı sunmaktadır.

Bölgedeki organize sanayi bölgeleri, ticaret ve sanayi odası gibi üst kuruluşlar aracılığıyla mesleki eğitim mezunlarının işverenler ile buluşturulması bölgede kalmalarını sağlayacaktır.

Özel sektör işletmeleri ile eğitim kurumları arasında mesleki eğitim alanında eğitim ve uygulama program ve projelerin sayısının ve niteliğinin geliştirilmesi gerekmektedir.

Ajansımız, faaliyet göstermeye başladığı 2010 yılından bu yana, bölgede  mesleki eğitimin geliştirilmesine yönelik çeşitli programlar yürütmüştür. Bu kapsamda   2011-2020 yılları arasında, bölge mesleki eğitimin gelişimine katkı sağlayan toplam 150’den fazla projeyi hayata geçirmiştir.

Ajansımız desteği ile mesleki eğitimde yer alan eğitimcilerin kapasiteleri geliştirilmiş, eğitim için gerekli olan donanım ve ekipmanlar temin edilmiştir. Buna ek olarak öğrencilere mesleki eğitime yönelik bilinç ve farkındalık kazandırılarak staj ve iş imkânlarının arttırılması sağlanmıştır.

2019 yılında ülke genelinde kalkınma ajansları için belirlenen "Mesleki Eğitim" teması kapsamında özellikle bölgede öne çıkan demir-çelik, madencilik, makine-imalat, turizm ve siber güvenlik alanlarında mesleki eğitim alan öğrencilerimize ve eğitimcilerimize iyi uygulama örnekleri ziyaretleri ve usta-çırak buluşmaları ile vizyon kazandırılmış, donanım tedariki ile fiziksel kapasiteleri arttırılmış, eğitimcilerin eğitimi ile hizmet kalitesi yükseltilmiş, yarışma ve festivallere katılmaları sağlanarak tecrübe kazanmaları sağlanmıştır.

Tüm bunların yanında Türkiye’deki siber güvenlik uzmanı açığını gidermek için Ajansımızın 2014 yılında başlattığı siber güvenlik çalışmaları "Siber Vatan" adı altında tescillenmiştir. Lise ve üniversite düzeyindeki öğrencilerimiz ve eğitimcilerimiz ile kamu kurumlarındaki bilişim çalışanları mali ve teknik desteklerimizle bugüne kadar eğitim, donanım, ziyaret, tecrübe paylaşımı, festival ve yarışma katılımları ile desteklenmiştir.

Ajansımızın destekleri ile Teknofest 2020’ye elektrikli otonom araç ile katılım sağlayan Karaelmas Teknoloji Takımı ve model uydu ile katılım sağlayan B-Dispate takımı önemli başarı elde etti.

Capture the Flag (CTF) yarışmasında yine ajansımız desteği ile katılan Karaelmas Cyber Team 7. sırada tamamladı ve SANS Enstitüsünün düzenlediği uluslararası yarışmada Karaelmas Cyber Team 6. Oldu.  

Cyber Anadolu CTF Programında Zonguldak ilini temsilen katılan Siber Vatan öğrencileri ise 27 Aralık 2020 yılında Türkiye 3.sü oldu.

Gençlerin turizm ve sanayi alanında istihdam edilmelerini kolaylaştıracak Mesleki Eğitime katkı sağlıyoruz

Ajansımız faaliyet göstermeye başladığı günden bu yana araştırma ve analiz çalışmaları ve teknik ve mali destekler ile bölgemizde mesleki eğitimin geliştirilmesini, hizmet kalitesinin arttırılmasını, bu alandaki tesis, donanım, makine, ekipman vb. ihtiyaçların giderilmesini, istihdamının arttırılmasına katkı sağlanmasını ve göçün önlenmesini amaçlamıştır.

2020 yılından itibaren Ajansımız tarafından mesleki eğitim konusunda bölgemizde yer alan kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonun sağlanması amaçlanmıştır. 

Bu kapsamda;

  • Mesleki eğitim alanında proje ve faaliyetleri uyumlaştırmayı ve tamamlayıcılığı sağlamayı,
  • Bölgemizde öne çıkan sektörlere eleman yetiştirmek üzere müfredat oluşturmaya teknik destek sağlamayı,
  • Sosyal kalkınma alanında mesleki eğitimde yaşanan sorunların doğru tespit edilmesini ve çözüm önerilerinin geliştirilmesini ve araştırma ve analiz çalışmaları yapmayı ve yapılmasına destek olmayı,
  • Filyos Vadisi Projesi kapsamında gerçekleştirilecek yatırımların ihtiyacına yönelik olarak Ajansımızın Filyos Sonuç Odaklı Programı kapsamında teknik eğitim ve danışmanlık vermeyi,
  • Ajansımızın Turizm Sonuç Odaklı Programı kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetlere eşlik edecek nitelikte bilgi ve beceriye sahip insan kaynağı yetiştirilmesine katkı sunmayı hedefliyoruz.

2010 yılından bu yana olduğu gibi,  bölgemizde insan kaynağının geliştirilmesi amacıyla paydaşlarımıza eğitim, danışmanlık ve mali destek sağlamaya devam edeceğiz. Filyos Limanı, Serbest Bölge, Endüstri Bölgesi, Metal İhtisas OSB ve Sera OSB yatırımlarında ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine katkı sağlayacağız. Bunların yanında, siber güvenlik uzmanı yetiştirme projemiz olan Siber Vatan Çalışması ile gençlerin dijital teknolojiler alanında geliştirilmesini destekleyeceğiz.